15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

Ibn Battuta deel 2: zijn reis naar Turkije, het ‘Westen’ en India

Door Anoir Benabdillah
27 december 2021
1242 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

Ibn Battuta bracht de jaren tussen 1327 en 1330 door in Mekkah en Medinah en leidde het rustige leven van een toegewijde moslim en asceet. Maar het lag niet in zijn aard om zo lang ergens op één plek te verblijven.

Hoe zijn passie voor reizen geboren werd, lees je in deel 1.

Nieuw reisplan

In Mekkah rijpte een nieuw, ambitieus reisplan in zijn geest. Toen hij hoorde van de sultan van Delhi, Mohammed ibn Tughluq (regeerde 1325–1351) en zijn fantastische vrijgevigheid jegens moslimgeleerden, besloot hij zijn geluk te beproeven aan zijn hof.

Gedwongen door gebrek aan communicatie om een ​​meer indirecte route te kiezen, keerde Ibn Battuta naar het noorden, passeerde opnieuw Egypte en Syrië en ging naar Klein-Azië (Anatolië) in Latakia. Hij doorkruiste het ‘land van de Turken’ in vele richtingen. Dit in een tijd dat Anatolië was verdeeld in talloze kleine sultanaten. Zijn verhaal vormt dus een waardevolle bron voor de geschiedenis van dat land. Tussen het einde van de Seltsjoekse macht en de opkomst van de Ottomanen. Ibn Battuta werd hartelijk ontvangen door alle lokale heersers en hoofden van religieuze broederschappen.

Turkije en ‘het Westen’

Zijn reis ging verder over de Zwarte Zee naar het Krim-schiereiland, vervolgens naar de noordelijke Kaukasus en naar Saray. Dat lag aan de benedenloop van de Wolga, de hoofdstad van de khan van de Gouden Horde, Öz Beg (hij regeerde van 1312–1341).

Volgens zijn verhaal ondernam hij een reis van Saray naar Bulgarije. Maar, er zijn redenen om op dat punt aan zijn waarachtigheid te twijfelen. Aan de andere kant lijkt het verhaal van zijn bezoek aan Constantinopel (nu Istanbul) in het gevolg van de vrouw van de khan, een Byzantijnse prinses, een ooggetuigenverslag te zijn. Hoewel er enkele kleine chronologische discrepanties zijn.

Ibn Battuta’s beschrijving van de Byzantijnse hoofdstad is levendig en over het algemeen accuraat. Hoewel hij de uitgesproken mening van zijn medemoslims over ongelovigen deelde, toont zijn verslag van het ‘tweede Rome’ hem als een nogal tolerante man met een levendige nieuwsgierigheid. Desalniettemin voelde hij zich altijd gelukkiger in de wereld van de moslims dan in niet-islamitische landen.

Ibn Battuta’s beschrijving van de Byzantijnse hoofdstad is levendig en over het algemeen accuraat

Richting India

Na zijn terugkeer uit Istanbul via Rusland vervolgde hij zijn reis richting India. Van Saray reisde hij met een karavaan naar Centraal-Azië, waar hij de oude steden Bukhara, Samarkand en Balkh bezocht. Die vertoonden allemaal nog de littekens die door de Mongoolse invasie waren achtergelaten. Hij nam moeilijk begaanbare routes door Khorasan (de regio waar Afghanistan ligt) en na het oversteken van het Hindu Kush-gebergte, arriveerde hij in 1333 bij de grenzen van India aan de Indus-rivier. De precieze datum is twijfelachtig, aangezien het onmogelijk zou zijn geweest om zulke enorme afstanden (vanaf Mekkah) in de loop van slechts één jaar af te leggen.

Tijd in India en latere reizen van Ibn Battuta

Tegen de tijd dat Ibn Battuta daar aankwam, was hij al een man die roem en faam vergaarde, met een grote stoet bedienden en volgelingen. De heerser van India en zijn heerser, Mohammed ibn Tughluq, benoemde Ibn Battuta tot de Grote Qaadi (rechter) van Delhi, een functie die hij al een aantal jaren bekleedde.

Hoewel hij een gemakkelijk leven leek te krijgen, werd al snel duidelijk dat zijn nieuwe functie niet zonder gevaar was. Sultan Mohammed was een man van uitersten: vrijgevigheid en wreedheid, regeerde over het grootste deel van India met harde hand die zowel moslims als hindoes trof. Ibn Battuta was getuige van alle glorie en tegenslagen van de sultan en zijn heerschappij. Hij vreesde dagelijks voor zijn leven toen hij vele vrienden het slachtoffer zag worden van de sultan. In 1342 werd hij benoemd tot gezant van de sultan voor de Chinese keizer.

Uit angst voor de toorn van de sultan van Dehli, koos Ibn Battuta ervoor om naar de Malediven te gaan.

Weg uit Delhi zonder spijt

Hij verliet Delhi zonder spijt, maar zijn reis lag vol andere gevaren. Niet ver van Delhi werd zijn gezelschap belaagd door hindu-opstandelingen en hij ontsnapte ternauwernood aan de dood. Aan de kust van Malabar, in het zuidwesten van India, raakte hij betrokken bij lokale oorlogen. Hij leed uiteindelijk schipbreuk in de buurt van Calicut (nu Kozhikode), waarbij hij al zijn eigendommen en de geschenken voor de Chinese keizer verloor.

Uit angst voor de toorn van de sultan, koos Ibn Battuta ervoor om naar de Malediven te gaan. Daar bracht hij bijna twee jaar door. Als een qaadi was hij al snel actief in de politiek en trouwde hij een vrouw van de heersende familie…

Lees (binnenkort) verder in deel 3.

Hoofdfoto: pixabay.com
Inspirerende mensen, Uncategorized
Constantinopel, Ibn Battuta, India, reizen, Turkije, Westen
Over Anoir Benabdillah
Anoir studeerde psychologie en is werkzaam geweest als probleem- en jongerenwerker. Verder is hij te omschrijven als, kritisch, grensverleggend, explorerend, leergierig en verbindend.
Zie alle berichten van deze auteur
Hij is getuige en wij zullen getuigenis afleggen bij Hem: Ash Shahied
Ibn Battuta deel 3: het totstandkomen van zijn boek ‘Kitaab Rihla’
24 januari 2023
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
13 januari 2023
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
13 juni 2022
Oem Salamah: dapper, vastberaden, mondig en wijs
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?
De Profeet Joenoes: “Ik was één van de onrechtvaardigen.”
De slaap als medicijn volgens Islam en wetenschap

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Oem Salamah: dapper, vastberaden, mondig en wijs
Overpeinzen en reflecteren: Tafakkoer (deel 2)
Ibn Battuta deel 3: het totstandkomen van zijn boek ‘Kitaab Rihla’

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
Wat is jouw drijfveer als moslim en hoe motiveer je jezelf?
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Heb jij een levend en zuiver hart om De Schenker van leven, Al Moehyie, te ontmoeten?
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Vraag om standvastigheid en vastberadenheid aan Al Matien
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Koop dan iets via onze webshop.
Bekijk de webshop