Hij is de Profeet waarover Allah heeft gezegd: “Waarlijk, hij was een dankbare dienaar.” Het gaat over de Profeet Noeh عليه السلام (Noach) die leefde in een tijd van goddeloosheid en zondigheid. De gelovigen in die tijd voelden zich machteloos en verlangden naar een andere, nieuwe wereld. Allah gaf Noeh de opdracht om een Ark te bouwen om de gelovigen te redden van de zondvloed die Hij zou sturen. Ze konden met een schone lei beginnen.
Zoals we weten uit de Koran zendt Allah steeds een Profeet als de mensen dwalen in immoraliteit en ongeloof.
En (gedenk) toen Wij met de Profeten hun verbond aangingen en met jou (O Mohammed), en met Noeh en Ibrahiem en Moesa en Isa, de zoon van Maryam. En Wij gingen met hen een plechtig verbond aan. (Koran, 33:7)
Het doorzettingsvermogen van Noeh
De Profeet Noeh عليه السلام had geen geluk met zijn volk. De meesten mensen waren verdorven en ongelovig. Hij moet een enorme toewijding en doorzettingsvermogen hebben gehad, want ondanks het feit dat bijna niemand hem steunde, gaf hij niet op en ging hij door met het verkondigen van de boodschap van Gods Eenheid.
Noeh deed er alles aan om zijn volk te overtuigen. Maar slechts weinigen volgden hem. De meeste mensen waren hooghartig en lachten hem uit.
Hij (Noeh) zei: “Mijn Heer, ik heb mijn volk dag en nacht opgeroepen. Maar mijn oproep deed hun vluchten (van de Waarheid) slechts toenemen. En voorwaar, telkens wanneer ik hen opriep opdat U hen zou vergeven, stopten zij hun vingers in hun oren en bedekten zij (hun gezichten) met hun kleding en bleven zij uiterst hoogmoedig. Toen heb ik ze echt met een harde stem toegesproken. Daarna heb ik ze werkelijk openlijk als ook vertrouwelijk, heimelijk toegesproken.” Ik zei toen: “Vraagt jullie Heer om vergeving: Hij is werkelijk Vergevingsgezind.” (Koran, 71:5-10)

De poorten van de hemel gingen open en een enorme regenbui barstte los
Het leven van de Profeet Noeh عليه السلام
Noeh was geboren en getogen in Irak. Hij had een vrouw en vier kinderen: Sàm, Hàm, Yafith, en Kanaan. De gelovigen van zijn kinderen waren Sàm, Hàm en Yafith. Zij gingen met hun vader aan boord van de Ark. Maar Kanaan was ongehoorzaam. Hij respecteerde zijn vader niet en wilde niet naar hem luisteren.
En (het schip) voer met hen uit, op golven zo hoog als bergen, en Noeh riep tot zijn zoon die alleen (op het land) stond: ‘O mijn zoon, kom bij ons aan boord en behoor niet tot de ongelovigen.” (Koran, 11:42)
Zijn zoon Kanaan weigerde om mee te gaan. Noeh riep hem, maar Kanaan vertrouwde zijn vader niet en waande zich veilig voor de hoge golven:
Hij zei: “Ik zal wel een onderkomen op een berg vinden die mij tegen het water zal beschermen.” Hij (Noeh) zei: “Tegen Gods beschikking is er vandaag geen beschermer behalve voor hen met wie Hij erbarmen heeft.” En de golven kwamen tussen hen beiden in en zo werd hij een van de verdronkenen. (Koran, 11:43)
Hetzelfde gold overigens voor de vrouw van Noeh. Zij was haar man ontrouw, doordat zij de slechte gewoonte had om de geheimen van haar man door te vertellen. Ook zij weigerde mee te gaan en verdronk.
Allah heeft degenen die niet geloven de vrouw van Noeh en de vrouw van Loeth als een voorbeeld gegeven. Zij waren onder de hoede van twee rechtschapenen van onder Onze dienaren, maar zij verraadden hen.Toen baatten zij (Noeh en Loeth) hun in niets tegen Allah. En er werd tot hen (de beide vrouwen) gezegd: “Treedt de hel binnen, tezamen met de binnentreders.” (Koran, 66:10)
Nakomelingen van de Profeet Noeh عليه السلام
Volgens de exegeet Ibn Kathier was de Profeet Idries zijn overgrootvader. Wij zijn voortgekomen uit de zoons die aan boord zijn gegaan en de gelovige mannen en vrouwen die meegingen. Sàm is de vader van de Arabieren en de Joden. Yafith is de vader van de Turken en de Romeinen. En Hàm is de vader van de Afrikanen.
En Wij maakten zijn nakomelingen tot overlevenden. En Wij lieten voor hem (een goede herinnering) achter onder de komende generaties van latere tijd. Vrede zij met Noeh in de werelden. Voorwaar, zo belonen Wij de weldoeners. (Koran, 77-80)
Allah heeft ons in verschillende soera’s (hoofdstukken) over de Profeet Noeh عليه السلام verteld. Hij was één van de Ulul’Azm: letterlijk de bezitters van standvastigheid. Hij wordt gerekend tot één van de vijf boodschappers – naast Ibrahiem, Moesa, Isa en Mohammed – die zich grote moeite hebben getroost om de Boodschap van Allah over te brengen aan hun volk. Noeh bleef standvastig, geduldig en dankbaar ondanks dat zijn volk, en zijn eigen vrouw en zoon hem veel onrecht hebben aangedaan.
De leeftijd van de Profeet Noeh عليه السلام
In de Koran lezen we in soera al-Ankaboet dat de Profeet Noeh heel oud is geworden.
En voorzeker, Wij hebben Nôeh tot zijn volk gezonden en hij verbleef duizend jaar bij hen, op vijftig jaar na. Toen overviel de zondvloed hen, terwijl zij onrechtvaardigen waren. (Koran, 29:14)
Hij leefde tot aan de zondvloed dus al 950 jaar bij zijn volk. De exegeten van de Koran gaan er vanuit dat hij na de zondvloed nog verder heeft geleefd, maar we weten niet hoe oud hij uiteindelijk is geworden.
Zowel in de Bijbel als in de Koran is het verhaal van Noeh hetzelfde. Allah heeft hem in veel soera’s benoemd: meer dan veertig ayaat gaan over Noeh * en verder is een soera naar hem vernoemd.
De Ark van Noeh
De Ark van Noeh was in alle opzichten een wonder van Allah. Het eerste wonder was eigenlijk dat Noeh het schip maakte met behulp van de wahi (inspiratie) van Allah via de aartsengel Djibril in de vorm van instructies. Noeh had helemaal geen verstand van scheepsbouw. Toch stelde hij zijn volledige vertrouwen in de openbaring van Allah en bouwde hij met de instructies van Djibriel en met behulp van andere engelen een enorm schip.
En bouw het schip onder Ons toezicht en Onze openbaring… ” (Koran, 11:37)
Middenin de woestijn

Middenin de woestijn bouwde Noeh een Ark
Normaal gesproken wordt zo’n schip in de haven gebouwd. Noeh woonde midden in de Sahara in Irak. En nu kreeg hij de opdracht om een schip te bouwen in woestijn. Het is de laatste plaats waar je uberhaupt een schip verwacht. Daarom maakte zijn ongelovige volk hem belachelijk. Ze dachten: wat is die man aan het doen? Niemand doet zoiets. Hij moet wel gek zijn.
De constructie van de Ark
Het tweede wonder betreft de constructie van de Ark. De afmetingen van het schip waren enorm. Volgens de Bijbel was de Ark van Noeh 300 el lang, 50 el breed en 30 el hoog. Uitgaande van een el van 45 cm is dat 137 meter lang, 23 meter breed bij 13,7 meter hoog. . Om een beeld te schetsen hoe groot dit was: dit komt overeen met het volume van 522 treinwagons voor veevervoer, waarbij iedere wagon 240 schapen kan vervoeren. Het bestond uit drie etages, maar de plafonds waren enorm hoog waardoor het schip wel acht etages hoog leek.
Het schip was gemaakt van houten planken en verbonden door middel van nagels (zie Koran, 54:13). Hiertoe moesten er ook bomen omgehakt worden om er planken van te maken. Bomen in de Sahara zijn erg schaars en ze worden gebruikt om schaduw te bieden, niet om er een groot vaartuig van te bouwen. Je kunt je dus voorstellen dat de mensen hem niet begrepen. Elke keer als ze langs kwamen, maakten ze hem belachelijk.
En hij bouwde het schip en telkens wanneer de vooraanstaanden van zijn volk voor bij kwamen, bespotten zij hem. Hij zei: “Als jullie ons bespotten: voorwaar, dan zullen wij jullie later bespotten, zoals jullie ons (nu) bespotten.” (Koran, 11:38)
Een teken van Allah
Wonder nummer drie is dat Allah hem voordat de zondvloed plaats vindt een teken geeft. Allah openbaart namelijk in soera Hoed:
(Zo was het) totdat, toen Ons bevel kwam, en de oven overkookte. En Wij zeiden: “Laad het (schip) met twee van elke soort, en met jouw familie behalve hem over wie al sprake geweest is, en met wie geloven.” Maar niemand geloofde met hem, behalve enkelen. (Koran, 11:40)
De geleerden hebben uitgelegd waarom Allah de woorden فَارَ ٱلتَّنُّورُ (transcriptie: fara tannoer gebruikt terwijl het over een overstroming met water gaat. In de tafsir van Ibn Kathier lezen we dat het woord tannoer letterlijk ‘oven, fornuis’ betekent. In die tijd groeven de Arabieren een kuil waar ze een vuurtje stookten waarboven ze hun eten bereidden. Fara betekent overstromen, ontspringen van een bron of een fontein. Volgens de meerderheid van de vroege geleerden als wel die van latere tijden ontsprongen overal bronnen waar water omhoog kwam, zelfs uit de vuurplaatsen spoot het water omhoog.

Het water kwam van onderen en van boven
Golven zo hoog als bergen
Het vierde wonder is dat het schip deze enorme overstroming aan kon. Het moest wel heel sterk zijn, want het water kwam van onderen en van boven en tezamen veroorzaakten zij enorme golven. Golven zo hoog als een berg.
En het (schip) voer met hen weg door golven als bergen…” (Koran, 11:42)
Zovele schepen zouden zijn vergaan met zulke hoge golven en zo’n sterke stroom. Het was ook geen kleine storm waar Noeh met zijn volgelingen in terecht kwam. Het duurde niet een paar uur, het duurde wel veertig dagen. Sommige boeken spreken zelfs van drie maanden. Maar dit schip kon het aan, met de hulp van Allah. Volgens wetenschappers was de Ark dertien keer stabieler dan de internationale standaard voorschrijft voor zeeschepen.
Alles en iedereen vergaat
Door de enorme overstroming spoelde alles en iedereen weg. Alle mensen vergingen die niet aan boord waren. De poorten van de hemel gingen open en een enorme regenbui barstte los. En het water kwam met grote kracht uit de aarde spuiten. Het was alsof de aarde en zijn bewoners nooit hadden bestaan.
Behalve dat het water van onderen kwam, kwam het ook van boven in de vorm van stromende regen.
Wij openden toen de poorten van de hemel met neerstortend water. En Wij deden bronnen uit de aarde barsten, waarna de wateren elkaar ontmoetten volgens een beschikking die waarlijk bepaald was. (Koran, 54:11, 12)

Golven zo hoog als bergen
Allah ‘bestuurt’ het schip
Het vijfde wonder is dat de Ark van Noeh geen motor, geen zeilen en geen riemen had om mee te roeien. Allah was ‘de kapitein’: Hij zorgde ervoor dat het schip ging varen en dat het schip aanmeerde. Daarvan staan twee bewijzen in de Koran.
Dat (schip) voer onder Ons toezicht, als beloning voor degene die werd verworpen. (Koran, 54:14)
En hij (de Profeet Noeh) zei: “Ga aan boord, (en zeg:) “In de Naam van Allah vaart zij haar koers en gaat zij voor anker. Voorwaar, mijn Heer is zeker Vergevensgezind, Meest Barmbartig’. (Koran, 11:41)
Van elke dierensoort een paar
Al de passagiers aan boord kunnen we met recht het zesde wonder noemen. Niet alleen mensen, maar ook de dieren, zoals de mieren, wormen, vogels, slangen, olifanten. Van elk diersoort één paar.
En Wij zeiden: “Laad het (schip) met twee van elke soort (Koran, 11:40)
Elke dierensoort heeft zijn eigen (eet)gewoonten leidt een eigen manier van leven en sommige soorten zijn vijanden van elkaar waren. Ondanks deze verschillen lieten ze elkaar volledig met rust. Er heerste vrede en veiligheid gedurende de hele reis.
Het einde van de reis
Uiteindelijk komen de passagiers aan op de plaats van bestemming, Djabal Djudi, zo staat in de Koran. Djabal Djudi betekent letterlijk: de hoogste berg. Er zijn tal van pogingen gedaan om de Ark van Noeh te vinden in vroegere tijden als ook in de vorige eeuw. De meest waarschijnlijke plek is de berg Ararat die gelegen is in Zuid-Turkije en het Armeense hoogland aan de grens met Irak en Syrië. Daar zijn niet alleen de contouren van een schip in het landschap te zien, maar er zijn ook sporen van ijzer gevonden, precies op die contouren.
Djabal Djudi was in elk geval de plek waar de reis eindigde. De regen stopte en de aarde absorbeerde het water. De passagiers aan boord waren gered. En dat was het zevende wonder.
En er werd gezegd: “O aarde, slik je water in,” en: “O hemel, droog op.” En het water trok zich terug. En het bevel was uitgevoerd. En het schip ging voor anker bij de berg Djudi. En er werd gezegd: “Verdoemd is het onrechtplegende volk.” Toen hebben Wij hem en de opvarenden van de ark gered. En Wij maakten haar tot een lering voor de werelden. (Koran, 29:15)
Creëer je eigen veilige haven
Wat kunnen we leren van het verhaal van de Profeet Noeh عليه السلام? Net als toen is de goddeloosheid en de zondigheid toegenomen. Het aantal mensen dat niet meer vertrouwt op God en dat niet gelooft, is schrikbarend toegenomen. Onrecht, immoraliteit en verdorvenheid ook. De bewuste en gelovige mensen voelen zich machteloos en verlangen naar een ander leven. Maar Noeh komt ons deze keer niet redden om ons naar een veilige haven te brengen. Wat nu?
Er komt geen nieuwe boodschapper meer. De Profeet Mohammed ﷺ was de laatste in de rij van Profeten. Allah en de Profeet hebben ons voldoende aanwijzingen gegeven om een deugdzaam leven te leiden in de Koran en de overleveringen. Wat zijn die aanwijzingen?
We kunnen elke dag opnieuw beginnen! We kunnen elke dag met een schone lei beginnen! Door regelmatig ‘la ilaha illa Allah’ te zeggen, waarmee je bevestigt dat er maar één is die het waard is om aanbeden te worden en maar één waar je voor buigt. Door berouw te tonen voor de fouten die je maakt, doordat je mensen hebt gekwetst of bedrogen of doordat je jezelf in de steek hebt gelaten. De deur van berouw staat altijd open tot het moment dat Allah anders beslist. Een moment dat alleen bij Hem bekend is.
Denk niet: ik heb zoveel problemen; ik kan dit niet aan. Denk niet: dit is te veel geworden voor mij. Dat zijn smoesjes. Neem een voorbeeld aan de Profeet Noeh en toon toewijding, dankbaarheid en doorzettingsvermogen. Jij kunt een nieuwe wereld creëren. Jij bent in staat om je eigen veilige haven te creëren. Verbeter je relatie met Allah en leef je leven in dienst van je Schepper.
* In de volgende soera’s zijn ayaat aan Noeh gewijd: Ali Imraan, An Nisaa, Al An’aam, at-Tauwba, Al A’raaf, Yoenes, Hoed, Ibrahiem, al Moe’minoen, Qaaf, Ash Shoera, At Tahriem, Saad, Ash-Shoe’ara, Al Anqaboet, al Azhaab, As-Saffaat, Ghaafir, adh Dhariyaat, al Hadieth, Al Qammar, An Nadjm. En soera Noeh is naar hem vernoemd.
hoofdfoto: pxhere.com
Ik heb nog een vraagje hoeveel keer staat zijn naam in de koran?
Zoals u in het artikel kunt lezen, komt zijn naam in meer dan 40 ayaat voor.
Veel uitleg maar alleen geen antwoord op mijn vraag.
Noah komt 43 keer voor