Iedereen heeft zijn eigen weg naar Allah toe. Als je geboren bent in de islam als geloof, is het niet zo dat je automatisch een goede band hebt met je Schepper. Veel mensen die nu naar mij kijken, denken dat ik de gelovige ben die ik ben, alleen door mijn opvoeding. Dat de islam er met de paplepel is ingegoten. Deels waar, maar eigenlijk liggen de zaken toch net wat anders.
Ik was altijd al een eigenaardige jongen. Een jongen die opgroeide in een blank dorp. Je weet wel, een dorp waar de Marokkaan wordt gelabeld als Turk en andersom en zelfs als ‘zwarte’ en dat dat wordt weggelachen. Grappig toch, of juist toch niet?
Ik baande me een weg tussen de verschillende groepen. Thuis was ik Marokkaan. Op school ook. Op de voetbalclub was ik een heethoofd en daar kwam mijn Marokkaanse temperament me goed van pas. Ik voelde me eigenlijk nooit ergens thuis. En nog steeds niet om eerlijk te zijn. Toen ik op de middelbare school terecht kwam op het Atheneum was ik één van de vijf moslims op een totaal van 1750 leerlingen. Tijdens de pauzes zochten we elkaar altijd op en hadden het vaak over hoe wij ons ‘anders’ voelden. Hoe de islam ons vormde en hoe de Ramadan onze zielen sterkte. Heel apart en ook heel broederlijk.
Mijn broer moest mij afremmen
Ondanks de vele opstootjes in ons dorp hield ik me staande. Mijn broer leerde me al vroeg aan dat ik mijn roots niet moest verloochenen en moest laten zien waarvoor ik stond. En met name dat ik Allah nooit moest vergeten, wát er ook gebeurde, zowel bij voorspoed als tegenspoed. Na school was ik dan ook thuis of moskee – in tegenstelling tot andere jongens die. In die tijd ging ik langzamerhand ook steeds meer hiphop luisteren. Groepen als Public Enemy, NWA, Immortal Technique, Tupac, Guru en later Typhoon en Opgezwolle.
Allemaal rappers die zich afzetten tegen het systeem. Vooral tegen het blanke systeem. Het was ook de tijd waarin ik de biografie van Malcolm X las en me verdiepte in de Afro-Amerikaanse cultuur.
Het systeem dat mij boos maakt
Er waren veel parallellen die ik kon trekken en die nam ik mee naar school in de discussies tijdens geschiedenisles. Lessen die wij kregen van een Belgische dame. Een vrouw die ik eeuwig dankbaar ben, omdat ze net wat objectiever dan een doorsneeleraar vertelde hoe het allemaal zat.
De gouden eeuw was in wezen niet zo goud en ook bracht Nederland helemaal geen beschaving naar Indonesië, Suriname of Zuid-Afrika. Nee, maar dit zou een artikel op zich waard zijn. Diezelfde lerares gaf me ook het boek Max Havelaar van Multatuli, over de geschiedenis van Nederland in Indonesië. Net wat anders dan dat ik in de geschiedenisboeken las.
Fel en tegendraads
En zo begon mijn identiteit langzaam vorm te krijgen. Steeds standvastiger en feller werd ik. En vooral recalcitrant. Tegendraads, tegen het systeem en langzamerhand praktiserend. Soms zo erg dat mijn broer mij moest remmen. Ook met voetbal. Als voetballer op hoog niveau heb ik regelmatig de kaart gezien met de rode kleur. In het begin was het grappig, uiteindelijk was ik het ‘kut-Marokkaantje.’
Maar het was iets in mij. Iets oncontroleerbaars dat mij boos maakte. Het systeem dat mij boos maakte. Maar ook iets anders. Ik kon het geen naam geven en snapte ergens niet waar het vandaan kwam. Ook voelde ik me niet lekker; ik had vaak buikpijn en moest regelmatig afzeggen. Het begin van een lange fysieke, mentale en ideologische strijd.
Alhoewel ik vaak afwezig was op school, haalde ik wel mijn Atheneum diploma. Maar ik voelde iets raars. Ik voelde me niet blij. Ik was enorm moe. Had vaak atypische paniekaanvallen, koorts, etc.. En ook als ik me goed voelde, was dit niet zoals vroeger. Ik kon plots geen televisie meer kijken. Mijn handen werden blauw en paars. En toen ik een jaar thuis zat om rust te nemen, sloeg het noodlot toe. Ik kreeg een enorme koortsaanval. Toen die opliep tot 42 graden, raakte ik van de kaart. Ik hoorde mijn moeder schreeuwen van angst en ze belde het alarmnummer. Het bed ging op en neer en doorweekt van top tot teen hoorde ik twee ambulancebroeders aansnellen. En toen….
De man met de hamer #1
Ik kwam bij, maar verloor ook telkens weer mijn aandacht. Ik kreeg een antibioticakuur en zes weken later kwam ik weer bij; in 2008. Totaal getransformeerd. Ik wist niet wat mij overkwam. Een hele diepe kou zat in mijn lijf. Na ongeveer dertig ziekenhuisbezoeken zonder enig resultaat zei mijn broer: “Dit is jouw handicap Anoir. Sommigen hebben geen benen, jij hebt problemen met je immuunsysteem.” De diagnose luidde ME/CVS. Een diagnose die ze geven als ze niets anders kunnen vinden.
Ik legde het naast me neer, besloot om nóg meer Koran te gaan memoriseren en schreef me in voor de opleiding Psychologie. Ik wist niet wat het zou worden: een begin van een nieuw begin of een begin van een nieuw eind.
En toen begon de kermis. Ik begon aan de opleiding vol vertrouwen, maar het ging soms niet. En als ik dit hardop zeg of beaam, dan is dit ook écht zo. Na een uur college was ik enorm kapot. Met veel steun en hulp van geliefden heb ik me er doorheen geslagen. Ik heb tijdens de pauzes vaak gehuild in de wc en me afgevraagd: “Waarom doet Allah me dit aan? Waarom heb ik dit gekregen? Ik was er toch altijd voor een ander? Ik was sinds mijn negende levensjaar toch altijd in de moskee en onvermoeibaar actief? Waarom ik?”
Maar met moeilijkheden komen ook gemakkelijke tijden (Koran, 94:3-4)
Moeilijkheid en gemak
Shaykh Muqbil – moge Allaah hem genadig zijn – vult dit aan met het volgende inzicht: “In elke moeilijkheid zitten twee gemakken.” Wat waren voor mij die twee gemakken?
Het eerste gemak was dat ik heb gemerkt dat elk moment van pijn en wanhoop mij dichterbij Allah bracht. Letterlijk. Ik heb nog nooit zo veel bij de dood stil gestaan als de laatste jaren. Waarom? Niemand kon wat doen, behalve Allah. Er was geen medicijn voor mijn ziekte, dus ik moest volharden. Het tweede gemak was dat ik nog nooit zo dankbaar ben geweest voor de mooie momenten in mijn leven. Voor de kleine dingen. De natuur bijvoorbeeld, prachtig.
Maar beproevingen zijn niet altijd een sprookje. Bij ME/CVS is het alsof je constant in rouw bent. Je leeft niet, maar je bestaat. Gevangen in een lichaam van een oud mannetje met een geest van een leeuw. Je geniet niet, maar je houdt je hoofd boven water. Het gaat voor jou niet over de toekomst, want je hebt in het hier en nu ondraaglijke pijnen. Je denkt niet wat je over een uur gaat doen, want je moet nu liggen of eten, of naar de dokter. Naar de dokter die je vervolgens uitlacht, omdat het volgens hem allemaal tussen de oren zit.
Pijnen waar niets tegen helpt
Ziek zijn is niet romantisch. En als ik dit hardop roep, schaam ik me soms. Maar het is wel de waarheid. Soms zie ik mijn ziekte als de vervloekte sheitan (duivel). Hij is continu actief, in mijn geval in de vorm van meer dan driehonderd soorten klachten. Zelfs in mijn slaap heb ik geen rust. In je hersenen – het was bij mij later letterlijk te zien op de zittende MRI scans – kan het zich nestelen en atypische psychische klachten geven.
Het zijn helse pijnen, pijnen waar bijna niets tegen helpt. Alleen dua en overgave aan Allah. Sheitan laat me dingen ruiken die er niet zijn. Soms laat hij je zelfs dingen zien die er niet zijn. Waarop je denkt dat je psychotisch bent, maar je bent gewoon 100% toerekeningsvatbaar. Mijn lichaam wilde niet meer en mijn hoofd ook niet. Ik heb zelfs een dag lang verlamd op bed gelegen, in mijn eentje, zonder mezelf te kunnen bewegen. En ik ijlde. Totdat het vanzelf over ging.
Met mijn rug tegen de muur
Zoals je wel vaker ziet, kwam deze beproeving niet alleen. Zo ben ik tijdens mijn opleiding noodgedwongen zeven keer verhuisd. Financieel kon ik mezelf totaal niet meer staande houden. Ik verloor vrienden, mijn familie en ik moest ik steeds vaker liegen om maar niet door de mand te vallen bij anderen.
Maar alhamdoelilah liet onze Heer zich zien op momenten dat ik echt met mijn rug tegen de muur stond; keer op keer. Hij liet een oude vriend tegen me zeggen: “Anoir, Jij hebt dit gekregen omdat jij dit aan kan. Weet dat alle profeten – vrede zij met hen – beproefd werden tot het uiterste, alvorens de verlossing kwam. Jij kan dit, al duurt het je hele leven. En ondertussen word je in rang verheven met Zijn wil.” Bij elke ziekenhuisopname – en dat zijn er inmiddels tientallen – herinner ik me zijn woorden. (Als je dit leest geliefde broeder: “Ik hou van jou omwille van Allah.”)
De man met de hamer #2
Ik heb mijn studie Psychologie wel kunnen afronden en richtte daarna mijn leven opnieuw in. Maar toen….. wederom stortte ik in. Deze keer letterlijk. Ik stapte de douche in na het werk en opeens werd alles zwart. Ik keek naar beneden en knalde op de doucherand. Tien minuten later werd ik bezweet wakker op de grond. Het enige wat ik me nog kan herinneren was dat ik de shahadah (geloofsgetuigenis) uitsprak. Constant. Vanaf het moment dat ik instortte tot aan de ziekenhuisopname. Ook nu weer wist ik niet wat mij overkwam.
Wat een kracht, het ongeloof. Wat zijn wij mensen toch eigenlijk nietig en zwak. En toen volgde een lang ziektebed. Ik zag tig doktoren, kreeg veel behandelingen, sprak met vijf psychologen, drie psychiaters en de teller tikt nog steeds door zonder succes….
Nieuwe diagnose
Na dit alles vervolgde ik mijn zoektocht. Want de mij toegedichte syndromen – chronische vermoeidheid en hyperventilatie – klopten niet naar mijn mening. Ik was niet chronisch moe, ik was ziek. En daarom enorm moe. Mijn dokter vertelde me constant dat ik niets mankeerde en zodoende liep ik een jaar lang bij een psycholoog. Totdat ik zelf op internet ging zoeken. En zoals altijd; je lichaam en geest liegen niet. Ik liet bloed prikken en er kwam eerst de ziekte van Lyme uit.
Ik was blij, maar tegelijkertijd ook enorm geschrokken. Maar later bleek het ME/CVS, CCI en AAI te zijn. Cranio Cervicale Instabiliteit en Atlanto Axiale Instabiliteit. Dit houdt in dat mijn nek instabiel is, waardoor er enorme druk op mijn hersenstam ontstaat. En dit is uiteindelijk fataal, want hierin wordt alles gereguleerd, van ademhaling tot bloeddruk. Ze noemen ME/CVS ook wel ‘de hel op aarde’, maar alhamdoelilah!
Ook mijn zorgverzekering is niet meer erg blij met me, want ik heb hen meer dan 300.000 euro gekost. Ik heb enorm veel geprobeerd en als mijn budget en mijn leven dit toelaten ga ik door. Want ik moet en zal weer beter gaan worden, mensen gaan helpen en inspireren tot mijn laatste adem. Met de wil van de Almachtige. Want na alle tegenslagen sta ik nog steeds alhamdoelilah. Niet meer even sterk, maar ik sta wel. En ik ga door.
Mijn leven nú
Ik ben 30 jaar en richt me vooral op zingeving en de operatie die mijn enige uitweg is naar genezing. In de vijf jaar dat ik nu noodgedwongen thuis zit, heb ik me vooral gericht op het opdoen van kennis. Ik lees niet alleen over islam, maar ook boeken over filosofen – van Schopenhauer tot Descartes – en zelfs de Bijbel heb ik meermaals uitgelezen. Dit alles heeft mij enorm gesterkt in mijn geloof, het is dus zeker niet alleen vanuit mijn opvoeding gekomen….
Ook vraag ik me regelmatig af of Allah mij vergeeft voor de zonden die ik heb gepleegd. En ook voor de wijsheid achter deze ziekte. En soebhaan’Allah, vaak komen de tekenen van Allah precies wanneer je ze nodig hebt. Op Youtube kwam ik een filmpje tegen met de titel ‘A Big Sign Allah Has Forgiven You.’ Het was van een spreker waar ik normaal niet naar luister, maar ik stelde mijn hart open en gaf het een kans. En het raakte me in het epicentrum van mijn hart.
Je kunt jezelf niet redden
De Koran vertelt mij al dertig jaar dat we als mens totaal kunnen bouwen op Allah en Zijn genade. En toch heb ik die overgave niet geleerd in mijn goede tijden, maar in mijn diepste dalen. Ik heb tawheed (de eenheid van Allah) niet geleerd tijdens de lessen die ik volgde, maar toen ik alleen was en helse pijn had. De woorden van Allah heb ik (voor zover dat kan) niet begrepen in mijn goede tijden, maar in mijn diepste dalen. Ik heb de waarde van mijn familie niet begrepen toen ik gezond was, maar toen ik ziek werd. De waarde van het gebed heb ik niet geleerd toen ik het makkelijk kon uitvoeren, maar pas toen mijn gezondheid me in de steek liet en het fysiek zwaar werd. En ik heb de geneugten van het leven pas geleerd in mijn diepste dalen.
“Oh jij die dit leest! Wij zijn slechts een nummer van dagen. Wanneer er een dag passeert, dan passeert er een deel van ons.” Een prachtige uitspraak van Al Hasan al Basri, moge Allah hem genadig zijn. Geniet daarom van gezondheid, doe kennis op en heb elkaar lief! Ik dacht toen ik jong was dat ik dit vergankelijke eeuwig in mijn greep zou hebben. Nu blijkt niets minder waar helaas. En daarom is deze dua (smeekbede) voor jou.
Red mij van deze storm
Voor eenieder die elke dag vecht tegen een ziekte. Mentaal, fysiek of spiritueel. Voor eenieder die in de avond naar bed gaat, de volgende ochtend wakker wordt en alsnog doorgaat. Voor eenieder die ondanks alle stormen nog steeds staat als een onomstootbare boom; deze is voor jou, want jij kan dit….
“En bij deze vraag ik mijn Glorieuze Heer.
Diegene die de wereld geschapen heeft in perfectie en harmonie.
Ik heb niets dan Uw vrijgevigheid om mijn hoop op te vestigen.
Niets.
Want ik sta aan Uw deur met gebroken stukjes en toch opent U.
Red mij van deze storm.
Ik ben de meest hulpeloze van al Uw slaven.
En ik ben verdwaald, dwalend in het midden van een bos en probeer mijn weg te vinden.
Maar alle bomen zien er hetzelfde uit en elk pad voert terug naar het begin.
Niemand vindt zijn weg uit dit bos behalve wie U redt.
Red mij.
Want voorwaar, ik kan mezelf niet redden.
Ik geef me over.”
Volgens de islam zijn zowel voorspoed als tegenspoed slechts een manier waarmee Allah swt test hoe wij zullen reageren. Vanuit dit perspectief en ook wanneer wij sterk het besef hebben dat deze doenia slechts een weg is naar dar el gloed, gaan wij anders kijken naar gebeurtenissen in ons leven. Velen, waaronder ik, worstelen met de echte betekenis van dit leven. Er klopt iets niet in ons denkbeeld over het leven….
Assalam alaykum broeder.
MashaAllah
SubhaanAllah en alhamdullilah om te mogen lezen dat jij bijna alle verborgen tools ontdekt heb en ingezet hebt om jou leven met deze beproeving zo te ontwikkelen fadly lah.
Velen zieken leven doelloos zonder begrip, vast in hun lichaam en kijken de dagen om.
Jij hebt de negativiteit omgebouwd tot positiviteit.
Jij bent je tijd gaan benutten om te leren.
Jij hebt je overgegeven aan wat jou beproeving is.
Overgegeven aan jou Schepper.
Jij bent sterker, krachtiger, wijzer geworden fadly lah.
Doorzettingskracht spat uit je verhaal man.
Vele jongeren en ook ouderen verkrijgen dit niet door verkeerde keuzes.
Missen het besef en zetten niet door om welke reden ook het te vinden.
Voor hun wens ik wat ik voor jou wens.
Zoals moslims dat toepassen.
Gun voor je broeder/zuster wat je voor jezelf wenst.
Het goede in deze wereld en het beste in de wereld hierna.
Keep up the good work!!
BarakAllahufik Ramadan mobarak.
Heel herkenbaar!
Ik hoop dat mijn eigen pijn mijn hart ver genoeg openzet om de pijn van iemand anders te omarmen. Ik hoop dat mijn lijden een mogelijkheid wordt om me te verbinden met anderen die lijden. En zoals ik hoop op een snel einde aan mijn lijden, bid ik ook voor anderen opdat zij snel herstellen van hun pijn..
Salaam, hamdoulilah dat je troost en sterkte vindt in het geloof. Moge rabi je hart verruimen. Als godzoeker kan ik je de masnavi van Rumi aanraden (vertaald door Abdulwahed van Bommel), mocht je die niet al hebben. Ik geef je die ook graag kado.
Hoi Sara salaamu aleykum. Die ken ik niet…..
As-Salam-u-Alaikum
MashaAllah broeder, jouw woorden raken mij erg. Ik zelf herken me heel erg in deze (innerlijke) worstelingen, tegenslagen ervaren en zo dichter bij Allah (swt.) komen. Ook de confrontatie met zal ik vergeven worden voor mijn zonden, en zoveel meer. Elke dag een nieuwe kans zeg ik dan, ik start mijn dag met Bismillah en eindig het met Alhamdoulillah. Dit geeft me telkens weer kracht en hoop om verder te gaan in dit wereldse vergankelijke leven. Het is zeker niet gemakkelijk, maar wanneer je Allah (swt.) aan je zijde hebt, dan kan je zien dat er in elke tegenslag een zegening zit.
Ik ben bijna 30 en kan je zeggen dat ik al twee burn-outs achter de rug heb en mijn beroep in de sociale sector niet langer kan beoefenen, omdat ik niet meer de kracht heb. Ik ben me beginnen beseffen dat ik mensen ook op andere manieren kan helpen inshaAllah, maar struikel nog met de diepe rust die mijn lichaam van mij vraagt. Hopelijk geraak ik zo ver als jou, om mensen te inspireren/helpen, want ik besef: je bent niet alleen. Al lijkt het soms alsof je op een ivoren toren leeft, geïsoleerd van anderen, als je de druk van de maatschappij even niet meer aankan en als je lichaam schreeuwt om rust. Iedereen heeft een strijd te voeren. Samen kunnen we veel meer voor elkaar betekenen inshaAllah.
Ps. Rumi is een absolute aanrader….
Al Hasan al Basri kende ik niet, maar dankzij jou ontdek ik iets nieuw.
Bedankt voor je verhaal te delen op een heel authentieke manier. Moge Allah jouw vele zegeningen schenken en je bijstaan.
Wa-Alaikum Salaam.
Jaren heb ik geworsteld met depressie. En toen ik een zenuwinzinking kreeg, begreep ik eindelijk hoe alles in elkaar steekt. Echter is dit voor iedereen verschillend. Er worden op het internet velen, goed bedoelde, tips gegeven om de kans uw leven te verbeteren met de hulp van Allah. Voorbeelden hiervan zijn:
Eet gezond want dan ben je lichamelijk en mentaal veel sterker
Zorg ervoor om suiker zoveel mogelijk gaat vermijden
Neem Omega-3 vetzuren in want dat is goed voor lichaam en geest
Vermijd cafeïne want daar kan je hartkloppingen, beven en duizeligheid van krijgen, die weer kunnen leiden tot een paniekaanval
Sport regelmatig
Zorg ervoor dat je goed bent uitgerust
Dit zijn echter niet meer dan goedbedoelde tips. Deze tips zorgen er helaas niet voor dat de oorzaak van je aandoening wordt opgelost.
God is de enige die van mij houdt om hoe ik ben. Onvoorwaardelijk. Dit leven is verder enkel een illusie.
In de kern van de islam is de focus van een individuele persoonlijke relatie met God, hun Schepper. Het moedigt een gelovige aan om zich bewust te zijn van God, een sleutel tot blijvend geluk hebben.
De islam leert dat God de bron is van vrede. Door te focussen op deze belangrijke relatie en Gods leiding te volgen, zullen de gelovigen in staat zijn om innerlijke vrede en rust te verwerven. Op zoek naar blijvend geluk via andere middelen, zoals het volgen van iemands verlangens of de accumulatie van materiële bezittingen, zal nooit de leegte die we hebben, vullen. Deze behoefte kan alleen worden gevuld met het bewustzijn van God.
Echte tevredenheid wordt gevonden in het erkennen en het gehoorzamen van de Schepper: “Voorwaar, in het herinneren van God kunnen de harten rust vinden.” Koran 13:28
De belangrijkste reden voor deze nauwe relatie is dat moslims een directe verbinding met hun Schepper hebben. Er is geen tussenpersoon, zoals bidden tot of via anderen, in het aanbidden van God.
Sobhanallah ik heb gewoon gehuild, tranen met tuiten. Allah geeft een mens niets wat zij niet aankunnen. Moge Allah je genezen en de hoogste rang van het Paradijs schenken Ameen!