15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

Zoek je innerlijke rust? Leer om gezond te denken!

Door Siham Razzouki
2 april 2018
9484 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

In mijn werk als psychologe kijken we steeds vaker naar het vermogen van mensen om met veranderende omstandigheden om te kunnen gaan. We noemen dat positieve gezondheid. Hierbij ligt de focus niet op het wel of niet gezond zijn, maar juist op of je in staat bent je eigen regie daarin te voeren en hoe je gezond kunt denken.

Wat heb je eigenlijk nodig om die regie te kunnen voeren? Aan de ene kant is een goede mentale gezondheid noodzakelijk, dus of je een spiritueel gezond hart hebt. Maar ook je emotionele gezondheid is belangrijk. Hoe ga je om met je emoties en hoe is je relatie met de mensen die je dagelijks om je heen hebt. Wil je weten hoe het zit met jouw positieve gezondheid? Doe dan deze test.

Trauma’s maken het leven complex

Trauma’s uit je jeugd kunnen zorgen voor complexiteit in je huidige leven. Het zijn de angsten uit je verleden – of de manier waarop je je verleden begrijpt – die je triggeren bij nieuwe ervaringen. Het verleden is geen neutraal gebied, maar juist gekleurd door hoe we het hebben begrepen. We hebben vaak gekozen om het verleden op een bepaalde manier te begrijpen: als een volwassen persoon die terug kijkt.

Het gaat dan om hoe we het gebeurde interpreteren. Welke verwachtingspatronen heb je daarbij en welke woordkeuzes maak je als je daarover met anderen praat? Door je woordkeuze te veranderen, kan hetzelfde feit lichter aanvoelen of je schuldgevoel of woede minder heftig zijn. Een trauma kan ervoor zorgen dat je getriggerd raakt door een woord dat iemand gebruikt of een fout die iemand maakt. Als je dan erg overstuur raakt, wijst dat op een geestelijke wond die nog niet is genezen. Het kan ook zijn dat je jezelf nog niet de tijd hebt gegeven om het trauma te verwerken.

Trauma’s zijn angsten uit het verleden die je triggeren bij nieuwe ervaringen

Houd je depressie niet verborgen

Als moslims zijn we gezegend met ons geloof in Allah. Hij is de beste dokter en therapeut. Zeker ook bij geestelijke klachten zoals angsten en depressie. Het is belangrijk om hierover te blijven praten. Denk niet dat je je depressie weg kunt houden door je puur en alleen te richten op het zijn van een perfecte moslim.

Allah ziet alles en je kunt altijd bij Hem terecht om te praten over je toestand, Hij kan je hart verlichten. Ook dat is een onderdeel van gelovig zijn, weten dat je altijd bij Allah terecht kan, Hem kun je alles vertellen. Je hoeft niet alleen te blijven zitten met je zorgen. Dat wordt ook duidelijk in de volgende overlevering van de Profeet Mohammed ﷺ:

“Allah heeft geen enkele ziekte neergezonden (zonder) dat hij daar ook een genezing voor heeft neergezonden. Degene die het weet, die weet het en degene die het niet weet, die weet het niet.” (Achmed en Ibnoe Maadjah)

Ook in Soera Younes komt deze belofte terug:

O mensen, Voorzeker, er is een vermaning van jullie Heer tot jullie gekomen en een genezing voor wat in jullie harten is en Leiding en Barmhartigheid voor de gelovigen. (Koran, 10:57)

Je denkt dat je niet goed genoeg bent

Stop met het geloven dat je een perfect mens bent of moet zijn, waarbij je jezelf steeds forceert en dus niet goed zorgt voor het brein dat Allah je heeft gegeven. Het gevaar is dat de psychologische klachten zich gaan mengen met religie. Je denkt dat je niet goed genoeg bent en dat je jezelf kan verbeteren als moslim zijnde in de religie. Maar je negatieve en verstoorde denken zorgt ervoor dat positieve adviezen en gesprekken niet aankomen.

Als je naar de Koran of een islamitische lezing luistert, identificeer je je daarmee en kom je tot de conclusie dat het te moeilijk voor je is. Het is je eigen geest die je deze negatieve informatie geeft. Als je bijvoorbeeld van meerdere mensen een compliment krijgt omdat je er goed uitziet, zal juist die ene opmerking dat je er moe uitziet, je van slag (kunnen) maken. Terwijl deze persoon eigenlijk niet eens zegt dat je er slecht uitziet, maar zich misschien gewoon zorgen om je maakt. Alleen jij hoort het op een hele andere manier.

We kunnen ons brein trainen in het vinden van innerlijke rust

Gezond leren denken als dagelijkse activiteit

Als je inziet hoe belangrijk het is om gezond te leren denken, kun je er een dagelijkse activiteit van maken. Het begint met het besef dat fouten maken menselijk is. Niemand is perfect, maar als moslim streef je wel naar de beste versie van jezelf.

Op de volgende manieren kunnen we ons brein trainen in het vinden van innerlijke rust:

-1-
Zoek verbinding met Allah

Konden gelovigen maar gezien worden als mensen van vrede en innerlijke rust. Mensen die niet van slag raken door moeilijkheden. Een persoon met een gezonde ziel en een gezonde geest haalt de veiligheid uit zichzelf en vertrouwt op Allah. Iemand bij wie anderen zich in gezelschap prettig en veilig voelen, waarbij je het gevoel hebt dat mocht er een probleem ontstaan, deze persoon weet wat een gezonde manier van handelen is.

Dit is wat er in jezelf kan ontstaan als je gezond bent van binnen. Deze eigenschappen zorgen ook voor goed leiderschap. Met als goed voorbeeld onze Profeet Mohammed ﷺ. Hij zorgde voor de veiligheid van zijn naasten omdat hij verbonden was met Degene waar we ons naar toe keren voor veiligheid. Deze verbinding met Allah is heel belangrijk. En daarom zit er genezing in de Heilige Koran en het gebed. Omdat dat ons contact met Allah weer op gang brengt.

-2-
Zorg dat je brein je ziel dient en niet andersom

Onze ziel is al in verbinding met Allah, maar dat zijn we ons vaak niet bewust. Ons brein domineert alles en geeft ons gedachten die ons misleiden en (kunnen) belemmeren. Een persoon met een gezonde ziel en geest is iemand die zijn innerlijke zielsleven op orde heeft.

-3-
Maak een verschil in hoe jij omgaat met stress

Je zorgen maken is meestal de automatische reactie op stress. Probeer je daarvan bewust te worden en verleg je focus richting dhikr (het gedenken van Allah), dankbaarheid, vertrouwen en veiligheid. Hoe je dat precies aanpakt is voor iedereen verschillend. En hangt ook samen met de verantwoordelijkheden die je op je hebt genomen en de zorgen die dat met zich meebrengt.

Spreek direct je ziel aan, die soms verborgen is onder vele lagen

-4-
Geef anderen niet de schuld van je eigen gedrag

Hoe je echt bent zou niet afhankelijk moeten zijn van hoeveel tijd je hebt, of hoe goed je geslapen hebt en hoeveel Koran je hebt gelezen. Daarom gaf de Profeet ﷺ ook aan dat je een ander goed kunt leren kennen door samen te reizen. Dan zie je hoe hij of zij omgaat met ibadha (aanbidding) als er misschien minder tijd, slaap en comfort is dan normaal. Goed gedrag gaat vooral over jezelf (leren) beheersen. Hoe goed of slecht je je ook van binnen voelt, geef anderen niet de schuld van je gedrag.

 -5-
Breng jezelf naar een hoger niveau van reageren

Probeer van binnen in vrede te zijn. Mensen om je heen zullen dat oppikken, want onbewust is iedereen op zoek naar de beste manier van reageren. Als je ziel niet vindt waar het naar op zoek was, voel je teleurstelling. De stem die jou altijd van binnenuit vertelt dat je geliefd bent door Allah, zal wegblijven als je die teleurstelling negeert of verbergt. Spreek dus je ziel aan, die soms verborgen is onder vele lagen. Dit zal je bevrijden. Het is een grote fout om je vooral te focussen op hoe we materialistisch ergens aan kunnen bijdragen. Kijk naar wat de echte behoeftes zijn. Denk dagelijks over dit soort dingen na en bedenk welke stappen je kunt nemen.

 Tot slot deel ik graag een opname van Ustadha Shehnaz Karim waarin ze spreekt over de heling van je geest:

“De klassieke islamitische reactie is dat onze geestelijke problemen veroorzaakt worden door een gebrek aan geloof of gebeden. Maar heeft de Profeet ﷺ ons niet geleerd dat als de tijd van het gebed gekomen is en je aandrang hebt, je eerst naar het toilet moet gaan. Bidden zorgt niet dat opeens de aandrang weg is. Dus laten we niet denken dat het lezen van de Koran en het doen van smeekbedes ons verandert in engelen en pure zielen, losgekoppeld van onze menselijke behoeftes. Zo ver zijn we nog niet en dat is niet erg. We moeten onze menselijke natuur accepteren en er mee leren omgaan.”

Hoofdfoto: Pixabay
Psychologie, Spiritualiteit
Depressie, gezondheid, rust, Stress
Over Siham Razzouki
Siham is al van jongs af aan gefascineerd door de psyche van de mens en werkt als psychologe in een huisartsenpraktijk. Haar levensmotto is: "Alles wat je aandacht geeft groeit!"
Zie alle berichten van deze auteur
Aïcha van Al Minara wil een lichtpunt zijn voor anderen
Deen Travellers: “Kies voor langzaamheid en duurzaamheid, dan krijgt álles meer betekenis”
18 september 2023
Je ontmoet niemand per toeval: herken de tekenen van Allah
22 juli 2023
Niets of niemand kan vergeleken worden met Al Wahied
30 juni 2023
Stop met het creëren van rampscenario’s in jouw hoofd
Reacties 2
  • 13 februari 2021 at 03:05
    Miriam
    Reageer

    Asalaam ou Aleykum.
    Graag zou ik toegang willen tot de 2 videos “healing the mind” ik hoop zsm reactie zodat ik dit kan toepassen in mijn verdere leerproces als moslima.
    JazaakAllahu ghairan!

    • 14 februari 2021 at 20:19
      Irene Schippers
      Reageer

      Salaam aleikom Miriam. De video’s die we hadden gedeeld in dit artikel zijn helaas op privé gezet, dus we kunnen er niet meer bij op Youtube. Ik heb wel de mp3-lezing van de ustadha over dit onderwerp gevonden. Dank voor je oplettendheid, ik heb het artikel aangepast.

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
bodem leeft
De Levende Bodem: een wonder onder onze voeten
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
Malcolm X tijdens de Hadj: “Voor het eerst voelde ik mij een compleet mens”
Yasmine Tegouana: “Het is een gunst om een ander te mogen helpen”
Muhammad Ali: “Ik ben niet de grootste. Dat is Hij!”
Het grote gevaar van het veroordelen van ‘de ander’
Zakariya Bosmans: “Ik heb me in alle rust kunnen ontwikkelen als moslim”

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
Je ontmoet niemand per toeval: herken de tekenen van Allah
Laat je niet verlammen noch leiden door de angst voor armoede
Niets of niemand kan vergeleken worden met Al Wahied
De perfecte timing van de komst van de Profeet Mohammed ﷺ
Hoe hou je je als moslim staande in de ‘storm’ om je heen?
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Bestel dan via Qantara bij Bol.com.
Bekijk de webshop