15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

Allah’s ‘apotheek’ voor herfst en winter – Deel III

Door Sarah
2 november 2017
4705 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

Aanpassing aan je leefomgeving is belangrijk om je gezondheid op peil te houden. Lokale producten van het seizoen zijn dan ook meer dan nodig. Is het dus beter voor een Turk of Marokkaan om alleen nog maar Hollandse pot te eten? En wat voor invloed heeft je locatie überhaupt op je gezondheid?

De vroegere medici werden onderwezen om de patiënt naar gezondheid te begeleiden. Hierbij kwamen zijn behoeftes, het specifieke moment van de ziekte of aandoening en de heersende omstandigheden allemaal om de hoek kijken. Denk aan factoren als leeftijd, mate van stress en vetgehalte, maar ook aan factoren als het seizoen en de geografische locatie. Dat het seizoen een belangrijke rol speelt bij je gezondheid is gebleken uit deel één en twee van deze serie. Het is belangrijk om up-to-date te blijven met de ‘laatste trends’ van de natuur. Wat voor invloed heeft de geografische locatie op het seizoen en daarmee ook op jouw gezondheid?

Als reiziger heb je vast en zeker gemerkt dat de seizoenen niet overal gelijk aan elkaar zijn. In Nederland zijn bijvoorbeeld de zomers, als het warm weer is, benauwend. In landen als Turkije en Marokko zijn de zomers veel warmer en gevoelsmatig langer. Heeft dit effect op je lichaam? En zijn de groente van het seizoen voor de inwoners van al deze drie de landen dan nog wel hetzelfde?

Eén optimaal dieet voor iedereen

Steeds vaker hoor je dat je hoort te eten zoals onze voorgangers aten. De vraag die bij mij opkomt is: hoe aten ze dan? Aten en dronken ze dan allemaal hetzelfde?

Herinner je je de Hadza’s nog uit deel twee, het volk in Tanzania dat nog altijd leeft als jagers en verzamelaars? Het onderzoek dat beschreven wordt, maakt duidelijk dat hun dieet seizoensgebonden is. Maar hoe zit het dan met het assortiment? 


Er blijkt geen echte overeenkomst te zijn. De volkeren, die leven van wat de wilde natuur te bieden heeft, eten heel divers. Wiens menu zou je dus aan moeten houden? Die van de Inuits die voornamelijk leven van vlees en vis? Hoe zou iemand die in hartje Sahara woont dat dan moeten realiseren? Alle menu’s combineren om tot één ideaal dieet te komen is ook niet realistisch en niet de oplossing.

Het is interessant dat wij mensen al millennia lang hebben kunnen leven van heel gevarieerde diëten. Diëten die afhankelijk zijn van wat er op desbetreffende locaties beschikbaar is. En ook hier geldt dat wat een bepaalde plek aanbiedt, niet toevallig is. Het leeft of groeit daar, omdat het daar nodig is. De jagers en verzamelaars eten dus zo gevarieerd, omdat ze leven op hele verschillende geografische locaties.

Het belang van aanpassing aan de locatie

De mens komt bijna in alle ecosystemen van de aarde voor. Dit is mogelijk gemaakt doordat we ons hebben aangepast aan de klimaten en omgevingen. Aanpassing, daar heb je dat woord weer. Net zoals dat het voor je voorouders the golden key was, geldt dat ook voor jou hier en nu.

In deel twee over voedsel en drinken werd duidelijk dat bepaalde producten alleen in bepaalde seizoenen voorkomen. Ze bevatten voedingsstoffen die jij op dat moment nodig hebt. Tegelijkertijd kan gesteld worden dat het verkeerd gaat wanneer je je er niet aan houdt. Richt je op wat jij op het moment nodig hebt, maar ook op de plek, waar jij je bevindt. Wat je heel eenvoudig kunt realiseren door lokale seizoensproducten te nemen.

Houdt dit dan in dat alle Turken en Marokkanen en alle andere etniciteiten allemaal dagelijks Hollandse pot moeten eten? Ik moet zeggen dat ik een grote fan ben van stamppot en groentesoep. Maar ik ben blij dat ik niet uitsluitend dát hoef te eten om gezond te blijven. Het gaat om lokale ingrediënten en niet om lokale gerechten. Je kunt dus met gerust hart de harira-versies bestaande uit o.a. tomaten, aardappelen, vlees, pompoen of wortels blijven serveren.

Hoe zit het tijdens het reizen?

Het belang van lokale producten kun je op een eenvoudige manier illustreren. Neem de pelgrims die eens per jaar, overal en nergens vandaan, samenkomen in Mekka. Allemaal hebben ze hun eigen eetgewoonten en wijken er ook tijdens de bedevaart niet vanaf. Neem bijvoorbeeld de Indonesiërs die ook in Saoedi-Arabië blijven smikkelen van de hete pepers. Een product met eigenschappen die niet thuishoren in zo’n heet en droog gebied. Het gevolg is dat meerdere van hen gedurende hun trip ziek raken, beginnen te hoesten en dergelijke.

De warme en vochtige natuur van Indonesië

Zodra je van locatie verandert, verandert er enorm veel: het klimaat, de natuur, de samenstelling en kwaliteit van lucht, het water etc. Jouw lichaam wordt aan al deze veranderingen blootgesteld. Dat is waarschijnlijk waarom de profeet vrede zij met hem het ons heeft aangeraden niet te vasten tijdens het reizen.

Hamza b. ‘Amr al-Aslami (moge Allah tevreden met hem zijn) zei: Boodschapper van Allah, ik ondervind innerlijke kracht wanneer ik vast onder het reizen; is het een zonde (om te vasten)? Waarop de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) zei: “Het is een concessie van Allah. Hij die er gebruik van maakt, voor hem zal het goed zijn. En hij die liever blijft vasten, aan hem is geen zonde.
[Bulugh al Maram #695]

Wist je dat het klimaat ook invloed heeft op jouw gezondheid? De lokale (weers)omstandigheden beïnvloeden namelijk de samenstelling van jouw bacteriën. Het voedsel dat jij nuttigt, bepaalt de kwaliteit van de werking van die bacteriën en jouw organen. Zorg er dus voor, dat als je op vakantie gaat, je je lichaam een ‘update’ geeft van de omgeving. Dit is belangrijk om vitaal sterk te blijven.

Het seizoen wordt beïnvloedt door..

Wanneer je reist of verhuist maak je een verandering van landschap mee. Dit gaat zelfs op als je binnen Nederland verhuist, ondanks het feit dat het een relatief klein land is. En met het landschap verandert ook het klimaat. Over het algemeen geldt dat in Nederland een gematigd zeeklimaat heerst met milde winters en koele zomers. De seizoenen wijken hierdoor niet veel van elkaar af. Groenten en fruit zijn net nomaden van de tijd; ze verdwijnen in een bepaald gebied en verschijnen weer zodra de omstandigheden ernaar zijn. Maar doordat de seizoenen in Nederland relatief veel op elkaar lijken, zijn er producten zoals de aardappelen die het hele jaar door geoogst kunnen worden.

Avicenna legt uit dat gematigde seizoenen het gevolg zijn van een zee aan westelijke zijde en land aan de oostelijke zijde. Dit geldt ook voor Nederland, waar de Noordzee het gehele jaar de seizoensverschillen verzacht. Hoe verder je landinwaarts gaat, hoe meer de temperaturen schommelen. De afstand tot het water, het reliëf en de grondsoort spelen ook een rol bij de heersende klimaat. Zo valt er meer regen in de buurt van graslanden (meer verdamping), houden sommige grondsoorten meer warmte vast en hebben de kustprovincies zachtere herfst- en wintermaanden. 

Waar kan je het beste wonen?

Er zijn allerlei aspecten waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een woonplaats. Dit geldt zowel voor binnen als buiten Nederland. Hier volgt het lijstje van Avicenna:

  • hoe schoon is de lucht én het water (beïnvloed door verkeer, fabrieken, pollen, pesticiden, straling);
  • wat voor ziektes komen er veelal voor (soms is een oorzaak plaatsgebonden, zoals de malariamug);
  • de hoogteligging (hoe dicht zit je op de evenaar, maar ook hoe hoog staat het huis?);
  • open of beschutte plek (zijn er duinen of bossen; kortom mate van blootstelling aan wind);
  • hoe is het huis gebouwd (ruim of krap, goed geventileerd, grootte van de ramen, zijn de ramen gericht op de zon (zonnestralen reinigen namelijk de lucht (binnenshuis));
  • wat voor wind waait er (voor Nederland geldt: landinwaartse lucht is in de zomer vochtig en koud en in de winter vochtig en gematigd warm. Landopwaartse lucht is zomers droog en warm en in de winter koud en droog);
  • hoeveelheid daglicht en regen, de temperatuur en vochtigheidsgraad;
  • de grondsoort (en hoe gezond de bodem is).

Kijk dus naar wat het beste bij je past. Zoals dat meerdere eerste generatie allochtonen ervoor kiezen om de helft van het jaar in Nederland te wonen. De koude maanden brengen ze door in het warme land van herkomst. Dit doen ze om de kou te vermijden, mogelijk om zo minder last te hebben van eventuele chronische ziektes. Blijf je toch liever het hele jaar door in Nederland wonen? Dan kun je jouw zoektocht naar een betere woonplaats hier beginnen.

Uiteraard zijn er ook andere factoren die jouw gezondheid beïnvloeden en die je mee moet nemen bij het kiezen van een woonplaats. Denk aan de hoeveelheid groen, sportfaciliteiten en andere voorzieningen, tevredenheid en veiligheid woonomgeving, werkaanbod, sociaal-economische status, sociale cohesie, aanwezigheid GSM-masten, etc. Al deze factoren beïnvloeden hoe gezond jij bent en hoelang jij gezond blijft. Sommige regio’s in Nederland doen het dan ook beter dan andere.

Conclusie

Het is dus belangrijk niet alleen in de samenleving je plekje te vinden, maar ook hier op aarde. Dat plekje op aarde vormt namelijk de omgeving waaraan je lichaam wordt blootgesteld. Wat jij vervolgens met je lichaam doet is nog weer een ander verhaal. In een volgend deel gaat het over de invloed die jij zelf hebt op je lichaam in de herfst en winter.

hoofdafbeelding: unsplash
Gezondheid en wetenschap
gezondheid, herfst, locatie, voedsel, winter
Over Sarah
Een kosmopoliet, zo voelt Sarah zich. Verschillende culturen, kleuren en geuren omringen haar in het dagelijkse leven. Haar motto luidt: waardeer alle kleine dingen in het leven en blijf in jezelf geloven en investeren!
Zie alle berichten van deze auteur
Waarom is er ellende in de wereld? Allah weet het
“Scheiden is een realiteit waar we nuchter mee om moeten gaan”
15 februari 2023
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
24 mei 2022
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
21 april 2022
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?
De Profeet Joenoes: “Ik was één van de onrechtvaardigen.”

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Oem Salamah: dapper, vastberaden, mondig en wijs
Overpeinzen en reflecteren: Tafakkoer (deel 2)

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
As salaat: bidden is beter dan slapen
Vind heling van geestelijke en lichamelijke ziekten in de Heilige Koran
Het is op Uw genade dat wij rekenen, O Al Hayy
Mag je nu wel of niet bidden voor andersdenkenden?
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Koop dan iets via onze webshop.
Bekijk de webshop