Het Paradijs. Als je sommige predikers hoort, slaat de schrik je soms om het hart: “Dit haal ik nooit! Hoe kunnen we ooit het Paradijs halen? Laat staan de hoogste verdieping in het Paradijs, al Firdaus?” In plaats van naar bittere en pessimistische mensen te luisteren, kunnen we maar beter aan Allah zelf vragen hoe het zit. Hij heeft het voor ons samengevat in één zinnetje, de drie ayaat (verzen) van Soera al Asr:
“Bij de tijd. De mens lijdt waarlijk verlies.
Behalve degenen die geloven en goede daden verrichten
en die elkaar aanmoedigen tot het spreken van de waarheid en tot geduld”
(103: 1-3)
Ab-so-luut waar!
Je kan ze in één adem afratelen, maar ze zitten zo vol wijsheid! We hebben allemaal wel eens bevestigend geknikt wanneer iemand de opmerking maakte: “Je kan Koranverzen eigenlijk niet goed vertalen. Daarvoor is de taal te rijk. Er gaat zoveel verloren in een vertaling.” Maar beseffen we ook écht hoe ab-so-luut waar Zijn Woorden zijn?!
Nouman Ali Khan laat het ons zien en in sha Allah zul je na zijn uitleg – net als ik – even stil zijn van verbazing en dankbaarheid.
Insaan – je bent niet alleen!
Elk mens apart verdrinkt in verlies.
Verlies
Het woord insaan (mens) slaat op elk individu terwijl Allah voor het woord mensheid meestal naas gebruikt. Inderdaad smeekt een mens aan het einde van zijn of haar leven steevast dat hij nog eventjes de tijd zou willen krijgen om iets anders of beter te doen. Op dat moment betreuren we ons verlies. Al de uren en dagen die we beter hadden kunnen besteden.
Behalve degenen die geloven…
Allah had de keuze uit ghusr (enig verlies), ghasaar (verlies dat steeds erger wordt) en ghusraan (enorm groot, onoverkomelijk verlies). Allah waarschuwt dus wel dat we in de penarie zitten, maar zegt meteen ook dat dit verlies niet onoverkomelijk is. Er is een oplossing! Er is een uitweg en Hijzelf wijst ons de weg met “Illa alladhiena” – behalve degenen die…
Heb je het ook gezien?
“De mens verdrinkt in verlies.”
“Behalve degenen die … “
Door een simpele wissel naar het meervoud
laat Allah verstaan: je kan dit, maar je kan het niet alleen!
Dit Boek kan alleen van God komen
Het is belangrijk dat we vast en overtuigd geloven – en dat we onszelf daar steeds weer van overtuigen door na te denken en bij te leren – dat de Koran de letterlijke weergave is van het woord van Allah verheven en geprezen is Hij en dat dit Boek alleen maar van God kàn komen.
Khan vertelt ons over Dr. Fadel Saleh Al-Samerai, een van zijn grote voorbeelden, die zelf een tijdlang moeite had met zijn geloof en daar jaren later ook over heeft geschreven. De volgende zin uit zijn verhaal vat de uitdaging samen, vooral voor de jongeren om ons heen. Hij dacht: dit Boek zal met heel goede bewijzen en argumenten moeten komen voor ik er mijn leven voor opgeef!
Heel wat mensen hebben een dergelijke ervaring met de Koran. Enerzijds worden ze erdoor aangetrokken – omdat hun ruh (ziel) op zoek is naar de waarheid en aanvoelt dat ze die waarheid daar kunnen vinden. Tegelijkertijd hebben ze er eigenlijk een afkeer van – omdat hun nafs (ego) geen zin heeft om de pleziertjes van deze wereld op te geven.
Geloven is doen!
Illa alladhiena amanoe wa amiloe assalihaati. Behalve degenen die geloven en goede daden verrichten. Geloof is totaal onbeduidend als het zich niet manifesteert in daden. Daar zijn we het waarschijnlijk allemaal roerend over eens. Maar kijk nu eens hoe weinig Allah van ons verwacht!
Het woord saliha betekent iets te herstellen dat gebroken was, iets rechtzetten. Allah laat ons op deze manier weten dat we nooit volmaakt zullen zijn en dat Hij dat ook niet van ons verwacht. Het gaat erom dat we voor onszelf uitmaken wat er mis is en dan eraan blijven werken om een betere moslim en een beter mens te worden.
Een handjevol goede daden
In de tweede aya is grammaticaal gezien amiloe een werkwoord en assalihaati een bijvoeglijk naamwoord. Als op deze manier het zelfstandig naamwoord wordt weggelaten, wil dat zeggen dat het hier slechts om een handjevol goede daden gaat, niet meer dan tien. Een paar zaken die haraam (verboden) zijn mag je niet doen. Een paar dingen zijn verplicht. Een goed mens zijn, vooral tegenover je ouders. En een nauwe relatie met Allah onderhouden in het gebed, aangevuld met de vier andere pijlers van het geloof. “That’s it! Klaar is kees!”
Zij die elkaar raad geven
Door de keuze voor het woord ghusr roept Allah het beeld van verdrinking op. Zo maakt Hij het ons gemakkelijk om aan de hand van dat beeld te begrijpen wat Hij bedoelt. Misschien helpt het volgende voorbeeld om de achterliggende gedachte te vatten:
Onder water
Stel je voor dat je tijdens een lange rit zalig bent ingedut in de wagen.
Plots word je wakker. Onder water; de auto ligt op de bodem van een rivier!
Als je niet eens was wakker geworden, was je gewoon verdronken.
Het eerste wat je moet doen is dus beseffen – geloven – dat er iets mis is.
En wat doe je dan? Spartelen om boven water te geraken.
Dat wil zeggen: geloof leidt tot daden, anders haalt het niets uit.
Nu merk je echter dat je broer, je nichtje of je collega nog samen met jou vastzit in de wagen.
Erger: jullie zitten aan elkaar vastgeketend!
De enige manier om jezelf te redden is dat je ook de ander(en) in veiligheid brengt.
Je zal het heus niet laten bij “Hé, zwem je mee naar de oppervlakte?”
Want als die persoon niet reageert, verdrink jij ook!
Om te kunnen slagen moeten we de realiteit onder ogen zien. Om te slagen moeten we ons inzetten om die realiteit beter te maken.
Dit kunnen we enkel aan als we samenwerken met anderen. Ik kan niet anders dan stilletjes “Merci Allah” fluisteren – een goede Belg kent zijn Frans!
Beelden als afschrikmiddel
Wanneer Allah soms afschuwelijke scènes uit de hel beschrijft, doet Hij dat niet om ons te jennen. Hij zegt daarom ook in de Koran:
“Wat heeft Allah eraan dat Hij jullie straft?” (4:147)
Hij is geen sadist die ons graag de stuipen op het lijf jaagt. Die beelden zijn een afschrikmiddel, zodat we alles doen wat we kunnen om daar uit de buurt te blijven. En Hij reikt ons daarbij alles aan wat we nodig hebben.
In deze serie neemt Mariam ons mee door de lessen die zij geleerd heeft uit de lezingenserie ‘Quran for Young Adults’ van Nouman Ali Khan. Zo krijgen we inzicht in hoe de Koran werkt, wat je waar kan verwachten en wat de valstrikken zijn waarvoor we moeten uitkijken.
Hoofdfoto: Pixabay
Mooi geschreven!