15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

Moslims houden ook van Jezus, vrede zij met hem

Door Qantara Redactie
25 december 2017
6669 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

Kerstmis herinnert de mensheid aan de geboorte van Jezus عليه السلام (vrede zij met hem) en wordt in vele landen wereldwijd gevierd. Wat veel mensen niet weten is dat Jezus ook een belangrijke rol speelt in de islam, net zoals zijn moeder Maria.

De Koran draagt moslims op te geloven in álle profeten die God heeft gezonden. Adam, Noach, Abraham, Moses, Jezus én de profeet Mohammed zijn allemaal boodschappers van Allah, vrede zij met hen allen. Zij ontvingen hun boodschap via de aartsengel Gabriel (Djibriel), die ook voorkomt in de Bijbel als aankondiger van de geboorte van Jezus – in de Koran bekend als Isa.

De volgende 6 punten vertellen over de grote rol van Jezus in de islam:

1. Jezus عليه السلام was een profeet van God  

Allah maakt duidelijk dat er geen onderscheid is tussen Zijn profeten. Als moslim geloof je in alle profeten, dus ook in de profeet Jezus عليه السلام:

Zeg (o Mohammed): “Wij geloven in Allah en in wat er aan ons is neergezonden, en in wat er aan Ibrahiem, Ismail, Ishaaq, Yaqoeb en de nakomelingen is neergezonden, en in wat er aan Moesa en Isa en de profeten is gegeven door hun Heer. Wij maken geen onderscheid tussen hen. En aan Hem hebben wij ons overgegeven. (Koran 3: 84)

De Koran draagt moslims op te geloven in álle profeten die God heeft gezonden.

2. Jezus عليه السلام werd geboren uit de maagd Maria

De moeder van Jezus, Maria (moge Allah tevreden met haar zijn), neemt een bijzondere positie in de islam in. Er is zelfs een hele soera (hoofdstuk in de Koran) vernoemd naar Maria – in het Arabisch Maryam. Een andere soera – hoofdstuk Ali Imraan – is vernoemd naar haar familie (Imraan was de vader van Maryam). De Koran vertelt verder het volgende over de bijzondere geboorte van de Profeet Jezus عليه السلام:

“En noem in het boek Maryam, toen zij zich terugtrok van haar familie naar een oostelijke plaats. En zich van hen afzonderde achter een scherm. Vervolgens zonden Wij haar Onze Geest (Gabriël) en hij verscheen aan haar als een volmaakt mens. Zij zei: “Ik zoek mijn bescherming bij de Barmhartige tegen jou, als jij Allah vreest.” Hij zei: “Voorwaar, ik ben slechts een gezant van jouw Heer, om jou een reine jongen te schenken.” Zij zei: “Hoe kan ik een jongen krijgen terwijl geen man mij heeft aangeraakt, ik ben geen onzedelijke vrouw.” Hij zei: “Zo is het, jouw Heer heeft gezegd: “Het is makkelijk voor Mij.”

 

En (Wij scheppen hem) opdat Wij hem tot een teken voor de mensen maken en als Barmhartigheid van Ons. En het is een vastgestelde zaak.” En zo droeg zij hem en trok zich met hem terug op een verre plek. En de geboorteweeën dwongen haar naar de stam van een palmboom te gaan (om zich aan vast te klampen tegen de pijn). Zij zei: “Was ik maar hiervoor gestorven en volledig vergeten.”

 

Toen riep hij (Gabriël) haar van beneden de palmboom: “Treur niet, waarlijk, jouw Heer heeft een beekje onder jou verschaft. En schud de stam van de palmboom naar jou toe, dan zullen er rijpe dadels op jou vallen. Dus eet en drink en verkoel jouw ogen (= voel je getroost).  (Koran 19:16-26)

In onderstaande video vertelt Ahmed Deedat – een Zuid-Afrikaanse spreker met grote kennis van zowel de Bijbel als de Koran – welke overeenkomsten en verschillen er zijn tussen beide geschriften:

3. Jezus عليه السلام zal terugkeren naar de aarde voordat de Dag des Oordeels aanbreekt

Hij zal komen om rechtvaardigheid in de wereld te herstellen en om de Antichrist te verslaan. Als enige mens op de wereld is Jezus niet gestorven, maar opgeheven door Allah, in afwachting van zijn terugkeer op aarde:

En (vanwege) hun uitspraak: “Voorwaar, wij hebben de Messias Isa, de zoon van Maryam en de Boodschapper van Allah, gedood.” Maar zij hebben hem niet gedood, noch hebben zij hem gekruisigd, maar daar leek het voor hen op. En waarlijk, degenen die daarover (van mening) verschillen, verkeren (daarover) zeker in twijfel. Zij hebben daar geen kennis over, zij volgen slechts hun vermoedens. En zij hebben hem zeker niet gedood. (Koran 4:157-158)

4. De naam Jezus komt vaker voor in de Koran dan de naam Mohammed

De naam Jezus komt 25 keer in de Koran voor, de naam van Mohammed 5 keer. Jezus wordt niet alleen bij naam genoemd, maar wordt ook aangesproken met andere titels zoals: zoon van Maria, Messias, dienaar van Allah, profeet van Allah, het woord van Allah, geest van Allah en teken van Allah.

Vervolgens lieten Wij Onze Boodschappers in hun voetsporen volgen. En Wij lieten (na hen) Isa volgen, de zoon van Maryam. En Wij gaven hem het Evangelie. En Wij plaatsten in de harten van degenen die hem volgden zachtmoedigheid en genade. (Koran 57:27)

5.  Jezus عليه السلام kondigde de komst van Mohammed aan

Hij noemde hem Ahmad, wat een andere naam voor de Profeet Mohammed is:

En (gedenk) toen Isa, de zoon van Maryam, zei: “O kinderen van Israël, waarlijk, ik ben de Boodschapper van Allah (die) naar jullie (is gestuurd), ter bevestiging van datgene wat er vóór mij was (geopenbaard) van de Thora en als verkondiger van (de komst van) een Boodschapper die na mij komt, waarvan de naam Ahmad is.” (Koran 61:6)

6. De wonderen van Jezus worden ook genoemd in de Koran

In de Koran worden de wonderen van Jezus عليه السلام genoemd die we ook tegenkomen in de Bijbel:

(Gedenk) wanneer Allah zal zeggen: “O Isa, zoon van Maryam, gedenk Mijn Gunst aan jou en aan jouw moeder toen Ik jou ondersteunde met Roeh-ul-Qoedoes (Gabriël), zodat jij vanuit de wieg en op een oudere leeftijd tot de mensen sprak. En (gedenk) toen Ik jou het Boek, de Wijsheid, de Thora en het Evangelie onderwees. En toen jij met Mijn Toestemming uit klei iets maakte dat op een vogel leek en er vervolgens in blies. Hierna werd het met Mijn Toestemming een (echte) vogel. En jij genas met Mijn Toestemming de blinden en degenen die aan vitiligo leden. En (gedenk) toen jij met Mijn Toestemming de doden tot leven bracht. (Koran 5:110).

Toen ging zij naar haar volk, hem dragend. Zij zeiden: “O Maria, voorzeker, jij hebt iets vreemds gedaan. O zuster van Haroen, jouw vader was geen slechte man en jouw moeder was geen onzedelijke vrouw.” Daarop wees zij naar hem. Zij zeiden: “Hoe kunnen wij spreken met een baby, die nog als kind in de wieg ligt?” Hij (Jezus) zei: “Voorwaar, ik ben een dienaar van Allah. Hij heeft mij de Schrift gegeven en mij tot een profeet gemaakt. En Hij heeft mij gezegend waar ik ook ben en Hij heeft mij bevolen het gebed te verrichten en de armenbelasting te betalen zolang ik leef. Vrede zij met mij op de dag dat ik geboren werd en op de dag dat ik sterf en op de dag dat ik tot leven word opgewekt.” Dat is Jezus, zoon van Maria, het Woord van Waarheid waaraan zij twijfelen. (Koran 19: 27-34)

Ondanks het feit dat moslims niet geloven dat Jezus de zoon van God is (Koran 19:35, 4:171-173, 5:116), erkennen de moslims Jezus zeker als een belangrijke profeet. 

In de film Risalah (De Boodschap, 1976) is een scene waarin een groep moslims door de christelijke heerser van Ethiopië wordt ondervraagd over hun God en de Koran. Zij antwoorden met het citeren van de al eerder genoemde verzen over Maria.

Bron: Vox.com. Hoofdfoto: Eric Didier / Unsplash
Inspirerende mensen, Mens en maatschappij
Isa, Jezus, Jezus in de islam, Maria, Maryam, profeten
Over Qantara Redactie
De redactie van Qantara heeft dit artikel voor jou geselecteerd. Het kan - op ons verzoek - geschreven zijn door een gastauteur of door twee of meer samenwerkende schrijvers uit ons collectief.
Zie alle berichten van deze auteur
De reis van de ziel: wie ben jij als mens in wezen?
Abdurrahmaan Kat: “Je moet je geloof bewaken als een kaarsje”
21 maart 2023
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
24 januari 2023
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
13 januari 2023
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?
De Profeet Joenoes: “Ik was één van de onrechtvaardigen.”

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Oem Salamah: dapper, vastberaden, mondig en wijs
Overpeinzen en reflecteren: Tafakkoer (deel 2)

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
As salaat: bidden is beter dan slapen
Vind heling van geestelijke en lichamelijke ziekten in de Heilige Koran
Het is op Uw genade dat wij rekenen, O Al Hayy
Mag je nu wel of niet bidden voor andersdenkenden?
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Koop dan iets via onze webshop.
Bekijk de webshop