15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

De verloren schat: op zoek naar barakah (deel 1)

Door Nayyeera Oem Moesa
23 november 2021
1346 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

We streven allen naar een portie geluk in deze wereld. We zijn bereid hiervoor inspanningen te leveren, maar we vergeten iets. Terwijl Allah, de Almachtige, ons alle middelen op een presenteerblaadje heeft gegeven om gelukkig te worden, gaan we tegen onze natuur in. We streven niet naar geluk dat zegeningen bevat. We zoeken niet naar Allah’s tevredenheid, terwijl Hij de Voorziener en Bron van geluk is. Barakah lijkt een verloren schat geworden: iedereen zoekt het, maar weinigen lijken het te vinden.

Alles valt of staat met barakah

Ik mocht het zelf al vaak ervaren: barakah of de afwezigheid ervan. Ik herinner me een project waar ik zo vaak voor heen en weer liep, maar het bracht uiteindelijk niets op. Het voelde zwaar en bij het uiteindelijk stopzetten, leek het alsof er 100 kilogram van mijn schouders viel. Het ontbrak aan zegeningen. Bij een andere onderneming werd mij een weg geplaveid die ik zelf niet voor mogelijk hield. Het gemak waarmee ik mijn zaken kon regelen en de mensen die Allah hiervoor op mijn pad bracht, beschikten wel over zegening. 

Je hoort mensen vaak klagen dat er geen zegen is in hun tijd, geen zegen in hun slaap, geen zegen in hun geld en andere zaken. Soms werken we hard, maar zien we weinig resultaat. Soms hebben we een goed loon, maar voldoet het niet om te voorzien in onze dagelijkse behoeftes. Het omgekeerde kan ook. Je maakt een maaltijd voor twee personen, maar onverwachts schuiven er twee personen extra aan  en toch is er voldoende. Je ziet op tegen een enorm moeilijk gesprek, maar de woorden rollen uit je mond als een waterval. Hoe kan dat?

Het is de onzichtbare maar toch allesbepalende factor: barakah.

Het concept van Barakah

Barakah is een Arabisch woord dat meestal letterlijk wordt vertaald als ‘zegening’. Toch doet het begrip ‘zegening’ tekort aan het Arabische woord. Hoewel het onzichtbaar lijkt, is het toch enigszins waarneembaar. Barakah is aanwezig of afwezig. Subtiel, maar opmerkzaam. Ook al is het niet meetbaar, noch te kwantificeren. Het is de spirituele dimensie van het resultaat van de inspanningen die we leveren in dit leven. Een soort energie die een diepgaande holistische betekenis heeft. De fysieke dimensie is de tastbare beloning. 

De diepgaande betekenis van zegeningen kunnen we terugvinden op verschillende niveaus. Wanneer iets barakah bevat, heeft het de neiging om te groeien en toe te nemen. Er is een gevoel van continuïteit in dingen die barakah bevatten;  ze zijn blijvend gezegend. Arabieren noemen een kameel die gaat zitten ‘barakah’. Dat is omdat eens een kameel neerzit, het erg moeilijk is om hem weer te laten opstaan.

Barakah is de spirituele dimensie van het resultaat van de inspanningen die we leveren in dit leven

De betekenis van barakah

Barakah kan voorkomen in vele aspecten van ons leven: in ons inkomen, in onze kracht, in onze tijd, ons gezinsleven of nageslacht, zelfs in onze slaap. Eigenlijk alles waar we waarde aan hechten en wat betekenisvol is. Zo wensen we ook zegeningen in ons eten en drinken, in onze relaties, of vrijetijdsbesteding.

Als iets barakah bevat, dan boek je in korte tijd veel goede resultaten. In de aanwezigheid ervan zie je de waarde van je salaris, hoe klein het ook is. Het geeft je voldoening en tevredenheid. In de aanwezigheid ervan brengt een gezin goede en rechtschapen kinderen voort. Deze kinderen tonen goede zeden, goede manieren en hebben een aangename houding. In de aanwezigheid ervan word je een bron van hulp, bijstand en hulp. Zelfs als je minder rijkdom of weinig kracht bezit. Met barakah in jouw tijd ben je in staat om in 24 uur te bereiken waar je normaal gesproken  30 uur of meer voor nodig hebt.

Als we zouden zoeken naar een islamitische definitie van productiviteit, kan die waarschijnlijk worden samengevat in het woord barakah. In staat zijn om meer te bereiken met weinig middelen, veel doen in weinig tijd en veel genereren met weinig inspanning is zeker een zegen van Allah, Verheven is Hij.

Om barakah te bereiken, moeten we onze wensen opofferen en ons onderwerpen aan de wil van Allah

Opoffering

Genoeg redenen om barakah te willen hebben. Maar hoe verkrijgen we het?

Het is op zich vrij eenvoudig, maar het vraagt oprechtheid, wilskracht en standvastigheid. Bovenal vereist het opoffering. Je hoeft geen engel te zijn, noch hoef je superkrachten te bezitten. Maar je  moet je onderscheiden van de ander; je dient je verlangens op te offeren.

Met andere woorden, om barakah te bereiken, moeten we onze wensen opofferen en ons onderwerpen aan de wil van Allah. We houden van onze rijkdom, maar Allah houdt ervan dat we er wat van geven in liefdadigheid. Wanneer we een deel ervan offeren door het te geven in liefdadigheid -zelfs of vooral in tijden van nood- zegent Allah de rest. Hij zal je overladen met barakah. Ja, je rijkdom neemt af, maar het is gezegend, omdat Allah je erdoor beschermt tegen onheil. Zo zal je het bijvoorbeeld niet hoeven te gebruiken om je gebroken botten te herstellen of om kanker te behandelen. 

Ook moeten we rekening houden met Zijn grenzen. In ons streven naar barakah worden de lijnen getrokken door Allah en Zijn Boodschapper, niet door ons, noch door iemand anders. Wat weerhoudt ons er dan van om barakah te bereiken?

Wat zijn de ingrediënten om barakah te verkrijgen? Dat lees je in deel 2.

 

Tekst mede geïnspireerd op : https://www.gsalam.net/barakah en https://productivemuslim.com/18-sources-of-barakah/
Hoofdfoto: pixabay.com
Spiritualiteit
barakah, zegen, Zegeningen
Over Nayyeera Oem Moesa
Nayyeera schippert in de reis door deze doenja vooral tussen Vlaanderen en Marokko. Gebeten om te weten, deelt ze graag haar schrijfsels met Qantara.
Zie alle berichten van deze auteur
Met de Muslim Bid Box is ‘stiekem’ bidden niet meer nodig
Koester geen wrok – daar kun je ziek van worden
14 maart 2023
As salaat: bidden is beter dan slapen
23 februari 2023
Het is op Uw genade dat wij rekenen, O Al Hayy
17 januari 2023
Heb jij een levend en zuiver hart om De Schenker van leven, Al Moehyie, te ontmoeten?
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?
De Profeet Joenoes: “Ik was één van de onrechtvaardigen.”

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Oem Salamah: dapper, vastberaden, mondig en wijs
Overpeinzen en reflecteren: Tafakkoer (deel 2)

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
5 verzen uit de Koran die je leven kunnen veranderen
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
As salaat: bidden is beter dan slapen
Vind heling van geestelijke en lichamelijke ziekten in de Heilige Koran
Het is op Uw genade dat wij rekenen, O Al Hayy
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Koop dan iets via onze webshop.
Bekijk de webshop