De gezondheid van de huid gaat over veel meer dan alleen de huid alleen. Bijna alle huidaandoeningen hebben namelijk hun basis in de interne biochemie van het lichaam. De huid is in feite de reflectie van zowel de lichamelijke en geestelijke gezondheid en gesteldheid binnenin het lichaam. De huid wordt ook wel het grootste orgaan genoemd en het geeft een indicatie of het goed met ons gaat of dat we beter voor onszelf moeten gaan zorgen. Hoe? We geven je zeven schoonheidstips gebaseerd op de Koran en de soenna.
In soera Az-Zumar (De Drommen) wordt de huid samen genoemd met het hart. En dat de huid reageert op de verzen uit de Koran:
“Allah heeft de beste verkondiging neergezonden, een consistent Boek (de Koran), dat vaak (vermaningen) herhaalt, waarbij rillingen over de huid lopen van hen die hun Heer vrezen ineenkrimpt, daarna ontspant zich hun huid en hun hart wordt zacht bij de gedachte aan Allah. Dit is de leiding van Allah, Hij leidt daarmee wie Hij wil. En wie Allah laat dwalen, zal geen leider hebben. (Koran, 39:23)
De stralende huid van de profeet vrede zij met hem
Als we de beschrijvingen over de Profeet vrede zij met hem lezen, dan is de conclusie dat hij een prachtige, stralende huid had. Dat hij in balans was. Zijn gezicht zou ‘als de maan’ zijn, zo lezen we in de hadith-verzameling van Al Boechari. Aangezien hij ons voorbeeld is, kunnen we van hem leren wat hij at en deed om ook in balans te zijn en om ook te stralen.
Een gemakkelijke ezelsbruggetje om te onthouden: elk product in de Koran of Soenna dat wordt genoemd in relatie tot het paradijs, heeft enorm veel goede eigenschappen hier op aarde. Zoals bijvoorbeeld de granaatappel, druiven, pure muskus, zijde en saffraan.
-1-
Zijde – voor vochtabsorptie en een stralende huid
In de Koran komen we vier keer ‘zijde’ tegen (brokaat is overigens ook zijde), zoals in soera Al Kahf (De Grot):
..en zij dragen groene gewaden van zijde en brokaat, erin leunend op kussens. De beste beloning en de beste verblijfplaats! (Koran, 18:31)
Ibn Sina (Avicenna) gebruikte abresham (zijde cocon) als medicijn voor het hart. Uit onderzoek blijkt dit geneeskrachtig te zijn. Hij schreef erover in zijn Kitab al-Adwia al-Qalbiya (medicijnen voor het hart). Zijde cocon is een natuurlijk product van de rups Bombyx mori. Zijde cocon bestaat uit hoogwaardige eiwitten en een hoog polymeerverbinding uit meer dan twintig soorten aminozuren met dezelfde pH-waarde als de huid en het haar. Het is daardoor zeer geschikt voor de gevoelige huid en droog haar. Zijde heeft een subtiele glans en voelt aangenaam en zacht aan. Door de hoge graad van vochtabsorptie en afdrijving is het zeer geschikt voor mensen die veel transpireren.
In China en Japan gebruiken vrouwen de cocon van de zijderups voor hun huid, omdat het de huid laat stralen. Zijde is hypoallergeen, antistatisch, antibacterieel, en dus ideaal voor mensen met astma, stofallergie, eczeem, schimmelinfectie en andere huidaandoeningen.
Het is overgeleverd door Anas, dat de Profeet vrede zij met hem heeft toegestaan dat ‘Abdur-Rahman bin ‘Auf en Az-Zubair zijden kleding mochten dragen – wat normaal gesproken voor mannen verboden is – vanwege hun huidziekte. Het ging om een huidziekte die jeuk veroorzaakte (Al Boechari en Muslim).
Tijdens de menopauze hebben vrouwen meestal last van opvliegers. Zijden ondergoed en beddengoed is dan zeer aan te raden. Daarnaast bevat het antioxidanten, een anti-aging pluspunt. Slapend jonger worden? Wie wil dat nou niet?
-2-
Asperges, avocado’s en broccoli – voor een sterke en soepele huid
Bij darmaandoeningen en huidaandoeningen is fruit en groente altijd doeltreffend. Veganistisch leven, daar ben ik niet zo een voorstander van, maar bij een aandoening werkt dit wel het beste. Uiteraard kan men bij het detoxen wel wilde vette vis eten.
Hyaluronzuur is een fascinerende substantie en een natuurlijke component in de diepere lagen van de huid. Het kan een hoop water vasthouden! En zorgt voor een strakke, sterke en soepele huid. Helaas wordt het vaak misbruikt in cosmeticaproducten. Want ook al zit hyaluronzuur in een potje, de huid weert dit af als het erop wordt gesmeerd. De beste manier om voordeel te halen uit hyaluronzuur, ten behoeve van huidgezondheid, is om het op te eten en dus niet – sorry cosmeticafabrikanten en drogisterijen! – door het op je huid te smeren.
Hyaluronzuur vind je gewoon op de markt! Het zit vooral in asperges, avocado’s en broccoli. Je kunt het ook vinden in dierlijk weefsel en soep gemaakt van botten en kraakbeen.
In het laatste gedeelte van de enorme lange reeks van zijn boek al-Qanun fi aṭ-Ṭibb, eindigt Ibn Sina met het hoofdstuk ‘Zina’ (schoonheid). Daarin zegt hij: “Dam a-Raqiq wa dam a-Sayyid (delicaat bloed en gezond bloed) verkrijgt men door kikkererwten te eten en zachtgekookt ei, vlees en botten soep, en vijgen. Wanneer men dit regelmatig eet, dan zal het delicate bloed (voedingstoffen brengen) door de huid dringen en geeft de huid een krachtige mooie uitstraling.”
-3-
Kleurpigmenten in voedsel – beschermen de huid tegen de zon
Kleurpigmenten van voeding zoals fruit en groenten zijn functionele zonbeschermende verbindingen. Zij absorberen het ultraviolet spectrum van zonnestralen, en wij mensen eten heerlijk fruit en groente van verschillende kleuren om hetzelfde voordeel te verkrijgen qua zonbescherming. In de Koran staat het volgende over voeding en kleur:
Heb jij niet gezien dat Allah uit de hemel water laat neerdalen? Dan brengen Wij daarmee verschillende soorten vruchten voort. En bij de bergen zijn er witte en rode lagen, verschillend van kleur, en ook gitzwarte. (Koran, 35:27)
De pigmentkleuren die men eet komen in de maag terecht en volgen hun weg via de darmen en de bloedstroom naar hun eindbestemming: de huid. Daar wordt het pigment opgeslagen en beschermt het de delicate en levensvatbare huidcellen, de epidermis (opperhuid) en dermis (lederhuid) tegen zonnestralen. Deze natuurlijke pigmenten zijn superieur vergeleken met de commerciële zonnelotion vol met toxines.
De ogen worden beïnvloed door het lichtspectrum. Als je echt beschermende melanine (pigment) wilt aanmaken, eet dan vooral voeding dat veel zonuren heeft gehad. Zoals alles van de olijfboom, bijvoorbeeld olijven en olijfolie.
Over olijven en olijfolie gesproken: de oudere generatie wist wel wat voor zeep ze moesten gebruiken. Een natuurlijke zeep gemaakt van olijven. Elke streek heeft zijn eigen recept met medicinale planten erbij. Olijvenzeep wordt ook wel sabon beldi of zwarte zeep genoemd. De olijfboom wordt genoemd in de Koran als gezegend.
-4-
Vitamine E in vis – dé vet-oplosbare antioxidant voor de huid
De metgezellen van de profeet kregen na een zware periode een groot geschenk van Allah. Zij kregen topvoeding en een uitstekende huidolie. Zo lezen we in de volgende overlevering van Jabir bin ‘Abdoellaah:
“De Boodschapper van Allah vrede zij met hem had ons gezonden onder het bevel van Abu ‘Ubaida bin Al-Jarrah. Wij waren in totaal met drie honderd rijders. En wij moesten de karavaan van de stam Quraish in de gaten houden.
We verbleven aan de zeekust voor een halve maand en wij hadden enorme honger dat we zelfs de Khabt (bladeren van een stekelige woestijn boom) aten. Onze groep stond daarom ook bekend als Jaish-ul-Khabt.
En toen wierp de zee een enorme vis uit haar (op het strand), en we noemde het Al-‘Anbar. We aten hiervan voor ongeveer vijftien dagen, en smeerden het vet van de vis op ons lichaam. waardoor onze lichamen weer sterk en gezond werden.” (hadith Al Boechari)
De walvis en andere diersoorten zoals zeehonden en walrussen hebben een dikke laag isolerend vet direct onder de huid van walvissen. Het is een belangrijk onderdeel van het traditionele Inuit-dieet vanwege de hoge energetische waarde.
Het traditionele voeding van de Inuits (eskimo’s) is vooral vis en zij zijn supergezond, ook al krijgen zij weinig zonlicht in de winter. Het vet heeft een enorme hoge waarde in selenium en vitamine D en E. Het mineraal selenium bevat antioxidanten die de huid beschermen. En vitamine E is de belangrijkste vet-oplosbare antioxidant voor de huid.
-5-
Koninginnengelei van de bij – de rijkst denkbare voeding, ook voor de huid
Een bijenkoningin legt meer dan 1000 eitjes per dag en leeft ongeveer 5 jaar, terwijl de gewone bij een paar maanden leeft. In de Chinese geneeskunde keek men naar de voeding die de bijenkoningin kreeg, en dat is koninginnengelei. Dus schreven ze koninginnengelei voor bij verschillende aandoeningen zoals vruchtbaarheidsproblemen, huidaandoeningen en anti-veroudering.
Koninginnengelei is van nature rijk aan vitamines, mineralen, enzymen, aminozuren en andere micro-voedingsstoffen. Koninginnengelei kom je ook tegen in de wat duurdere segment van cosmetica. Bijvoorbeeld ‘Orlane Crème Royale’, één van de duurste huid crèmes, bijna 500 euro voor een klein potje.
Voor 500 euro kun je veel topvoeding kopen, zoals pure koninginnengelei bij de imker. Je geeft de 500 euro weg als sadaqa (liefdadigheid) en je krijgt er een stralende huid voor terug.
Wat zit er eigenlijk in ‘Orlane Crème Royale’, de crème die is gemaakt in Parijs en waarom is het zo duur?
Even de ingrediënten bekijken, als eerste op het lijstje is de grootste bestanddeel. En wat staat er als eerst? ‘Aqua’. Wauw, aqua is gewoon water. Dat kost uit de kraan 0,0017 cent. Tweede ingrediënt is royal jelly (koninginnengelei). De rijkst denkbare voeding op aarde en uitstekend voor een hoop aandoeningen en natuurlijk voor de huid. Oké, koninginnengelei is prijzig. Maar geen 500 euro.
Verder nog op de lijst: hydrogenated coco-glycerides. Dat is een emulgator van kokosolie die hoofdzakelijk als stabilisator van olie-in-wateremulsies wordt gebruikt. De Acacia Senegal gum op de lijst is hars van de Acacia, soms Arabische Gom genoemd. Uitstekend voor de huid net, zoals Frankincense (lubaan).
Laatste ingrediënt is CI 77480 (goud extract). Dit is denk ik wat de prijs zo extreem hoog maakt. Je gezicht insmeren met een extract van goud. Dit staat onderaan de lijst, dus zal het er wel minimaal inzitten. Kortom: koop gewoon goud om te dragen, kokosnoot om te eten en koninginnengelei om te smeren.
-6-
Kinetine in kokos – een goedkope en krachtige huidverzorging
Ibn Battuta kwam aan op de eilanden van de Malediven en zag daar de prachtige palmbomen: “Deze bomen behoren tot de meest bijzondere bomen, verbazingwekkend en karakteristiek. De palmbomen lijken precies hetzelfde als de dadelpalmbomen behalve dat deze noten (kokosnoot) voortbrengt en de andere dadels.” (Ar-Rihla)
Historici zijn het eens met het feit dat de Arabische zeevaarders de kokosnoot hebben verspreid van India naar de rest van de wereld. Vandaag de dag heet de kokosnoot nog steeds zhawzhat al-hind (walnoot van India) in het Arabisch.
Nu weer even terug naar de low-budget krachtige huidverzorging. Kokosnoot is één van de rijkste bronnen met het ingrediënt kinetine. Je kom het in de cosmetische wereld vooral tegen in de duurdere segment huidverzorgingsproducten.
Kinetine is een planthormoon met huidverbeterende eigenschappen, en reduceert rimpelvorming. Als je gebruikt wilt maken van Anti-aging kinetine, dan kun je dit vinden in het waterige gedeelte van de kokosnoot. Daarin bevinden zich ook de aminozuren en zelfs vitamine C. Prik één van de gaatjes open van de kokosnoot en vang het vocht op en smeer het op je gezicht. Je kunt ook gewoon kokoswater kopen. Neem dan wel de pure versie, onverhit en niet van concentraat. Doe het in een spuitflesje, want het is wel een beetje kleverig. Het beste tijdstip om het te gebruiken is net voor het slapen gaan.
Je kunt ook arganolie nemen, waar omega 6 en omega 3 vetzuren in zitten. Het ADR (Archives of Dermatological Research) vermeldt in een onderzoek uit 1998 het effect van omega 6 en omega 3 lokaal op de huid aanbrengen. Na drie weken was er al een enorme afname van hyperpigmentatie (pigmentvlekken). Ook in Pubmed staan er goede resultaten wat betreft arganolie en hyper-pigmentatie.
-7-
Minder geraffineerde suiker – voor een frisse en effen huid
Er zijn ook producten die je beter maar kunt laten staan omwille van je gezondheid en je huid. Geraffineerde suiker maakt je ouder dan je bent! De kans is groot dat mensen je ouder inschatten wanneer je veel suikerrijk voedsel eet en drinkt. Want ook je huid veroudert in rap tempo door te veel suiker in je bloed. Dat blijkt onder andere uit het onderzoek door Professor Noordam over de veroudering van het gezicht (huid) en de link met een verhoogde suikerspiegel.
Melanocyten zijn cellen in de huid die pigment (kleur) aanmaken (melanine). Zij injecteren deze kleur in andere cellen die bewegen naar de huidoppervlakte. In optimale vorm zou het pigment effen, en gelijk zijn in gelaatskleur. Wanneer er te veel kleur geïnjecteerd wordt door de melanocyten, dan wordt de verschijning wat kladderig en oneffen. Dit noem je hyperpigmentatie. Dit is een klokkenluider die een bericht geeft dat men ouder wordt (ouderdomskwaal), of dat men intern geen balans heeft.
Er zijn veel behandelingen, zoals lasertherapie, maar dit valt echt onder symptoombestrijding. Veel mensen die last hebben van hyperpigmentatie, hebben vaak ook last van bijnieruitputting. Kortom de hormonen zijn uit balans. Om terug in balans te komen kan men beginnen met voeding. Vooral in het schrappen van bepaalde zaken. Als eerste de grootste boosdoener: geraffineerde suiker!
Er zijn kortom veel producten die jou en je huid zullen laten stralen. Ze zijn goedkoper dan menig cosmeticaproduct of medicijn. Ze komen uit de natuur en zijn speciaal voor de mens gemaakt. Daarom: eet puur én smeer puur!