Terwijl Aboe Soefjan één van de felste tegenstanders van de Islam was die de moslims vervolgde en martelde, werd zijn dochter in het geheim moslim. Haar naam was Ramlah, beter bekend als Oem Habiba.
Ramlah was de dochter van Safiyah bint Abi Al As en van de grote leider van de Qoeraish, Aboe Soefjan. Als leider was hij eigenlijk één van de grootste vijanden van de Profeet Mohammed ﷺ . Met zijn rijkdom en macht dwarsboomde hij de plannen van eenieder die zich wou bekeren tot de Islam.
Haar leven staat op het spel
Ramlah, die al jong getrouwd was met Oebaidoellah ibn Jahsh, en samen met haar man een goed leven leidde, werd als één van de eerste mensen in het geheim moslim. Zij steunde de Profeet Mohammed voor de volle 100% ondanks dat haar vader zo’n ferme tegenstander was. Maar zodra het nieuws van hun bekering bekend werd, was het voor Ramlah en haar man niet meer veilig in Mekka. Hun leven kwam al gauw op het spel te staan.
Ondanks dat Aboe Soefjan haar op allerlei manieren probeerde te overtuigen om zich af te keren van de Islam, bleven Ramlah en haar man trouw aan hun geloof. Aboe Soefjan schaamde zich diep voor zijn dochter. Toen de Qoeraish dat merkten, richtten zij hun woede en pijlen volledig op het echtpaar. De Profeet ﷺ zag dat de martelingen en beledigingen ondraaglijk werden voor zijn volgelingen en adviseerde hen te emigreren naar Abbesinië, het huidige Ethiopië. Hij genoot zelf nog bescherming van zijn oom Aboe Talib, maar een ieder die geen familie had die hen steunde had het zwaar. Hij zei: “Als jullie naar Abessinië vertrekken, is dat beter voor jullie. Het is een goedee omgeving en de christelijke koning – de Negus – die daar heerst, staat geen intolerantie toe. Blijf daar totdat Allah jullie verlicht van jullie zorgen.”
Ramlah was ondertussen bevallen van een dochtertje, Habiba. Vanaf nu zal ik haar daarom ook Oem Habiba noemen. Dit is de naam waarmee zij bekend staat. Voor de toekomst van haar kleine Habiba besloten zij en haar man in het geheim te vertrekken uit Mekka.
De legendarische woorden van de Negus
Aboe Soefjan en de overige leiders van Mekka schrokken dat de moslims plotseling Mekka hadden verlaten. Ze hadden alle vele martelingen dapper doorstaan. Maar zijn dochter en kleindochtertje hadden het land verlaten op zoek naar een betere toekomst. Het was zijn eer te na dat er nu een andere leider was die wel goed voor hen zou zijn. De leiders besloten om zo snel mogelijk Amr als afgevaardigde naar Abessinië te sturen. Hij moest ervoor zorgen dat de Negus de moslims zo snel mogelijk weer zou terug sturen.
Amr nam veel waardevolle cadeaus mee en waarschuwde dat de vluchtelingen eigenlijk criminelen waren. Ze hadden de wet overtreden en beledigden zowel de religie van de Qoeraish als het christendom. De Negus wilde eerst het verhaal van de moslims horen en Djaafar, de neef van Profeet Mohammed ﷺ, sprak in het paleis om de moslims te verdedigen.
Nadat hij het verhaal van de kant van de moslims hoorde, sprak de Negus de legendarische woorden: “Wat is geopenbaard aan jullie Profeet Mohamed en hetgeen Jezus, de zoon van Maria predikte, komt van dezelfde Bron.” Nadat hij een lijn in het zand trok zei hij tegen Amr: ‘Het verschil tussen uw mensen en mijn mensen is niet groter dan de dikte van deze lijn in dit zand.’ Hij sprak vervolgens uit dat onder zijn bewind elke moslim veilig zou zijn en dat hij ze voor geen goud zou uitleveren.
De nachtmerrie
Eindelijk overviel Oem Habiba een kalmte die ze al lang niet meer had gevoeld. Ze was eindelijk veilig. Maar de rust die ze voelde was niet voor lang. Het is overgeleverd dat op een nacht Oem Habiba een visioen kreeg waarin zij haar man zag zwemmen in een gigantische oceaan waarbij hij elke keer overspoeld werd door duistere golven. Hij bevond zich in een gevaarlijke situatie. Ze schrok wakker en was helemaal in paniek, maar besloot haar droom aan niemand te vertellen.
De dag na haar nachtmerrie was echter nog niet voorbij of Oebaidoellah kondigde aan, dat hij geen moslim meer was, maar dat hij zich had bekeerd tot het christendom. Ramlah’s kalmte was verdwenen. Dit had ze niet zien aankomen. Hij zette haar onmiddellijk voor de keus om te scheiden of om het christendom aan te nemen. Oem Habiba was in shock. Wat moest ze doen?
Waar ze tot nu toe een team waren geweest in moeilijke tijden, zette hij haar nu voor een onmogelijke keuze. Moest ze hem volgen en ook haar religie achterlaten om het gezin te redden? Elke vezel in haar lichaam begon te trillen. Ze hield zielsveel van haar man en vader van haar kind.
Hoe kon Oem Habiba haar geloof in de Enige Schepper verruilen voor een religie waar ze niet in geloofde. Ze had alles voor haar man over, maar haar liefde voor hem kon haar liefde voor Allah niet overtreffen. Maar wat moest ze dan doen? Terug naar haar vader zou net zo goed betekenen dat ze afstand moest nemen van haar geloof en principes. Hoe zou ze meerdere goden kunnen aanbidden als ze overtuigd was dat Allah, de Enige is die het recht heeft aanbeden te worden?
Moederziel alleen
Voor Oem Habiba was er gevoelsmatig geen enkele keuze behalve hier, in een vreemd land, zonder man of ook maar enige familie, haar dochtertje in alle eenzaamheid op te voeden. Hier was de enige plek waar zij haar geloof in veiligheid kon uitvoeren. Oebaidoellah vertrok diezelfde dag nog en liet haar moederziel alleen.
Er zat niets anders op voor Oem Habiba om haar hoop op Allah te vestigen en op eigen benen te gaan staan. Ze was vastberaden er alles aan te doen haar dochtertje de beste opvoeding te geven. Ze vertrouwde op Allah en zou proberen een bestaan op te bouwen. Wie weet wat de toekomst nog zou brengen?
Kort na haar scheiding kreeg ze echter bericht dat Oebaidoellah was overleden. Hij was een wijnhandel begonnen maar was zelf stevig gaan drinken en uiteindelijk overleden aan de gevolgen van alcohol. De kleine Habiba had nu geen vader meer en Oem Habiba stond er nu echt op alle gebieden van de opvoeding alleen voor.
Een bijzondere boodschap
Maar Oem Habiba was een strijdster. Vastbesloten en vol vertrouwen nam ze het heft in eigen handen en bouwde een eigen bestaan op. Haar band met Allah was intens en was alles wat zij nodig had. Op een dag werd er onverwacht aan de deur geklopt. Het was Barrah, de vrouwelijke bediende van de Negus. Ze kwam met een bijzondere boodschap. Ze zei: “Ik kom hier met de groet van de Negus. Profeet Mohammed heeft hem een brief gezonden waarin hij de Negus heeft aangewezen om jou ten huwelijk te vragen.”
Oem Habiba die dit aanzoek van de Profeet ﷺ zelf totaal niet had verwacht, was ontzettend blij. Ze riep enthousiast: “Allah heeft mij een boodschap vol vreugde geschonken!” Ze deed al haar sieraden af uit vreugde en gaf deze aan Barrah. Vervolgens ging ze naar Khalid ibn Said ibn al As en vroeg of hij haar wakiel (zaakwaarnemer) wilde zijn. Hij was een moslimbroeder die haar het meest nabij stond en waar zij veel respect voor had.
Oem Habiba werd vervolgens door de Negus uitgenodigd om in zijn paleis de huwelijksceremonie te houden. Het paleis van de Negus was prachtig. Eromheen lagen prachtige tuinen met geurende bloemen en planten. De hallen waren groot en het meubilair was luxe met mooie decoratieve stoffen bekleed. Oem Habiba stond nu midden in het paleis en werd hier gehuwd door de Negus, of te wel de koning van Abessinië zelf. De hele huwelijksceremonie was echter zonder de aanwezigheid van de Profeet Mohammed ﷺ. Voor hem was de reis naar Ethiopië niet mogelijk.
De bruidsschat
Oem Habiba stond voor de Negus, die speciaal voor haar een speciale khoetba (preek) had voorbereid. De Negus zei: “Alle lof aan Allah, de Heilige, en ik getuig dat er geen God is dan Allah en dat Mohammed (saws) Zijn dienaar en boodschapper is. En dat Hij goed nieuws zond aan Jezus, zoon van Maria. De Profeet van Allah heeft mij gevraagd het huwelijk tussen hem en Oem Habiba, de dochter van de leider van de Qoeraish, Aboe Soefjan te sluiten. Ik ga daarmee akkoord en uit naam van hem schenk ik haar een bruidsschat van 400 gouden dinars. Hij gaf het bedrag aan Khalid die het aannam en opstond voor zijn preek.
Khalid zei: “Alle lof is voor Allah. Ik prijs Hem en vraag Zijn hulp en vergiffenis. Ik getuig dat Mohammed Zijn dienaar en Boodschapper is. Hij heeft Mohammed gezonden met de religie, leiding en de waarheid. Dit zodat het zal zegevieren over alle vormen van religie, ook al gaat dit in tegen de wil van degene die niet geloven. Ik ben de wakil van Oem Habiba, de dochter van Aboe Soefjan, en stem toe in het huwelijk van Mohammed ﷺ . Allah vraag ik om de Boodschapper en diens vrouw te zegenen. Ik feliciteer Oem Habiba voor de goedheid waar Allah haar nu mee zegent.”
Hij liep naar Oem Habiba en gaf haar de mahr (bruidschat) De sahaba (metgezellen) waren na de preek van Khalid van plan naar huis te gaan maar de Negus zei: “Blijf allemaal zitten, want het is van de soenna (gewoonte) van de profeten om voedsel te serveren op bruiloften.” Iedereen was blij om hier in het paleis te mogen blijven eten en het werd een hele vrolijke dag. Oem Habiba was enorm dankbaar en wilde een stukje van haar geluk delen.
Toen ze de mahr (de bruidsschat) ontving, zond ze 50 mithqaal (ongeveer 180 gram) aan goud naar Barrah, die haar als eerste het nieuws had verteld en die met haar in de vreugde had gedeeld. Ze zei tegen haar: “Ik gaf je alles wat ik had toen je mij het goede nieuws vertelde, maar toen had ik nog geen geld.”
Maar kort daarna kwam Barrah weer terug en gaf het goud dat Oem Habiba haar eerder had gegeven terug. Ze nam ook een doos tevoorschijn met de ketting die Oem Habiba haar eerder had gegeven en zei: “De Negus heeft mij opgedragen niets van u aan te nemen en u de geschenken van de Profeet terug te geven.”
Verwend
Ze kreeg van Barrah echter nog meer cadeaus van de Profeet ﷺ. Zo is bekend dat ze musk, aloe, saffraan en ambergrijs kreeg. Ambergrijs of kortweg amber is een bijzondere stof die zich in het binnenste van een potvis vormt. Het wordt af en toe op het strand aangetroffen en wie het dan vindt heeft geluk: ambergrijs is veel geld waard. Het is een kostbare stof die nog steeds wordt gebruikt, bijvoorbeeld in de parfumindustrie.
Geen enkele vrouw in die tijd werd zo enorm verwend. Maar Oem Habiba die zoveel had opgeofferd voor haar geloof, voelde hoe haar nachtelijke gebeden in één keer verhoord werden. Dit was een zegen van Allah! Wie had gedacht, toen haar ex-man haar binnen een dag verliet, dat ze ooit nog zou hertrouwen? En dan ook nog met een bruiloft in een paleis en met de beste man ter wereld? Ze was zo gelukkig en dankbaar.
Barrah stond nog naast haar en zei; “Ik ben ook moslima geworden en volg nu de religie van Mohammed. Wil je hem mijn salaam (vredesgroet) schenken en vertellen dat ik de shahada (de geloofsgetuigenis) heb gedaan. Vergeet het alsjeblieft niet.”
Medina
Ondertussen waren de meeste moslims in Mekka geëmigreerd naar Medina. Mohammed was nog in Mekka maar het was voor de moslims nu veilig om naar Medina te gaan. De Negus zorgde ervoor dat alle dertig moslims die in Abessinië waren naar Medina konden. Hij regelde twee boten en droeg Shuraḥbīl ibn Ḥasana, een bekeerling vanaf het prille begin op om over Oem Habiba te waken. De reis was lang maar Oem Habiba was ontzettend blij dat ze op korte termijn haar nieuwe echtgenoot zou ontmoeten.
Toen zij de Profeet in Medina ontmoette, waar hij inmiddels ook naartoe was gegaan, was ze uitgelaten en vertelde hem uitgebreid over het geweldige huwelijksfeest in het paleis en over de speciale band die ze had gevoeld met Barrah.
Ze zei: “Ik vertelde hem dat Barrah na het feest moslima was geworden en dat ik hem de salaam moest geven. De Profeet Mohammed reageerde enthousiast en blij en zei direct: ‘En haar wens ik ook de vrede en genade en alle zegeningen van Allah’. Wetende dat de doea (smeekbede) van een Profeet altijd uitkomt is dit het beste geschenk wat Barrah ooit had kunnen wensen.”
Contact met de familie
Oem Habiba had een gelukkig leven met de Profeet in Medina. Hij spoorde haar vaak aan om alsnog contact te onderhouden met haar familie. Ze had er moeite mee vooral omdat haar vader vele moslims het leven moeilijk maakte en vele doden op zijn geweten had.
Op een dag kwam haar vader naar Medina en besloot toch zijn dochter op te zoeken. Hij kwam binnen in haar huis en ging zitten op het matrasje van Mohammed. Oem Habiba pakte het matrasje en rolde het op en legde er een ander voor in de plaats. Dit raakte Aboe Soefian, want hij was een man van eer en erg hooghartig. Hij reageerde direct en zei: “Je bent nog erger dan toen je van mij vertrok.”
Toch bleef de Profeet erop hameren dat ze goed moest zijn voor haar familie. Toen op een andere dag haar broertje Muawiyyah op visite kwam en de Profeet vervolgens binnenkwam, zag hij dat zij haar jongste broer een knuffel gaf. De Profeet Mohammed lachte, ging naast haar zitten en vroeg haar: “Hou je van je broertje Muawiyyah?” Ze knikte met tranen in haar ogen en knuffelde hem weer. Hij keek daarna met een glimlach naar Muawiyyah en zei: “Als jij van hem houdt, hou ik ook van hem.”
Het duurde niet lang dat zowel haar broertje Muawiyyah als ook haar vader Aboe Soefian zich zouden bekeren tot de Islam, alhamdoelillah. Toen zij hoorde dat haar vader en broertje zich beiden hadden bekeerd tot de Islam, deed ze meteen sajdah (neerknieling) uit dankbaarheid. Ze werd overmand door een grote vreugde. Ze ging direct naar haar vader toe en de goede band, die zij voor haar bekering met haar vader had, werd volledig hersteld.
Oem Habiba stond in Medina bekend als een sterke, liefdevolle, diplomatieke vrouw die down to earth was. Zij was daarnaast erg sterk in haar aanbiddingen en er zijn ook ongeveer 65 overleveringen door haar overgeleverd. Eén van de bekendste is dat de Profeet ﷺ heeft gezegd: “Er zal een huis gebouwd worden in het paradijs voor iedereen die binnen een dag en een nacht twaalf rakaat bidt,” waarna zij zei: “Ik heb sinds ik deze woorden van de profeet Mohammed heb gehoord deze gewoonte nooit gelaten.”
Nieuwe beproevingen
Na een intens huwelijksleven van vier jaar met profeet Mohammed werd Oem Habiba opnieuw beproefd. De Profeet overleed en zij bleef nog 33 jaar verdrietig en alleen achter.
Ze was uiteindelijk getuige van de strijd tussen het neefje van de Profeet en vierde kalief Ali ibn Abi Taalib en haar broertje Muawiyyah. In deze chaos besloot zij bewust zich terug te trekken uit de politiek. Ze benadrukte het belang van een goede broederschap in Islam boven de politieke strijd en nam geen stelling. Ze bleef goed omgaan met elke moslim in de stad en werd door iedereen gezien als een wijze, diplomatieke vrouw die ervan hield om de gemeenschap te verenigen.
Op 74-jarige leeftijd werd ze ziek en riep ze Aisha (ra) en Oem Salama (ra) bij zich en zei: “Het is normaal dat er in de jaren wat problemen zijn ontstaan tussen ons. Als er iets met mij of jullie gebeurd dan vraag ik Allah om Zijn vergeving. En dat Hij jullie niet ter verantwoording roept vanwege mij.” Zij zeiden: “Wij zullen ook Allah vragen om jou niet ter verantwoording te stellen voor ons.” Toen Oem Habiba dit hoorde glimlachte ze en was ze tevreden.
Kort daarna overleed Oem Habiba. Haar jongste broertje Muawiyyah was op dat moment de leider van de gelovigen en heeft het gebed voor haar geleid. Moge Allah swt haar de hoogste plek in Djannah (het Paradijs) schenken en ons daar samen met haar laten genieten.
hoofdfoto: Flickr.com