15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

“Offerfeest is bewustwording en dus niet zomaar een feestje”

Door Irene Schippers
4 september 2017
5337 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

Irene woonde zes jaar in Algerije. Het verschil tussen Eid al Adha hier en daar kan bijna niet groter. Maar dat drukte haar wel met de neus op de rol van het Offerfeest. En dan vooral de betekenis van het zelf slachten

“Mijn vijfde Eid al Adha in Algerije voelde voor het eerst niet meer als een wals die over me heen kwam. De eerste jaren vond ik het een overweldigende ervaring. Na vier jaar is de taakverdeling me eindelijk duidelijk. Veel buitenlandse vrouwen die hier net wonen, kunnen maar moeilijk wennen aan de andere manier van Eid vieren. In Europa maken de meeste moslims er een actieve dag van voor de kinderen. Compleet met Eid-versieringen in huis en het versturen van kaarten. Hier in Algerije is het gewoon een dag lang keihard doorbuffelen

Zelf slachten

Voor mij staat de dankbaarheid centraal dat we kunnen slachten zoals de profeet Ibrahiem (Abraham) dat heeft gedaan. We gedenken vooral het complete vertrouwen dat hij in God had. Dat is een voorbeeld voor ons allen. Dit jaar besefte ik opeens dat het eigenlijk ook heel goed is om één keer per jaar zelf te moeten slachten. Je voelt aan den lijve dat je een levend wezen doodt voor het vlees dat je eet en dat doe je heel bewust. En met zo weinig mogelijk stress voor het dier. Ze mogen het mes pas zien een paar seconde voordat er gesneden wordt. De eventueel al geslachte dieren, en ook het bloed, moeten uit het zicht zijn. Wij hadden twee schapen en een geit, dus dat was best nog wel even puzzelen qua routing.

Irene: “Ik maak met Eid een feestelijke lunch met pannekoeken en veel vers fruit.”

Een van de geslachte schapen werd nog dezelfde dag naar familieleden gebracht die zelf niet konden slachten. Je mag van het dier niets weggooien, dus de vrouwen hier zijn heel bedreven in de verwerking van alle onderdelen. Zij maken na het slachten alle ingewanden schoon, roosteren de koppen en trekken een bouillon van alle oneetbare delen, zoals de poten en de staart. De geur van gekookte maag en pittig verbrand kopvlees hoort echt bij de beleving van Eid. Ik loop die dag het liefst met een knijper op mijn neus vanwege de doordringende geur. Het beneemt je bijna de adem.

De geur van gekookte maag en pittig verbrand kopvlees hoort echt bij de beleving van Eid.

Geroosterde schapenkoppen

Voor kinderen is Eid eigenlijk heel saai, want iedereen is hard aan het werk en voor hen is weinig tijd. Daarom had ik ook dit jaar een feestelijke lunch gemaakt met pannenkoeken. Met daarbij heerlijke honing die mijn schoonmoeder uit haar geboortestreek in de bergen had meegenomen en veel vers fruit uit de tuin: vijgen, granaatappel en druiven. Dit keer in grotere hoeveelheden zodat ook alle harde werkers even pauze konden nemen met iets lekkers. De pan nasi die ik als avondeten had gemaakt, werd ook zeer gewaardeerd. Zo heb ik uiteindelijk toch een duidelijke rol voor mezelf gecreëerd in het geheel, en dat is beter dan er een beetje bijhangen.

Eigen traditie maken

Andere buitenlandse vrouwen die hier al wat langer wonen, vertelden me dat ook zij hun eigen tradities langzaam hebben ingevoerd. Van Eid-knutsel-versieringen tot Eid-hamburgers van de barbecue. Je eigen weg zoeken in anderlands traditie kost tijd. Het heeft even geduurd voordat ik door die barrière van onwetendheid en onbekendheid heen durfde te breken. Ik begrijp nu wel dat mijn man vooral het Offerfeest miste toen hij in Nederland woonde. Het is echt een gezamenlijk familiegebeuren. Het gaat ook eigenlijk helemaal niet om het eten. Het vlees delen is juist een belangrijk aspect van Eid, dus veel mensen geven minstens de helft van hun vlees weg. Aan de moskee of binnen de eigen familie- of kennissenkring.

Je moet je eigen weg zoeken in anderlands traditie en het duurde lang voordat ik door die barrière van onwetendheid en onbekendheid heen durfde te breken.

Het ontleden van de dieren is een zeer precies werkje en fysiek zwaar. Ik sta elk jaar met bewondering te kijken hoe men daarmee aan het werk is. Wat me opviel is dat iedereen die meewerkt aan het slachten precies weet wat welk orgaan is en waar het zit. De galblaas bijvoorbeeld moet heel voorzichtig losgesneden worden om te zorgen dat de bitterheid het vlees eromheen niet verpest. En vitale organen als longen en hart worden nagekeken op rare vlekken om te zien of het beest van binnen goed gezond was.

Irene: “Eid is een goede mix van opoffering, samen delen en het gedenken van Allah.”

Schapen te gast in onze tuin

Dit jaar waren onze offerdieren al een paar dagen voor Eid te gast in onze tuin en de geur bracht herinneringen terug aan Nederland, naar de tijd dat ik met de kinderen vaak naar de kinderboerderij ging. De scherpe geur van de geit, het rusteloze geblaat van het schaap dat zijn kudde mist, het vredige gegraas aan ons verse groen. En dat alles te midden van een grote hoeveelheid verse keuteltjes die door de hele tuin verspreid lagen als kleine dropjes.

Het grillen van de kop is aan mij niet besteed en de ingewanden sta ik met liefde af aan andere familieleden.

Als je het goed bekijkt is elke Eid een goede mix van opoffering, samen delen en het gedenken van Allah. Eid al Fitr is de beloning voor het opofferen van je normale routine door te vasten. Bij Eid al Adha is het letterlijk offeren, en in die zin dus niet zomaar een feestje.

Foto’s: Unsplash / Sam Carter (schaap), Luke Michael (fruit), Scott Umstattd (pannen)
Correspondenten
Algerije, Eid al Adha, Offerfeest, traditie
Over Irene Schippers
Irene is professioneel planner en liefhebber van mooie zinnen. Als ghostwriter helpt ze met het verwoorden van verhalen en missies in de vorm van boeken. Ze woonde zes jaar samen met haar gezin in Algerije, waar haar grootste gemis was dat ze niet kon fietsen.
Zie alle berichten van deze auteur
De stichter van de stad Mekka was een vrouw!
Geld of toch je passie?
24 februari 2020
Mijn verhaal – bekeerling en emigrant in een moslimland
4 juli 2017
“Het integreren laat mijn hersens kraken”
19 januari 2017
Verleid door de viskraam in Istanboel
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?
De Profeet Joenoes: “Ik was één van de onrechtvaardigen.”

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Oem Salamah: dapper, vastberaden, mondig en wijs
Overpeinzen en reflecteren: Tafakkoer (deel 2)

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
As salaat: bidden is beter dan slapen
Vind heling van geestelijke en lichamelijke ziekten in de Heilige Koran
Het is op Uw genade dat wij rekenen, O Al Hayy
Mag je nu wel of niet bidden voor andersdenkenden?
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Koop dan iets via onze webshop.
Bekijk de webshop