15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter
moskee in de nacht

Cyber Itikaaf: profiteer van de laatste tien nachten van Ramadan

Door Suzan Affara
2 juni 2018
3415 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

Al onze vrome voorgangers hadden de goede gewoonte om een uur per dag, een dag in de week etc. zichzelf compleet van de wereld af te sluiten, waarbij ze zelfs geen contact hadden met hun eigen gezin. In deze tijd checken we – zelfs als we helemaal alleen zijn –  de hele dag door onze telefoon, onze e-mails, Facebook- en Instagrampagina. Onze vrome voorgangers waren het gewend om de laatste tien dagen en nachten van de Ramadan in Itikaaf (afzondering) door te brengen. En wat doe jij? Kun jij alles achter je laten en jouw verlangen richten op jouw Heer?

We bieden je enkele tips om zoveel mogelijk voordeel te halen uit de laatste tien nachten van de vastenmaand. Laat elke nacht tellen!

Itikaaf tip: Beantwoord de oproep van Allah, check de status van je geloof en tweet je liefde naar jouw Heer

– Doe aan Cyber Itikaaf –

De wereld van het internet en sociale media zijn tegelijkertijd een vloek en een zegen. Aan de ene kant biedt het ons de mogelijkheid om islamitische lezingen en informatie op te zoeken, om Koranrecitatie te beluisteren en onze familiebanden en vriendschappen te verstevigen. Aan de andere kant biedt het internet ook toegang tot informatie die ons en de banden die we hebben kunnen vernietigen. Het kan twee kanten uitgaan. Je zult zelfs gelovigen in de moskee zien die zich in staat van Itikaaf (retraite) bevinden in de laatste tien nachten van de Ramadan mét hun mobiele telefoon in de buurt. Wij en onze telefoon lijken onafscheidelijk te zijn geworden. Terwijl onze ziel vraagt om tijd met onszelf door te brengen, quality time, waarin we onze aandacht en verlangen volledig richten op onze Heer.

Daarom geven we je een tip: ga de komende week een paar uur per dag, één dag of enkele dagen in Cyber Itikaaf. Dit houdt in: geen telefoontjes plegen, geen Facebook, geen tweets. Ditmaal focus je op het beantwoorden van de oproep van Allah, je checkt de status van je geloof en je tweet je liefde naar jouw Heer.

– Bid élke nacht van de laatste tien nachten –

Wees niet zoals de meerderheid van de mensen die tot de 27ste nacht wachten om in aanbidding door te brengen. De profeet Mohammed vrede zij met hem bleef tien nachten lang in Itikaaf, Allah’s tevredenheid zoekend. We hebben geen garantie dat de Laylat-ul-Qadr (de Nacht van de Kracht) in de nacht van de 26 op de 27ste plaatsvindt. De profeet heeft ons aangeraden om de Laylat-ul-Qadr in de laatste tien nachten te zoeken.

Ga daarom op zoek en inshAllah je zult er in aanwezig zijn. En meer dan dat, je zult ook tien nachten ervaren waarin je met je Schepper praat, waarin je Zijn Genade ontvangt, en waarin je geloof krachtiger zal worden.

– Bid Fadjr en Isha samen met anderen –

Zorg ervoor dat je Fadjr (het ochtendgebed) en Isha (het laatste avondgebed) gezamenlijk met je broeders en zusters bidt. Uthman bin Affan heeft overgeleverd: “Ik hoorde dat de boodschapper van Allah vrede zij met hem zei: “Als iemand Isha samen met anderen bidt, is het alsof hij de halve nacht heeft gebeden. En als iemand vervolgens ook nog Fadjr samen met anderen bidt, is het alsof hij de hele nacht heeft gebeden.” (Moeslim)

 

Itikaaf tip: bid Fadjr en Isha samen met anderen

– Bid de hele Tarawih achter de imam –  

We raden je aan om de hele Tarawih (het nachtgebed in de moskee in de Ramadan) met de imam mee te bidden. En ja, het is toegestaan om minder te bidden, maar dan mis je wel de beloning die al voor je klaarligt. De profeet vrede zij met hem heeft gezegd dat als je met de imam bidt tot hij helemaal klaar is, je de volle beloning ontvangt alsof je de hele nacht Qiyam-al-Layl (het vrijwillige nachtgebed) hebt gebeden.”

Niemand van ons is in staat om de hele nacht in gebed te staan. Zorg er daarom voor dat je hier ten volle van profiteert.

– Wissel de daden van aanbidding tijdens Itikaaf af – 

Breng de nacht door met verschillende daden van aanbidding zodat je niet vermoeid of verveeld raakt. Je hoeft niet de hele nacht te bidden. Je kunt pauzes nemen en dua (smeekbede) verrichten (die je bijvoorbeeld opleest vanuit een boek). Of delen uit de Koran lezen die je van tevoren hebt uitgekozen. Soera’s (hoofdstukken) en aya’s (verzen) die je hart raken en die je elke nacht leest. Je kunt – ook als je geen Arabisch kunt lezen – een vertaling of tafsir (uitleg) lezen van de Koran of lezen in de boeken met ahadith (overleveringen). Het is ook goed om sadaqa (liefdadigheid) te doen en te geven in de nachten van de Ramadan. Doe iets goeds voor een ander en/of geef geld aan een goed doel. Houd jezelf bezig.

– Bereid je dua’s voor –

Over de dua gesproken. Bereid je dua’s voor. Laylat-ul-Qadr is de nacht waarin het hele volgende jaar voor jou bepaald wordt. Schrijf van tevoren op wat je wil vragen; wat je echt nodig hebt; wat jou dichterbij Allah kan brengen. Wees wijs met je woorden en smeek met een zuiver en oprecht hart.

hoofdfoto:  pxhere
Ramadan, Spiritualiteit
Cyber Itikaaf, Itikaaf, Laylat-ul-Qadr
Over Suzan Affara
Suzan is een wereldreiziger met roots in Libanon. Ze werkte als psychologe in verschillende psychiatrische klinieken en was jarenlang vrijwilliger als docent islam en Arabisch op scholen en in moskeeën.
Zie alle berichten van deze auteur
Ervaar het ultieme geluk door het lezen van de Koran
Heb jij Allah al eens aangeroepen met Zijn naam Al Qoeddoes?
12 mei 2023
Wees standvastig op het pad van Al Qayyoem
17 april 2023
De zegeningen die neerdalen in de maand Ramadan
14 maart 2023
As salaat: bidden is beter dan slapen
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
bodem leeft
De Levende Bodem: een wonder onder onze voeten
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
Het grote gevaar van het veroordelen van ‘de ander’
Zakariya Bosmans: “Ik heb me in alle rust kunnen ontwikkelen als moslim”
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
bodem leeft
De Levende Bodem: een wonder onder onze voeten
Waarom lukt het niet om de ware te vinden?
Het grote gevaar van het veroordelen van ‘de ander’
Wees standvastig op het pad van Al Qayyoem
AI, kunstmatige intelligentie – als de wetenschap voor God speelt
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Bestel dan via Qantara bij Bol.com.
Bekijk de webshop