15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Maak kennis met onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitterLinkedin

Hoe zit het met jóuw vooroordelen?

Door Burak Yildiz
10 januari 2017
3946 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

Ik ben een Rotterdammer, religieus opgevoed met de Turkse cultuur. Nu ik studeer – rechten en filosofie aan de Erasmus Universiteit – merk ik pas hoeveel vooroordelen ik heb. Zo ben ik als kind bijna nooit in aanraking gekomen met Armeniërs of Koerden. Mijn idee van een Koerd was altijd een PKK’er die aanslagen pleegde op burgers en politie. Armeen werd gebruikt als een scheldwoord. Mijn kijk op Armenen en Koerden werd sterk bepaald door het nieuws en mijn omgeving. Maar je kunt niet lang blijven vasthouden aan je eigen vooroordelen. Vroeg of laat zullen jouw vooroordelen op de proef gesteld worden, omdat we in aanraking komen met mensen van verschillende achtergronden.

Ontmoetingen
Vorig jaar ontmoette ik een Armeens meisje op de universiteit. En het was ook in dat jaar dat de Armeense genocide honderd jaar geleden plaatsvond. We raakten aan de praat over de Armeense en Turkse cultuur. Ze vertelde dat het christendom en de kerk een belangrijke plaats hebben binnen de Armeense gemeenschap. De kerk is de plek waar wordt gebeden tot God en waar mensen elkaar ontmoeten onder het genot van Armeense thee. Ze vertelde dat ze ooit wilde gaan trouwen. Maar dat dit niet altijd gemakkelijk was, omdat Armeense ouders hoge eisen stellen aan degene die de hand komt vragen van hun dochter.

De vraag is: “Hoe kan het dat Turken en Armenen elkaar verachten terwijl ze zoveel op elkaar lijken qua cultuur?”

Terwijl ik met haar aan het praten was, besefte ik dat we best veel overeenkomsten hadden. Ook in de Turkse cultuur heeft religie een belangrijke plaats, wordt er getrouwd op de traditionele manier en hecht men grote waarde aan eten. Ik vroeg haar: “Hoe kan het dat Turken en Armenen elkaar verachten terwijl ze zoveel op elkaar lijken qua cultuur?” Heel nuchter zei ze: ‘’Als twee volkeren eeuwenlang naast elkaar hebben geleefd, dan moet je ook verwachten dat ze dingen van elkaar overnemen. Het is de politiek die ons uit elkaar haalt. Mensen willen gewoon met elkaar omgaan.’’

De Armeense genocide was niet het onderwerp van het gesprek. Het speelde geen rol tijdens onze ontmoeting. We spraken vanuit een gedeelde interesse. Dit stadium kunnen we denk ik alleen met elkaar bereiken, als we op een andere manier naar elkaar kijken. We moeten niet langer geloven dat we één vaste identiteit hebben. Mensen zijn geen op zichzelf staande individuen en de manier waarop we naar de wereld kijken is niet aangeboren. Dat wat tussen mensen gebeurt, wordt sterk bepaald door de technologie. Of zoals de Rotterdamse filosoof Henk Oosterling dat zo mooi weet te zeggen: ‘’We worden uiterst comfortabel het systeem in gemasseerd.’’

Onderlinge relaties versterken
De media zijn onze bestaansmiddelen geworden, een tweede natuur. Ze bepalen voor een groot deel hoe we met én over elkaar praten. Dat wat bijvoorbeeld op Turks-Nederlandse websites wordt geschreven, wordt onze wereld. En vervolgens leren we om in die wereld te leven. We internaliseren de manier van met elkaar omgaan en dat bepaalt hoe we handelen en ons gedragen. Als wij alleen maar horen dat de Armeense genocide niet heeft plaatsgevonden, dan is elk ander perspectief bedreigend voor ons. We kunnen ons niet voorstellen dat er ook een andere manier is om naar Armenen of Koerden te kijken.

We kunnen ons uit deze crisis redden door onze onderlinge relaties te versterken. Mensen zijn knooppunten in een netwerk. Door deze knooppunten met elkaar te koppelen zullen onze werelden vanzelf groter worden. En wordt onze houding opener. Ik wil kijken naar wat er tussen ons als mensen gebeurt. Zonder te kijken naar het individu en wat hij of zij aanhangt.

De Rotterdamse filosoof Henk Oosterling zegt het zo mooi: ‘’We worden uiterst comfortabel het systeem in gemasseerd.’’

Deze tekst is gebaseerd op een lezing die werd voorgedragen in Rotterdam tijdens een dialoogbijeenkomst tussen Koerden, Turken en Armeniërs in het kader van The Hague Peace Project. Grote foto: Guner Gulyesil (CC BY-NC-ND 2.0)
Mens en maatschappij
filosofie, Rotterdam, Turkije, vooroordelen
Over Burak Yildiz
Zie alle berichten van deze auteur
Vrienden zijn met andersgelovigen
Islam is juist wél van deze tijd!
5 juni 2025
Eigenaarschap: jouw vrijheid is ook jouw verantwoordelijkheid
16 februari 2025
Vind innerlijke rust in de Genade van Allah
16 oktober 2024
Hoe blijven we immuun voor de donkere kant van technologie?
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Qantara zet hier al zo'n tien jaar lang positieve verhalen tegenover ** Steun ons met € 5,00 per maand => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Woede voorkomen en reguleren met behulp van dhikr en du’a
Voordelen van het eten van dadels voor en tijdens de bevalling
Onze ogen: spiegel van de ziel, poort naar het hart en brein
Slapen is eigenlijk elke nacht ‘een beetje sterven’
bodem leeft
De Levende Bodem: een wonder onder onze voeten

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
Malcolm X tijdens de Hadj: “Voor het eerst voelde ik mij een compleet mens”
Yasmine Tegouana: “Het is een gunst om een ander te mogen helpen”
Muhammad Ali: “Ik ben niet de grootste. Dat is Hij!”
Het grote gevaar van het veroordelen van ‘de ander’
Zakariya Bosmans: “Ik heb me in alle rust kunnen ontwikkelen als moslim”

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
Leidraad voor goed gedrag: de Koran maakt een beter mens van je
Ik geef om mezelf: mijn ziel is slechts mijn rijdier
Eigenaarschap: jouw vrijheid is ook jouw verantwoordelijkheid
Jan Janszoon alias Mourad Raïs: moslimbekeerling, piraat en polderaar
Allah geeft je niet alles wat je wilt, maar wel alles wat je nodig hebt
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitterLinkedin
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
X
Wil jij ons steunen? Bestel dan via Qantara bij Bol.com.
Bekijk de webshop
x Gedeeld