15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

Wil je antwoord van Allah? Zoek de wachtwoorden in de smeekbedes van de profeten

Door Suzan Affara
9 januari 2020
5650 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

Soera Al Anbiyaa (hoofdstuk ‘De Profeten’) staat bij de ulama (islamitische geleerden) bekend als istijaaba, als ‘antwoord van Allah’. Dat komt door de aya: ‘Wij hebben hem beantwoord’, waarmee wordt bedoeld ‘zijn smeekbede is verhoord’. Het is de enige soera waar deze zinsnede in voorkomt.

Krijgen alleen profeten antwoord van Allah? ‘Nee’ zeggen de ulama; het is gericht aan álle gelovigen, aan álle aanbidders. Je kunt de smeekbedes in soera Al Anbiyaa zien als een wachtwoord of sleutel, waarmee ook jij de deuren van rahma (genade) van Allah kunt openen.

Het is aan jou om te ontdekken welke profeet iets soortgelijks heeft meegemaakt als jij. Wat heeft hij toen gedaan en hoe heeft hij gereageerd? Wat waren de woorden die hij heeft gekozen om tot Allah te smeken? Volg zijn voorbeeld en gebruik het ‘wachtwoord’ om deuren te ontgrendelen.

Jij kunt ook antwoord van Allah ontvangen

Dit zijn de profeten die ter sprake komen in soera Al Anbiyaa, de smeekbedes die ze doen en de antwoorden daarop van Allah:

De profeet Noeh 

De eerste aya waarin er sprake is van een antwoord van Allah gaat over de profeet Noeh vrede zij met hem:

En (gedenkt) Noeh (Noach), toen hij Ons vroeger aanriep en Wij hem daarop verhoorden: Wij redden hem en zijn familie van een geweldige ramp. (Koran, 21:76)

Toen de profeet Noeh opriep om te geloven in één God, werd hij als bezetene beschouwd. En al helemaal toen hij in opdracht van Allah een schip ging bouwen. Middenin de woestijn een schip bouwen. Waar was hij mee bezig? dachten de mensen. Hij werd uitgelachen en niemand geloofde hem. Noeh deed toen de volgende smeekbede: 

“O, mijn Heer, sta me bij, want zij ontkennen mij.” (Koran, 23:26) 

Allah verhoorde zijn smeekbede. Hij redde hem en zijn familie, terwijl allen die hem hadden uitgelachen, omkwamen bij de overstroming.

De profeet Ayyoeb

De tweede aya waarin het verhoren van een smeekgebed centraal staat, gaat over de profeet Ayyoeb vrede zij met hem:

En (gedenk) Ayyoeb toen hij zijn Heer aanriep (en zei): “Voorwaar, tegenspoed heeft mij getroffen en U bent de Barmhartigste der Barmhartigen. Toen verhoorden Wij hem (Ayyoeb) en hieven de tegenspoed voor hem op. En Wij gaven hem zijn familie en het daaraan gelijke aan hem (erbij), als een Barmhartigheid van Ons en als een vermaning voor de aanbidders. (Koran, 21:83-84)

De tegenspoed van Ayyoeb gaat over alle tegenslagen die op zijn pad kwamen. Van hem is bekend dat hij heel rijk was en veel kinderen had. Al zijn kinderen gingen dood en zijn welvaart raakte hij kwijt. En hij werd zo ziek, dat niemand meer in zijn buurt wou blijven, behalve zijn vrouw. 

De profeet Joenoes

De volgende profeet waarvan Allah een smeekbede verhoort is Joenoes vrede zij met hem. In aya 88 van soera Al Anbiyaa lezen we hoe zijn stam hem niet geloofde. Hij was boos op hen, vervloekte hen en ging weg. Maar zonder toestemming van Allah. Dat kwam hem duur te staan:

En (gedenkt) Dhoennoen (andere naam voor Joenoes) toen hij woedend vertrok en meende dat Wij geen macht over hem hadden. Toen riep hij uit in de duisternissen: “Er is geen God dan U. Heilig bent U. Ik behoorde inderdaad tot de onrechtvaardigen. Toen beantwoorden Wij zijn roep en Wij redden hem uit de nood. En zo redden Wij de gelovigen. (Koran, 21:87-88)

De profeet Zakaria

Tot slot wordt de profeet Zakaria vrede zij met hem genoemd. Deze profeet verlangde heel erg naar een eigen kind toen hij de zorg op zich nam van Mariam (Maria), ook al waren hij en zijn vrouw al op leeftijd. Nadat hij tot Allah smeekte, beantwoordde Allah zijn smeekbede.

“Mijn Heer, laat mij niet alleen (zonder nageslacht) en U bent de beste van de erfgenamen.Toen verhoorden Wij hem (Zakaria) en Wij schonken hem Yahya en Wij maakten zijn vrouw geschikt (om te baren). Voorwaar, zij wedijverden in goede daden en riepen Ons aan, verlangend (naar Onze Genade) en vol ontzag (voor Onze bestraffing). En zij waren nederig tegenover Ons. (Koran 21:89-90)

Antwoord van Allah

Allah luistert, zoals eerder gezegd, niet alleen naar de smeekbeden van de profeten. Hij verhoort wie Hij wil. Jij kunt ook antwoord van Allah ontvangen. Het is een reminder voor de aanbidders, dat als je Allah op de juiste manier aanbidt, jij dezelfde barmhartigheid van jouw Heer zal ontvangen als Ayyoeb. Deze profeet noemt Allah in aya 84 van soera Al Anbiyaa “de Barmhartigste der Barmhartigen”, met als gevolg dat Allah hem barmhartigheid schonk. 

Leer de smeekbedes uit je hoofd om antwoord van Allah te ontvangen

Wachtwoord van Ayyoeb

Maar wat is dan de juiste manier, zul je je mogelijk afvragen. Wat is dan het ‘wachtwoord’ van Ayyoeb? De profeet Ayyoeb vrede zij met hem was nederig als hij tot Allah smeekte. Hij had goede manieren en koos zijn woorden zorgvuldig. Hij zei: “Ik ben heel erg getroffen door pijn en U bent de Barmhartige.” Ondanks de ziekte die hij van Allah als beproeving heeft gekregen. De ulama zeggen: “Hij schaamt zich om te zeggen: ‘Jij hebt mij ziek gemaakt, Allah.’ Hij zegt het op een beleefde manier: ‘Ik ben getroffen door ziekte.’” 

Alles wat van Allah komt aan goeds en een beproevingen, is een levensles voor ons. We kunnen hier als aanbidders van leren om nederig te zijn, onze woorden wijs te kiezen als we Allah aanroepen en om hulp smeken. “U bent de Barmhartige van de barmhartigen.”  

Vergelijkbaar is de nederigheid van de profeet Ibrahiem (Abraham) vrede zij met hem in soera ash-Shuara (De Dichters):

“Degene die mij heeft geschapen, is Degene die mij leidt. En Hij geeft mij te eten en te drinken. En als ik ziek ben, is Hij het Die mij geneest. (Koran, 26:87-80) 

Dit is een goede leerschool van nederigheid, van beleefde, schone taal. Hij zegt niet: “Degene die mij ziek heeft gemaakt”, maar hij weegt zijn woorden: “Als ik ziek ben, is Hij het die mij geneest.”

Zo hoor je te praten tegen Allah. Wees niet ongeduldig, verwacht geen snelle resultaten, zeg niet: “Waarom overkom mij dit?” Wees nederig, hoopvol, volhardend en kies je woorden zorgvuldig. De profeten praten met Allah met grote beleefdheid alsof Hij hen alleen maar begunstigt en niet beproeft in het leven. Zij zijn Allah dankbaar voor de goede dingen en als hen iets slechts overkomt, verwijten ze Allah niet. Dát is de juiste houding.

Het wachtwoord van Noeh

Het wachtwoord voor de profeet Noeh vrede zij met hem was sabr (geduld, acceptatie). Van hem is namelijk bekend dat hij 950 jaar leefde en geduld heeft getoond met de ongelovigen. Hij klaagde niet over zijn lot. Nu gaat het er natuurlijk niet om dat je 950 jaar geduldig zou moeten zijn. We kunnen onszelf niet met een profeet vergelijken en we zullen ook nooit dezelfde resultaten als hen bereiken. Maar je kunt tenminste oefenen om meer sabr te tonen. Om volhardend te zijn en te vertrouwen op een goede afloop. 

Het wachtwoord van Joenoes

Het wachtwoord van Joenoes bevindt zich in de doe’a (smeekbede): “Er is geen God dan U. Heilig bent U. Ik behoorde werkelijk tot de onrechtvaardigen.” Door deze smeekbede werd hij vanuit de duisternis van de buik van de vis weer op het land geworpen. Als je de wanhoop nabij bent en je voelt dat je door de duisternis omhuld wordt, dan is deze smeekbede jouw redding. Erken dat je fouten hebt gemaakt, erken je schuld. Wees je bewust dat het goede van Allah komt en dat het slechte dat je overkomt, van jouzelf komt. 

Over deze doe’a heeft de boodschapper van Allah vrede zij met hem gezegd; “Dit is de beste doe’a, want het begint met tawhid (eenheid van Allah), in het midden is tasbih (lofprijzing van Allah) en het eindigt met istighfaar (de vergiffenis). (Al Hakim 3444, Al Bayhaqi hadith sahih)

Het wachtwoord van Zakaria

De doe’a van de profeet Zakaria vrede zij met hem is, zoals eerder beschreven: “Mijn Heer, laat mij niet alleen (zonder nageslacht) en U bent de beste van de erfgenamen.” (Koran, 21:89).

In soera Ali Imraan gebruikt Zakaria andere woorden: “O mijn Heer, schenk mij van U een goed nageslacht. Voorwaar, U bent het die de smeekbede hoort.” (Koran, 3:38)

En Allah laat zijn gebed niet onbeantwoord: 

“Toen riepen de engelen tot hem, terwijl hij in de gebedsruimte in gebed stond: ‘Voorwaar, Allah brengt jou de verheugende tijding: (de geboorte van) Yahya, als een bevestiging van het Woord van Allah, als een leider, een ingetogene, een Profeet, behorende tot de rechtschapenen. Hij zei: “O mijn Heer, hoe kan ik een jongen (verwekken), terwijl ik oud geworden ben en mijn vrouw onvruchtbaar is?” Hij (Allah) zei: “Zo doet Allah wat Hij wil.”  (Koran, 3:39-40)

Allah doet zeker wat Hij wil. En waarom verhoorde Allah de smeekbede van de profeet Zakaria vrede zij met hem. Wat was zijn wachtwoord? Hij heeft er niet één maar meerdere. Ze zijn terug te vinden in aya 90 van soera Al Anbiyaa. 

“Toen verhoorden Wij hem (Zakaria) en Wij schonken hem Yahya en Wij maakten zijn vrouw geschikt (om te baren). Voorwaar, zij wedijverden in goede daden en riepen Ons aan, verlangend (naar Onze Genade) en vol ontzag (voor Onze bestraffing). En zij waren nederig tegenover Ons.” (Koran, 21:90)

Als je er naar streeft, zoals Zakaria en zijn vrouw, om veel goede daden te verrichten, als je smeekt tot Allah met khoeshoe (ontzag en concentratie), dan zal Allah je smeekbeden verhoren.

De smeekbedes in de bovengenoemde aya’s openen alle deuren waarvan wij denken dat ze gesloten zijn. Leer ze uit je hoofd in de wetenschap dat als je Allah’s hulp nodig hebt, je op zoek kunt gaan naar de juiste sleutel om de rahma van Allah te ontvangen.

Vertaling en bewerking: Nora Naber. Hoofdfoto: flickr.com
Koran, Spiritualiteit
Antwoord van Allah, doe'a, doe'a profeten, Rahma, smeekbedes, smeekbedes profeten, soera Al Anbiyaa
Over Suzan Affara
Suzan is een wereldreiziger met roots in Libanon. Ze werkte als psychologe in verschillende psychiatrische klinieken en was jarenlang vrijwilliger als docent islam en Arabisch op scholen en in moskeeën.
Zie alle berichten van deze auteur
Zie jij de fouten van anderen door de vingers omwille van Al Haliem?
Wetenschap toont aan: memorisatie van de Koran biedt lichamelijke en mentale voordelen
14 maart 2023
As salaat: bidden is beter dan slapen
23 februari 2023
Het is op Uw genade dat wij rekenen, O Al Hayy
17 januari 2023
Heb jij een levend en zuiver hart om De Schenker van leven, Al Moehyie, te ontmoeten?
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?
De Profeet Joenoes: “Ik was één van de onrechtvaardigen.”

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Oem Salamah: dapper, vastberaden, mondig en wijs
Overpeinzen en reflecteren: Tafakkoer (deel 2)

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
As salaat: bidden is beter dan slapen
Vind heling van geestelijke en lichamelijke ziekten in de Heilige Koran
Het is op Uw genade dat wij rekenen, O Al Hayy
Mag je nu wel of niet bidden voor andersdenkenden?
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Koop dan iets via onze webshop.
Bekijk de webshop