Soep uit de maghreb-landen heeft, als je in een opgediende soepkom kijkt, een zijden textuur. Vandaar ook de Arabische en Farsi naam voor zijde, al-Harir (Harira). De Arabische benaming voor soep is Chorba, en dat komt van de stam ش ر ب wat drinken betekent. Dus men drinkt in wezen ‘zijde’.
Bij alle islamitische geneeskundige geleerden komt Chorba voor in hun boeken over medicijnen. Van Ibn Sina tot Al-Razi, van Al-Zahrawi tot Ibn Zuhr, allemaal gaven ze hun patiënten Chorba (soep), meestal van gevogelte. Soep is gedegradeerd tot een voorafje, terwijl het vroeger als een volwaardige maaltijd werd beschouwd.
Geneeskracht
In de grote ziekenhuizen van Bagdad, Caïro, Damascus, Constantinopel en Cordoba kregen de patiënten in de middeleeuwen soep vol met geneeskrachtige kruiden om aan te sterken, een ideale maaltijd en goed voor de darmen.
Mijn vader moge Allah barmhartig over hem zijn vertelde vaak het verhaal – vooral tijdens het eten van soep – over een dokter die zocht naar werk. Elke keer als hij bij een dorp aankwam, en zag dat de mensen soep aan het klaar maken waren, zei de dokter: “Deze mensen zorgen goed voor hun gezondheid, zij hebben mij niet nodig.” Dan ging hij weer verder zoeken.
Ramadan
Soep is al generaties lang de maaltijd tijdens de Ramadan. Het is verstandig om de oudere generaties te volgen qua voeding omdat zij natuurlijke en gezonde maaltijden aten. Puur en niet beïnvloed door reclame en marketing.
Het staat beschreven in de Koran dat aan Adam alles werd geleerd.
“En Hij onderwees Adam de namen van alle dingen..” (Koran, 2:31).
Imaam al-Shawkaani zegt in zijn Fath al-Qadeer, dat Allah Adam onderwees in alle (namen) zaken. Ibn Kathir zegt in zijn tafsir (interpretatie van de Koran) dat Allah Adam onderwees over alle zaken; wat het is, wat de kwaliteit ervan is, etc.
Als we hiervan uit gaan, dan kunnen we concluderen dat hij ook alle namen van voeding heeft door gekregen en de kwaliteit ervan en hoe je voeding het beste kan klaarmaken. En dat is generatie op generatie doorgegeven.
Voedingsindustrie
Alleen zitten we nu in een tijdperk, dat we de voedingsindustrie in onze keuken hebben toegelaten. En dit heeft een enorme impact op onze gezondheid, omdat het bij deze industrie helaas niet om kwaliteit gaat, maar om winst.
Geniet tijdens de Ramadan van harira. Maak het zo puur mogelijk. Vermijd kant en klare soep verpakkingen. Vermijd smaakversterkers. De Profeet ﷺ heeft gezegd: “Als je soep klaarmaakt, voeg dan water toe en geef (een deel) aan je buren.” (Muslim)
In een hadith (overlevering) van Boechari wordt vermeldt dat de Profeet ﷺ soep at, gemaakt van pompoen en droog vlees. In een andere overlevering van Boechari werd er Khazir voor hem klaar gemaakt, een soep gemaakt van gerst en vlees.
Reizigers
Het woord restaurant komt van het Franse woord restaurer (herstellen) en van het Latijnse restaurare (hermaken, heropbouwen). Het woord restaurant heeft door de eeuwen heen verschillende betekenissen gehad, namelijk schadevergoeding, herstel, krachtige vleesbouillon, troost en kracht. De betekenis ‘eethuis’ komt voor vanaf 1771, maar die opgediende maaltijden bestonden in het begin hoofdzakelijk uit: soep. We kunnen daarom zeggen dat restaurants zijn ontstaan om het lichaam te herstellen, door middel van krachtige bouillons.
Soep was een maaltijd die reizigers onderweg kregen aangeboden. Het is altijd een gewoonte onder de mensen geweest om reizigers te voeden. Maar na verloop van tijd moesten de reizigers betalen voor hun soep, en dat is duidelijk het concept van het hedendaagse restaurant. En soep is nu gedegradeerd tot een voorafje, terwijl het vroeger als een volwaardige maaltijd werd beschouwd.
Wat interessant!! Mijn complimenten, Dit is echt waardevol content.
Maar dit vaker met zulk soort dingen waar het echt omgaat staat er niet welke soep en hoe maak je die soep precies door te schrijven harira Tsja je hebt zoveel varianten