15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

Lichaam in balans? Vrouwenkwalen weg!

Door abukaliemezhar
15 april 2016
4590 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

De vrouw is in haar leven gemiddeld 3500 dagen ongesteld. De meeste vrouwen worden tussen hun 12e en 15e ongesteld en over het algemeen duurt de menstruatie tussen de 3 tot 6 dagen. Menstruatie hoort erbij, maar wat als je last hebt van vrouwenkwalen en elke maand crepeert van de pijn? We doen alsof pijn bij menstruatie logisch is, maar eigenlijk is het een teken van hormonale onbalans. 

Aicha (ra) vertelt dat ze samen met de profeet vrede zij met hem Hadj ging verrichten. In de buurt van Mekka, bij een plaats genaamd Sarief, kwam ze erachter dat ze ongesteld was. Ze moest huilen en de profeet vrede zij met hem zag dat en zei: “Wat is er aan de hand Aicha? Ben je aan het menstrueren?” Aicha beantwoordde bevestigend. Toen zei hij: “Dit is een zaak die Allah heeft voorgeschreven voor alle dochters van Adam” (Sahih Bukhari).

“Dit is een zaak die de Almachtige Alwijze Schepper heeft voorgeschreven.” Woorden die zorgen voor troost en een enorme gemoedsrust voor vrouwen die hun menstruatie lastig vinden.

Vrouwenkwalen: lichaam uit balans

In zijn boek Kitab Zaad al-moesafir wa-qoet al-hadir (Voorziening voor de reizigers en onderhoud voor de gevestigden) heeft Ibn Al-Jazzar een aparte hoofdstuk geschreven specifiek over vrouwenkwalen. En hij begint met het hoofdstuk menstruatie. Al-Jazzar schrijft dat menstruatie een grote rol speelt als indicator qua gezondheid. Menstruatiepijn (dysmenorroe) en PMS (premenstrueel syndroom) zijn sterke indicatoren dat het lichaam uit balans is.

Wat kan je doen om je lichaam en hormonen weer in balans te brengen?

Voeding

  • De menstruatie maakt onderdeel uit van het totale hormonale evenwicht in het lichaam. Een premenstrueel syndroom kan veroorzaakt worden door tekorten in de voeding of problemen in de stofwisseling door bepaalde voedingsstoffen.
  • De belangrijkste grondstoffen voor de hormonen die betrokken zijn bij de menstruatie zijn gezonde vetten. Er kan alleen een goede hormoonhuishouding ontstaan, als ook de grondstoffen van goede kwaliteit zijn, halal en tayyib.
  • Gezonde vetten kun je vinden in koudgeperste oliën, zoals olijfolie, kokosolie en arganolie, maar ook in noten en wilde vis.
  • Om uit vetten hormonen te maken, is nog meer nodig. Voor een goed functionerende hormoonhuishouding zijn vooral belangrijk: vitamine A, C, E, B-3 en B-6 en de mineralen magnesium en zink. Ook is het belangrijk dat het lichaam in staat is om de grondstoffen op te nemen en om te zetten in werkzame stoffen.

Spijsvertering

  • Een goede spijsvertering is nodig om voedingsstoffen op te nemen uit je voeding. De lever speelt hierbij een belangrijke rol, omdat hij de gal aanmaakt waarmee we de vetten verteren die de basis vormen van de geslachtshormonen. De lever heeft ook de taak om nieuwe hormonen te maken uit vetten en voedingsstoffen.

Vrouwenkwalen zijn een indicator dat het lichaam uit balans is

  • Groentes die de lever ondersteunen zijn: andijvie, witlof, radijs en rettich. Ook aan te raden zijn: broccoli, paksoi, mierikswortel, waterkers, knoflook, uien en Chinese kool. Fijne rauwkost en gekiemde zaden, zoals taugé en alfalfa zijn prima, vooral aan het begin van de maaltijd. Ze bevatten enzymen die de vertering bevorderen.

Stress

  • Stress remt de werking van de spijsvertering. Als je door stress een tijd lang je voedingsstoffen minder goed opneemt, word je gevoeliger voor stress en zo kan je in een vicieuze cirkel terechtkomen.
  • De bijnieren spelen een belangrijke rol bij stress, omdat ze cortisol (stresshormoon) aanmaken. De bijnieren hebben voor hun functioneren voldoende vitamine C en vitamine B nodig.

Stemmingswisselingen en suiker

  • Ook suiker verstoort de omzetting van onverzadigde vetten in ‘goede’ prostaglandinen*. Veel vrouwen met PMS kunnen suiker niet goed verdragen, ze hebben last van een bloedsuikerspiegel die erg wisselt.
  • Ook andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten kunnen de bloedsuikerspiegel sterk laten wisselen. Als je veel last hebt van snoepbuien in de tijd voor de menstruatie, is het goed om het suikergebruik zoveel mogelijk te beperken.

Simpele tips

  • Eet alleen dat wat je overgrootmoeder als voeding zou herkennen. Lees vooral de etiketten. Staan er dingen in de ingrediëntenlijst die niet uit te spreken zijn, leg het dan weer terug.
  • Drink alleen de vier dranken die de profeet vrede zij met hem ook dronk.
  • Als er een keer taart wordt uitgedeeld, bedank ervoor en sla het over. Een grote bron suiker heeft je lichaam niet nodig en zorgt voor disbalans. Zelfdiscipline is zeer krachtig. Neem een dadel met een walnoot erin. Veel voedzamer dan welke taart dan ook.
  • Vermijd voeding die je ziet in reclames (of op verpakkingen) met grote gezondheidsclaims. Eet geen voeding die door het autoraam naar binnen komt. Vermijd voeding waarop staat 0% vet of light-producten.
  • Kook zo veel mogelijk zelf met verse ingrediënten. Varieer in kruiden. Pas bij cosmetica deze simpele regel toe: smeer alleen iets op je huid als het eetbaar is!
  • Pak voldoende slaap, vroeg naar bed en vroeg eruit. Gezondheid is een grote gunst van Allah, dus zorg er goed voor.

* protaglandinen zijn een groep van hormoonachtige stoffen die op lokaal niveau werkzaam zijn in het reguleren van vele fysiologische processen, zoals die bij ontstekingen,, de verwijding en vernauwing van bloedvaten, pijn, koorts, longrijping, de bevalling en bloedstolling. Voorts beschermen ze de maagwand tegen de zure maaginhoud. (Wikipedia)

Hoofdfoto: Flickr
Gezondheid en wetenschap
hormonen, menstruatiepijn, PMS, vrouwenkwalen
Over abukaliemezhar
Abukaliem is onze expert op het gebied van de geneeskunde van de profeet (vrede zij met hem). Hij neemt ons graag mee op reis door de Koran, de hadith en de soena en laat zien hoe eenvoudig gezond leven eigenlijk is.
Zie alle berichten van deze auteur
Een boom: uitgegraven en opnieuw geworteld
1001 uitvindingen: de oorsprong van het ziekenhuis
15 februari 2023
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
24 mei 2022
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
21 april 2022
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?
De Profeet Joenoes: “Ik was één van de onrechtvaardigen.”

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Oem Salamah: dapper, vastberaden, mondig en wijs
Overpeinzen en reflecteren: Tafakkoer (deel 2)

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
As salaat: bidden is beter dan slapen
Vind heling van geestelijke en lichamelijke ziekten in de Heilige Koran
Het is op Uw genade dat wij rekenen, O Al Hayy
Mag je nu wel of niet bidden voor andersdenkenden?
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Koop dan iets via onze webshop.
Bekijk de webshop