Ieder van ons heeft een eigen verhaal en over het verdriet wat hij of zij heeft meegemaakt. Of je nu een dief bent of degene die bestolen is, een bedrieger of degene die bedrogen is, alleenstaand of getrouwd, rijk of arm, gezond of ziek bent; niemand wordt gespaard van verdriet in dit leven.
Maar wist je dat Allah in de Koran over verdriet spreekt als iets dat je eigenlijk niet zou moeten hebben?
Mag je dan geen verdriet hebben?
Nu zal je je afvragen: wat is er dan mis met verdriet? Dat is toch iets heel natuurlijks? En dat is ook zo; je mag gerust verdrietig zijn en verdriet tonen. Maar… er zijn wel grenzen. Wanneer verdriet te lang duurt en je leert er niet mee om te gaan, dan zal verdriet jou en jouw leven beheersen. Verdriet bezet dan niet alleen je hart, maar verzwakt ook je lichaam. Het verlamt je vastberadenheid, waardoor je opgesloten zit in een vicieuze cirkel van constant huilen en oneindige bezorgdheid. Dát is niet de bedoeling.
Imam Ibn al-Qayyim legt uit dat de term ‘verdriet’ enkel in de Koran vermeld wordt als in de context van iets dat je na moet laten:
‘Allah, de Verhevene zegt hierover: “En verzwak dus niet en treur niet.” (Koran 3:139)
“En treur niet om hen.” (Koran, 16:127). En ook: “Wees niet bedroefd; voorwaar, Allah is met ons.” (Koran, 9:40).
Ook wordt het gebruikt in de context van ontkenning. Allah zegt bijvoorbeeld over degenen die Zijn Leiding volgen:
“Zij zullen vrees noch treurnis kennen.” (Koran, 2:38)’
Verdriet kan je afhouden van de weg naar Allah
Het geheim dat hierachter schuilgaat, is dat verdriet jou tegenhoudt om vooruit te gaan. Het levert je hart en ziel geen voordeel op. “Er is niks geliefder bij shaytan (de duivel) dan de gelovige verdrietig te laten zijn, om zijn weg naar Allah te onderbreken en hem af te houden van het verrichten van goede daden.” (Madarij as-Salikin)
Verdrietig zijn we allemaal wel eens, maar hoe voorkom je dat verdriet de overhand neemt? Eigenlijk ken je het antwoord wel, maar graag herinner ik je er nogmaals aan door middel van onderstaande 15 reminders.
Moge Allah ze een middel tot troost, verlichting en herstel laten zijn voor degenen met een gebroken hart. En voor degenen die bezorgd zijn door de vele problemen of conflicten die ze meemaken of meegemaakt hebben. En moge Allah het een middel tot overwinning laten zijn voor de individuele strijd die we allemaal voeren.
Deze 15 reminders helpen je om de beproeving te doorstaan:
#1. Degene die jou gekozen heeft voor de ellende die je ondergaat, is Allah
Vergeet nooit dat Degene die jou gekozen heeft voor de ellende die je ondergaat, Allah is. Hij heeft dit voor jou bepaald. Niet om jou te pesten, maar om jou te testen!
De ware betekenis van °ubudiyyah (een slaaf zijn van Allah) is, dat jij je volledig overgeeft aan Hem en dat wat jou overkomt. Dat betekent dus dat je met tevredenheid moet aanvaarden wat Hij voor jou bepaald heeft. Allah zegt namelijk:
“Er vindt geen ramp plaats, behalve met de toestemming van Allah. En wie in Allah gelooft, Hij (Allah) zal zijn hart (naar het ware geloof) leiden. En Allah is op de hoogte van alles.” (Koran, 64:11)
Over het stuk “En wie in Allah gelooft, Hij (Allah) zal zijn hart (naar het ware geloof) leiden,” zei °Alqamah: “Dat gaat over iemand die getroffen is door een ramp, maar die beseft dat het van Allah komt. Hierdoor geeft hij zich eraan over en is hij tevreden (met wat Allah hem voorgeschreven heeft).” (Tafsir at-Tabari)
#2. Degene die deze moeilijkheid voor jou gekozen heeft, is de Barmhartige en Genadevolle
Hij is Degene die nog meer om jou geeft dan je eigen moeder. Bovendien is Hij de Alwijze en wil Hij jou helpen op manieren die je zelf niet altijd kunt bevatten. De Profeten beseften dit, zoals de Profeet Ayyoeb (Job):
“En (gedenk) Ayyoeb toen hij zijn Heer aanriep: “Voorwaar, ik ben getroffen door tegenspoed. En U bent de Meest Barmhartige onder de barmhartigen.” (Koran, 21:83)
Ook de profeet Ya°qoeb (Jacob) had het niet makkelijk en zei het volgende toen hij zijn zoon verloor:
“Allah is de Beste Waker en Hij is de Meest Barmhartige onder de barmhartigen.” (Koran, 12:64)
Vergeet dus niet Wie jou aan het testen is: een Barmhartige en Wijze Schepper die jou niet wil verwoesten of vernietigen, maar juist het allerbeste met je voorheeft. Beter dan je je zou kunnen bedenken.
#3. Jouw problemen zijn geneesmiddelen die Allah naar jou gestuurd heeft
Besef dat jouw moeilijke situatie eigenlijk een geneesmiddel is dat Allah in Zijn Edelmoedigheid naar jou gestuurd heeft. Bitterheid is de natuurlijke aard van een geneesmiddel. Accepteer het en toon geen ongenoegen of ongeduld ten opzichte van Allah. Het zou anders zo kunnen zijn dat de genezende eigenschappen verloren gaan. En dat zou zonde zijn!
Imam Ibn al-Qayyim zei: “Wanneer Allah, Geprezen is Hij, het goede wil voor een dienaar, geeft Hij hem medicijnen – van beproevingen en testen – afhankelijk van zijn situatie. Daarvan (de medicijnen) zal hij uitbraken wat slecht is voor hem, totdat hij gevormd, gereinigd en gezuiverd is. En zo komt hij in aanmerking voor de nobelste graden van dit wereldse leven – dat is het aanbidden van Allah – en de hoogste beloningen in het Hiernamaals – en dat is het zien van Allah en Zijn nabijheid.” (at-Tibb an-Nabawi)
Als je niet stopt met zondigen en je gedraagt je arrogant en trots, zal je tegengehouden worden door een ramp waardoor je instort. Hierdoor word je in feite gedwongen om nederig te zijn. Zo word je omgevormd tot een dienaar waar Allah wèl tevreden over is: iemand die bidt, uit de Koran leest, smeekbeden verricht en rechtschapen is.
Wees daarom niet bang voor de rampen en beproevingen, want het zijn de medicijnen die je van je ziekte zullen afhelpen. Een ziekte die je soms misschien niet eens ziet, maar die wel verwijderd moet worden.
#4. Zij die het meeste lijden, bevinden zich het dichtst bij Allah
Onthoud dat de mensen die het meeste lijden, het dichtst bij Allah zijn. De Profeet ﷺ werd gevraagd over degenen die het meest beproefd zijn:
Hij zei: “De Profeten, daarna degenen die het meeste op hen lijken en daarna degenen die weer op hen lijken. Een persoon wordt getest naargelang zijn geloof. Als zijn geloof sterk is, zal zijn beproeving zwaarder zijn. En als zijn geloof zwak is, zal hij volgens zijn geloof getest worden. De beproevingen zullen de dienaar niet verlaten, totdat hij op de aarde rondloopt zonder een zonde op zijn naam.” (at-Tirmidhi)
Sommige van de voorgangers zeiden: “Wie getroffen werd door een beproeving, werd op het pad van de Profeten geplaatst.” (al-Bidaya wa an-Nihaya)
#5. Jouw slechte situatie en verdriet zijn een teken dat Allah het goede wil voor jou
De Profeet ﷺ zei: “Wanneer Allah het goede voorheeft met Zijn dienaar, versnelt Hij zijn straf in dit wereldse leven. Wanneer Allah het slechte voorheeft met Zijn dienaar, dan weerhoudt hij hem met zijn zonde zodat Hij het (de straf) hem volledig kan geven op de Dag des Oordeels.” (at-Tirmidhi)
En ook zei de Profeet ﷺ : “De grootste beloning komt met de grootste beproeving. En wanneer Allah van een volk houdt, beproeft hij hen. Wie daar tevreden mee is, heeft de tevredenheid (van Allah). En wie daar ontstemd mee is, haalt zich de woede (van Allah) op de hals.” (at-Tirmidhi)
Al-Fudayl Ibn °Iyad zei: “Allah belooft Zijn gelovige dienaar beproevingen, net zoals een man zijn gezin het goede belooft.” (Ihya’ °Ulum ad-Din)
En hij zei ook: “De dienaar zal de ware staat van geloof (iman) niet bereiken totdat hij beproevingen als een gunst beschouwd en voorspoed als een ramp.” (Hilyatul Awliya’)
#6. Allah wil een bepaalde rang in het Paradijs voor jou
Je moet je realiseren dat Allah een bepaalde rang in het Paradijs wil voor jou, maar jouw goede daden komen daar nog niet in aanmerking voor. Daarom helpt Hij jou om dit doel toch te bereiken. Hoe? Door beproevingen op jouw pad te brengen. De Profeet ﷺ zei:
“Als Allah een bepaalde rang (in het Paradijs) heeft bepaald voor Zijn dienaar, maar deze het niet met zijn (goede) daden kan bereiken, dan beproeft Allah hem. Dit kan door middel van zijn lichaam, rijkdom of kinderen. Hij laat hem er geduldig mee zijn, zodat hij alsnog in aanmerking komt voor de rang die Allah voor hem bepaald had.” (Abu Dawud)
Als je weet dat jouw bezorgdheid, verdriet en moeilijke omstandigheden jou eigenlijk verheffen in het Hiernamaals, dan is het veel makkelijker om die bezorgdheid en je verdriet over een plek te geven.
#7. De grootste last in dit leven en het Hiernamaals zijn jouw zonden
Onthoud dat de grootste last die in dit wereldse leven en het Hiernamaals bestaat je eigen zonden zijn. En jouw huidige ellendige situatie veegt ze weg.
De Profeet ﷺ zei: “Een moslim wordt niet getroffen door ongemak, ziekte, bezorgdheid, verdriet, leed, droefheid of zelfs de prik van een doorn, of Allah wist hiermee een aantal van zijn zonden uit.” (Al-Bukhari)
Hij zei ook: “Wanneer iemand ziek wordt, zendt Allah twee engelen naar hem en zegt Hij: “Kijk naar wat hij tegen zijn bezoekers zegt.” Als hij Allah prijst bij hen en goed praat over Hem, dan informeren ze Allah hierover. Ondanks dat Hij het al weet, dus zegt Hij: “Ik beloof Mijn dienaar dat, als hij sterft, Ik hem het Paradijs laat betreden. En als Ik hem genees, zal Ik zijn vlees vervangen met beter vlees en bloed beter dan zijn (eigen) bloed. En zal Ik zijn zonden uitwissen.” (at-Targhib wat-Tarhib)
In feite zeiden onze voorgangers het volgende tegen elkaar na het herstellen van een ziekte, zoals Muslim ibn Yasar zei: “Moge de zuivering nuttig voor je zijn.” (Hilyatul Awliya’)
Zuivering van je zonden
Met ‘de zuivering’ wordt het wissen van de zonden bedoeld. De moeilijkheden, zoals ziekte in dit geval, verlichten niet alleen onze lading van zonden, maar ze worden ook nog eens toegevoegd aan onze rekening van goede daden. In een van de meest diepgaande overleveringen in dit opzicht, zei de Profeet ﷺ: “Degenen die een gemakkelijk leven hadden, zullen op de Dag des Oordeels wensen dat, wanneer de beproefden hun beloning ontvangen, hun huid in het wereldse leven met scharen geknipt was.” (at-Tirmidhi)
Sommige van onze voorgangers zeiden het volgende: “Ware het niet voor de wereldse tegenslagen, dan zouden we failliet aankomen in het Hiernamaals.” (Sifatu as-Safwa)
Imam Ibn al-Qayyim vertelde over een vrouw die bekend stond om haar aanbidding. Ze struikelde en verloor daarbij haar vinger, waarna ze lachte. Daarom vroegen sommige mensen die in haar gezelschap waren haar: “Lach je terwijl je vinger eraf is?” Waarop ze antwoordde: “Ik spreek je aan voor zover je kan begrijpen: de zoetheid van de beloning ervan deed mij de bitterheid ervan vergeten.” (Madarij as-Salikin)
Ibn al Jawzi zei: “Als een koning tegen een arme man het volgende zou zeggen: “Telkens wanneer ik je sla met deze kleine tak, geef ik jou 1000 dinar,” dan zou de man het leuk vinden om geslagen te worden. Niet omdat hij geen pijn voelt, maar omwille van het resultaat dat hij nastreeft, zelfs wanneer het slaan hem schade zou toebrengen.” (Minhaj al Qasidin)
#8. Wat je overkomt, komt door je eigen zonden
Onthoud dat wat jou overkomt, door je eigen zonden komt. Allah zegt namelijk:
“En wat jullie aan rampspoed treft, dat is vanwege wat jullie handen hebben verworven. En Hij vergeeft veel.” (Koran, 42:30)
Breng je tijd dus niet te veel door met verdriet, maar gebruik je verdriet juist om berouw te tonen. Dit omdat het een van de belangrijkste manieren is om beproevingen en rampen af te weren.
#9. Wat je overkomt, moest gebeuren
Besef dat wat je overkomt, moest gebeuren. Het kon niet op een andere manier gebeuren. Het is iets dat al lang geleden is neergeschreven in Al Lawh al Mahfoedh (de welbewaarde panelen). Sta je hart dus toe om tot rust te komen. Allah, de Verhevene, zegt:
“Er treft (een plaats) op de aarde of jullie geen ramp, of het staat in een Boek (geschreven) voordat Wij het laten gebeuren. Voorwaar, dat is gemakkelijk voor Allah.” (Koran, 57:22)
Toen Allah de pen geschapen had, zei Hij tegen de pen: “Schrijf.” De pen vroeg: “Wat moet ik schrijven?” Hij antwoordde: “Schrijf het lot op van alles tot op de Dag des Oordeels.” (Abu Dawud en at-Tirmidhi)
Of je nu dus panikeert of er juist relaxt mee omgaat, of je nu schreeuwt uit ongenoegen of je lot juist aanvaardt… . Dat wat Allah voorgeschreven heeft, moet gebeuren. Maak het dus niet erger dan het al is, voordat je ook nog de beloning voor jouw geduld kwijtraakt. Ali, Allah is tevreden met hem, zei: “Als je geduldig bent, zal dat wat Allah voorgeschreven heeft gebeuren. En je zult ervoor beloond worden. Maar als je ontevreden bent, zal dat wat Allah voorgeschreven heeft gebeuren terwijl je zondigt.” (at-Ta°azi)
#10. Ga met je zorgen en verdriet om door mensen van nut te zijn
Ga met je zorgen om door mensen van nut te zijn, in zoverre dit mogelijk is voor jou. Kijk eens om je heen, als het leven ondraaglijk lijkt te zijn. Zoek mensen op die het ook moeilijk hebben of verdriet voelen. Probeer ze op jouw manier te helpen. Wanneer je een arme persoon tegenkomt, kan je hem of haar van voedsel voorzien. Ken je iemand die het financieel moeilijk heeft? Leen diegene dan wat geld uit. Of troost degenen die verdrietig zijn. Zelfs een klein gebaar, zoals plaats maken voor iemand om naast je te kunnen zitten op een drukke plek, kan al veel betekenen voor iemand. Wist je dat al deze dingen een belangrijke rol spelen bij het openen van je hart? Dat deze zaken je hart vullen met vreugde? Wanneer jij het goede doet voor een ander of iemand helpt met zijn moeilijkheden, ga je je vanzelf wat beter voelen. Zo help je dus niet alleen jezelf, maar tegelijk ook een ander.
“O jullie die geloven, wanneer jullie verzocht worden om plaats te maken (voor een ander) in de zittingen, maak dan (ook) plaats. Allah zal (dan) plaats voor jullie maken (in het Paradijs).” (Koran, 58:11)
Maak ruimte in het leven van mensen en Allah zal ruimte maken in jouw hart, jouw rijkdom, jouw gezondheid en je graf.
#11. Doe je best om aanwezig te zijn bij bijeenkomsten van kennis en het gedenken van Allah
Wanneer we ons somber voelen, hebben we de neiging om onszelf te isoleren van mensen en goede plekken. Dit zorgt er alleen maar voor dat onze wonden groter worden. De rust die je bent kwijtgeraakt, kan je namelijk terugvinden in onder andere de moskee. De Profeet ﷺ zei:
“Wanneer mensen samenkomen in een huis van de huizen van Allah en de Koran reciteren en samen bestuderen, zal er rust over ze neerdalen, barmhartigheid zal ze omhullen, de engelen zullen hen bedekken en Allah zal ze gedenken bij degenen die bij Hem zijn.” (Muslim)
Wanneer je aanvoelt dat de somberheid te zwaar wordt om te dragen, bel dan een vriend(in) op en vraag hem of haar om samen de Koran te reciteren. Of om samen tafsier (Koranuitleg) te lezen of naar de moskee te gaan. Maar je kunt ook gewoon thuis afspreken of buiten in een park of in de natuur als het weer dat toelaat. Of je kunt (video)bellen als je dat prettiger vindt. Plan in ieder geval minstens wekelijks een bijeenkomst en observeer gewoon de verandering in jouw hart.
#12. Maak van het gedenken van Allah een fort waarin je je terugtrekt
Elke gelovige zal getuigen over het immense belang van het gedenken van Allah in het verslaan van angst en verdriet. Allah, de Verhevene, zei tegen Zijn Boodschapper ﷺ:
“Waarlijk, Wij zijn Degenen Die de Koran in delen aan jou (O Mohammed) hebben neergezonden. Wees dus geduldig met het Oordeel van jouw Heer en gehoorzaam onder hen geen zondaar of ongelovige. En gedenk de Naam van jouw Heer in de ochtend en in de namiddag. En kniel neer voor Hem in (een gedeelte van) de nacht en verheerlijk Hem langdurig in de nacht.” (Koran, 76: 23-26)
Over deze ayat (verzen, meervoud van ayah), zei Ibn Taymiyyah:
“Allah heeft Zijn Profeet bevolen om Hem ‘s morgens en ‘s avonds te gedenken, want als hij Hem gedacht, was dat de grootste hulp om de moeilijkheid van het geduld te verdragen. Hij werd ook bevolen om geduldig te zijn (tijdens het bidden) ‘s nachts, omdat zijn nachtgebed een hulp was voor dat wat hij overdag meemaakte en een ingrediënt om weer op kracht te komen.” (Daqa’iq at-Tafsir)
De zorgen van Profeet Moesa
Beeld je de zorgen eens in die de Profeet Moesa aleyhi salaam had. Hij had de gigantische taak om de Farao van Egypte te benaderen door middel van da°wah (uitnodigen tot het geloof). De Farao was namelijk een man die toen beweerde goddelijk te zijn. Kijk eens hoe Moesa en zijn broer geadviseerd werden om om te gaan met zulke zorgen. Allah zei:
“Ga, jij en jouw broer, met Mijn Tekenen en verzwak niet in het gedenken van Mij.” (Koran, 20:42)
Dat was het wapen dat ze geschenk gekregen hadden om ‘s werelds meest zondige tiran te confronteren. Sheik as-Sa°di zei hierover: “Het gedenken van Allah voorziet bijstand in elke situatie; het vergemakkelijkt en verlicht de last.” (Tafsir as-Sa°di)
#13. Allah beproeft je om dat wat erger is van je weg te houden
Het kan zijn dat Allah jou beproeft om juist iets ergs dat op jouw pad zou komen van jou weg te houden. Je hebt dus geen idee van wat er eigenlijk gepland was voor jou.
Een bekend voorbeeld hiervan is het verhaal van een koning en zijn vizier. De vizier was een rechtschapen man die vaak het volgende zei: “Het beste is dat wat Allah heeft gekozen.” Terwijl hij aan tafel zat te eten, samen met de koning, verwondde de koning zijn hand, waarop hij zei: “Ik ben gewond geraakt.” De vizier zei zoals gewoonlijk: “Het beste is dat wat Allah heeft bepaald.” De koning werd boos en zei: “Heb jij leedvermaak om mij?!” Waarop hij beval om hem gevangen te zetten. Daarop zei hij: “Het beste is dat wat Allah heeft bepaald,” en ze stopten hem in de gevangenis.
Het beste is dat wat Allah heeft bepaald
De koning hield van jagen en ging meestal op jacht samen met zijn vizier. Maar aangezien hij nu achter tralies zat, ging de koning alleen op jacht. Terwijl hij achter een prooi aan het jagen was, raakte hij afgeleid. Hij besefte dat hij de grenzen van zijn koninkrijk had verlaten en het land van veelgodenaanbidders betreden had. Ze hadden hem gespot en wisten niet wie hij was. Zodoende namen ze hem mee naar hun grootste afgod om hem op te offeren. Toen ze hem neerlegden op de grond en het mes op zijn nek plaatsten, riep iemand van hen. Die wees naar de gewonde hand. Hij zei tegen ze: “Hij is niet geschikt om op te offeren.”
Ze maakten hem los en lieten hem gaan. Hij keerde terug en zei: “Ik weet nu dat wat Allah bepaald heeft, het beste is. Deze wond was mijn redding.” Hij beval om de vizier vrij te laten uit de gevangenis. Hij zei tegen hem: “Ik weet nu dat deze wond goed was. Maar leg mij eens uit, toen ik jou gevangen liet nemen zei je: “Het beste is dat wat Allah heeft bepaald.”
Hij zei: “O koning, wie gaat er meestal samen met jou op jacht?” Hij antwoordde: “Jij, vizier.” Waarop hij zei: “Als ik samen met jou op jacht was gegaan, dan zou ik het offer geweest zijn.” Zijn gevangenschap was dus zijn redding. Anders was hij vermoord.
Laat je levensmotto bij elke ramp die je overkomt het volgende zijn: “Het beste is dat wat Allah heeft bepaald.” Allah, de Verhevene, zegt:
“En het kan zijn dat jullie iets verafschuwen, terwijl het goed voor jullie is. Het kan zijn dat jullie van iets houden, terwijl het slecht voor jullie is. En Allah weet en jullie weten niet.” (Koran, 2:216)
#14. Het probleem is zo groot als jij het maakt
Hoe meer aandacht je aan een probleem of jouw verdriet schenkt, hoe groter het in je ogen lijkt. Verklein dus je probleem zo veel mogelijk. Dit kan je op de volgende manieren doen:
Verklein het door te bedenken wat erger zou kunnen zijn
Er werd eens het volgende gevraagd aan een vrouw die vaak te maken had met ellende en desondanks geduldig, onbezorgd en onverzwakt bleef tijdens haar moeilijke situatie: “Hoe kan je nu zo geduldig zijn en nog overeind blijven?” Ze antwoordde: “Wanneer een rampspoed mij treft, denk ik aan het hellevuur en wordt het (de rampspoed) in mijn ogen nog kleiner dan een vlieg.” (Tasliyat Ahl al-Masa’ib)
Verklein het door Allah te bedanken dat jouw rampspoed niet erger was
Als je een arm hebt gebroken, bedank Allah er dan voor dat het niet je wervelkolom was. Als je een oog bent kwijtgeraakt, bedank Allah er dan voor dat je je andere oog nog hebt. Het is natuurlijk heel erg als dat gebeurt – laten we wel eerlijk wezen – maar bedenk dat het altijd erger had gekund.
Er was eens een man die een zweer zag op de hand van de imam Mohammed bin Wasi°, moge Allah tevreden met hem zijn, waardoor hij schrok. Dus zei Mohammed bin Wasi°: “Godzijdank dat het niet op mijn tong of aan de rand van mijn oog zit.” (Mukhtasar Tarikh Dimashq)
Ook was er een man die een arme, zieke, blinde en gehandicapte man zag die steeds het volgende zei: “Alle lof zij God die mij verkozen heeft boven zoveel van Zijn dienaren.” Hij zei: “Moge Allah genadig met je zijn, waarmee heeft Allah jou verkozen?” Hij antwoordde: “Hij heeft mij een tong geschonken die Hem gedenkt, een hart dat dankbaar is en een lichaam dat geduldig is met beproevingen.” (Kitab al-Thaqat)
Verklein het door Allah te bedanken dat jouw ramp niet jouw geloof trof
Shurayh, moge Allah tevreden met hem zijn, zei: “Wanneer ik door een rampspoed getroffen word, bedank ik Allah daar vier keer voor. Ik bedank Hem omdat het niet erger was en dat hij mij daar geduld voor heeft geschonken. Ik bedank Hem ook omdat Hij mij de beloning waar ik op hoop liet nemen en omdat het niet mijn geloof trof.” (Siyar A°lam an-Nubala’)
Verklein het door de gunsten van Allah te tellen
Hoe erg is het wel niet dat we blind zijn voor de ontelbare gunsten waarmee we overspoeld worden en alleen maar die ene gunst zien die we niet meer hebben. Dat is toch niet eerlijk?
Toen °Urwah ibn az-Zubayrs voet geamputeerd werd, zei °Isa Ibn Talhah tegen hem: “Allah heeft het meeste van je gespaard: je verstand, je tong, je gehoor, je zicht, je handen en één van je beide voeten.” Waarop hij zei: “O °Isa, niemand heeft mij beter getroost dan jij.” (Kitab al-Marad wal-Kafarat)
Er was eens een man die naar Yunus bin °Ubayd kwam en bij hem klaagde over zijn beperkte (financiële) toestand en zich daar verdrietig bij voelde. Waarop hij zei: “Zou je blij zijn met (een bedrag van) 100 000 voor je zicht?” Hij antwoordde: “Nee.” Hij vroeg: “En je gehoor?” En het antwoord was: “Nee.” Toen vroeg hij: “En je tong?” Het antwoord was: “Nee.” Hij vroeg: “En je verstand?” Hij antwoordde: “Nee.” Zo ging dat door toen hij de gunsten van Allah voor hem aan het vermelden was. Vervolgens zei Yunus: “Ik zie dat jij miljoenen hebt, maar je klaagt over wat je tekort komt?” (Siyar A°lam an-Nubala’)
Verklein het door te onthouden dat het voorbij zal gaan
Denk na over de mensen om je heen die getest werden met een bepaalde ziekte of het verlies van dierbaren. Hoe ging het destijds met hen? Je twijfelde of ze ooit beter zouden worden of dat ze het verdriet ooit te boven zouden komen, maar na verloop van tijd herstelden ze en gingen ze verder met hun leven. Wat eerst een hartverscheurende tragedie was, wordt later een (vage) herinnering.
Al degenen die je momenteel rondom je heen ziet die blij kijken, die lachen en genieten van hun leven, hebben stuk voor stuk hartverscheurend gehuild in hun leven (van de pijn, ellende en/of verdriet). Ze hebben het allemaal meegemaakt, maar na verloop van tijd verandert dat. Achter de wolken schijnt de zon!
Sjeik Ali at-Tantawi zei: “Degenen die lijden en het moeilijk hebben door een ziekte die hen het leven zuur maakt, of armoede die hen ongelukkig maakt, of een onterechte gevangenschap die hen beperkt en ze weg houdt van hun gezin en kinderen, of een langdurige marteling van een zondige, machtige heerser die dag en nacht doorgaat; er zal een dag komen waarop dit allemaal een herinnering zal zijn en je over zult praten tijdens bijeenkomsten.” (Dhikrayat)
Verklein het door simpelweg om je heen te kijken
Je zal snel opmerken dat iedereen op de een of andere manier lijdt. We worden namelijk allemaal beproefd. Je bent echt niet de enige, wees daar maar zeker van. De ene beproeving is de andere niet, maar we doen allemaal ons best om overeind te blijven staan, sterk in onze schoenen te blijven staan en standvastig te blijven in ons geloof. Is dat geen wonder op zich?
# 15. Verwacht niet dat de doenja makkelijk is
We weten allemaal dat examens zelden een makkelijke ervaring zijn. Welnu, deze doenja (het wereldse leven) is één groot examen. Beschouw een paar rustige dagen in je leven dus als een uitzondering op de standaard. Dat is omdat Allah, de Verhevene, zegt:
“Voorzeker, Wij hebben de mens geschapen om te zwoegen.” (Koran, 90: 4)
Moeilijkheid tijdens de zwangerschap of de bevalling, hobbels op de weg tijdens je studies of je werk. Daarna huwelijksproblemen en problemen tijdens de opvoeding van je kind(eren). Een slechte gezondheid, kwakkelen door de ouderdom en tot slot de doodsstrijd. Wie een leven zonder problemen verwacht of denkt dat hij of zij de enige is die (veel) lijdt, heeft het fout. Iedereen wordt beproefd en zal verdriet voelen.
Abdur Rahman an-Nasir, een van de grootste leiders van Andalusië, had een zwaar leven en worstelde enorm met degenen die hem omver wilden werpen. Toen ze naar zijn geschiedenis keken en de dagen telden waarop hij plezier had, telden ze slechts 14 dagen. Terwijl hij meer dan 50 jaar over Andalusië geregeerd had. (Siyar A°lam an-Nubala’)
Wees dus niet verdrietig
Probeer jezelf te trainen om de doenja te accepteren voor wat het is – een tijdelijk examenlokaal – met in je achterhoofd het antwoord dat imam Ahmad gaf aan een vragensteller die hem vroeg: “Wanneer zal de dienaar dan kunnen ontspannen?” Hij antwoordde: “Onmiddellijk na de eerste stap die hij zet in het Paradijs.” (al-Maqsad al-Arshad)
Ik vraag Allah, de Verhevene, om ons die ene stap te laten zetten.
Maar voor we dat mogen doen, zal je jezelf schrap moeten zetten voor elke mogelijke situatie die het leven bezorgt. Dit is nu eenmaal de doenja en we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Dit betekent niet dat je geen plezier mag hebben in deze wereld, want dat mag natuurlijk wel. Alleen moet je er rekening mee houden dat beproevingen heel normaal zijn. Dit wereldse leven is tijdelijk. In het Hiernamaals zullen we pas echt kunnen genieten en rusten.
Absoluut geluk
Het is werkelijk door Allah’s genade over onze zwakke zielen dat Hij geen absoluut geluk heeft verbonden aan iets anders dan aan Hem. Niet aan onze partner, werk, kinderen, landen, rijkdom, gezondheid of wat dan ook. Als je al deze zaken kwijtraakt, kunnen ze (deels) vervangen worden. Maar wanneer je Allah kwijtraakt in dit leven, kan niks Hem vervangen.
Ware ellende is niet het verlies van iets van de schepping, maar wel het verlies van Degene Die onvervangbaar is. Het feit dat jij uitgekozen bent door Allah om Hem te mogen aanroepen, smeken en aanbidden is werkelijk de grootste gunst die je in je leven hebt gekregen. Wees daarom niet verdrietig, maar benut de gunst ten volle, nu het nog kan.
“Degene die goede daden verricht, man of vrouw, en (die) een gelovige is, zullen Wij zeker een goed leven laten leiden. En Wij zullen hen zeker belonen met hun (verdiende) beloning (die) in overeenstemming (zal zijn) met het beste van wat zij deden.” (Koran, 16:97)
Moge Allah ervoor zorgen dat deze 15 reminders een middel tot verlichting en troost zijn tijdens onze kortstondige reis naar Hem en het huis van het Hiernamaals.
Bronnen: jamiat.org.za, islam21c.com, Ibn al-Qayyim, Madarij as-Salikin (Beiroet: Dar al-Kitab al-°Arabi, 2003), vol. 1, p.500-501, Ibn al-Qayyim, at-Tibb an-Nabawi (Beiroet: Dar al Fikr, 2006), p. 152
Heel waardevol. BaraakAllahufeeki.
Deze waardevolle tekst heeft mij overeind doen laten staan met alle beproevingen…ik lees het zo vaak mogelijk en dan voel ik me weer ijzersterk! BarakAllahoufiek! Moge Allah je het hoogste paradijs geven! Iedereen zou dit moeten lezen.
Sallem,
Ik ben een getrouwde mama van 2 jonge kids alhamdoulilah. Mijn man heeft te horen gekregen dat hij 2 jaar in detentie moet. Het valt me echt zwaar ! Is er iets waar ik kracht uit kan halen. Ik kan de kinderen niet uitleggen waarom hun vader er ineens niet meer is (alleen op bezoek gaan). Zijn er tips of adviezen waar ik lering uit kan halen.
Barakallahoufiek! Moge Allah swt u belonen met het vergeven van u zondes en u Jannah El Firdous als eindbestemming geven voor de mooie en hulp volle tekst die u geschreven heeft! Ik zat er echt doorheen en ben u dankbaar en Allah dankbaar alhamdudillah dat ik deze tekst mocht lezen!
Dit had ik dus net nodig. Voel een ware opluchting na het lezen van deze mooie reminders.
Jazakoum Allahou Khayran
Wa enti min ahl jazaa’. Al hamdoelilah dat deze woorden je opluchten. Dank voor het delen!
Wa iyaaki! Dat is heel fijn om te horen. Ook voor ons is het schrijven, redigeren en vertalen van artikelen steeds weer een reminder voor onze eigen ziel.