15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

“Ik word nog steeds getroffen door de grote vrijgevigheid”

Door maryamscholten
12 mei 2018
2536 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

Als jong meisje logeerde ik vaak bij mijn opa en oma in Ede, op de Veluwe. Opa en Oma waren trouwe leden van de Christelijk Gereformeerde Kerk. De vrouwen maakten tijdens de lange wintermaanden allerlei mooie hand-, brei-, haak- en borduurwerk. Vervolgens werden – in het voorjaar – deze handwerken tentoongesteld en verkocht tijdens een bazaar in de kerk; ook werden er allerlei koekjes en taarten gebakken. De opbrengst ging naar de kerk of naar de armen. Als kind vond ik het ontzettend leuk om daarbij te helpen.

Nu anno 2108 ben ik – in onze woonwijk – alweer jaren voorzitter van een studiehuis voor vrouwen in onze soefi geloofsgemeenschap. En ook wij organiseren ieder voor- en najaar een bazaar, met een bijna dezelfde doelstelling als destijds de vrouwen van de kerk in Ede. Grappig hoe dingen zich kunnen herhalen in het leven.

Winternijverheid en vrijgevigheid

Vooral in de winter borduren, haken en breien de vrouwen. In Tokat zijn er zes studiehuizen en onderling wordt er een wedstrijd georganiseerd. Welk studiehuis heeft de mooiste dingen gemaakt? Wat zijn Turkse vrouwen fanatiek als het gaat om de beste te zijn! Dat wedstrijdelement hoeft voor mij niet zo, maar het werkt hier enorm stimulerend. Ook worden er heel wat böreks, cakes en taarten gebakken en tijdens de bazaar verkocht.

Nog steeds getroffen door de grote vrijgevigheid 

Wij wonen in een gebied waar veel dorpen zijn en vele boeren schenken van alles aan de studiehuizen als sadaqa (liefdadigheid): meel, suiker, wijnbladeren, bulgur, zelfgemaakte tomatenketchup, melk en kaas. Vervolgens maken wij hiervan allerlei lekkere – overigens niet altijd even gezonde – etenswaren. Volgens mij vaak ongezond, vanwege het vele witte meel en margarines die worden gebruikt, maar dat mag het enthousiasme en de pret niet drukken.

De vrijgevigheid rondom deze bazaars is iets wat mij steeds weer treft. Als er niet zoveel werd gegeven, zou een dergelijke bazaar niet levensvatbaar zijn.

Dit voorjaar is het weer zover. Er zijn zes studiehuizen en gedurende veertien dagen spannen vele vrouwen én ook mannen zich in om deze bazaar goed te laten verlopen.

Ons studiehuis heeft een tuin en in de tuin worden drie grote houtovens en bakplaten opgesteld en daarop wordt door een groep vrouwen gedurende de gehele dag katmer en çökerlikli – vrij vertaald als ‘pannenkoeken’-  gebakken en verkocht. Een ander groep vrouwen maakt dolma’s, taarten, cakes en salades.

In de stad wordt een leegstaande winkel ingericht met al het handwerk en op de opgestelde tafels wordt al het lekkers uitgestald en in een razend tempo verkocht en opgegeten. Ook wordt er uitgebreid thee geschonken. Thee drinken is hier het ‘smeermiddel’ voor de keel en voor de sociale contacten.

‘Wie geeft, die zal gegeven worden..’

Er zijn veel vluchtelingen in Tokat, zij weten de weg naar de bazaar snel te vinden en zij krijgen dan ook altijd iets aangeboden. Profeet Isa (Jezus) vrede zij met hem heeft gezegd:

‘Wie geeft, die zal gegeven worden..’

Dit vind ik zo’n tastbare uitspraak, die klopt als een bus. Iedere keer maak ik het mee dat we als organisatie bang zijn dat we het niet redden en vervolgens wordt er vanuit onverwachte hoek van alles geschonken. Natuurlijk zijn er ook mensen die ‘hun hand op de knip houden’ en wantrouwend staan tegenover deze acties. Wat zou het mooi zijn als we een cameraatje in de geschenken zouden stoppen die ons zou kunnen laten zien, waar en hoe ons geschenk terecht komt en wat voor een effect het heeft op ons aardse leven en in het leven hierna.

Thee drinken is het ‘smeermiddel’ voor de keel en voor de sociale contacten

Maar degenen die onvoorwaardelijk geven, geloven in het woord van God, dat zegt:

‘Wie staat aan God een goed deel af, zodat Hij het voor hem vele malen kan vermenigvuldigen?’ (Koran 2:245).

En sadaqa geven behoort tot één van de vele goede daden die we als mens kunnen verrichten tijdens ons aardse leven.

Onze goede daden in dit leven

Op het moment dat ik zit te schrijven klinkt de oproep tot het gebed van de moskee, en volgt uit de luidspreker het bericht dat er iemand in onze wijk is overleden. Altijd als ik de oproep hoor moet ik denken aan de volgende overlevering van profeet Mohammed vrede zij met hem:

‘De dode zal op – weg naar zijn graf – door drie zaken worden begeleid. Door zijn familie, zijn bezittingen en zijn goede daden. Twee hiervan zullen hem verlaten en één zal er bij hem blijven. Als hij begraven is zullen zijn familie en zijn bezittingen hem verlaten. Zijn goede daden zullen bij hem blijven….’

Mogen wij schenken van onze bezittingen zodat deze worden getransformeerd tot goede daden!

Hoofdfoto: unsplash.com/Kaysha
Mens en maatschappij, Spiritualiteit
sadaqa, studiehuizen, Turkije, vrijgevigheid
Over maryamscholten
Maryam was jarenlang docent in de gezondheidszorg en opleidingsadviseur bij de Rijksoverheid. Schrijven is voor haar een manier om haar Nederlandse wortels, het moslima zijn en haar huidige leven in Turkije met elkaar te verbinden.
Zie alle berichten van deze auteur
De 5 grootste dilemma’s van een moslimvrouw met ambitie
Op zoek naar Allah met behulp van Zijn Schone Namen: Al Malik
5 september 2023
Laat je niet verlammen noch leiden door de angst voor armoede
22 juli 2023
Niets of niemand kan vergeleken worden met Al Wahied
5 juli 2023
Hoe hou je je als moslim staande in de ‘storm’ om je heen?
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
bodem leeft
De Levende Bodem: een wonder onder onze voeten
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
Malcolm X tijdens de Hadj: “Voor het eerst voelde ik mij een compleet mens”
Yasmine Tegouana: “Het is een gunst om een ander te mogen helpen”
Muhammad Ali: “Ik ben niet de grootste. Dat is Hij!”
Het grote gevaar van het veroordelen van ‘de ander’
Zakariya Bosmans: “Ik heb me in alle rust kunnen ontwikkelen als moslim”

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
Je ontmoet niemand per toeval: herken de tekenen van Allah
Laat je niet verlammen noch leiden door de angst voor armoede
Niets of niemand kan vergeleken worden met Al Wahied
De perfecte timing van de komst van de Profeet Mohammed ﷺ
Hoe hou je je als moslim staande in de ‘storm’ om je heen?
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Bestel dan via Qantara bij Bol.com.
Bekijk de webshop