Pauze nemen is géén zonde van je tijd! Integendeel. Stel je eens voor dat je met een snelheid van 150 kilometer per uur 24 uur achter elkaar aan het stuur van je auto zit. Zonder te stoppen voor een verkeerslicht, stopbord of zebrapad. Met je ogen de hele tijd op de weg gericht. Wat denk je dat er dan zal gebeuren?
Je zou waarschijnlijk een ongeluk krijgen, zonder benzine komen te staan, flauw vallen van uitputting of niet de goede bestemming bereiken omdat je de omleidingsborden niet hebt gezien. Dit klinkt misschien als een overdreven voorbeeld, maar voor velen van ons is dit precies zoals we ons leven leiden.
Pauze nemen in de grote stroom van het leven
Altijd met volle kracht vooruit, zonder tijd te nemen voor een pauze, zonder te genieten van de omgeving en de mensen waarmee we op reis zijn. En zelfs als we pauze nemen – meestal omdat we daartoe gedwongen worden! – doen we dat op een haastige manier. Alsof de pauzemomenten obstakels zijn in de grote stroom die ons leven is.
Allah vraagt ons daarom in soera At Takwir (Het Oprollen) de volgende simpele vraag:
Waarheen wenden jullie je dan? (Koran 81:26)
Stel je eens voor dat iemand je deze vraag stelt tijdens een drukke werkdag, als je tv aan het kijken bent of in de file staat op weg naar huis. Er zal waarschijnlijk een stilte vallen in je hoofd waarin je een speld kunt horen vallen. Omdat je opeens beseft hoe groot de impact van deze vraag is.
Het gaat niet om waar je heen wilt met je werk, je familie of je volgende project. De échte vraag is: “Waar wil je heen met je leven?”
Antwoorden is niet makkelijk, want dan moet je bewust naar jezelf gaan kijken en vaststellen in welke richting je op dit moment werkelijk gaat. En dat doen de meeste mensen liever niet.
Waarom we niet van pauzes houden
Als we pauzeren en nadenken, helpt dat ons om bewuste keuzes te maken en een zinvol leven te leiden. De ander optie is om met de stroom mee te gaan, zonder goed na te denken over de beslissingen die je neemt, iets waar je later in je leven vaak spijt van krijgt.
Dus waarom vinden we het zo moeilijk om pauzes te nemen? We hebben meestal als smoes “Ik heb geen tijd” of “Ik heb het druk” of “Ik heb belangrijkere dingen te doen.”
Maar in werkelijkheid houden we niet van pauzeren omdat het niet relaxed voelt. Want tijdens een pauze – ook al duurt hij maar een paar minuten – realiseren we ons dat de keuzes die we hebben gemaakt ook negatieve consequenties hebben. Zo zal die mooie baan waarvoor je veel moet reizen, betekenen dat je je familie weinig ziet. Zal het niet investeren in je gezondheid als je jong bent, leiden tot een krakkemikkige oude dag. Of erger: zal het bewust uitstellen van je gebeden ertoe leiden dat je van Allah afdwaalt. En niemand van ons wil die fouten zien, dus steken we ons kop in het zand.
De menselijke neigen om te haasten
Toch doen we er verstandig aan wel te pauzeren, want alleen dan hebben we de kans om het stuur van ons leven bij te stellen. Bij de meeste mensen is een kleine aanpassing voldoende, maar sommige mensen moeten rechtsomkeert maken voordat het te laat is.
Allah kent de menselijk neiging om te willen haasten en zegt daarom in soera Al Isra (De Nachtreis):
En de mens smeekt om het kwade, net zoals hij om het goede smeekt. En de mens is haastig van aard (Koran 17:11)
Daarom heeft Hij ons geloof zo gemaakt, dat we gedwongen zijn om te pauzeren tijdens het uitvoeren van onze religieuze plichten. Deze pauzemomenten kunnen – als je er serieus de tijd voor neemt en energie voor vrijmaakt – een grote invloed hebben op je leven:
- We pauzeren elke dag vijf keer: als we onze verplichte gebeden doen
- Eén keer per jaar onderbreken we ons vaste leefpatroon: als we vasten tijdens de Ramadan
- We staan één keer per jaar stil bij wat onze inkomsten zijn; als we de zakaat – 2,5 % van onze bezittingen – uitrekenen om weg te geven aan de armen
- De ultieme pauze is natuurlijk de Hadj (bedevaart naar Mekka), die we minstens één keer in ons leven moeten maken als we het financieel op kunnen brengen. Zeker de dag dat we op de berg Arafat staan om vergeving te vragen voor onze slechte daden en dus gedwongen stilstaan bij hoe we ons leven tot dan toe hebben geleefd.
Extra denkpauzes
Als je eenmaal de kracht van pauzeren hebt ontdekt, kun je overwegen om zelf nog de volgende extra denkpauzes in te lassen:
- Ochtendpauze: waarin je, vóórdat je de dag echt begint, bewust nadenkt over hoe je de dag gaat doorbrengen.
- Avondpauze: waarin je terugkijkt op je dag en nadenkt over wat je anders had willen en kunnen doen en wat je kunt doen om van morgen nog een betere dag te maken.
- Vrijdagmiddagpauze: waarin je kort – maakt niet uit waar: in je hoofd, op computer of papier! – noteert hoe al je projecten die week zijn verlopen en welke invloed dat heeft op de week die komen gaat.
- Kwartaalpauze: waarin je stilstaat bij de grote lijnen van alle belangrijke zaken in je leven en waar nodig aanpassingen doet.
- Jaarlijkse pauze: waarin je je doelen voor het komend jaar vaststelt en kijkt wat er van de doelen van het afgelopen jaar terecht gekomen is. Je kunt dit doen alleen voor jezelf, maar ook als echtpaar of gezin als geheel. Koppel het aan een bepaalde datum, doe het tijdens een speciale vakantie of volg er samen een speciale workshop voor. Het levert vaak verrassende inzichten op en is goed voor de onderlinge band.