15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter
https://www.maxpixel.net/Anxious-Psyche-Talk-Face-Dialogue-Trouble-Faces-1370958

Het huwelijk: hoe leer je jouw toekomstige huwelijkspartner kennen?

Door Amal Addou
27 december 2018
16648 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

Je partner is degene met wie je de rest van je leven deelt. Het is daarom belangrijk om te weten of hij of zij wel de perfecte match voor je is.  Hoe leer je je toekomstige huwelijkspartner nu het beste kennen?

Je toekomstige huwelijkspartner leren kennen

We schreven al eerder over wat het huwelijk inhoudt en wat de ingrediënten van liefde zijn binnen een succesvol huwelijk. Het huwelijk is een proces waarbij twee mensen samenkomen op één levenspad, voor het ultieme doel, namelijk Allah tevreden stellen. Het is een van de intiemste relaties die we met iemand kunnen hebben. In de Koran worden we daaraan herinnerd:

“…Zij zijn als kleding voor jullie en jullie zijn als kleding voor hen…” (Koran, 2:187)

Dat betekent dus dat onze partner de meest naaste persoon is ons leven, zowel fysiek als emotioneel. Na verloop van tijd wordt je partner ook degene die je het beste kent. Jullie kennen elkaars zwakke plekken en zijn daarom ook verantwoordelijk om die zwakheden te beschermen. Je kan alleen maar close met iemand zijn als je alles met elkaar deelt en open en eerlijk bent met elkaar.

De basis van een huwelijk is gebouwd op wederzijdse aanvaarding, communicatie en eerlijkheid, maar ook wederzijds delen en vertrouwen. Deze basis komt tot stand door een open en eerlijke communicatie vanaf de kennismaking. Als je je partner voor het trouwen ontmoet en leert kennen, dan deel je van alles met je toekomstige partner en bouw je aan een stevige basis voor je huwelijk.

Hoe leer je je toekomstige partner beter kennen?

Elkaar ontmoeten

Maar hoe leer je elkaar kennen? Om elkaar te begrijpen en beter te leren kennen, is het als koppel belangrijk om over jullie uitzichten, toekomstperspectieven en ervaringen te praten. Binnen de islam is het toegestaan om elkaar te bekijken en te leren kennen vóór het huwelijk. Dit zodat jullie beiden een goed gevoel over elkaar krijgen en precies weten waar jullie aan beginnen. De Profeet vrede zij met hem zei: 

“Als iemand van jullie de hand van een vrouw wil vragen en hij is in staat om iets van haar te zien wat hem daartoe uitnodigt, dan moet hij dit niet nalaten.” (Aboe Dawoed)

Je hebt het recht om te praten met en naar de persoon te kijken met wie je wilt trouwen. Kijk en vraag alleen naar dat wat noodzakelijk is om meer zekerheid te krijgen over je aanstaande partner. Wanneer je jouw toekomstige partner wilt spreken of ontmoeten, dan heb je wel toestemming van je ouders nodig. Zolang jullie niet getrouwd zijn, worden jullie als vreemden van elkaar beschouwd. De Profeet vrede zij met hem zei:

“Laat een man zich niet alleen terugtrekken met een vrouw, want dan zal de satan hun derde zijn.”  (Al-Moeghnie, boekdeel 7, blz. 473)

Praat ook over gevoelens

Als je elkaar ontmoet is het belangrijk dat er een mahram (persoon waar je niet mee mag trouwen, zoals je vader) aanwezig is, wanneer jullie elkaar ontmoeten. Als je vader een belemmering voor je vormt om vrijuit te praten, dan kan iemand anders in zijn plaats gaan, zoals je oom, broer of moeder.

Sheikh Ibn Baaz zei: “Als het spreken met elkaar bedoeld is om meer te weten te komen over het huwelijk, de toekomstige woning en de levensbeschrijving van de vrouw, dan is hier niets op tegen als hij (d.w.z. de man) van plan is om haar hand te vragen. Is hij dit niet van plan, dan mag het niet. Is hij wel van plan dit te doen, dan mag hij haar spreken over zaken die betrekking hebben op de verloving en zijn wens om met haar te trouwen. Ook zij mag met hem hierover praten. Dit natuurlijk zonder dat zij zich alleen terugtrekken. Zij kunnen elkaar op afstand spreken, bijvoorbeeld via de telefoon, of van dichtbij in de aanwezigheid van haar vader, broer, moeder of een dergelijk iemand.”

De conversaties die tussen jullie plaatsvinden, kunnen over praktische zaken gaan, maar het is ook prima om over gevoelens te praten. Zo weet je hoe je partner zich voelt en kan je zijn/haar waarden en overtuigingen beter begrijpen. Hou ook altijd in je achterhoofd dat het stellen van vragen met de intentie gebeurt om je partner te begrijpen en niet om over hem of haar te oordelen. Hoe meer dingen je weet en begrijpt over de visie van je partner, hoe beter je geïnformeerd bent om te beslissen of je je leven kan delen met deze persoon.

Woordgebruik, grapjes, maar ook op gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal geven allemaal informatie over iemands karakter

Kernonderwerpen

Er zijn een aantal kernonderwerpen die je zeker moet behandelen voordat je gaat trouwen met iemand. Het is ook belangrijk om te weten dat wanneer je vragen stelt, je er niet voor zorgt dat je een interview aan het afnemen bent of dat je partner een intensief examen aan het afleggen is. Als je vragen stelt en tegelijk samen praat en overlegt, vergemakkelijkt dat het proces om je partner te leren kennen. Het zal je ook helpen om te bepalen of er een ‘klik’ of onderlinge overeenstemming is tussen jullie.

De kernonderwerpen die jullie zeker moeten bespreken, zijn:

  • doelstellingen op lange termijn
  • waarden en overtuigingen
  • zicht op financiën
  • kinderen
  • directe familie

Als er problemen ontstaan met het bespreken van een van deze onderwerpen, dan zou dat je moeten helpen om jullie relatie te evalueren. Je bekijkt wat de sterke en zwakke punten zijn en wat dat voor het huwelijk kan betekenen. Zo kan je beter inzien of je huwelijk in stand gehouden kan worden als je rekening houdt met de genoemde punten.

Gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal

Als je doordachte conversaties met je toekomstige partner hebt, heb je een beter zicht op je eigen manier van communiceren, maar ook die van je partner. Verbale communicatie is niet alleen een manier om antwoorden op vragen te geven, maar het is ook een manier om jezelf uit te drukken door je woordgebruik, humor, opmerkingen en klachten. Je communiceert ook non-verbaal met je partner (zonder dat je het doorhebt) door middel van je gezichtsuitdrukkingen en je lichaamstaal. Die geven ook allemaal informatie door over je karakter.

Tijdens de voorbereiding op het huwelijk leer je je partner kennen en krijg je steeds een beter beeld van hem of haar. Het is dus belangrijk dat je geen haast hebt en dat je elke red flag of probleem aanpakt en bespreekbaar maakt. Het gedrag van je partner moet samenhangen met wat hij of zij deelt over zichzelf en de waarden en normen waar hij/zij aan toegewijd is. Als dat niet het geval is, neem dan op een waardige manier afscheid van elkaar.

Omgang met de familie

Als laatste is het ook belangrijk om te observeren hoe je partner omgaat met zijn/haar vrienden, familie en vreemdelingen. Deze omgangsvormen laten zien hoe het karakter van je partner werkelijk is. Zo heb je ook een idee van de manier waarop je partner jou zal behandelen binnen je huwelijk.

Onthoud de volgende zaken:

  • Gebruik je verstand, maar ook je hart wanneer je je partner kiest
  • Luister naar je intuïtie wanneer je tegen je toekomstige partner praat
  • Let op red flags die opkomen tijdens jullie conversaties en pak ze aan
  • Zoek geen excuses voor tegenstrijdigheden

Blijf in elkaar investeren

Blijf in elkaar investeren

Door samen te wonen leer je hoe je met elkaar moet omgaan. Je leert (meer) verantwoordelijkheid te nemen en je leert ook om niet afhankelijk te zijn van je partner, als het op je eigen geluk neerkomt. Dat kan misschien tegenstrijdig klinken, aangezien je partner een belangrijke rol speelt in jouw geluk. Maar het is vooral belangrijk, dat je jouw geluk niet van je partner laat afhangen en er ook zelf naar op zoek gaat. Binnen een huwelijk groei je als persoon en leer je na verloop van tijd hoe je een betere partner kan zijn. Als je een sterke en goede relatie hebt, kun je er vele vruchten van plukken. Als je tijd en energie steekt in het huwelijk, zal de liefde elk jaar groeien en dieper worden. En dat is de investering meer dan waard!

Bronnen: goodmenproject.com, soundvision.com. Hoofdfoto: maxpixel.com  

 

Mens en maatschappij, Spiritualiteit
huwelijk, huwelijkspartner, schoonfamilie
Over Amal Addou
Amal leest graag, in gezelschap van de prachtige natuur. Ze heeft een grote liefde voor talen - vooral voor de Arabische taal en cultuur - en heeft van vertalen en redigeren haar beroep gemaakt.
Zie alle berichten van deze auteur
Qantara kennisquiz II
De huid als spiegel van onze interne gezondheid – 7 schoonheidstips uit Koran en soenna
17 januari 2023
Heb jij een levend en zuiver hart om De Schenker van leven, Al Moehyie, te ontmoeten?
13 januari 2023
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
27 december 2022
Vraag om standvastigheid en vastberadenheid aan Al Matien
Reacties 1
  • 28 januari 2020 at 23:30
    Selma
    Reageer

    Hoe kan een wees haar eventuele partner leren kennen aangezien ze helemaal geen familie heeft dus geen mahram.

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?
De Profeet Joenoes: “Ik was één van de onrechtvaardigen.”
De slaap als medicijn volgens Islam en wetenschap

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Oem Salamah: dapper, vastberaden, mondig en wijs
Overpeinzen en reflecteren: Tafakkoer (deel 2)
Ibn Battuta deel 3: het totstandkomen van zijn boek ‘Kitaab Rihla’

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
Wat is jouw drijfveer als moslim en hoe motiveer je jezelf?
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Heb jij een levend en zuiver hart om De Schenker van leven, Al Moehyie, te ontmoeten?
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Vraag om standvastigheid en vastberadenheid aan Al Matien
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Koop dan iets via onze webshop.
Bekijk de webshop