Het oog is groter dan de maag is een uitdrukking die voor velen van ons niets minder dan de harde waarheid is. Moslims zijn goed in het opvolgen van de leuke soenna (voorbeeld van de Profeet), zoals het oppeuzelen van een toetje na een warme maaltijd. Zelfs wanneer we ons realiseren dat wij onze limiet bereikt hebben, weten we namelijk ruimte te vinden voor dat halal toetje. Die andere hadith, over halal én tayyib eten, die vergeten we liever.
Het verschil tussen halal en tayyib is dat de één duidt op wat toegestaan is en de ander duidt op wat goed voor ons is. Een combinatie van beiden is uiteraard het meest ideaal voor ons en ons lichaam. Er is echter één maar, want de dingen die onze moeders gezond noemen daar zijn we vaak minder enthousiast over. Ben je ook bekend met de woorden: later zul je mij dankbaar zijn? Dit is het moment waarop je moeder gewacht heeft en waarin je leert waarom je je groenten moest opeten. Want wat bedoelde de Profeet Mohammed ﷺ toen hij zei:
“De maag is het huis van iedere ziekte en ledigheid. Aan het hoofd van elk geneesmiddel staan vasten of de maag niet belasten met slecht voedsel, dus maak dit tot je gewoonte.” (Sahih al Boechari)
Verteringsproces
Alles wat je tot je neemt, vormt de bouwstenen van jouw lichaam. Denk aan je tranen, nagels, haren en cellen. Zodra je iets eet, wordt het verwerkt door het spijsverteringskanaal. Het voedsel dat je inneemt komt terecht in de maag en wordt daar door middel van zuren afgebroken.
Maagzuur is in staat de rest van het lichaam aan te tasten en dus zal het onschadelijk moeten worden gemaakt. Dat is waar de lever om de hoek komt kijken. Nadat het mengsel is ontdaan van de zuren zit het nog bomvol voedingsstoffen. Deze worden uit het mengsel onttrokken en komen terecht in de bloedbaan. Via het bloed komen die nutriënten terecht bij alle organen in het lichaam. De organen gebruiken het vervolgens om er hun producten van te maken, waaronder bloedcellen en sperma. Hoe beter het kwaliteit is van het eten dat jij tot je neemt, des te beter het resultaat van de organen zal zijn. Kortom: je oogst wat je zaait.
Geconserveerd voedsel
Je organen zijn dus afhankelijk van wat je eet. Ongezond en/of bewerkt voedsel eten zal vroeg of laat zijn tol eisen. Neem bijvoorbeeld geconserveerd voedsel, dat beschermd is tegen bacteriën. De ontdekker van het langer houdbaar maken van voedsel heeft voor een enorme doorbraak gezorgd. Het minder positieve nieuws is dat ons verteringsproces afhankelijk is van bacteriën. Geconserveerd voedsel tast de bacteriële flora aan, waardoor de vertering tegen wordt gewerkt en voedsel dus opgestapeld raakt. De organen in het verteringsstelsel raken overbelast en de ene klacht zal de ander opvolgen.
Slijm
Zodra we de binnenkant van een appel blootstellen aan de buitenwereld zien we allerlei bruine plekjes verschijnen. Willen we de appel beschermen dan pakken we die in in plastic. Ons lichaam bootst dit principe na. Zodra het interieur van ons lichaam wordt blootgesteld aan schadelijke invloeden van buitenaf maakt het slijm aan. Hiermee pakt het haar organen in om deze ertegen te beschermen.
Bescherming is niet alleen nodig tegen de schadelijke stoffen die jij nuttigt, maar ook tegen indringers zoals virussen. Denk aan de slijm in jouw neus dat de binnenkomende lucht filtert. Slijm vormt een probleem zodra er sprake is van een overtollige hoeveelheid. De wanden van de organen zullen ermee bedekt raken, waardoor ze niet langer in staat zullen zijn componenten zoals voedingsstoffen op te nemen. Geen opname in de darmen, houdt in dat er een lage concentratie van terug zal worden gevonden in het bloed.
Uit bloedtests zal dan ook blijken dat je een tekort hebt aan bijvoorbeeld vitamines of ijzer, waardoor het lijkt alsof je het onvoldoende binnenkrijgt. Supplementen zullen worden voorgeschreven, terwijl het probleem ligt bij het onvermogen te kunnen absorberen.
Zuur
De kwaliteit van ons voedsel bepaalt dus hoe goed onze organen functioneren. Stel je voor dat de lever aangetast wordt en dat de capaciteit ervan omlaag gaat. Het maagzuur dat erin binnenkomt zal minder goed geneutraliseerd worden met alle gevolgen van dien. Samen met de voedingsstoffen zal het zuur de bloedbaan bereiken. Indien je bekend bent met het fenomeen zure regen, weet je als geen ander wat voor consequenties ongewenst maagzuur met zich mee kan brengen.
De bloedvaten zijn niet bestand tegen het maagzuur en zullen het als maar meer gaan begeven. Om het knappen van bloedvaten te voorkomen, maakt het lichaam cholesterol aan. Deze vult de gaten en voorkomt dus een trauma. De eerstvolgende keer dat je huisarts cholesterolverlagende middelen voorschrijft, zou ik dus maar voorzichtig wezen. Het lichaam maakt het niet voor niets aan en het is nuttiger dan je wellicht dacht.
Het antwoord
Gezond eten is dus cruciaal om een scala aan problemen te voorkomen. Is gezonde voeding het antwoord op alles? Het zou wel een enorm verschil maken, maar is niet het enige dat vereist is. Vergeet niet de hadith van de Profeet ﷺ waarin wordt uitgelegd dat er drie punten zijn waar rekening mee moet worden gehouden bij het helen.
- Als je probleem droogte is, dan kun je drinken wat je maar wilt, maar je lichaam zal niet in staat zijn het vocht op te nemen en zal het dus gewoon weer uitscheiden. De energie die vereist is om het te kunnen opnemen kan afwezig zijn en de aanwezigheid slijm -door toedoen van schadelijke stoffen- kan de opname belemmeren.
- Er is kortom energie nodig
- En afval dient verwijderd te worden.
Eet met mate en met verstand
Met de hadith waarin staat dat het ergste vat dat gevuld kan worden de maag is, maakt de Profeet ﷺ ons duidelijk dat wij voorzichtig moeten zijn met het vullen ervan. Eet met mate en wees verstandig. Jouw keuzes beïnvloeden de staat van jouw lichaam en indirect ook jouw levensloop.
hoofdafbeelding: pxhere.com