15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Maak kennis met onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitterLinkedin

Hoe voelt het om niet te kunnen vasten in de Ramadan?

Door Siham Razzouki
14 juni 2018
5855 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

We kennen allemaal wel iemand die niet kan of mag vasten in de Ramadan. Maar heb je ooit aan die persoon gevraagd hoe dat voor hen voelt?

Iemand die niet vast kan zich een buitenstaander voelen bij het verbreken van het vasten met familie en vrienden en bij het gaan naar de moskee. Ieder jaar is de Ramadan voor ieder van ons een kans om zichzelf te verbeteren. Het is een kans om dichter bij Allah te komen. Hoe zwaar de Ramadan ook kan zijn, we beseffen vaak pas hoe belangrijk deze maand is op het moment dat je de kans om te vasten niet meer hebt.

In de heilige maand Ramadan is het niet voor alle moslims mogelijk om te vasten. Er zijn vier soorten mensen die vrijgesteld zijn:
– Een zieke die schade ondergaat door het vasten, zowel bij een aantal lichamelijke als geestelijke klachten
– Een reiziger die het gebed verkort mag verrichten
– Een vrouw tijdens haar menstruatie of na de bevalling
– Een zwangere vrouw die borstvoeding geeft
De zieke persoon is het niet verplicht om het vasten in te halen. Bij de overige drie vrijstellingen geldt die verplichting om in te halen wel.

Ziekte als beproeving

Ik las onlangs het verhaal over een moslima met de ziekte MS. In het eerste jaar nadat de diagnose werd gesteld, besloot ze wel te gaan vasten en is ze twee keer in het ziekenhuis beland. Het heeft haar uiteindelijk twee jaar gekost om goed van deze terugval te herstellen. Vanwege de vermoeidheids- en pijnklachten heeft ze dan ook besloten niet meer te vasten. Maar ze vindt het wel moeilijk, want als Ramadan is aangebroken, is het veel moeilijker om zich daar op een spirituele manier blij over te voelen.

Moslims die vanwege ziekte vrijgesteld zijn, vasten vaak in deeltijd. Bijvoorbeeld één dag wel en één dag niet of alleen wanneer ze zich fit voelen. Alleen de weekenden vasten komt ook voor, omdat mensen het dan vol kunnen houden omdat ze niet hoeven te werken. Maar iedereen die ik hierover sprak, zegt het vasten te missen. En het moeilijk te vinden om zich beoordeeld te voelen door anderen die wel vasten. Kijk maar eens naar jezelf: wanneer je in de Ramadan een persoon ziet eten, wat denk je dan? Want niet altijd is zichtbaar waarom deze persoon vrijgesteld is van het vasten. Het gevaar is dat we dan verkeerd oordelen over de ander. En daarmee indirect ons eigen vasten in gevaar brengen.

Vasten in deeltijd

Van moslims die vanwege geestelijke klachten vrijgesteld worden van het vasten, hoor ik dat ze het gevoel hebben nog meer te moeten uitleggen. Vaak wordt hun ziektebeeld niet begrepen of serieus genomen. En dan lukt het ze ook nog eens niet om te vasten. Dat niet iedereen hetzelfde is, blijkt uit het positieve verhaal van de zus van een collega van mij.

Beiden zijn bekeerling. De jongste zus kwam kort na haar bekering in een zware psychose. Maar al tijdens het begin van wat uiteindelijk een langdurige opname in het psychiatrisch ziekenhuis zou worden, besloot ze dat ze ondanks alles van Ramadan een speciale maand wilde maken. Zij besloot om wel te drinken en haar medicatie in te nemen en koos daarnaast voor een deeltijd-beproeving door zich wel te houden aan het niet eten. Ondanks dat ze vele avonden alleen het vasten verbrak, voelde ze zich er prettig bij. En voelde het gezin van haar zus toch een beetje dichtbij.

Soms besef je pas wanneer je niet meer kunt vasten hoe belangrijk Ramadan is!

Ik had het laatst ook zelf. Voor de iftar bij familie in een andere stad moesten we 90 km reizen. Toch heb ik mezelf op deze dag geen vrijstelling gegeven van het vasten. Ik ontdekte toen pas hoe moeilijk ik het vond om te besluiten niet te vasten. We hebben allemaal weleens gereisd tijdens de ramadan. Maar hoe vaak heb jij zelf gebruik gemaakt van de vrijstelling voor reizen vanaf 80 kilometer? En dat terwijl je als reiziger vaak wel de mogelijkheid hebt om op die andere plek extra aandacht besteden aan het gebed en het volgen van tarawih. Juist voor de niet-vastenden is tarawih dé mogelijkheid om iets extra’s te doen. Het is een speciaal Ramadan-gebed na het laatste verplichte gebed, waar een grote beloning tegenover staat.

Niet bidden en niet vasten

De vrijstelling in verband met de menstruatieperiode voelt toch anders. Ik ken veel vrouwen die het zien als een soort welkome ‘pauze’ tijdens de Ramadan. Tussen vrouwen onderling wordt er makkelijk over gesproken. Omdat vrouwen tijdens de menstruatieperiode ook niet bidden, lijkt het makkelijker om te accepteren dat ze ook niet mogen vasten. Als de menstruatie vlak voor de Ramadan begint, kun je niet samen starten met het vasten. Als je daardoor gevoelens van teleurstelling en eenzaamheid hebt, bedenk dan dat je andere mogelijkheden hebt om dichterbij Allah te komen. Bijvoorbeeld door extra tijd te steken in dua’s leren en Koran lezen.

Laatst sprak ik een vrouw die acht weken zwanger was. De verloskundige raadde haar af om te vasten. Ze kon de verloskundige, die geen moslim is, niet vragen of ze hier vrijstelling voor zou krijgen. Een moslim-arts stelde haar gerust. Onnodige gezondheidsrisico’s zijn niet aan te raden. En dus moet je altijd luisteren naar goed onderbouwde adviezen van artsen. Als je als zwangere vrouw niet vast, kun je bijvoorbeeld kiezen voor het extra investeren in goede daden. Omdat dat het lichaam minder belast dan bijvoorbeeld de tarawih-gebeden.

Leef je samen met iemand die niet meer mag vasten? Ook dat kan voelen als een beproeving.

Niet samen kunnen vasten

Ook als je samenleeft met iemand die vroeger wel, maar nu opeens niet meer mag vasten, kan dat voelen als een beproeving. Het gezamenlijke gevoel dat er altijd was tijdens het verbreken van het vasten, is er niet meer. Het gezamenlijke doel is verdwenen. Het gedeelde gevoel van voldoening is weg. Een niet-vastende die een glas koud water drinkt op een warme dag kan hier dankbaar voor zijn en zich er tegelijkertijd heel schuldig over voelen. Probeer als je niet mag vasten, deze schuldgevoelens een plek te geven en laat ze los.

Bedenk dat Allah ons niet voor niets de vrijstellingen heeft gegeven. Besef dat er meer centraal staat in de heilige maand Ramadan dan alleen het vasten in de vorm van niet eten en drinken. Dat zal het minder stressvol voor je maken. We moeten ook niet vergeten dat het vasten een instrument is om taqwa (Godsvrees) te verkrijgen. Als niet-vastende kun je daar ook bewust mee bezig zijn, gesteund door je medegelovigen die je daarin geestelijk bijstaan.

Toon als vastende je betrokkenheid. Vraag eens hoe een niet-vastende de maand beleeft. Welke alternatieve manieren hebben zij bijvoorbeeld bedacht om de zegeningen van de maand Ramadan toch te proeven? Het gesprek zal beiden goed doen. De ander voelt zich gezien en gehoord. Jij zelf zal extra dankbaarheid voelen richting Allah. Dat is de sfeer van Ramadan…!

Hoofdfoto: Jonathan Pielmayer / Unsplash
Psychologie, Ramadan
niet vasten, Ramadan, vrijstelling
Over Siham Razzouki
Siham is al van jongs af aan gefascineerd door de psyche van de mens en werkt als psychologe in een huisartsenpraktijk. Haar levensmotto is: "Alles wat je aandacht geeft groeit!"
Zie alle berichten van deze auteur
Zo kom je dichterbij Allah en heel je een chaotisch innerlijk
Weet jij wat je je broeder of zuster wenst bij het geven van de salaam?
15 februari 2025
Sta je eigen geluk niet langer in de weg – verander je mentaliteit!
3 november 2024
Laat schuld en schaamte je niet in de greep houden
30 september 2024
Laat een frisse wind door je leven waaien
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Qantara zet hier al zo'n tien jaar lang positieve verhalen tegenover ** Steun ons met € 5,00 per maand => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Woede voorkomen en reguleren met behulp van dhikr en du’a
Voordelen van het eten van dadels voor en tijdens de bevalling
Onze ogen: spiegel van de ziel, poort naar het hart en brein
Slapen is eigenlijk elke nacht ‘een beetje sterven’
bodem leeft
De Levende Bodem: een wonder onder onze voeten

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
Malcolm X tijdens de Hadj: “Voor het eerst voelde ik mij een compleet mens”
Yasmine Tegouana: “Het is een gunst om een ander te mogen helpen”
Muhammad Ali: “Ik ben niet de grootste. Dat is Hij!”
Het grote gevaar van het veroordelen van ‘de ander’
Zakariya Bosmans: “Ik heb me in alle rust kunnen ontwikkelen als moslim”

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
Toon berouw – niemand is perfect en vrij van zonden
18 levenslessen uit de Koran voor elke dag
Verdriet na verlies van een dierbare – het gemis komt en gaat als golven
Troost vinden na het verlies van je dierbaren door je verhaal te delen
Vind innerlijke rust in de Genade van Allah
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitterLinkedin
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
X
Wil jij ons steunen? Bestel dan via Qantara bij Bol.com.
Bekijk de webshop
x Gedeeld