15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

“Een verrassende ontmoeting met vier schapenpoten in Algerije”

Door Irene Schippers
7 september 2016
3608 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

Irene woonde de afgelopen zes jaar in Algerije en schrijft over haar ervaringen met Eid al Adha (Offerfeest) in haar tijdelijke nieuwe thuisland.

“Na vier vieringen begin ik eindelijk een beetje te snappen hoe Eid al Adha hier werkt. Helaas heeft onze jongste dochter aan de eerste keer – ze was toen zeven jaar – een klein vleestrauma overgehouden. Kinderen die in Algerije geboren zijn, maken van kleins af aan het slachten van dichtbij mee. Maar onze kinderen kenden vlees alleen maar uit de vitrines van de slagerij. Het leek ons daarom verstandig om hen niet in de buurt van de garage te laten, waar mijn man en zijn broers aan het slachten waren. Maar we konden niet voorkomen dat onze dochter net de gang op liep toen een van mijn schoonzussen met vier schapenpoten in haar ar-men langskwam! Het heeft weken geduurd voordat mijn dochter weer in haar eentje de gang op durfde.

“Kinderen die in Algerije geboren zijn, maken van kleins af aan het slachten van dichtbij mee.”

Alhamdoelillah (God zij dank) is ze na een paar maanden wel weer voorzichtig kipfilet en gehakt gaan proberen. Maar een groot vleesliefhebber is ze nog steeds niet. Slim als ze is, had ze al tegen haar vader gezegd dat hij het volgende jaar maar bij zijn broer moest gaan slachten. Tijdens ons laatste bezoek daar had ze gezien dat hij ook een garage heeft.

Logeren in de tuin

Om een verrassing te voorkomen, besloten we bij het volgende Offerfeest onze dochter uitgebreid te betrekken in de voorbereiding. Toen we vroegen of de gekochte beesten de laatste avond voor het feest in onze tuin mochten logeren, vond zij dat een goed idee. Het was zo spannend voor haar, dat ik in het eerste uur elke vijf minuten een verslag kreeg van wat de beesten aan het doen waren. Op de ochtend van Eid, na het gezamenlijk gebed in de moskee, zaten we met z’n allen rustig in de tuin. De beesten waren nog druk bezig met het ‘maaien’ van ons gras en smulden van de gedroogde bladeren op onze provisorische composthoop. Jedda (oma) had het voorhoofd van het schaap met henna versierd. Onze dochter vond dat heel grappig. En ook wel heel stoer dat haar oma dat durfde, denk ik.

Irene: “Voor mijn kinderen en kleine neefjes en nichtjes maak ik op Eid feestpannekoeken”

Toen het slachten eenmaal begon, had ik een cake klaarstaan om samen te versieren. En omdat wij allemaal niet van het orgaanvlees houden dat op de eerste Eid-dag wordt gegeten, maakte ik samen met mijn dochters een grote stapel pannenkoeken, waar ook de kleine neefjes en nichtjes van mee konden smullen. Zo hadden de tantes hun handen vrij tijdens het verwerken van het vlees en kon iedereen rustig zijn werk doen. Een echte multiculturele oplossing.

Offerfeest is fysiek zwaar

Ik besefte vorig jaar pas echt dat Eid al Adha vooral een werkfeest is. Fysiek zwaar, zowel voor de mannen die slachten en het grote snijwerk doen als voor de vrouwen die het vlees schoonmaken en in stukken verdelen. Dat laatste is nog best wel even puzzelen, want je wilt toch rekening houden met voorkeuren van de verschillende familieleden. Ik sta bijvoorbeeld met liefde de ingewanden af en ook het grillen van de kop is niet aan mij besteed.

“Ik besefte dit jaar pas echt dat Eid al Adha vooral een werkfeest is.”

Het Offerfeest is een bijzonder moment in het jaar, dat mensen echt met elkaar willen delen. Iedereen staat stil bij de bedevaartgangers in Mekka voor wie Eid al Adha de afsluiting is van hun hadj (bedevaart). De imam verwees tijdens het Eid-gebed ook naar Jaum al Arafat: het meest intense moment van de hadj waarop je je slechte daden overdenkt en om vergeving vraagt. Eid is een goed moment om de balans op te maken, ook al ben je niet in Mekka, aldus de imam. Ik zag veel mensen instemmend knikken.”

Foto’s: Unsplash.com
Correspondenten
Algerije, Eid al Adha, hadj
Over Irene Schippers
Irene is professioneel planner en liefhebber van mooie zinnen. Als ghostwriter helpt ze met het verwoorden van verhalen en missies in de vorm van boeken. Ze woonde zes jaar samen met haar gezin in Algerije, waar haar grootste gemis was dat ze niet kon fietsen.
Zie alle berichten van deze auteur
Met de hand op ´t hart
De maag als huis van iedere ziekte – eet met mate
24 februari 2020
Mijn verhaal – bekeerling en emigrant in een moslimland
4 september 2017
“Offerfeest is bewustwording en dus niet zomaar een feestje”
4 juli 2017
“Het integreren laat mijn hersens kraken”
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?
De Profeet Joenoes: “Ik was één van de onrechtvaardigen.”

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Oem Salamah: dapper, vastberaden, mondig en wijs
Overpeinzen en reflecteren: Tafakkoer (deel 2)

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
As salaat: bidden is beter dan slapen
Vind heling van geestelijke en lichamelijke ziekten in de Heilige Koran
Het is op Uw genade dat wij rekenen, O Al Hayy
Mag je nu wel of niet bidden voor andersdenkenden?
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Koop dan iets via onze webshop.
Bekijk de webshop