15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

Geen rotzooi meer op mijn bord

Door Nora Naber
11 augustus 2016
5052 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

De afgelopen tijd heeft mijn echtgenoot heel wat te verstouwen gehad. Het valt ook niet mee als je een vrouw in huis hebt die je constant bewust maakt van alle rotzooi die aan het voedsel wordt toegevoegd of van het dierenleed dat de dieren ondergaan die uiteindelijk op ons bordje terecht komen in de vorm van vlees.

Uit een mini-onderzoek van RTL blijkt dat deskundigen waarschuwen voor orthorexia: een eetstoornis van mensen die obsessief bezig zijn met gezond eten. Het blijkt overigens alleen om een belronde te gaan en alleen één diëtiste komt aan het woord en de voorzitter van de Vereniging Arts en Voeding, die aangeeft dat we vooral onze huisarts moeten raadplegen, als we meer over voedsel willen weten. Als je zoiets hoort, dan moeten alle alarmbellen gaan rinkelen, want huisartsen leren zeer weinig over de relatie tussen voeding en ziekte gedurende hun opleiding. Dat werd onlangs nog een keer bevestigd in een artikel van … jawel, RTL.

Ik kan me er zo druk om maken….

Bijvoorbeeld om de koe van wie ik de melk drink en die compleet uitgemolken al na zo’n vijf à zes jaar sterft, zo maakte het televisieprogramma Radar bekend. Ook zien vele koeien nauwelijks het daglicht gedurende hun leven. Haar kalfjes worden na de geboorte gelijk weg gehaald bij de moeder en in een klein hokje gestopt met nauwelijks enige ruimte om te bewegen, laat staan om te spelen, om uiteindelijk binnen een jaar geslacht te worden. Arme beesten.

4916829608_12ae68fa40_z

Gekweekte vis
Ook maak ik me druk om de gekweekte vis, of liever de bacteriën op de vis die ervoor zorgen dat een eventuele antibioticakuur niet meer werkt. Behalve die bacteriën zijn er wel meer zaken waar we ons zorgen over moeten maken. Want de gekweekte vis krijgt vismeel als voeding, waarin giftige stoffen zitten, zoals dioxines en PCB’s. De vissen worden bovendien vaak gekweekt in vakken in de oceaan, waarvan het nabijgelegen water vaak verontreinigd is met afvalstoffen, voedsel en antibiotica. De vissen die in de grote oceaan zwemmen, vergaat het ook al niet beter. Die zitten vol met plastic afval dat door de mens gedumpt is.
Eet smakelijk.

In maandverband zitten schadelijke stoffen die baarmoederhalskanker veroorzaken

Behalve via de media vang je ook van alles op in je kennissenkring. Ik was uitgenodigd voor een Turks ontbijt en kreeg allerlei heerlijke kaassoorten aangeboden van eigen makelij. Er lagen ook plakjes Goudse kaas, waarvan ik er ook eentje nam. Maar toen hoorde ik dat er op elk plakje iets gespoten wordt, zodat het langer goed blijft. Ik dacht: alles, maar niet de Goudse kaas! Gelukkig heb ik tot nu toe niets gevonden op het internet dat dit vermoeden bevestigt. 

Kanker
Feit is, dat er al decennia lang gerommeld wordt met onze gezondheid, vooral op het gebied van voeding. Men voegt niet alleen allerlei troep aan het eten toe, voor de houdbaarheid, voor de kleur, voor de smaak, maar men verandert ook nog eens de genetische structuur van ons voedsel, zogenaamd voor onze eigen bestwil. Geen wonder dat we daar ziek van worden, heel ziek. Kanker is niet voor niets volksziekte nummer 1. Volgens de cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland kregen 105.000 mensen in Nederland kanker en het aantal stijgt elk jaar. De meest voorkomende soort kanker in Nederland is in 2015 darmkanker met 15.550 nieuwe gevallen.

25696000991_27f9e707a0_b

Maandverband en luiers
En bleef het maar bij voedsel! Er is ook veel mis met allerlei consumentenproducten, zoals kleding die geproduceerd wordt met behulp van chemicaliën en die je dus zeker één of twee keer moet wassen voordat je het aantrekt. Hetzelfde geldt voor onze shampoo, deodorant, dagcrèmes, etc. En ook ons maandverband is absoluut niet veilig. Vrouwen met baarmoederhalskanker werden door hun specialist aangeraden om per direct te stoppen met het gebruik van maandverband en al helemaal met tampons. Er zijn namelijk schadelijke stoffen aan toegevoegd, zoals dioxine, dat mogelijk kanker veroorzaakt en in elk geval slecht voor het immuunsysteem van de vrouw is. En ook dat van de man, want het wordt ook in verband gebracht met de verminderde spermaproductie van de man.

Waarom luiden deze specialisten dan niet de noodklok? Ik wist al dat het met de papieren luiers van onze baby’s al niet veel beter gesteld is. Onze jongste dochter had toen ze een jaar of 2 was een keer de brandblaren op haar tere huidje door de wisselwerking tussen die chemicaliën en de ontlasting. Volgens mijn schoonmoeder hadden de baby’s vroeger, met de wasbare katoenen luiers, nooit last van luieruitslag.

Deze brokken met schokkende informatie kwamen de afgelopen tijd mijn brein binnen. En ik vroeg me af of ik ooit nog onbekommerd zou kunnen genieten van eten met al die rotzooi die er in zit?

Maar terwijl ik de vraag opschrijf, weet ik het antwoord al. Ja hoor, ik blijf genieten van lekker eten. Op het moment van koken en eten denk ik niet aan alle gevaren waar ik aan bloot gesteld word, maar geniet ik van de smaak en de gezelligheid van het gezin.

Als wij slecht zorgen voor dier en natuur verkwanselen wij in feite onze eigen gezondheid

Ik denk dat ik meer te stellen zal hebben met mijn man die in de stress schiet doordat hij nu meer geld moet gaan uitgeven, want gezond en puur eten kost wat. Toch zal ik hem onder lichte druk blijven zetten, omdat het voor de gezondheid en veiligheid van zijn eigen gezin is. Want het is natuurlijk van den gekke dat we wel bereid zijn om medicijnen en allerlei behandelingen te betalen die we nodig hebben voor onze welvaartsziekten, maar dat we op het preventieve vlak onze best niet willen doen vanwege het geld.  En soms helpt het lot een handje mee. Het feit dat zijn oudste broer onverwachts diabetes-patiënt geworden is, was ook een duwtje in de rug. Inmiddels trakteert hij familieleden die nog steeds twee scheppen suiker in de koffie of thee doen op een enorme preek. 

Heeft de duivel niet gedreigd, dat hij ons van alle kanten zal belagen, van onderen, van boven, van links en van rechts? Ik besefte ineens dat het daarbij mogelijk niet alleen om het influisteren van woorden gaat, maar dat het veel verder reikt. Als hij ons van alle kanten aanvalt, zou het dan ook zover reiken dat daarmee ook de lucht-, grond en watervervuiling en de chemische toevoegingen aan ons voedsel, de tandpasta, de deodorant en ons maandverband bedoeld worden?  

7357169138_3194a2cb28_kWat kunnen we doen?
Godzijdank zijn er verschillende wegen die wij kunnen bewandelen om ‘de duivel’ uit de weg te gaan of buiten spel te zetten. We kunnen besluiten, dat we geen rotzooi meer op ons bord willen. We kopen geen producten met E-nummers meer. Die zijn vaak toch niet halal, dus dat moet geen probleem voor ons zijn. We kunnen er voor kiezen te koken met verse producten van de markt of uit eigen tuin.

We moeten elkaar op de hoogte brengen van het bestaan van specialisten en huisartsen die hun patiënten een totaalaanpak willen bieden, door naast medicijnen ook voedings- en leefstijladviezen te geven. En er zijn verschillende alternatieven voor ‘chemisch’ maandverband, zoals biologisch of wasbaar maandverband. Datzelfde geldt voor luiers. Het scheelt ook nog eens handenvol geld als je wasbare luiers koopt. We laten onze hoofden niet hangen, maar blijven zoeken naar een gezondere leefstijl, zodat we niet alleen onszelf maar ook onze kinderen beschermen. We mogen niet vergeten, dat we hier op aarde zijn gezet als rentmeester. We zijn verantwoordelijk voor het welzijn van mens, dier en de natuur. We moeten beseffen dat we onderdeel zijn van de kringloop en dat als wij slecht zorgen voor dier en natuur, wij in feite onze eigen gezondheid verkwanselen. 

bron: www.optimalegezondheid.com, www.voedingscentrum.nl. Afbeeldingen van Flickr.com en Pixabay
Gezondheid en wetenschap
E-nummers, gezondheid, luiers, maandverband, voeding
Over Nora Naber
Nora (Beanoor) is een Crea Bea met woorden. Ze schrijft liever dan dat ze spreekt, maar als zij zich ergens thuis voelt, kan ze ook een spraakwaterval zijn. Nora houdt niet van de hokjesgeest; maar wel van mensen die echt zijn.
Zie alle berichten van deze auteur
Behalve degenen die geloven en goede daden verrichten
Het eeuwige dilemma van emigreren
bodem leeft
24 mei 2023
De Levende Bodem: een wonder onder onze voeten
15 februari 2023
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
24 mei 2022
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Reacties 2
  • 27 augustus 2016 at 13:14
    Thea Meijer
    Reageer

    Beste Beanoor, ik wil even mijn eigen ervaring delen. Mijn kinderen droegen altijd ouderwetse katoenen luiers, omdat er nog geen wegwerpluiers waren. Toch had mijn zoon wel eens ernstige luieruitslag. Dus ik had een andere ervaring dan jouw schoonmoeder. Luieruitslag kwam wel degelijk voor vroeger.
    Groet van Thea Meijer.

    • 9 oktober 2016 at 13:32
      Qantara Redactie
      Reageer

      Dank voor je reactie. Mogelijk dat het ook te maken heeft met het waspoeder die je gebruikte? Mijn schoonmoeder waste met ossegalzeep.

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
bodem leeft
De Levende Bodem: een wonder onder onze voeten
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
Malcolm X tijdens de Hadj: “Voor het eerst voelde ik mij een compleet mens”
Yasmine Tegouana: “Het is een gunst om een ander te mogen helpen”
Muhammad Ali: “Ik ben niet de grootste. Dat is Hij!”
Het grote gevaar van het veroordelen van ‘de ander’
Zakariya Bosmans: “Ik heb me in alle rust kunnen ontwikkelen als moslim”

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
Je ontmoet niemand per toeval: herken de tekenen van Allah
Laat je niet verlammen noch leiden door de angst voor armoede
Niets of niemand kan vergeleken worden met Al Wahied
De perfecte timing van de komst van de Profeet Mohammed ﷺ
Hoe hou je je als moslim staande in de ‘storm’ om je heen?
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Bestel dan via Qantara bij Bol.com.
Bekijk de webshop