15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

De Profeet Mohammed ﷺ is gekomen als genade voor de werelden

Door Amal Addou
30 april 2019
6328 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

Als je de boodschap van de Profeet Mohammed ﷺ  in één woord zou moeten schrijven, kun je dat het beste doen door te kijken naar Degene Die de boodschap heeft gezonden en de Profeet heeft uitgekozen. In de Koran is Allah daar kort en duidelijk over: “En Wij hebben jou (o Mohammed) slechts gestuurd als genade voor de werelden.” (Koran 21:107)

Genade is het sleutelwoord in dit geval. Het is de geest van de islam en de kern van de boodschap. En dat is niet meer dan logisch, omdat Allah, de Barmhartige, de Genadevolle de Schepper daarvan is. Allah zegt in de Koran:

“…Ik tref met Mijn bestraffing wie Ik wil, maar Mijn genade omvat alle zaken. Deze zal Ik schenken aan degenen die ontzag voor Mij hebben, de zakaat (zuiverende vermogensbelasting) afdragen en degenen die in Onze tekenen geloven.” (Koran 7:156)

“En Wij hebben jou (o Mohammed) slechts gestuurd als genade voor de werelden.” (Koran 21:107)

De Boodschapper van Allah ﷺ, die uitgekozen is door de Barmhartige om de boodschap van genade over te brengen, heeft wat dat betreft het goede voorbeeld gegeven. Zijn leven weerspiegelde deze sublieme waarde. Zijn woorden, daden en handelingen weerspiegelden het hoogste niveau van genade dat ooit door een mens bereikt kon worden.

In dit artikel zullen we een aantal ahadith (meervoud van hadith: een overlevering) bespreken die zowel het belang als de toepassing van deze waarde laten zien. Dat kan gaan om uitspraken, getuigenissen, verhalen of bepaalde situaties. Het artikel is absoluut niet compleet; er zijn zoveel voorbeelden van de genade van de Profeet ﷺ dat we ze niet kunnen opsommen in een kort artikel.

Goddelijke genade

De genade van Allah is zó omvangrijk, dat het bijna niet te beschrijven valt. Het overtreft zelfs Zijn toorn, oftewel Zijn woede. En wist je dat wij hier op aarde maar een honderdste van de genade van Allah hebben gekregen? Lees het maar in de volgende twee overleveringen.

De genade van Allah heerst over Zijn woede

Aboe Hoeraira heeft overgeleverd dat hij de Profeet ﷺ het volgende hoorde zeggen: “Toen Allah de schepping geschapen had, schreef Hij in een Boek, dat bij Hem is op (Zijn) troon: “Waarlijk, Mijn genade heerst over Mijn toorn.” (Boechari en Moeslim)

Genade bestaat uit honderd delen

Aboe Hoeraira heeft ook overgeleverd dat de Boodschapper ﷺ het volgende gezegd heeft: “Allah heeft genade in honderd delen opgedeeld. Hij liet negenennegentig delen bij Hem en zond een deel naar de aarde. Door dit ene deel gaat de schepping liefdevol met elkaar om, in die mate dat een (rij)dier zijn hoef optilt over zijn jong uit angst dat het daardoor geraakt zal worden.” (Boechari en Moeslim)

Genade: een bron van geloof

Als gelovige is het niet alleen belangrijk om je plichten te vervullen, zoals het gebed en het vasten tijdens de maand Ramadan. Maar het is ook belangrijk om je gedrag te zuiveren. Concreet betekent dat eigenlijk dat je jouw hart van slechte (karakter)eigenschappen moet zuiveren, zoals haat of wrok. Zo kan je de buitenwereld met een schoon hart tegemoet gaan en ga je op een liefdevolle manier met de schepping om.

Wees genadig met de mens

Jarir overleverde dat de Profeet ﷺ  het volgende zei: “Wie niet genadig is met de mens, wordt niet begenadigd door Allah, Groot en Verheven is Hij.” (Moeslim)

Wees genadig met de schepping

Abdoellaah ibn Amr ibn al As heeft overgeleverd dat de Profeet ﷺ het volgende gezegd heeft: “Degenen die genadig zijn, zullen begenadigd worden door de Barmhartige. Wees genadig tegenover degenen op aarde en Degene in de hemel zal genadig met je zijn.” (Aboe Dawoed en authentiek verklaard door Albani)

Wees genadig over het algemeen

Aboe Moesa al Ash’ari overleverde  dat hij de Profeet ﷺ het volgende hoorde zeggen: “Jullie kunnen geen (echte) gelovigen zijn totdat jullie van elkaar houden. Zal ik jullie wijzen op iets dat ervoor zorgt dat jullie van elkaar houden?” Ze (de metgezellen) zeiden: “Natuurlijk, o Boodschapper van Allah.” De Profeet zei: “Verspreid vrede onder jullie. Bij Degene in Wiens handen mijn ziel is; jullie zullen het Paradijs niet betreden totdat jullie genadevol met elkaar omgaan.” Zij zeiden: “O Boodschapper van Allah, we zijn allemaal genadevol.” De Profeet zei: “Het gaat niet alleen om de genade tussen jullie, maar om genade in het algemeen.” (Nasa’i)  

Houd rekening met de kwetsbaren en zwaksten

Iemand op een vriendelijke manier corrigeren

Iedereen maakt fouten. En van fouten leer je. Maar hoe moet je iemand die een fout heeft gemaakt verbeteren zonder hem of haar te kwetsen? Laten we een kijkje nemen naar de volgende overleveringen waarin de Profeet ﷺ de gelovigen op een vriendelijke maar duidelijke wijze corrigeert en zo het juiste voorbeeld geeft.

De grootsheid van de genade van Allah benoemen

Aboe Hoeraira heeft het volgende overgeleverd: De Boodschapper van Allah ﷺ stond op voor het gebed en wij stonden ook samen met hem op. Toen riep een bedoeïen tijdens het gebed: “O Allah, wees genadig tegenover mij en Mohammed. En begenadig niemand anders dan ons.” Nadat de Profeet de taslim (begroeting aan het einde van een gebed) verrichtte, zei hij tegen de bedoeïen: “Je hebt iets dat groot is, beperkt,” namelijk de genade van Allah.” (Boechari)

Niet boos reageren

Anas ibn Malik heeft overgeleverd dat de Profeet ﷺ een bedoeïen in de moskee zag plassen, waarop de Profeet zei: “Laat hem maar.” Toen hij klaar was, vroeg de Profeet om water en goot het erover heen. (Boechari)

De humor van iets inzien

Aboe Hoeraira zei: “Toen wij bij de Profeet ﷺ  kwam er plotseling een man naar hem toe en zei: ‘O Boodschapper van Allah, ik ben vernietigd!’ Hij (de profeet) vroeg: ‘Wat heeft je vernietigd?’ Hij antwoordde: ‘Ik heb geslachtsgemeenschap gehad met mijn vrouw, terwijl ik aan het vasten was.’
Waarop de Boodschapper van Allah ﷺ zei: ‘Ben je in staat een slaaf vrij te kopen?’ 
Hij antwoordde: ‘Nee.’
Hij vroeg: ‘Kan je twee opeenvolgende maanden vasten?’ Hij zei: “Nee.”
Hij vroeg: “Ben je in staat zestig behoeftigen te voeden?” Hij zei: “Nee.”

De overleveraar zei: “En de Profeet bleef een tijdje wachten. Terwijl we ons in deze toestand bevonden kwam er onverwachts iemand naar de Profeet met een mand vol dadels. Hij (de Profeet) vroeg: ‘Waar is de vragensteller?’  ‘Hier ben ik’, antwoordde hij. Hij zei: ‘Neem dit aan en geef het uit (aan de armen).’ Waarop de man zei: ‘Aan een armere dan ik, o Boodschapper van Allah? Want, bij Allah, tussen deze twee vulkanische woestijngronden (in Medina zelf) is er niemand armer dan mijn gezin.’ Waarop de Boodschapper van Allah breed lachte, tot zijn hoektanden zichtbaar werden. En toen zei hij: ‘Voed je gezin hiermee.’ ” (Boechari)

Zorg goed voor kwetsbare mensen

Bekommer je om kwetsbare mensen

Maak geen verwijten

Anas ibn Malik vertelde dat toen de Profeet ﷺ aankwam in Medina, Abu Talha hem (Anas) bij mijn hand en hem naar de Boodschapper van Allah ﷺ bracht. Hij  (Abu Talha) zei: “O Boodschapper van Allah, Anas is een slimme jongen, dus laat hem jou bedienen.” Anas vertelde hierover: “Dus ik bediende hem thuis en onderweg tijdens zijn reizen. Bij Allah, hij zei nooit over dingen die ik had gedaan: ‘Waarom heb je dit zo gedaan?’ Of voor dingen die ik niet deed: ‘Waarom heb je dit niet zo gedaan?’ “(Boechari)

Houd rekening met zwakkere mensen

Moead ibn Jabal was het gewend om met de Profeet ﷺ te bidden en daarna het gebed te leiden voor zijn volk. Hij reciteerde soerat (hoofdstuk) al Baqara, waarop een man het gebed verliet en een licht gebed verrichtte. Moead was dat te weten gekomen en zei: “Wat een hypocriet.” De man kreeg dit te horen en ging daarop naar de Profeet ﷺ en zei: “O Boodschapper van Allah. Wij zijn mensen die handenarbeid verrichten; we irrigeren (onze velden) met onze kamelen. Moead leidde gisteren het gebed en reciteerde soerat al Baqara, waarop ik afzonderlijk ging bidden. Toen beweerde hij dat ik een hypocriet ben.” De Profeet zei: “O Moead, stel jij mensen op de proef? (drie keer) Reciteer Wal-shamsi wa duhaha (Bij de zon en haar ochtendgloren) of Sabbih isma Rabbikal Ala (Verheerlijk de Naam van jouw Heer, de Meest Verhevene) en dergelijke.” (Boechari)

 Een lang gebed inkorten

Anas ibn Malik (Allah is tevreden met hem) verhaalde dat de Profeet ﷺ het volgende zei: “Wanneer ik begin met het gebed, heb ik de intentie om het te verlengen. Maar wanneer ik een baby hoor huilen, kort ik het in, omdat ik weet dat zijn gehuil invloed heeft op zijn moeder die zoveel van hem houdt.” (Boechari)

Zorg goed voor de vrouw

Aicha werd eens gevraagd wat de Profeet ﷺ deed als hij thuis was, toen zei ze:”Hij stelde zich in dienst van zijn vrouwen (en familie), en als het tijd was voor het gebed, verrichtte hij de kleine wassing en ging de deur uit naar het gebed.”(Boecharie en Moeslim)

De Profeet ﷺ bekommerde zich op vele manieren om de zwakkeren in de samenleving. Hij hield altijd rekening met ze, kwam voor hun rechten op en hielp ze op allerlei manieren. Hij is ons voorbeeld, dus aan ons de vraag hoe wij genadiger kunnen worden naar onze naasten, naar anderen, dieren, natuur etcera.

Bronnen: aboutislam.net/, sunnah.com, khaledalsabt.com/, Al-Nasa’i, Al-Sunan al-Kubra lil-Nasa’i (Beiroet: Al-Risala, 2001), p. 414 (5928), Aboe Ismail, De interpretatie van de betekenissen van de Koran (2018).
Hoofdfoto: pexels.com

 

Spiritualiteit
barmhartigheid, Genade, Genade van Allah, Genade voor de werelden, Goddelijke genade, Rahma
Over Amal Addou
Amal leest graag, in gezelschap van de prachtige natuur. Ze heeft een grote liefde voor talen - vooral voor de Arabische taal en cultuur - en heeft van vertalen en redigeren haar beroep gemaakt.
Zie alle berichten van deze auteur
Is dit wat Allah van mij wil? Droom ik mijn leven of leef ik mijn droom?
Architect Redouan: “Je kwetsbaarheid met elkaar delen is een grote bron van zelfontwikkeling”
14 maart 2023
As salaat: bidden is beter dan slapen
23 februari 2023
Het is op Uw genade dat wij rekenen, O Al Hayy
17 januari 2023
Heb jij een levend en zuiver hart om De Schenker van leven, Al Moehyie, te ontmoeten?
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?
De Profeet Joenoes: “Ik was één van de onrechtvaardigen.”

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Oem Salamah: dapper, vastberaden, mondig en wijs
Overpeinzen en reflecteren: Tafakkoer (deel 2)

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
As salaat: bidden is beter dan slapen
Vind heling van geestelijke en lichamelijke ziekten in de Heilige Koran
Het is op Uw genade dat wij rekenen, O Al Hayy
Mag je nu wel of niet bidden voor andersdenkenden?
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Koop dan iets via onze webshop.
Bekijk de webshop