Als je getrouwd bent, is niet alles altijd rozengeur en maneschijn. Het huwelijk kent hoogtepunten, maar jammer genoeg ook dieptepunten. Een sterk koppel slaat zich er uiteindelijk wel doorheen, hoe moeilijk het ook is. Het huwelijk van de profeet Mohammed, vrede zij met hem, is daar het beste voorbeeld van. Maar het kan zijn dat je huwelijk in zwaar weer zit. Dat kan door dingen komen die eigenlijk vermeden (hadden) kunnen worden.
Het kan ook zijn dat er constant sprake is van ruzie, manipulatie of zelfs misbruik. Wat moet je in zulke gevallen doen? Is het beter om toch verder te gaan met je huwelijk of zet je er beter een punt achter? En wat als je al kinderen hebt? Je leest het in het laatste artikel van de serie over het huwelijk.
De Profeet vrede zij met hem als rolmodel
Laten we eerst kijken hoe de Profeet Mohammed vrede zij met hem was als echtgenoot. Hij is immers degene wiens voorbeeld we moeten volgen. In de Koran staat namelijk het volgende:
“Voorzeker, in de Boodschapper van Allah is (er) voor jullie een goed voorbeeld, voor degene die op (de ontmoeting met) Allah en de Laatste Dag hoopt, en (die) Allah veelvuldig gedenkt.” (Koran 33:21)
Hoe ging de Profeet in het dagelijkse leven met zijn vrouwen om? We vinden hier veel informatie over terug, zowel direct als indirect, in de ahadith (overleveringen) en de sira (de biografie van de Profeet vrede zij met hem).
Zijn leidraad over de behandeling van echtgenotes is terug te vinden in bekende ahadith, zoals:
“De beste van jullie zijn degenen die het beste zijn tegen hun vrouwen en ik ben de beste onder jullie tegenover mijn vrouwen.” (Tirmidhi)
Hoe illustreerde de Profeet vrede zij met hem dit? Ten eerste was hij geen moeilijke, afwezige of tirannieke of macho echtgenoot die al het huishoudelijk werk beschouwt als ‘vrouwenwerk’.
Aisha, de vrouw van de Profeet, werd een keer gevraagd over wat hij thuis gewoonlijk deed. Ze antwoordde: “Hij werkte voor zijn gezin – d.w.z. dat hij meehielp thuis – en wanneer het tijd was om te bidden, ging hij naar buiten voor het gebed.” (Boechari)
Ten tweede klaagde hij nooit over het eten. Dat blijkt uit de volgende overlevering:
“De Profeet, vrede zij met hem, liet nooit zijn afkeur blijken over eten (dat hem voorgeschoteld werd). Als hij ervan hield, at hij het op en als dat niet het geval was, dan liet hij het staan.” (Boechari en Moeslim)
Hij maakte er ook geen geheim van dat hij dol was op zijn vrouw Aisha:
Aisha overleverde dat elke keer wanneer ze ziek was, de Profeet naar haar toe ging om zijn medeleven te tonen. Hij schaamde zich er niet voor om te laten weten dat zijn liefde voor zijn echtgenote groter is dan zijn liefde voor welke persoon dan ook. Iemand vroeg de Profeet vrede zij met hem: “Wie is de meest geliefde persoon voor jou?” Hij antwoordde: “Aisha.” (Boechari)
De vrouwen van de Profeet vrede zij met hem zaten ook niet de hele dag alleen maar thuis, zodat ze niet konden ervaren wat er gaande was in de wereld.
“Het is toegestaan voor jullie (vrouwen) om naar buiten te gaan voor jullie zaken.” (Boechari)
Zij droegen hun hidjab (kledij volgens de islamitische voorschriften) en gingen naar buiten. Ze zagen alles en wisten wat er gaande was, in die mate dat ze zelf ook hun medewerking verleenden wanneer dat nodig was, door bijvoorbeeld de gewonden te verzorgen op de slagvelden.
De ideale echtgenoot zou zijn vrouw dus geen beperkingen mogen opleggen, hoger dan die van Allah en de Profeet vrede zij met hem. Al het voorgaande laat ook zien dat een vrouw die getrouwd is met een ideale islamitische echtgenoot beschermd zou moeten worden en niet onderdrukt. Het is dan ook waarschijnlijker dat ze dan allebei heel gelukkig en tevreden zullen zijn.
Vermijd de volgende zaken
Conflicten binnen een huwelijk zijn beproevingen waarbij jij en je partner aan jezelf moeten werken. Elkaar de schuld geven brengt alleen maar ellende met zich mee. Dreigen met scheiden na een aantal conflicten is ook niet de weg die Allah ons getoond heeft. Integendeel, om je huwelijk te beschermen kun je de volgende zaken het best achterwege laten en dus zoveel mogelijk vermijden.
– Aanbidding verwaarlozen
Een huwelijk is niet alleen gebaseerd op liefde en communicatie, maar ook op het gehoorzamen van Allah. Allah zal nooit tevreden zijn met iemand die Zijn leiding niet volgt en Hem niet aanbidt. Dit kan voor zware problemen zorgen binnen een islamitisch gezin, waardoor je sneller uit elkaar zal gaan. Zorg ervoor dat je geloof de essentie en basis van je huwelijk is. Verricht tenminste één gezamenlijk gebed thuis, woon islamitische lezingen bij, doe gezamenlijk aan dhikr (gedenken van Allah) of bestudeer de sira en tafsir (Koranexegese) samen.
– Slecht gedrag
Zeg geen slechte of akelige dingen tegen je partner. Maak ook geen slechte grappen en scheld elkaar niet uit. Elkaar vervloeken en schreeuwen tegen elkaar is echt uit den boze. Het begint allemaal met kleine ruzies en frustraties, maar stilletjes aan kan dat escaleren en ontstaat er een serieus probleem. Vooral wanneer het niet van in het begin goed aangepakt werd. Shaitan (de duivel) gaat je niet onmiddellijk influisteren om je partner te slaan of van je partner te scheiden. Hij zet jou stap voor stap aan tot slecht gedrag.
– Negeren en contact vermijden
Laat de begroetingen die je van je partner krijgt niet onbeantwoord. Wees er voor je partner en bied hem/haar een luisterend oor aan. Deel jullie gevoelens met elkaar. Stop niet met het geven van knuffels of kusjes. Het hoeft heus niet altijd seksueel van aard te zijn. Zorg ervoor dat je in het moment aanwezig bent. Je knuffelt je vriend(inn)en, maar hoe close ben je met je partner? Je kleedt je deftig aan wanneer je naar buiten gaat, maar doe je ook wat moeite om er goed uit te zien voor je partner? Kom op, je kunt het wel! Liefde is zoals een vonk. Wanneer de vlam zwak is of dreigt uit te gaan, moet je deze weer aanwakkeren.
– Liegen
Allah verbiedt de gelovigen om te liegen. Binnen de islam is er geen plaats voor leugenaars en hetzelfde geldt voor jouw huwelijk. Vertel je partner dus geen leugens.
Er zijn wel een paar omstandigheden waarin het vermijden van de waarheid wel toegestaan is, zoals blijkt uit de volgende overlevering:
“Liegen is niet toegestaan, behalve in drie situaties: een man die tegen zijn echtgenote spreekt om haar gelukkig te maken; liegen ten tijde van oorlog; en liegen om mensen te verzoenen.” (Moeslim, at-Tirmidhi)
Liegen mag dus alleen als je schade wil voorkomen of het een groter doel dient. Zo is het bijvoorbeeld toegestaan tegen je partner te zeggen dat zij of hij de mooiste van de wereld is, terwijl je dit niet echt meent. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je misbruik maakt van dit vers, maar dat je hier voorzichtig mee omgaat.
“O jullie die geloven, vrees Allah en behoor tot de waarachtigen.” (Koran, 9:119)
Wanneer het vertrouwen eenmaal geschaad is, wordt het moeilijk om het weer te herstellen. De kans bestaat dat je partner achterdochtig blijft en de neiging krijgt om bijvoorbeeld al de berichten op je telefoon te checken.Terwijl vertrouwen juist een belangrijke basis is voor jouw huwelijk.
– Beloften verbreken
Je partner heeft zijn/haar dromen en verwachtingen gebaseerd op jouw beloftes. Verbreek die dus niet. Een belofte houden is ook een belangrijke eigenschap van een gelovige. Doe geen beloften waar je je niet aan kan houden. Ook niet op een moment waarop je (heel erg) gelukkig of enthousiast bent. En als je beloften maakt, zorg je ervoor dat je die zo veel mogelijk nakomt.
“En degenen die trouw zijn aan zaken die aan hen zijn toevertrouwd en (aan) hun beloften.” (Koran, 23: 8)
– Wantrouwen en roddelen
Allah de Verhevene zegt het volgende in de Koran:
“O jullie die geloven, vermijd veel van (jullie achterdochtige) vermoedens. Voorwaar, een deel van deze (achterdochtige) vermoedens is een zonde. En bespioneer elkaar niet en roddel niet over elkaar. Zou iemand van jullie ervan houden om het vlees van zijn dode broer te eten? Jullie zouden er een afkeer van hebben. En vrees Allah. Voorwaar, Allah is Berouwaanvaardend, Meest Genadevol. ” (Koran 49:12)
Communiceer altijd direct met je partner. Het is de bedoeling dat je jouw partner beschermt en niet afkraakt. Blijf niet stil wanneer anderen slechte dingen over jouw partner zeggen. Probeer jullie problemen eerst onderling op te lossen, voordat je het aan anderen vertelt. Vermijd wantrouwen wanneer iemand jou iets vertelt over jouw echtgenoot of over zijn/haar verleden. Haal geen oude koeien uit de sloot.
– Geen tijd voor elkaar maken
Dat grappige filmpje kan wel even wachten. Maak tijd voor elkaar. Jullie hebben allebei recht op elkaar. Geef je partner zijn/haar rechten en jij zult ook jouw rechten krijgen. Sluit de schermen af en kijk in de ogen van je partner. Kijk naar de persoon die Allah voor jou heeft uitgekozen. Wanneer was het de laatste keer dat je echt naar je partner keek? Waardeer je partner en je huwelijk, elke dag.
– Al te vrije omgang met het andere geslacht
Mensen zijn zwak, dus jij ook. Wanneer je niet streng genoeg bent, kunnen dingen verkeerd geïnterpreteerd worden of zelfs verkeerd aflopen. Praat niet tegen en chat niet in het geniep met een ex-partner of iemand anders. Als er op je werk iemand jou het hof probeert te maken, hou dit niet geheim voor je partner en lieg er niet over. Sla je ogen neer, praat op een zakelijke manier met het andere geslacht en maak het niet te gezellig. En al helemaal niet op een plek waar jullie helemaal alleen zijn. Hou je kledingstijl en spraak buitenshuis bescheiden.
Als je deze richtlijnen in acht neemt, kan je bepaalde problemen al vermijden. Deze richtlijnen gelden uiteraard voor zowel de echtgenoot als de echtgenote. Heb je toch moeilijkheden om deze zaken te vermijden? Schakel dan (professionele) hulp in. Het is niet erg om om hulp te vragen. Het is altijd beter dat je je huwelijk eerst probeert te redden, in plaats van het onmiddellijk al op te geven. In dit geval kan je het best therapie volgen of vragen om echtelijke coaching of begeleiding.
Scheiding
Wanneer je al het voorgaande geprobeerd hebt en je nog steeds dezelfde problemen ondervindt, is het begrijpelijk dat je geen andere uitweg zien dan een scheiding. Vooral als er sprake is van manipulatie of misbruik. Je voelt het zelf wel aan, namelijk dat je je al lange tijd ellendig en ongelukkig voelt. Een scheiding lijkt eng en negatief in het begin, terwijl het ook positief voor jou kan uitpakken. Allah de Verhevene geeft jou namelijk een kans om het achter je te laten en helemaal opnieuw te beginnen. Het kan ook zijn dat je hierbij een les hebt geleerd.
Wanneer je een einde maakt aan jouw huwelijk, dan mag je verwachten dat Allah de Alwijze jou iets veel beters in de plaats zal geven. Op het moment zelf zal je het heel erg moeilijk vinden en het zal ook even duren voordat je weer helemaal de oude bent. Maar na verloop van tijd zul je begrijpen dat dit inderdaad wel het beste geweest is. En dat Allah altijd het beste met zijn dienaren voorheeft.
En wat als je al een kind of meerdere kinderen hebt. Moet je dan getrouwd blijven omwille van je kinderen? Dat is niet altijd aan te raden. Heb je van alles geprobeerd om jouw huwelijk te redden en je problemen op te lossen en aan te pakken en heeft het niet mogen baten? Blijf dan niet binnen dit huwelijk. In plaats van samen te blijven omwille van je kinderen, moet je jouw manier van denken veranderen. Soms zijn jouw kinderen namelijk de reden dat je jouw huwelijk moet stopzetten. Het is belangrijk voor kinderen om hun ouders gelukkig te zien en te zien hoe ze met moeilijke dingen omgaan en belangrijke besluiten nemen voor een betere toekomst.
Het zal verschrikkelijk en moeilijk zijn om het aan ze te vertellen. Natuurlijk. Maar volgens een aantal onderzoeken heeft de scheiding minder ergere gevolgen voor je kinderen op lange termijn, dan wanneer je binnen een huwelijk blijft waar er sprake is van onverschilligheid, terughoudendheid en voortdurende conflicten.
Wat jouw besluit ook moge zijn: vergeet niet dat de beslissing om een eind te maken aan jouw huwelijk een grote en persoonlijke beslissing is met verstrekkende gevolgen. De weg van de een is niet dezelfde als de weg van de ander. Zorg ervoor dat je gebruik maakt van adviezen die van toepassing zijn op jou, richt je tot Allah en neem het beste besluit dat je kunt nemen. En Allah weet het beste.