15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

“Scheiden is een realiteit waar we nuchter mee om moeten gaan”

Door Irene Schippers
6 november 2017
5110 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

“Scheiden is in de moslimgemeenschap geen uitzondering meer en zeker geen bijzaak”. Hamza Akkar, geestelijk verzorger en mediator bij de Islamitische Pedagogen- & Psychologenpraktijk (IPeP), weet waar hij over praat. “Elke relatie is een unieke formule”, zegt hij. “Het is de kunst om echtparen hun focus te laten verleggen. Van de problemen die ze nú hebben naar de oplossingen waar ze in de toekomst verder mee kunnen.”

“Jij bent 50% van je huwelijk”. Dat is wat Akkar de echtparen voorhoudt. Hij is zelf een man die rustig overkomt en bedachtzaam zijn zinnen formuleert. Je proeft hoe hij zoekt naar de juiste woorden en duidelijke voorbeelden. “Het is heel menselijk om een ander de schuld te geven, maar een belangrijke eerste stap is dat je erkent dat je zélf een groot onderdeel bent van het probleem. Ik probeer een spiegel te zijn. Bijvoorbeeld door beide partners de geschiedenis van hun huwelijk te laten beschrijven, met de hoogte- en dieptepunten. Op die manier kunnen we samen de onderliggende processen ontdekken en luisteren naar wat de ander belangrijk vindt binnen het huwelijk. Ik help door verborgen boodschappen te verwoorden. Na een paar sessies durven de meeste mensen zich kwetsbaar op te stellen en groeit er vertrouwen. En wijzen de vingers niet meer alleen naar de ander, maar ook naar henzelf.”

Het kantoor van IPeP oogt fris en neutraal. Er is veel daglicht en de bruinleren kuipfauteuils omarmen je en geven een gevoel van geborgenheid. Akkar heeft de gave om mensen op hun gemak te stellen met een kleine anekdote. En dat is belangrijk omdat het onderwerp gevoelig ligt. “Veel mensen zijn bang dat de ander de ‘vuile was’ gaat buiten hangen. Ik benadruk ook dat we moeten kunnen praten zonder de angst dat er daarna thuis het verwijt komt dat je iets niet had mogen of kunnen zeggen. Alleen op die manier kun je ‘los’ krijgen wat nu nog ‘vast’ zit.”

“Als echtparen bij ons aankloppen voor hulp, is de een vaak veel verder dan de ander. Het maakt daarbij niet uit of dat de man is of de vrouw. Wat wij zien is dat een van de twee partners gevoeliger is dan de ander voor het feit dat hun huwelijk uit balans dreigt te raken. Dat kan komen door een trauma in hun jeugd, door het karakter van die persoon of juist doordat iemand is opgegroeid in een gezin waarin sterk de nadruk lag op zelfreflectie, het analyseren van je eigen acties.

Balans herstellen

Als het niet lukt om de gevoelens van onbehagen met de ander te bespreken, gaat men meestal aan de slag met zelf bedachte strategiën om de balans weer te herstellen. Maar het niet kunnen vinden van de juiste woorden of acties is erg frustrerend. En de wens om er een punt achter te zetten wordt steeds groter. Ondertussen is de andere partner zich hier niet van bewust en dus niet meegegaan in dat proces. Wij zien dat vaak in onze praktijk. De een zit aan het eind van een proces en wil bevestiging, de ander is net bijgekomen van de schrik en wil uitleg en ruimte om te praten.”

“Sommige moslims die bij ons aankloppen, zijn sterk gericht op de regels – zeker als die in hun voordeel zijn! – en denken dat de islam het intermenselijk contact tot in detail heeft geregeld. Maar het tegendeel is waar. Allah gebruikt in soera At-Talaq (De Echtscheiding) het algemene woord ma’roof, iets doen op een goede manier:

Wanneer zij dan hun (vastgestelde) tijdstip bijna hebben bereikt, neem hen dan op een goede wijze terug, of scheid op een goede wijze van hen. (Koran, 65/2)

Een andere vorm van dezelfde stam – het arabische woord ‘orf – betekent gewoonte. De Koran laat dus juist veel over aan de gewoonte, aan de manier waarop mensen het zelf vormgegeven. Wat precies als ‘het goede’ gezien wordt, kan daardoor per tijd(perk) of land verschillend zijn.”

Communicatie en overleg

Als het om communicatie gaat, kunnen we volgens Akkar veel leren van hoe de Koran gebruik maakt van de woorden hudud (grens) en shura (overleg). “Een van de manieren waarop Allah ons in de Koran advies geeft, is in de vorm van het aangeven van grenzen. Als je huwelijk in zwaar weer verkeert en je heftige ruzies krijgt, ga je bijna automatisch richting die grenzen. Maar het grijze gebied binnen die grenzen is je huwelijk. Dat is waar je heen wilt, weg van die grenzen. In soera Al Baqarah (De Koe) wordt gesproken van overleg binnen het gezin, ook na een scheiding:

Als zij beiden besluiten om het kind te spenen, met wederzijdse goedkeuring en na overleg, dan treft hen geen blaam. (Koran, 2/233)

De schade is niet altijd onomkeerbaar, legt Akkar uit. “De mensen die tegenover mij in de stoel zitten, bepalen dat zelf. Het is niet mijn taak om een oplossing aan te dragen. Als het lukt om het vertrouwen te herstellen, als het besef doordringt dat je de ander pijn hebt gedaan en dat ieder voor zich ook durft uit te spreken, kán dat de basis zijn voor een gezonde doorstart. Als het niet lukt, probeer ik te streven naar een goede scheiding, waarin je samen werkt aan oplossingen voor de nieuw ontstane situatie, met de hulp van Allah. Want daarin is Hij heel duidelijk in de Koran:

En indien zij (van elkaar) scheiden, dan zal Allah hun beiden van Zijn Weelde schenken. En Allah is Algenoegzaam, Alwijs.” (Al Nisa, 4/130)

Is scheiden een taboe?

“Je zou kunnen zeggen dat scheiding in de Nederlandse moslimgemeenschap nog een taboe is. Ik zie het meer als onmacht om over emotionele zaken op een serieuze en nuchtere manier met elkaar van gedachten te wisselen. En dat laatste is juist wat de Koran van ons vraagt! Ik hoop dat de moslims gaan inzien dat professionele begeleiding ná een scheiding ook héél waardevol is. Want de manier waarop je een scheiding aanpakt, is net zo goed een test van Allah, die ons verder kan brengen op ons pad naar het Paradijs.”

IPeP is in 2013 opgericht door Latifa Tawfik. In haar toenmalige werk als hulpverlener merkte ze dat veel moslims in de reguliere zorg niet hun hele verhaal kwijt kunnen omdat de samenleving religie ziet als bijzaak. Ze heeft inmiddels een team van professionals om zich heen verzameld, waaronder Hamza Akkar. Hij heeft als geestelijk verzorger gewerkt in gevangenissen en geeft klinische lessen over interculturele communicatie en ethische thema’s, bijvoorbeeld op het UMC Utrecht. Nu hij een aantal jaren bij IPeP werkt, ziet hij welke vraagstukken steeds terugkomen en beginnen zich patronen af te tekenen.

De Koran is heel realistisch

Akkar: “Ik zie het als onze plicht om niet alleen individuele gevallen te behandelen, maar ook actief te zijn op het gebied van preventie. Net zoals de brandweer ziet dat een bepaald soort branden veel voorkomt en daarover voorlichting geeft, is dat een onderdeel van ons vak. Binnen IPeP hebben we gekozen voor het geven van seminars. De eerstvolgende heeft als onderwerp ‘Scheiding vanuit islamitisch-psychologisch perspectief’. Wat ik hoop te bereiken is dat mensen in gaan zien dat islam niet werkt vanuit een utopische beeld met een onbereikbaar doel. De Koran is juist heel realistisch over de eigenschappen en de mogelijkheden die wij als mensen hebben gekregen van Allah.”

Grote foto: Bethany Legg / Unsplash.
Mens en maatschappij
Hamza Akkar, huwelijk, IPeP, scheiding
Over Irene Schippers
Irene is professioneel planner en liefhebber van mooie zinnen. Als ghostwriter helpt ze met het verwoorden van verhalen en missies in de vorm van boeken. Ze woonde zes jaar samen met haar gezin in Algerije, waar haar grootste gemis was dat ze niet kon fietsen.
Zie alle berichten van deze auteur
Allah’s ‘apotheek’ voor herfst en winter – Deel III
Bekeerlingen zélf aan het woord over het huwelijk
19 mei 2023
Waarom lukt het niet om de ware te vinden?
2 mei 2023
AI, kunstmatige intelligentie – als de wetenschap voor God speelt
24 april 2023
Examenstress: ben jij bang om te zakken voor je examen?
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
bodem leeft
De Levende Bodem: een wonder onder onze voeten
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
Het grote gevaar van het veroordelen van ‘de ander’
Zakariya Bosmans: “Ik heb me in alle rust kunnen ontwikkelen als moslim”
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
bodem leeft
De Levende Bodem: een wonder onder onze voeten
Waarom lukt het niet om de ware te vinden?
Het grote gevaar van het veroordelen van ‘de ander’
Wees standvastig op het pad van Al Qayyoem
AI, kunstmatige intelligentie – als de wetenschap voor God speelt
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Bestel dan via Qantara bij Bol.com.
Bekijk de webshop