15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

Onderzoekers: “Bidden is goed voor de hersens”

Door Nora Naber
20 juli 2017
10365 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

Bidden kent vele voordelen. We weten dat het islamitische gebed, de salaah ons aanspoort om het goede te doen en het slechte te (ver)laten, we weten dat het verrichten van het gebed onze spirituele ontwikkeling bevordert, maar het gebed blijkt ook goed te zijn voor onze hersens. Uit onderzoek blijkt dat de hersens geordend worden als wij dagelijks mediteren.

Dagelijkse meditatie kan de cognitieve functies bij mensen met geheugenstoornissen meetbaar verbeteren. Dit ontdekten de onderzoekers van één van deze studies. In een andere studie ontdekte men dat drie maanden van dagelijks trainen (door middel van mediteren) de hersenwerking versterkt. Bidden helpt ons ook bij het scherper en duidelijker waarnemen van details die anders gemist worden. Kortom, het bewustzijn wordt helderder en gerichter.

Bidden is een vorm van meditatie

Totaalpakket

Nu zou je kunnen zeggen: mediteren is toch iets anders dan het verrichten van het gebed? Het ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. Een smeekgebed is een vorm van meditatie. Het verrichten van dhikr (het gedenken van Allah door Hem te prijzen) is een vorm van meditatie. En de salaah is ook een vorm van meditatie. Maar de beste meditatie is de salaah, omdat het door Allah verordonneerd is, terwijl de andere vormen vrijwillig zijn. In plaats van dat wij de focus richten op ‘de leegte’, vullen wij ons hart met genade en liefde door contact te maken met de Schepper van al wat is. We ontvangen dan niet alleen genade en liefde, maar ook welzijn, leiding, bescherming, genezing, zegeningen. Kortom: het totaalpakket. Waarom zouden we met minder genoegen nemen?

Het zou fantastisch zijn als alle mensen zouden bidden, want dan zou er een positieve energie vrij komen die zijn weerga niet kent. Maar helaas zijn de meeste mensen niet overtuigd. Zij geloven alleen wat zij zien. Zij geloven alleen wat wetenschappelijk bewezen is. Daarom is het fijn dat het effect van meditatie bewezen wordt. Bijvoorbeeld door hersenonderzoekers.

Boeddhisme


Het religieuze brein is een hot item in deze tijd. Er zijn veel publicaties in bijvoorbeeld Science en Newsweek die duidelijk maken hoe meditatie de frontale cortex beïnvloedt. Ook hoe het gebed de amygdala kalmeert, en hoe het geloof de psyche beïnvloedt. In 2013 bleek uit een onderzoek dat het verrichten van een smeekgebed voor een vriend ertoe leidt dat je vergevingsgezinder en socialer wordt. Helaas zijn nagenoeg alle onderzoeken gericht op christenen of boeddhisten. De lieveling van de hersenwetenschappers in de relatie tussen het brein en meditatie is toch wel het boeddhisme. Dat is eigenlijk vreemd, want moslims en hindoes maken meer dan de helft van de wereldbevolking uit. Dus waar blijven hun onderzoeken?

De invloed van het islamitische gebed

Gelukkig heeft een team van onderzoekers uit Maleisië hier een – nu nog bescheiden – antwoord op gegeven door te onderzoeken hoe het islamitische gebed de alfagolven in de hersenen beïnvloedt. De resultaten tonen een diepe verbintenis tussen lichaam en geest. Een team, geleid door Hazem Doufesh van de University of Malaya’s Department of Biomedical Engineering, heeft de resultaten van hun onderzoek gepubliceerd in het blad Applied Psychophysiology and Feedback, waarin ze details hebben beschreven van hun EEG-onderzoek onder een kleine groep van moslimvrijwilligers tijdens het verrichten van het gebed.

Lichaamsbewegingen en -houdingen

Het gebed van de moslims bestaat behalve uit woorden ook uit een voorgeschreven serie van lichaamsbewegingen en -houdingen. Men onderzocht hoe de verschillende lichaamsbewegingen en -houdingen invloed uitoefenden op het brein. De vrijwilligers verrichten elk een gebed, waarbij woorden (smeekbedes en Koranteksten) en bewegingen werden gecombineerd en een gebed met bewegingen, maar zonder woorden.

De onderzoekers vermoedden dat er een connectie zou zijn tussen alfagolven – die worden geassocieerd met ontspanning – en bepaalde fases van het gebed. Eerdere onderzoeken hadden dat al bewezen. In de praktijk bleek inderdaad dat de alfa-activiteit enorm toenam in de pariëtale – of wandkwabben. Die spelen een rol bij het integreren van de zintuiglijke informatie en bij het ruimtelijk denken. En ook in de daarboven gelegen occipitale kwabben of achterhoofdskwab die de prikkels van de buitenwereld, zoals visuele prikkels, interpreteren. Wonderlijk genoeg werd dit alleen waargenomen tijdens de sajdah, de prosternatie, waarbij voorhoofd en neus de grond raken. En was er geen verschil waar te nemen tussen het gebed met en zonder woorden.

Op het moment van de sajdah laten we ons ego en onze arrogantie los en geven we ons in nederigheid en eerbied over aan de Heer der Werelden.

Multidimensionaal

Betekent dit dat de salaah alleen werkt als de aanbidder veel aandacht besteed aan de sajdah? Of dat de woorden tijdens het gebed niet van belang zijn? Deze conclusies kunnen we niet trekken, aangezien het gebed een multidimensionale actie betreft, die verschillende aspecten en motivaties behelst. Geen moslim neemt een pauze tijdens zijn werk om de alfa-hersengolven een boost te geven. Behalve de woorden is de juiste intentie, de juiste aandacht en het ontzag voor Allah ook zeer belangrijk. Bovendien blijkt uit andere onderzoeken weer wat de invloed is van het uitspreken of denken aan begrippen als genade of vrede op de hersenen.

Wel blijkt uit het feit dat de alfagolven toenamen tijdens de sajdah in dit onderzoek, dat het beoefenen van de sajdah leidt tot ontspanning, verminderen van spanning en een verbeterde focus. Doufesh en zijn collega’s vermoeden dat de oorzaak hiervan is dat de vrijwilligers ogen heel dichtbij de grond waren, waarmee ze het visuele veld behoorlijk verminderden. Alfagolven worden vaak geassocieerd met gesloten ogen of een verminderde visuele input. Wat de onderzoekers niet vermeld hebben, is dat wij tijdens de sajdah het dichtstbij Allah zijn. De Profeet Mohammed ﷺ zei namelijk over de sajdah, dat wij hiermee dichterbij Allah komen: “De dienaar is zijn Heer het meest nabij als hij in sajdah is.” (Muslim).

Op het moment van de sajdah laten we ons ego en onze arrogantie los en geven we ons in nederigheid en eerbied over aan de Heer der Werelden.

Er zijn ook andere recentere onderzoeken over de salaah die over de lichamelijke voordelen gaan. Zo zou bidden zoals moslims het gebed verrichten goed zijn voor de rug en de gewrichten, mits het op de goede wijze wordt verricht.  

Bronnen: www.iocob.nl,  www.patheos.com, www.sciencedaily.com. Foto’s: Hoofdfoto: pixabay, Wikipedia (schilderij), Rovere Maurizio (man in woestijn)

Wil je meer lezen over het gebed en onze hersens? Lees dan ook: Sura ad Duha: Allah heeft je niet verlaten

 

Geneeskunde van de profeet, Gezondheid en wetenschap
dhikr, gebed, hersens, Salaah, smeekgebed, wetenschap
Over Nora Naber
Nora (Beanoor) is een Crea Bea met woorden. Ze schrijft liever dan dat ze spreekt, maar als zij zich ergens thuis voelt, kan ze ook een spraakwaterval zijn. Nora houdt niet van de hokjesgeest; maar wel van mensen die echt zijn.
Zie alle berichten van deze auteur
Kanker als beproeving en leerproces
De enorme volharding van professor Eqbal Dauqan
15 februari 2023
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
24 mei 2022
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
21 april 2022
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?
De Profeet Joenoes: “Ik was één van de onrechtvaardigen.”

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Oem Salamah: dapper, vastberaden, mondig en wijs
Overpeinzen en reflecteren: Tafakkoer (deel 2)

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
5 verzen uit de Koran die je leven kunnen veranderen
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
As salaat: bidden is beter dan slapen
Vind heling van geestelijke en lichamelijke ziekten in de Heilige Koran
Het is op Uw genade dat wij rekenen, O Al Hayy
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Koop dan iets via onze webshop.
Bekijk de webshop