Er ligt een pakketje op de deurmat met mijn achternaam en adres erop. Zou dat het kinderboek zijn dat ik samen met kunstenares Saida Franken van Salaam Art, juf Anne-Marie El Chimi en grafisch vormgever Nourelhoda Mohammed Kechouh heb gemaakt? Yes! ‘Uppie en Dippie leren wat echte rijkdom is’ met als ondertitel ‘een islamitisch lees-, lied- en beweegboek vol met deugden’ komt uit de doos tevoorschijn. Met een harde kaft en prachtige kleurrijke heldere tekeningen op glanzende bladzijden. Er is weer een kinderboek geboren, alhamdoelillah!
Project over armoede en rijkdom
Het is begonnen als een project over armoede en rijkdom. Een project voor leerlingen van de islamitische basisschool in samenwerking met de stichting IEZO (Islamitische Educatie Zuid Oost Nederland). Er blijken steeds meer kinderen in armoede op te groeien. Hoe zorg je ervoor dat kinderen zich niet minderwaardig gaan voelen? Hoe zorg je ervoor dat ze niet alleen maar gericht zijn op materiële zaken? Zo ontstond het project: ‘Reken je Rijk – Werken aan je Waarde.’
Ik had na een periode van intensieve samenwerking een lange pauze ingelast, toen Saida mij vertelde over dit project. Ik ging meteen ‘aan’ en zat gelijk vol met ideeën. Behalve dat ik kinderen een warm hart toedraag – en al helemaal kinderen die het niet makkelijk hebben – vind ik het ook heerlijk om mijn creatieve brein aan het werk te zetten en weer te mogen rijmen met een vleugje humor én een moraal in het verhaal. Dus toen zij mijn enthousiasme hoorde, vroeg ze of ik het project met haar samen wilde draaien.
Ware rijkdom zit in het hart
We besluiten om eerst te bepalen wat onze boodschap zou zijn, van waaruit we werken. Die boodschap zou zijn: ware rijkdom zit in het hart. Daar is geen woord van gelogen. Mensen kunnen nog zoveel geld hebben; ze zullen nooit tevreden zijn, als hun behoeftes niet vervuld zijn. En hun behoeften zullen nooit vervuld zijn, zolang ze zich niet aan Allah overgeven en delen wat ze hebben, met als doel om Allah tevreden te stellen. Het eerste blok van zes weken zou ‘Reken je Rijk’ heten en het tweede blok ‘Werken aan je Waarde’.
Voor de leerlingen in de onderbouw zouden we verhaaltjes schrijven over twee muisjes, Uppie en Dippie. Muis Uppie heeft veel vriendjes en voelt zich blij en vrij en Dippie maakt zich snel zorgen en vindt het leven niet zo makkelijk. Voor de een is het glas halfvol en voor de ander half leeg.
Inspiratie over en weer
Saida en ik inspireren elkaar over en weer. Zij met prachtige tekeningen die zo uit haar potlood vloeien en vervolgens ingekleurd worden met waterverf. Daarnaast beschikt zij over een wijsheid die ik zelden bij mensen opmerk: ze heeft waardevolle inzichten die met de wereld gedeeld mogen worden. Haar woorden raken iets in mij, waardoor ik op mijn beurt geïnspireerd word. Ik werk haar basisideeën verder uit; maak het nog ritmischer, nog scherper en rijker. Dat streven naar uitmuntendheid en zorgvuldigheid motiveert Saida weer om ook de puntjes op de i te zetten wat de tekeningen betreft. Zij is de tekenmachine; ik de schrijfmachine. Het is een rijke samenwerking, alhamdoelillah.
“Dit moet een boek worden!”
Als het eerste deel van het project is afgerond en de Algemeen Directeur drs. Mohammed Azaimi van de stichting IEZO een voorbeschouwing krijgt, is hij ontroerd en zegt hij resoluut: “Dit moet een boek worden!” Juf Anne-Marie van de stichting checkt alles op taalfouten en komt nog met verdere waardevolle adviezen ter verbetering en verrijking. En Nourelhoda houdt zich, helemaal vanuit Egypte, bezig met de design. Zij overtreft zichzelf met deze moderne, vrolijke vormgeving. Het is een harmonieus en aantrekkelijk geheel.
Dieren met deugden
Waar gaat het verhaal over? Als de muizen op pad gaan, komen ze allerlei dieren tegen, zoals Grote Leeuw die hen een les leert over kracht en moed. Prikkie Egel leert hen hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen door middel van assertiviteit. En Huppa Haas en IJsvogel maken duidelijk, dat als je op Allah vertrouwt of om vergeving vraagt, je rijker zult worden. Dat blijkt uit de overleveringen van de Profeet Mohammed ﷺ.
Wat is waardevol?
Behalve over rijkdom en armoede gaat het bij het project ook om waarde. Wat is nu waardevol en wat niet? Wat is belangrijk en wat is onbelangrijk? De wormen vertellen bijvoorbeeld dat als je een goede daad verricht, deze 10 tot 700 keer meer waard is. Spelenderwijs leren de kinderen op deze manier over wat er in de Koran en wat er in de overleveringen van de Profeet Mohammed ﷺ over rijkdom en waarde staat.
Een positieve houding in het leven is ook van belang. Bij de pinguïns en van Chim Chimpansee leren de twee muizen dat ze meer plezier mogen beleven met elkaar en dat het goed is om in beweging te blijven en je lijf soepel te houden. Tokkie Kip legt uit hoe belangrijk het is om vriendelijk en beleefd te zijn. Als je zelf vriendelijk bent, zullen anderen vaak ook vriendelijk reageren. Je houdt ze een spiegel voor, net als Pi Pa Papegaai die iedereen nadoet en die zich dus heel goed kan inleven.
Dankbaar voor Allah’s gunsten
De grootste les, over dankbaarheid, komt van Belle Geit, die schittert in het licht. Als je in verwondering om je heen kijkt naar de bomen en het water en omhoog naar de regenboog, dan zie je hoe mooi en perfect Allah dit allemaal gemaakt heeft. Allah begunstigt ons op allerlei manieren. Het besef dat je gezond bent, dat je familie en vrienden hebt, geeft je een rijk gevoel van binnen. En dát is waardevol!
Balans houden
Tot slot krijgen de kinderen het advies om de deugden in balans te houden. Om moedig te zijn, maar niet overmoedig, om rustig te zijn, maar niet te stil en te verlegen. En om vrijgevig te zijn, maar niet alles weg te geven wat je hebt. Het is een leerzaam boek dat niet snel zal vervelen. Vooral omdat er liedjes bij zitten en adviezen hoe je hierbij kunt bewegen.
‘Uppie en Dippie leren wat echte rijkdom is’ met als ondertitel “een islamitisch lees-, lied- en beweegboek vol met deugden’, door Saida Franken en Nora Naber, is nu te koop. Geschikt voor kinderen van 4 t/m 8 jaar. Kijk voor dit boek en andere boeken zoals ‘De 25 profeten’, ‘Dierenmanieren’ en de serie over ‘Blokje’ op de website van www.salaam-art.nl.