Voor me zit Yasmine Tegouana, 29 en trotse mama van twee meisjes. We werken al een tijdje professioneel samen aan verschillende projecten. Haar enthousiasme raakt me telkens weer en ze is als het ware een inspiratie- en energiebron voor me. Ik ben benieuwd naar haar levensverhaal en wat haar brengt naar wie ze vandaag is; een zuster die zich onuitputtelijk inzet voor onze kinderen.
Gedreven, gemotiveerd en geïnspireerd door het licht van de islam dragen de vrouwen die ik spreek in de reeks ‘Vrouwen met power’ hun bijdrage aan de samenleving met liefde en kracht.
Identiteit van moslimkinderen versterken
Yasmine is medeoprichter en vrijwilliger bij Stichting Hiba & Habib, een organisatie die ouders en leerkrachten praktische tools en ondersteuning biedt. Dit om kinderen te helpen een positieve en sterke islamitische identiteit te ontwikkelen. Maar haar passie en verantwoordelijkheidsgevoel ten opzichte van onze opgroeiende ummah (islamitische gemeenschap) stopt niet daar.
In de laatste jaren probeert ze haar passie en vrijwilligerswerk uit te breiden en om te zetten in professionele activiteiten.
Ze is de drijvende kracht achter Deen Banner, waar ze probeert om belangrijke en betekenisvolle islamitische gelegenheden bij kinderen en scholen onder de aandacht te brengen en last but not least is ze een Science Sister. Als Science Sister brengt Yasmine wetenschap en cultuur samen. Hiermee hoopt ze leerlingen op een creatieve, unieke en speelse manier te enthousiasmeren voor wetenschap en hun herkomst*.
Het versterken van het zelfbeeld en de eigenwaarde van onze moslimkinderen loopt duidelijk als een rode draad door haar verschillende vrijwillige en professionele bezigheden.
Buitenbeentje
Ik zou denken dat het Yasmine steeds voor de wind is gegaan en dat ze een vlekkeloos parcours kon afleggen om te staan waar ze nu staat. Maar niets is minder waar. Haar pad blijkt -zoals vaker bij mensen die ‘een doel of succes’ behalen- te bestaan uit veel vallen en opstaan.
“Ik groeide op in het groene Sittard in een liefdevol gezin en ging naar een basisschool waar amper culturele diversiteit aanwezig was. Ik voelde me altijd al anders. Hoezeer ik ook mijn best deed, ik kon zelden oprechte aansluiting vinden. Op de middelbare school ging ik meer op zoek naar mezelf, maar er bleef een leegte om gezien, erkend en geaccepteerd te worden door mijn omgeving.”
Vrijwilligerswerk
Tot Yasmine rond haar 16de voor de eerste keer vrijwilliger werd, in dit geval bij de Watervrienden. “Ik leerde voor het eerst het concept ‘iets betekenen voor een ander’ kennen. Als zwemdocente voor vrouwen kon ik echt wat betekenen voor vele mensen en daar haalde ik veel voldoening uit. Dat zoiets kleins zoveel impact kan maken. Ik voelde me vereerd een soennah-sport te laten herleven en voor het eerst werd ik gewaardeerd om wie ik ben en wat ik deed. Ik werd volledig geaccepteerd zoals ik ben, ondanks mijn hijab die ik toen ging dragen en de burkini in het zwembad. Zo kon ik moslimvrouwen aan een zwemdiploma ABC helpen. In die tijd was dat nog niet vanzelfsprekend.
Op een bepaald moment werd ik genomineerd als ‘vrijwilliger van de week’ en ontwikkelde ik in mezelf een nieuw motto: ‘Help je medemens’. Vrijwilligerswerk werd vanaf dat moment een vast onderdeel van mijn leven. De boost die je krijgt als je iets voor een ander mag betekenen, is een speciaal gevoel dat me tot op de dag van vandaag niet meer loslaat. Het is een gunst om je skills in te zetten voor de ummah.”
Erkenning
“Later rolde ik in het vrijwilligerswerk in de moskee te Sittard. Ik was actief net als een bestuurslid en kreeg er veel vrijheid om dingen te ondernemen en organiseren. We haalden zelfs een paar keer de krant met onze initiatieven. Ik probeerde zoveel mogelijk bruggen te bouwen en het goede te laten zien over ons geloof.
Mijn bescheiden levenservaringen leren mij vooral dat de gebeurtenissen in mijn jeugd me hebben helpen groeien tot wie ik ben.
De bevestiging willen krijgen dat ik ‘goed genoeg’ ben en ‘ook erbij hoor’ en de ‘bewijsdrang’ dat mijn geloof mooi is, hebben mij in mijn jeugd veel beziggehouden. Veel jonge moslims zijn, net als ik toen, op zoek naar hun plek binnen deze verharde maatschappij. Op zoek naar een sterke eigen identiteit, naar erkenning en wellicht ook acceptatie. In mijn zoektocht vond ik mijn weg naar Allah door middel van vrijwilligerswerk.”
Mooie voorbeelden
“Mijn moeder heeft altijd een grote rol gespeeld in alles wat ik onderneem. Ze heeft -later toen mijn ouders gescheiden waren- bij het opvoeden van de kinderen als alleenstaande moeder, geprobeerd om ons het beste te geven van beide werelden. De rahma (genade) die Allah heeft voor zijn schepselen is oneindig, maar het gevoel van rahma dat mijn moeder heeft voor ons, haar kinderen, lijkt al zo groot. Ze is echt een doorzetter en geeft ons steeds mee: ‘Geef nooit maar dan ook nooit op!’ En ook mijn vader is mijn beste voorbeeld in behulpzaamheid. Hij was ook een betrokken lid van de moskee en hij steunt me altijd in de activiteiten die ik onderneem.”
Enkel Allah kan de leegte vullen
Uit haar ontwikkeling naar zelfkennis en eigenwaarde draagt Yasmine het volgende mee: “Tracht er alles aan te doen om enkel de tevredenheid van Allah te behalen. Ons geloof is zo bijzonder. Als we alles doen omwille van Allah, vervallen de verwachtingen die we kunnen hebben van mensen of de behoefte om erkend te worden. Geef op de weg van Allah en Allah geeft jou zoveel meer terug. Dit concept integreren in je leven is erg bijzonder. Allah is immers de Meest Rechtvaardige, dus iets doen omwille van Hem komt altijd bij je terug. Hoe beter ik Allah leer kennen, hoe meer innerlijke rust ik ervaar.
Soms proberen we een leegte te vullen bij mensen, maar enkel Allah kan die leegte vullen. Bij Allah raak je niet uitgeput en teleurgesteld. Allah is meer dan genoeg.”
Missie
Met de struggles uit haar eigen jeugd in het achterhoofd en haar liefde voor Allah en de islam, is het de missie van Yasmine om kinderen binnen de islamitische gemeenschap te ondersteunen.
“Het is mijn persoonlijke missie om de eigenwaarde van onze kinderen te vergroten, hen te helpen hun talenten te omarmen, hen de weg te tonen om hun passies te volgen. Via mijn bezigheden hoop ik onze kinderen trots te maken om wie ze zijn. Bij Science Sisters bijvoorbeeld door hen mee te geven wat moslims betekend hebben voor de wetenschap. Als onze kinderen zich kunnen identificeren met sterke islamitische wetenschappers uit de gouden eeuw, zal hen dat helpen om nog sterkere individuen te worden, voorzien van een gezonde portie zelfvertrouwen, klaar om bij te dragen aan actief burgerschap.”
Geven en ontvangen
“Jouw positieve energie werkt aanstekelijk. Ik ondersteun jou daarom ook graag bij jouw mooie missies en projecten,” geef ik Yasmine mee.
Ze glimlacht en zegt dan iets waar ik even helemaal stil van word: “Soms vraag ik mezelf af: wat doe ik mezelf toch aan om weer een project op me te nemen? Maar weet je, ik denk dat we nog niet genoeg stilstaan bij het concept ‘omwille van Allah’. Begrijpen we echt wat ‘omwille van Allah’ inhoudt? Een bevriende zuster van me zegt vaak: ‘Het is niet geven en nemen, maar geven en ontvangen.’
Omwille van Allah, met een zuivere intentie, een missie en doorzettingsvermogen, kan je effectief een verschil maken in iemands leven, als is het maar van één persoon. Geef dus nooit op en onderschat nooit een goede daad, hoe klein ook.”
Rolmodellen uit de geschiedenis
Vaak lezen we inspirerende verhalen van sahabiyaat (de vrouwelijke metgezellen) die onze rolmodellen zijn. Ze leverden voorname prestaties op alle domeinen van de maatschappij en religie. Zo lees je over de gelovige vrouwen die mee verantwoordelijk waren voor de overwinningen van de moslims en anderen die op politiek vlak mee instonden voor successen. Meer nog vind je verhalen over de grondige kennis en het begrip van sommigen van deze eerste generatie vrouwen en hoe ze dit onderrichtten. Anderen blonken uit in verfijnde kunsten of runden bloeiende handelszaken en droegen hun steentje bij aan de plaatselijke industrie. De daden van deze nobele vrouwen getuigen van vroomheid, onbaatzuchtigheid, doorzetting, moed, kracht en intelligentie. Het waren aardige vrouwen met sterke verheven karakters.
Toch lijkt de kloof tussen deze voorbeelden – van wie sommigen het paradijs beloofd werd – en ons vaak groot. De afstand tussen hun leefwereld en die van ons is aanzienlijk. In onze dagelijkse leventjes lijken we niet te kunnen tippen aan hun levenswijze en lijkt het alsof we de kracht en grootsheid van hun daden en de schoonheid van hun karakter niet kunnen evenaren.
Vrouwen met power
Ik bots echter geregeld op gelovige power vrouwen met een doel of een missie. Gedreven, gemotiveerd en geïnspireerd. Niet enkel woorden, maar ook daden. Ze proberen ieder op hun manier de schoonheid van de islam uit te dragen, groot of klein. Graag deel ik met jullie mijn ontmoetingen met deze bijzondere vrouwen en wat ze precies doen op hun weg naar Allah in deze doenja.
Lees mee en laat je motiveren en inspireren.