In de Koran lezen we in soera Maryam in onderstaande ayaat (verzen) hoe Maryam (Maria) tijdens de bevalling wordt aangeraden om dadels te eten. Dit om haar gerust te stellen, haar pijn te verlichten en om haar kracht te geven. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt dit. Er is aangetoond dat het eten van dadels in de laatste weken van de zwangerschap ervoor kan zorgen dat de bevalling soepeler verloopt en de barensweeën korter duren.
“Schud de stam van de palmboom naar je toe en er zullen verse rijpe dadels op je vallen. Eet en drink, en verkoel je ogen (m.a.w. wees gerustgesteld).” (Koran, 19:25-26)
De dadel in de Koran en Hadith
Er is geen fruitsoort die zo vaak voorkomt in de Koran als de dadel. Dadels worden in totaal 22 keer op verschillende plekken in de Koran genoemd. De Koran en Hadith als ook de wetenschap benadrukken de voordelen van het eten van dadels in het algemeen.
De profeet Mohammed ﷺ moedigde het eten van dadels aan, vooral Ajwa-dadels die in Medina in Saoedi-Arabië groeien. Hij heeft gezegd, dat het dagelijks eten van zeven Ajwa-dadels een bescherming biedt tegen schadelijke stoffen en zwarte magie. Verder heeft hij aanbevolen om dadels te eten bij het verbreken van het vasten tijdens de Ramadan. De reden erachter is dat dadels zeer voedzaam zijn en snel energie leveren. .
Deze verwijzingen en aanbevelingen vanuit de Koran en de Hadith benadrukken de spirituele en fysieke voordelen van dadels. Daarom eten nagenoeg alle moslims over de hele wereld graag dadels.
Bevalling wordt vergemakkelijkt
Volgens de wetenschap biedt het eten van dadels in de laatste vier weken van de zwangerschap verschillende gezondheidsvoordelen die de bevalling kunnen vergemakkelijken en versnellen. Wetenschappelijke studies en reviews hebben verschillende positieve effecten benadrukt:
-
Bevallingen hoeven minder vaak ingeleid worden
Het eten van dadels in de laatste weken van de zwangerschap bevordert de aanmaak van natuurlijke oxytocine. Dit hormoon zorgt bij de bevalling voor het samentrekken van de baarmoeder bij de geboorte van de baby. (BioMed Central) (The Informed Birth). Daarnaast lijkt het een belangrijke rol te spelen bij het aangaan van verbindingen met anderen. Tegenwoordig worden 1 op de 5 bevallingen echter ingeleid door middel van het toedienen van synthetische oxytocine. Het is beter om het toedienen van oxytocine te voorkomen omdat het verschillende risico’s voor moeder en kind met zich mee kan brengen, zoals een postnatale depressie, de borstvoeding die niet op gang komt of een onrustige, angstige baby.
-
Voorweeën duren korter
Het is bewezen dat bij vrouwen die dadels eten tijdens de laatste weken van hun zwangerschap, de voorweeën wel zeven uur korter duren. Dit wordt toegeschreven aan de voedingswaarde van dadels, die energie leveren en helpen bij de samentrekking van de baarmoeder tijdens de bevalling.
-
Verbeterde ontsluiting en verweking van de baarmoederhals
Dadels hebben aangetoond de ontsluiting en verweking van de baarmoederhals te vergroten. Dit kan leiden tot een soepelere en snellere bevalling.
-
Kleinere kans op medische interventies
Studies suggereren dat vrouwen die dadels eten, minder vaak medische ingrepen zoals keizersneden of het gebruik van vacuüm nodig zijn bij de bevalling. Soms is een medische ingreep noodzakelijk, bijvoorbeeld om het leven van het kind te redden. Toch is het beter medische ingrepen te vermijden, omdat elke ingreep risico’s met zich meebrengt voor het kind. Zo hebben kinderen die geboren zijn met een keizersnee meer kans om later een stofwisselingsziekte zoals suikerziekte te krijgen of eczeem.
- Goede bloedstolling
Dadels zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals magnesium, kalium en vitamine K. Deze voedingsstoffen helpen bij het handhaven van de vochtbalans, het verminderen van spierkrampen en het zorgen voor een goede bloedstolling. Deze voedingsstoffen zijn bijzonder nuttig tijdens de bevalling en bij het herstel na de bevalling. - Voorkomt bloedarmoede
Bij een tekort aan ijzer wordt er niet voldoende zuurstof afgegeven in het lichaam. Dit wordt ook wel bloedarmoede genoemd. Hierdoor kun je je moe en slap voelen, er bleek uit zien, het snel koud hebben of snel geïrriteerd zijn. Als je zwanger bent, heeft het lichaam meer bloed nodig, waardoor je een grotere kans maakt op bloedarmoede. Vaak krijgen zwangere vrouwen dan staalpillen voorgeschreven die kunnen leiden tot verstopping. Als je dadels eet, kun je de staalpillen laten staan, want zij voorzien in de dagelijkse benodigde hoeveelheid ijzer.
Zes of zeven dadels
Voor de beste resultaten wordt vanuit de wetenschap aanbevolen om in de laatste vier weken van de zwangerschap dagelijks zes tot zeven dadels te eten. Vanuit islamitisch oogpunt zou je kunnen zeggen dat het eten van een oneven aantal – dus zeven dadels – de voorkeur heeft. Dit vanwege de overlevering van de profeet om tijdens Eid ul Fitr het vasten te verbreken in de ochtend met één, drie, vijf of zeven dadels (Boechari).
Let op: vanwege hun hoge suikergehalte is het belangrijk voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes om hun inname te monitoren en te overleggen met hun verloskundige of gynaecoloog.
Andere gezondheidsvoordelen
Andere gezondheidsvoordelen van het eten van dadels zijn:
- Vruchtbaarheid bevorderen
Dadels kunnen mannelijke en vrouwelijke vruchtbaarheidsproblemen oplossen door het verhogen van de spermahoeveelheid en het versterken van de baarmoederwand. - Bloeddruk reguleren
Ze zijn rijk aan kalium en magnesium. Daarom helpen Ajwa-dadels bij het reguleren van de bloeddruk en het behouden van de elasticiteit van bloedvaten. - Hart- en vaatziekten voorkomen
De antioxidanten in dadels beschermen tegen de opbouw van plaque in de slagaders. - Spijsvertering verbeteren
Consumptie van dadels kan de groei van gunstige darmflora bevorderen en bijdragen aan een gezonde dikke darm. Het dagelijks eten van dadels verbetert de stoelgang en verlaagt de concentratie van schadelijke stoffen in de ontlasting. Dit zorgt voor lager risico op darmkanker. - Kanker en auto-immuunziektes voorkomen
Dadels kunnen helpen bij het voorkomen van verschillende vormen van kanker en herstel van kanker. En ook bij auto-immuunziektes. - Hersens gezond houden
Verschillende studies hebben dadels gelinkt aan een verbeterde breinfunctie dankzij de antioxidanten die ze bevatten. Antioxidanten voorkomen infecties in het gehele lichaam en dus ook in het brein. Herseninfecties worden gelinkt aan ziektes als Alzheimer, Parkinson en ALS. - Ogen gezond houden
Dadels kunnen helpen om je ogen gezond te houden en om nachtblindheid te voorkomen omdat ze vitamine A en antioxidanten bevatten die aan de algemene ooggezondheid bijdragen. - Reguleren bloedsuikerspiegel
Ze zijn rijk aan koolhydraten, eiwitten, vitamines en mineralen zoals kalium, magnesium. Ze zijn ook een natuurlijk zoetmiddel en bevatten veel vezels. Deze vezels helpen bij de spijsvertering en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Dit helpt om suikerziekte en obesitas te voorkomen.
Hoofdafbeelding: Pexels