Kunnen bidden waar je bent als het tijd is voor het gebed. Voor veel moslims in Nederland is dat een grote wens. Zeker als je overdag niet thuis bent en er op je werk geen plek is waar je je even terug kunt trekken voor het gebed. Rust vinden voor jouw verbinding met Allah is heel persoonlijk en niet iets dat je zomaar overal kunt en wilt doen.
Maak kennis met de ‘Muslim Bid Box’. Een initiatief van Youssra Douiyeb, geboren uit persoonlijke nood. Toen ze na haar scheiding haar rijschool hervatte, was ze letterlijk de hele dag onderweg. “Ik gaf les in drie steden en kon tussen de lessen door niet makkelijk even naar huis. Dus zocht ik naar openbare locaties waar ik wist dat ik mijn gebed kon doen, vaak in een winkel of kantoor van mensen die ik al kende. Op een dag kreeg ik de ingeving dat ik niet de enige ‘bid-nomade’ was. Zo ontstond het idee om een doos met spullen voor het gebed te plaatsen op openbare plekken. Ik ben gewoon begonnen in mijn directe omgeving. Als ik hoor of denk dat een locatie geschikt is voor een bidbox, ga ik erop af. Insh’Allah gaan onze dozen straks ook de grens over. De eerste interesse in België en Duitsland is er al!”
Praktisch pakket
Nu zul je je afvragen: wat is een Muslim Bid Box eigenlijk? Qua uiterlijk is het een doorzichtige doos met alles wat je nodig hebt om het gebed te doen. Youssra wilde dat het een praktisch pakket zou worden dat voor iedere moslim geschikt is. “Omdat we de wassing doen en dus natte voeten krijgen, zit er een set grote en kleine slippers in. Omdat niet alle vrouwen een hoofddoek dragen en de meeste mannen ook graag bidden in een qamis (gebedsgewaad), zitten er in de box een mannelijke en vrouwelijk variant in. Bij het gebedskleed voor de vrouwen zit de hoofddoek eraan vast.
Voor het doen van de wassing is er een kleine gieter en voor de volledigheid ook een tayammum-steen voor een eventuele droge wassing. Het gladde en lichtgewicht gebedskleed heeft een etui met ingebouwde kompas; handig op momenten dat je telefoon niet opgeladen is om de qibla (gebedsrichting) te zoeken. De gebedskrans is lichtgevend, zodat je hem ook in de avond kan gebruiken zonder het licht aan te doen. Tot slot is er nog een Koran met een stevige hoes eromheen en een deurhanger waarop ‘niet storen’ staat. Dat laatste item is vooral belangrijk als de bidruimte bijvoorbeeld ook een kolfkamer of stilteruimte is; met de hanger geef je aan dat de kamer op dat moment in gebruik is.”
Belangrijker nog is waar de bidbox symbool voor staat. “Het geeft het signaal dat er plek is voor ons als moslims, dat we er mogen zijn. Op het moment dat ik een doos mag plaatsen, is dat een erkenning van het feit dat het gebed de normaalste zaak van de wereld is. Ik heb zelf vaak genoeg meegemaakt dat ik afwijzende reacties kreeg op de vraag of er een plek was om te bidden. Sommige mensen lijken het te zien als aandachttrekkerij, terwijl ik het juist vraag om anderen niet voor het hoofd te stoten.”
Een bidplek vinden
Mohamed Alkaduhimi, de app-bouwer die vanuit zijn bedrijf Wise Minds de digitale kant van de Muslim Bidbox voor zijn rekening neemt, heeft ook ervaren hoe hij worstelde met het vinden van een bidplek. “Ik weet nog hoe ik tijdens mijn studie en later in loondienst altijd een rustig hoekje achter een pilaar of kast opzocht, hopend dat niemand me op zou merken. Het was voor mij belangrijk om geen onrust te brengen of mijn collega’s lastig te vallen en dus trainde ik me in het zo onzichtbaar mogelijk het gebed doen. Ik heb inmiddels mijn eigen kantoor en natuurlijk een bidbox in huis”.
Op dit moment zijn er al meer dan negentig plekken waar een Muslim Bid Box staat. In de app kun je zien of er een locatie in de buurt is. “We maken onderscheid tussen openbare en ‘gesloten’ locaties en ook de plekken waarmee we nog mee in onderhandeling zijn over de box staan er al op. Wat me opvalt is dat juist ondernemers graag mee willen werken. Ik vind het getuigen van sterk leiderschap dat zij iets durven te omarmen dat ze niet kennen. Juist de overheid en de scholen zijn terughoudend, terwijl daar veel moslims rondlopen. Juist in deze tijd van polarisering is het van belang om het gebed te zien voor wat het is: een oprechte intentie en diep persoonlijke wens om je aan de regels van je geloof te houden.”
Dragon’s Den
“Een grote boost kregen we begin dit jaar toen we in het Nederlandse programma Dragon’s Den een pitch mochten doen”, vertelt Youssra. “We hebben uiteindelijk geen financiering gekregen, maar het was een verademing dat ons verhaal serieus genomen werd en we een podium kregen in de zakenwereld. Het is nu ook iets makkelijker om het gesprek te openen met niet-moslims. Ik leg uit hoe we ons als moslims op ons gemak voelen als we weten dat een ander ons gebed serieus neemt. En dat een kleine ruimte van twee vierkante meter meer dan voldoende is.”
Youssra wil het aantal bidboxen op een organische manier laten groeien. “We hebben er bewust voor gekozen om een stichting te zijn en hebben de privacy en discretie van de app tot topprioriteit gemaakt. Op dit moment richt ik me vooral op scholen voor middelbaar onderwijs. Ik stap gewoon op mensen af. En als ik niet een harde ‘nee’ krijg, blijf ik proberen. Het maakt me niet uit of het moslims of niet-moslims zijn. Ik leg altijd duidelijk uit hoe belangrijk het gebed is. Dat je letterlijk even uit je dagelijkse beslommeringen stapt om tijd te maken voor je Schepper. Een soort opladen van je accu, even focussen op waar het in het leven nu echt om draait.”