15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

Bloedzuigertherapie: de comeback van de bloedzuiger

Door Sarah
29 januari 2018
7605 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

Hirudotherapie, beter bekend als bloedzuigertherapie, is terug van weggeweest in Nederland. Zowel de Egyptenaren, de Indianen, de Grieken als de Arabieren hebben de bloedzuiger bij allerlei ziektes ingezet. Tot de 19e eeuw waren bloedzuigers ook in Europa en Amerika nog erg in trek, maar daarna vertrouwde men liever op modernere medicijnen en raakten ze in de vergetelheid. Recente onderzoeken wijzen ons echter op de effectiviteit van de kleine diertjes bij onder andere huidaandoeningen, kanker en hart-en vaatziekten. 

Hirudo medicinalis

Hirudotherapie wordt de therapie genoemd waarbij er gebruik wordt gemaakt van de medicinale bloedzuiger. Er zijn meer dan 1000 soorten bloedzuigers geïdentificeerd, maar niet allemaal kunnen voor medische doeleinden gebruikt worden. Sommigen zijn zelfs giftig. De Perzische arts – en leraar van Ibn Sina (Avicenna) – Ibn Masihi (960-1000 nC) heeft op basis van de morfologische eigenschappen, zoals vorm en kleur, in zijn boek Umda Fi Jarahat de bloedzuigers onderverdeeld in de categorieën ‘wel en niet medisch’. Het zijn de bioactieve componenten in het speeksel die een bloedzuigersoort tot de medische categorie laat behoren. De meest gebruikte bloedzuiger is de Europese Hirudo medicinalis.

Hij reinigt en ontgift

De meeste bloedzuigers hebben drie kaken, met aan elk een rij van kleine tandjes, waarmee ze een Y-vormige insnijding maken. Die tanden weten zelfs de dikke huid van een nijlpaard te doorboren. Zodra een bloedzuiger toehapt zal er eerst een lichte niet-pijnlijke beet opgemerkt worden, waarna de bloedzuiger binnen luttele seconden stoffen vrijlaat die gevoel op lokaal niveau uitschakelen, waardoor we niets meer van de beet voelen. Na de beet nemen ze, ongeacht de kwaliteit ervan, o.a. het bloed van hun gastheer op. Hij reinigt en ontgift het opgenomen vloeistof, zelfs bij blootstelling aan zware chemicaliën.

Maar wat maakt de Hirudo medicinalis anders dan de andere bloedzuigers en waarom is hij geschikt voor medicinale doeleinden?

Pijnstillend, bloedverdunnend, antibacterieel etc.

Bloedzuigers staan bekend als parasieten die het bloed van hun gastheer tot zich nemen. De medicinale bloedzuiger levert echter ook iets op voor de mens. Het is een mini versie van een apotheek.

Zoals ook bij hijama (cupping) gebeurt, wordt er bloed onttrokken aan het lichaam. De medicinale bloedzuigers hebben echter nog een extraatje: ze staan hun saliva (speeksel) af. Dit speeksel bestaat uit verschillende componenten die pijnstillend, bloedverdunnend, ontstekingsremmend, gewrichtssmerend, bloeddruk- en hormoonregulerend en antibacterieel zijn. 

Voor een lijst van de componenten in het speeksel die al die activiteiten in gang zetten, klik hier. Het effect van zo’n beet blijkt gemiddeld  12 uur lang te werken.

Maaltijd

De bloedzuigers hebben een enorme eetlust en kunnen tot 10 maal het eigen lichaamsgewicht aan bloed tot zich nemen. Dat staat gelijk aan 2 tot 20 ml bloed. Daar doet de bloedzuiger ongeveer 10 tot 30 minuten over. Maar hij kan er ook een paar uur over doen. Hier kunnen twee redenen voor zijn: 1. De bloedzuiger heeft een slaappauze ingelast of 2. Er zijn blokkades die de doorstroom van bloed en andere vloeistoffen hinderen.  De bestanddelen in de saliva moeten dit eerst wegwerken, voordat de bloedzuiger weer verder kan met zijn maaltijd.

Eenmaal verzadigd, laat de bloedzuiger los en valt neer. Het verwerken van het bloed gebeurt zo traag dat een bloedzuiger na een goede maaltijd 12 tot wel 18 maanden zonder voedsel kan overleven. Tegenwoordig worden ze, na gebruik, in alcohol ondergedompeld om hun leven te beëindigen, zodat ze geen infecties van patiënt op patiënt kunnen overdragen.

Hedendaagse toepassingen

Bloedzuigertherapie is in Nederland herontdekt in de jaren tachtig en wordt met name in de plastische chirurgie gebruikt. Bijvoorbeeld bij weefseltransplantaties, reconstructies en replantaties. Bijvoorbeeld nadat een patiënt een ongeluk heeft meegemaakt, verbrand is of postoperatieve complicaties heeft opgelopen. Medicinale bloedzuigers worden wereldwijd tegenwoordig ook toegepast bij hart- en vaatziekten, kanker en metastase, micro-operaties, diabetes mellitus, infecties, artritis en meer. De werking ervan is aangetoond in een enorm aantal wetenschappelijke studies en case reports. Ze zijn worden ingezet vanwege het makkelijke gebruik en de veel kleinere kans op bijwerkingen. 

Wonderlijke vergelijking

In de Koran (23: 12-14) wordt het embryo vergeleken met al-‘alaqah wat wonderlijk genoeg de Arabische term is voor bloedzuiger. De vergelijking wordt gemaakt vanwege de fysieke vorm en ook vanwege het feit dat het embryo – tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder – teert op het bloed van de moeder.De bloedzuiger heeft 32 hersenen en een zenuwstelsel dat vele gelijkenissen heeft met die van de mens. Dit maakt hem een ‘biologisch apotheekje’, ideaal om te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek en antwoorden te vinden op menselijke gezondheidsproblemen. Het is niet voor niets dat in Nederland het aantal behandelcentra, die bloedzuigertherapie aanbieden, groeit. Allah weet wat voor interessants deze kleine, kruiperige schepseltjes nog voor ons in petto hebben.

Ben je geïnteresseerd in een soortgelijk islamitisch/wetenschappelijk stuk? Lees dan over de vlieg die in jouw drinken valt.

 

hoofdfoto: Flickr
Ecologie, Gezondheid en wetenschap
bloedzuiger, bloedzuigertherapie, hirudotherapie
Over Sarah
Een kosmopoliet, zo voelt Sarah zich. Verschillende culturen, kleuren en geuren omringen haar in het dagelijkse leven. Haar motto luidt: waardeer alle kleine dingen in het leven en blijf in jezelf geloven en investeren!
Zie alle berichten van deze auteur
Zo proef je de zoetheid van de salaat – het gebed
Het levensverhaal van de Profeet Mohammed ﷺ
15 februari 2023
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
24 mei 2022
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
21 april 2022
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?
De Profeet Joenoes: “Ik was één van de onrechtvaardigen.”

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Oem Salamah: dapper, vastberaden, mondig en wijs
Overpeinzen en reflecteren: Tafakkoer (deel 2)

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
As salaat: bidden is beter dan slapen
Vind heling van geestelijke en lichamelijke ziekten in de Heilige Koran
Het is op Uw genade dat wij rekenen, O Al Hayy
Mag je nu wel of niet bidden voor andersdenkenden?
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Koop dan iets via onze webshop.
Bekijk de webshop