15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

Zoek bescherming bij dé Beschermer: Al Hafiedh

Door Nayyeera Oem Moesa
10 december 2020
2417 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

Op zoek naar Allah door middel van Zijn Schone namen: Al Hafiedh.

Er is Niemand beter om bescherming bij te zoeken dan Al Hafiedh. Tegelijkertijd is er niemand die jou kan beschermen tegen wat Hij voor jou voorgeschreven en bepaald heeft. Zelfs de kleinste daad ontgaat Hem niet. Zowel mijn voorbeeldige als mijn zondige gedragingen; ze blijven bewaard bij Hem tot Hij ze uitwist.

Al Hafiedh in de Koran

Allah noemt Zichzelf Al Hafiedh op drie plaatsen in de Koran. Hij is Degene die de werelden heeft geschapen en die waakt over wat ze bevatten. Al Hafiedh let op alles wat we doen en Hij beschermt ons tegen zaken die we niet eens beseffen. Hij schenkt de gelovigen bovendien onnoemelijk veel kansen en smeekbeden om Zijn speciale bescherming te verdienen!

De Ultieme Beschermer, Bewaarder en Bewaker

Hafiedh en Haafidh komen van de wortel haa-faa-dhaa. Deze wortel omvat drie belangrijke betekenissen. De eerste betekenis is bewaken, beschermen, behouden en verzorgen. De tweede belangrijke betekenis van deze wortel is om te voorkomen dat ze omkomen of verdwaald raken en de derde is om waakzaam, opmerkzaam, attent te zijn.

Deze wortel komt 44 keer voor in de Koran in acht afgeleide vormen. Voorbeelden van deze vormen zijn haafidhien (bewakers), mahfoodh (bewaard, beschermd) en wahaafidh’naahaa (en Wij hebben het beschermd).

Taalkundig wordt haafidh gebruikt voor iemand die de Koran uit zijn hoofd heeft geleerd. Al Hafiedh is de Ultieme Beschermer en Bewaarder van Zijn Heilig Boek en van de schepping in zijn geheel. Hij maakt het voor iemand mogelijk om Zijn boek met 6236 verzen en 77.439 woorden helemaal te memoriseren!

Allah zegt zelf: “…Jullie kunnen Hem in het geheel geen kwaad berokkenen. Mijn Heer is Bewaker over alle dingen.” (Koran, 11:57)

“…En jouw Heer houdt de wacht over alle dingen.” (Koran, 34:21)

Kennis, behoud en beloning

Allah schiep de mens vergeetachtig, maar Hij bezit Zelf deze eigenschap niet. Moesa عَلَيْهِ ٱلسَّلَامُ getuigde van dit feit toen hij zei:

“De kennis daarvan berust bij mijn Heer in een Boek (Al Lawh al Mahfoedh). Mijn Heer vergist Zich niet, noch vergeet Hij.” (Koran, 20:52)

Het begrip haafidh bestaat uit drie aspecten waarvan het eerste ‘ilm (kennis) is, dan hifdh (behoud) en dan hisaab (compensatie of beloning). Laten we dit toepassen op bijvoorbeeld een heel kleine daad zoals het verwijderen van een tak van de straat zodat niemand er last van heeft. Ook al was er niemand die dit kon opmerken, toch deed je het en besef je dat (1) Al Hafiedh er weet van heeft. (2) Je weet dat Hij deze goede daad voor jou bijhoudt en bewaart. (3) Dat Hij jou ervoor zal belonen. 

Dit geldt voor alles wat iemand doet omwille van Allah! Daarom is er een verband tussen de mooie namen Al ‘Aliem (de Alwetende), Al Hafiedh (De Beschermer) en Ash Shakoer (Degene die weinig met veel beloont).

Wees een beschermer van Zijn boek

 

Hoe kunnen we volgens deze naam leven?

1. Laat Al Hafiedh jouw bron van motivatie zijn

Al Hafiedh omvat met Zijn oneindige kennis alles wat je doet, zegt, schrijft, denkt en voelt. Hij beveelt tevens Zijn engelen om alles wat je doet op te schrijven. Zelfs de kleinste daden, zelfs de kleine details. Deze daden bewaart Hij voor jou en waardeert ze. Dit concept maakt jou tot een ware dienaar van Hem en Hem alleen. Dit maakt jou minder afhankelijk of volledig onafhankelijk van het oordeel van andere mensen.

2. Heb ontzag voor Al Hafiedh

Hij is ook Al Hafiedh als je slechte daden verricht, slechte woorden uit of bijvoorbeeld een wrang gevoel van jaloezie meedraagt. Hij zal ook deze daden afrekenen volgens Zijn beoordeling, tenzij je tot inzicht komt en de deur van berouw binnengaat.

Tijdens het gebed bijvoorbeeld is de aanwezigheid van het hart nodig om in een staat van khoesoe (een staat van concentratie) te verkeren. Misschien ben je slechts in één roekoe (gebedseenheid) echt aanwezig en dwalen je gedachten en hart tijdens de rest van het gebed af. Al Hafiedh is hiervan op de hoogte en beloont jou in overeenstemming met jouw handeling. Deze Schone Naam kent dus twee kanten en roept zowel hoop als ontzag op.

3. Vergeet mensen niet

Een van de sifaat oel moe’minien  (attributen van de gelovigen) is opmerkzaam en aandachtig te zijn voor anderen. Het kan zijn dat iemand zich jou nog herinnert omwille van een kleine attentie die je ooit gaf. Vergeet zelf ook nooit het goede wat anderen voor je deden. Het beste voorbeeld hiervan vinden we in de Profeet die Khadija Allah is tevreden met haar nooit vergat en de contacten met haar vriendinnen na haar dood bleef onderhouden.

4. Wees een beschermer van de Koran

Iedere moslim is voor een deel een beschermer van de Koran door delen van Zijn boek te memoriseren. Hoe meer je van Zijn boek uit het hoofd kan leren, hoe beter Zijn boek bewaard blijft, tot jij uiteindelijk een echte haafidh bent. Tijdens het proces van memorisatie kan je Al Hafiedh aanroepen om je in je doel te laten slagen.

5. Zuiver je hart

Weet dat niets Al Hafiedh ontgaat. Zo kan het zijn dat jij ooit slecht sprak over iemand omdat je die persoon niet mag zonder er verder aandacht aan te schenken. Misschien kom je jaren later in dezelfde situatie terecht waarbij je ten onrechte beschuldigd wordt of er onwaarheden over jou verteld worden. Herinner jezelf er dan aan dat jij deze fout ook maakte en keer in berouw terug tot Al Hafiedh. Zie het als een gunst dat Hij hier nog weet van heeft en jou tot inzicht brengt om hiervoor spijt te tonen. Jij was het vergeten en zag het als iets onbeduidend, maar Al Hafiedh bewaarde het.

6. Bescherm jezelf tegen ongehoorzaamheid en Hij zal jou beschermen

Aboe Tayyib At Tabaree, een vroegere geleerde, was toen hij ongeveer honderd jaar oud was, lichamelijk nog zo sterk als een jonge man. Na een vermoeiende reis sprong Aboe Tayyib At Tabaree eens van een boot op het land. De mensen waren verbaasd. Hij zei: “Toen ik een jonge man was, beschermde ik mijn lichaam en ledematen tegen de ongehoorzaamheid van Allah en Allah bewaarde mijn lichaam en ledematen voor mij op mijn oude dag. [Ibn Rajab]

Om de speciale bescherming van Al Hafiedh te ontvangen zowel in je religie als in je wereldse zaken, zei de Profeet: “Waak over de bevelen van Allah en Hij zal over jou waken en jou beschermen. [Ahmad, At Tirmidhie]

Kijk om je heen en sta versteld: bijvoorbeeld over hoe Hij een kleine rups in zijn cocon bewaart en laat ontpoppen tot een ware vlinder

 

7. Wees Al Hafiedh dankbaar

Wees Al Hafiedh dankbaar voor de manier waarop Hij jou beschermt in al die zaken waar jij je bewust van bent. Wees Hem nog meer dankbaar voor de bescherming die Hij jou biedt op de zovele manieren waar jij geen besef van hebt.

8. Overpeins de schepping en vergroot je ontzag voor Al Hafiedh

Kijk om je heen en sta versteld: bijvoorbeeld van de manier waarop Al Hafiedh in staat is om zelfs de grootste creaties te bewaren zoals de sterren in de hemel. Of hoe Hij een kleine rups in zijn cocon bewaart en laat ontpoppen tot een ware vlinder. Hij is het die ervoor zorgt dat de hemel niet op ons valt. Hij brengt ook mensen tot inzichten over hoe ze manieren kunnen ontwikkelen om voedsel te bewaren, hun gezondheid te beschermen en hun rijkdommen te behouden.

9. Keer in berouw tot Al Hafiedh

Deze naam zou je nog meer nog meer moeten wakker schudden dan de Schone Naam Al ‘Aliem. Al Hafiedh betekent namelijk niet enkel dat Hij alles weet, maar ook dat Hij alles goed onthoudt en bewaart. Je hebt de vergeving van Al Hafiedh nodig voor al je bewuste en onbewuste fouten. Stel je berouw dus niet uit.

O Allah, Al Hafiedh, we weten dat U alles bewaart wat er ooit was, wat er is en wat er ooit zal zijn. Schenk ons Uw bescherming en help ons om Uw geboden te vervullen. Maak ons bewust van onze grote en kleine zonden en leid ons op de weg naar berouw. Laat ons behoren tot degenen die steeds dankbaar zijn voor Uw bescherming. Eer ons door ons te laten behoren tot degenen die de Koran uit het hoofd leren. Vergroot ons bewustzijn van Uw kennis, Uw behoud en Uw beloning opdat wij zullen streven naar een ontmoeting met U…

Amien!

Lees ook:

  • Reken je rijk met de voorziening van Ar Razzaaq
  • Zie jij de fouten van anderen door de vingers omwille van Al Haliem?
  • Subtiliteit ten top: Al Latief!
Hoofdfoto: pixabay.com
Spiritualiteit
99 schone Namen, Al Hafiedh, De Beschermer, De Bewaarder, De Bewaker, Schone Namen van Allah
Over Nayyeera Oem Moesa
Nayyeera schippert in de reis door deze doenja vooral tussen Vlaanderen en Marokko. Gebeten om te weten, deelt ze graag haar schrijfsels met Qantara.
Zie alle berichten van deze auteur
De uitdaging van de Salaah: vallen en weer opstaan
Actie of geen actie – het idee zelf is al een geschenk op zich
14 maart 2023
As salaat: bidden is beter dan slapen
23 februari 2023
Het is op Uw genade dat wij rekenen, O Al Hayy
17 januari 2023
Heb jij een levend en zuiver hart om De Schenker van leven, Al Moehyie, te ontmoeten?
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?
De Profeet Joenoes: “Ik was één van de onrechtvaardigen.”

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Oem Salamah: dapper, vastberaden, mondig en wijs
Overpeinzen en reflecteren: Tafakkoer (deel 2)

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
5 verzen uit de Koran die je leven kunnen veranderen
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
As salaat: bidden is beter dan slapen
Vind heling van geestelijke en lichamelijke ziekten in de Heilige Koran
Het is op Uw genade dat wij rekenen, O Al Hayy
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Koop dan iets via onze webshop.
Bekijk de webshop