Dit is een vraag die Saida, ofwel Rahmouna Aharouil, al van jongs af aan bezighield. Wat wil Allah van mij? Waar ligt de grens tussen cultuur en religie? Wat is de rol van de vrouw in de oemmah (islamitische gemeenschap)? Is de taakverdeling tussen man en vrouw zwart/wit of bestaat er zoiets als een grijze zone?
Vandaag staat ze als coach en trainer waar ze wil staan. Ze begeleidt kinderen en vrouwen in het verwezenlijken van hun dromen en passie, met behoud van de eigen islamitische identiteit en bijhorende waarden en normen.
“Al tijdens het opgroeien en mijn studies zocht ik naar het doel in dit leven. Ik zag islamitische waarden en culturele ‘waarheden’ door elkaar lopen.” Rahmouna plaatste vraagtekens bij de stereotypering van de Marokkaanse vrouw. “Ik vroeg me af: is dit het dan? Is dit dan de enige (onderdanige) rol die voor een vrouw voorgeschreven is? Is dit de bedoeling van Allah en is dit wat Allah wil van me? Toen ik na mijn studies trouwde begon de uitdaging van het zoeken naar mijn eigen weg. Vrouwen vormen de hoeksteen van de maatschappij, dus hun plaats inperken ontkracht de gehele oemmah. Het is niet allemaal zwart/wit, er bestaat wel degelijk een grijze zone en een plaats voor vrouwen!”
Op zoek naar de plaats en de rol van de vrouw
“Ik was altijd al een dromer. Als jong meisje had ik vele fantasieën en de meeste van mijn dromen werkte ik ook wel degelijk uit. Van modeontwerpen tot gedichten schrijven; ik was steeds hoopvol en vol plannen. Ik studeerde af als leerkracht basisonderwijs en wat volgde was een loopbaan zowel voor de klas als tijdens de schoolopvang en als gastouder. Hoewel ik heel wat ervaring opdeed, voelde ik me nog steeds niet helemaal op mijn plaats. Ik liep tegen een burnout aan en besloot een life coach – Safa coaching – in de arm te nemen.”

Dromen zijn er om gerealiseerd te worden.
Wat wil ik, waar ligt mijn passie en wat is mijn droom?
“Via onderwijs en jongerenbegeleiding kon ik een steunpunt bieden; intercultureel en religieus zijn er namelijk heel wat uitdagingen. Maar ik liep vast en zocht naar meer zingeving en betekenis. Nog steeds ben ik op dat pad. Onderweg houdt de vraag ‘Waarom doen mensen wat ze doen’, me nog altijd bezig. Ik volg verschillende trainingen en cursussen en stapsgewijs maar gestructureerd bouw ik aan mijn eigen pad. Het is mijn missie om kinderen en vrouwen met zelfvertrouwen in de wereld te helpen staan. Ik maak vandaag mijn eigen droom waar: ik ontwerp coach-tools, methodieken, stappenplannen en trainingen.”
Toekomstdromen
“Ik blijf dromen. Dromen zijn er namelijk om gerealiseerd te worden. Ik wil me in de toekomst meer inzetten voor onze kinderen en jongeren en hoop hiervoor te kunnen samenwerken met gemeenten en overkoepelende instanties. Heel veel islamitische jongeren zijn uit balans en worstelen met hun identiteit. Het is onze taak om hen te bekrachtigen en weerbaar te maken.”
“Een vrouw moet islamitisch sterk staan,” meent Rahmouna. “Ze moet ‘empowered’ zijn. Ze is namelijk de opvoeder en de moeder en houdt het gezin samen. Het is erg belangrijk dat vrouwen aan zelfontwikkeling doen en het beste uit zichzelf halen. We hebben verschillende identiteiten te bundelen en verschillende rollen te vervullen. Begrijp me niet verkeerd; ik pleit er niet voor dat vrouwen ‘mannen’ worden, maar dat ze net krachtig worden in hun vrouw zijn. Het is de bedoeling dat we de taak die Allah ons voorschreef op deze aarde serieus nemen. Dit kan met een functie in de maatschappij, maar evengoed als huismoeder.”
Obstakels op de baan
Ik vraag Rahmouna of ze obstakels opmerkt waar vrouwen tegenaan lopen voor hun persoonlijke ontwikkeling. Ze zegt twee grote patronen waar te nemen bij haar coaching en trainingen. “Enerzijds ervaren sommige vrouwen een drempel om te investeren in zichzelf. Vaak moet een partner overtuigd worden om hiervoor financieel bij te staan en anderzijds blijven veel vrouwen hangen in de rol van moeder. Als je deze rol op een goede en tevreden manier kan uitvoeren dan is dit prima, maar als je deze taak ervaart als een opoffering en je ongelukkig voelt, dan is er wel degelijk een probleem.”

“Ik help vrouwen in hun kracht te staan”
D.R.E.A.M methode
Veel vrouwen willen volgens Rahmouna wel met iets van start gaan, maar weten niet hoe. Ze weten niet waar te beginnen, welke stappen te zetten en vervallen in oude gewoontes en patronen en bergen hun dromen en ambities uiteindelijk terug op. “Ze missen een stappenplan en dat is waarom we de D.R.E.A.M methode ontwikkeld hebben. Om weloverwogen, stapsgewijs en effectief aan je droom te werken.” Als je start met een nieuw plan is het belangrijk om dit in kleine stappen te doen. De kans op succes is dan vele malen groter. Er zijn een aantal aspecten van belang om jouw droom en doel te verwezenlijken en tot het juiste resultaat te komen. Dat is namelijk wat je wilt toch, optimaal resultaat behalen? “
Voorwaar, Allah verandert de toestand van een volk niet, totdat zij hun eigen toestand veranderen.
( Koran, 13:11 )
De D.R.E.A.M methode is een zelf-coach en train cursus waarmee je zelfstandig aan de slag gaat. Met kennis en inzicht gevende oefeningen onderbouwd vanuit de Islamitische psychologie, wetenschappelijke succesvolle theorieën, pedagogiek en eigen ervaringen en successen. Deze methode bestaat uit vijf stappen: (D)room – (R)ealiteit – (E)erlijkheid – (A)ctie – (M)aatje.
Boodschap voor zusters
“Wij vrouwen dragen een enorm grote verantwoordelijkheid in de maatschappij. Wij zijn het voorbeeld voor onze kinderen en hun inspiratie. Zij leren namelijk door wat ze ons zien doen. Daden hebben zoveel meer invloed dan woorden, dus als wij niet studeren of de Koran leren, wie toont hen dan het goede voorbeeld?”
Wat wil jij? Waar sta jij ten opzichte van je dromen? Wat heb jij deze wereld te bieden?
Rolmodellen uit de geschiedenis
Vaak lezen we inspirerende verhalen van sahabiyaat (de vrouwelijke metgezellen) die onze rolmodellen zijn. Ze leverden voorname prestaties op alle domeinen van de maatschappij en religie. Zo lees je over de gelovige vrouwen die mee verantwoordelijk waren voor de overwinningen van de moslims en anderen die op politiek vlak mee instonden voor successen. Meer nog vind je verhalen over de grondige kennis en het begrip van sommigen van deze eerste generatie vrouwen en hoe ze dit onderrichtten. Anderen blonken uit in verfijnde kunsten of runden bloeiende handelszaken en droegen hun steentje bij aan de plaatselijke industrie. De daden van deze nobele vrouwen getuigen van vroomheid, onbaatzuchtigheid, doorzetting, moed, kracht en intelligentie. Het waren aardige vrouwen met sterke verheven karakters.
Toch lijkt de kloof tussen deze voorbeelden – van wie sommigen het paradijs beloofd werd – en ons vaak groot. De afstand tussen hun leefwereld en die van ons is aanzienlijk. In onze dagelijkse leventjes lijken we niet te kunnen tippen aan hun levenswijze en lijkt het alsof we de kracht en grootsheid van hun daden en de schoonheid van hun karakter niet kunnen evenaren.
Vrouwen met power
Ik bots echter geregeld op gelovige power vrouwen met een doel of een missie. Gedreven, gemotiveerd en geïnspireerd. Niet enkel woorden, maar ook daden. Ze proberen ieder op hun manier de schoonheid van de islam uit te dragen, groot of klein. Graag deel ik met jullie mijn ontmoetingen met deze bijzondere vrouwen en wat ze precies doen op hun weg naar Allah in deze doenja.
Lees mee en laat je motiveren en inspireren.
Hoofdfoto: Pixabay