In de woorden en het gedrag van je kind ligt een boodschap verborgen. Alle mensen spiegelen ons, maar kinderen zijn de helderste spiegel. Ze lezen ons onbewust ‘de les’ door middel van hun woorden, gedrag en aandoeningen. Nora Naber vertaalt de signalen van kinderen naar inzichten voor ouders en verzorgers: “Je zult met een andere, frisse blik naar je kind en naar jezelf kijken.”
Kindertolk
Nora volgde de opleiding PresentChild en mag zich kindertolk noemen. Een kindertolk is een therapeut voor ouders die hulp zoeken omdat ze moeite hebben met het gedrag van hun kinderen. Een kindertolk werkt met ouders en daarmee indirect met kinderen. “Ik luister naar wat je als ouder zegt over je kind en maak vervolgens een vertaling van jouw woorden. Het is gebleken dat in de woorden en de houding van het kind ten opzichte van de ouder of de wijze waarop de ouder het kind beschrijft, een boodschap verborgen ligt.
De verborgen boodschap
Het gaat meestal om een metafysische boodschap, een boodschap met een diepere laag. Je kan die niet zo maar verklaren, maar die boodschap kan de ouder vooruit helpen. Het kind is er zich zelf niet eens van bewust, dat het de ouder spiegelt. Janita Venema die de methode mede heeft ontwikkeld, schrijft:
De eerste keer word je opgevoed door je ouders. De tweede keer door je kind.
Opvoeding
Deze ‘opvoeding’ kan heel hard zijn. Het kind kan zichzelf willen verminken, niets met je te maken willen hebben. Of het kind kan opstandig gedrag vertonen, niet meer naar school willen, niet kunnen of willen slapen. Het kan allerlei gezondheidsklachten hebben of bedplassen. Als het jou raakt, zijn dit allemaal boodschappen van je kind aan jou als ouder!
Getraumatiseerd
Dat wij als ouder lessen te leren hebben, komt omdat wij in onze jeugd getraumatiseerd zijn. Trauma lijkt een groot woord, maar in feite betekent het niets meer dan dat er nog zaken onverwerkt zijn. Het gaat om oude pijn die wij als kind voelden. Alle mensen hebben last van oude pijn, ook de mensen die als kind niet zijn mishandeld of verwaarloosd.
Onbevredigde behoeften
In feite gaat het om behoeften die niet zijn bevredigd, schrijft Ingeborg Bosch in haar boek ‘De herontdekking van het ware zelf’. Meestal komt die oude pijn naar boven ‘als we worden geconfronteerd met iets – meestal een persoon of een situatie – die ons zonder dat we het beseffen, herinnert aan iets uit ons verleden. Het gaat dan met name om iets uit ons verleden dat we als kind moesten verdringen en ontkennen.’
Oude pijn
Op het moment dat we geconfronteerd worden met de oude pijn, die te bedreigend was om te kunnen dragen, zijn we weer als het kind van toen en gaan we in de afweer. We merken wel in onszelf dat we veranderen, maar we begrijpen niet waarom. Daarom vecht je soms een strijd tegen iemand, die zich afvraagt waar die felheid ineens vandaan komt. Daarom zijn heftige emoties die je dan toont vaak buiten proportie, ook al is de pijn van het moment heel reëel.
‘Heel’ worden
Het is de kunst om de les te leren. Het is de kunst om te luisteren naar de boodschap van het kind. In feite spiegelen alle mensen om ons heen ons; partners, werkgevers en collega’s, maar ons eigen kind leert ons de belangrijkste lessen. Het onbewuste doel van ons kind is namelijk wonderschoon: het kind laat ons – zich daar onbewust van – weten hoe wij ons kunnen ontwikkelen om een ‘heel’ mens te worden. En dat alles bi idni Allah, met de hulp van Allah.
Alle mensen hebben last van oude pijn, ook de mensen die als kind niet zijn mishandeld of verwaarloosd.
Dit doet het kind omdat het onvoorwaardelijk van ons houdt. Hoe vaak lees je niet dat een kind mishandeld wordt maar zijn leven lang de aandacht en liefde van de mishandelende ouder blijft zoeken. Zolang die behoefte niet vervuld wordt, zal het kind mensen en situaties blijven opzoeken in zijn of haar leven om die onvervulde behoefte alsnog te laten vervullen. Maar het zal ons doorgaans niet lukken, behalve dan als we onszelf ‘helen’.
Blinde vlek
Het is fijn voor de ouder, maar hoe zit het dan met het kind? Het kind had toch een gedragsprobleem, zal je mogelijk denken. Als ik als kindertolk een vertaling maak van jouw woorden, dan zal je merken dat de blinde vlek zichtbaar wordt. Je kunt als ouder dan eindelijk de oude pijn verwerken die je als kind of jongvolwassene heb ervaren. En wonderlijk genoeg zal je dat merken aan je kind. Als jij als ouder ‘het goede voorbeeld geeft, merken je kinderen dat aan je. Je kind hoeft jouw leed dan niet meer te dragen. Het probleem verbetert of verdwijnt!
Tijd om te helen
In feite is deze methode interessant voor mensen met allerlei verschillende achtergronden, want wat voor leven je ook achter je hebt liggen, we zijn allemaal kinderen geweest met onvervulde behoeften. Maar je hoeft de oude pijn niet telkens opnieuw te ervaren. Het is tijd om de wond te helen.”
Inmiddels is Nora ook opgeleid om onverklaarbare lichamelijke klachten en aandoeningen van volwassenen te ‘vertalen’ door middel van de methode Biologika. Wil je meer weten over Nora’s werk, kijk dan op www.beanoorcoaching.com.
hoofdfoto: ©presentchild.com