Waarom gaat het in zoveel huwelijken mis? Waarom is het zo moeilijk om als geliefden ook op de lange termijn een goed team te vormen? Abbas Merali, die samen met zijn vrouw Shaheen het boek ‘From Marriage to Parenthood: The Heavenly Path’ schreef, legt uit wat volgens hen de vier hoofdoorzaken zijn voor een scheiding. Inzichten die belangrijk zijn voor iedereen die in een moeizaam huwelijk zit of al een breuk achter de rug heeft. Leer ze kennen om te voorkomen dat je huwelijk mislukt.
Het huwelijk is een verbintenis die je met iemand aangaat voor de rest van je leven en zelfs daarna, in het Hiernamaals, duurt het voort. Het is de bedoeling van het huwelijk, dat je je leven deelt met je levenspartner, je wederhelft. En dat is niet de eerste de beste. Het moet iemand zijn die je zorgvuldig gekozen hebt. Iemand met wie je je toekomst wil opbouwen en met wie je dichter bij Allah wil komen.
Jammer genoeg is het huwelijk niet altijd rozengeur en maneschijn. Dat is de realiteit. Zoals dat in ieder huwelijk wel het geval is, zullen er ook momenten zijn waarbij jullie het niet eens zijn met elkaar. Of zal je partner iets doen of zeggen dat je niet prettig vindt. Dat kan op een volwassen manier opgelost en uitgepraat worden. Geen problemen tot nu toe. Maar wat als het niet opgelost raakt? Wat als je partner zijn of haar gedrag niet wil corrigeren?
Enkele voorbeelden daarvan zijn:
- Eén van de partners gaat vreemd
- Huiselijk geweld
- Financiële moeilijkheden (opgebouwde schulden)
- Inmenging (van ouders, schoonouders, vrienden, sociale media, enz.)
- Geestelijke gezondheid (depressie, angst, enz.)
- Lichamelijke gezondheid (partners kunnen het huwelijk niet consumeren, enz.)
- Onverenigbaarheid (twee totaal verschillende personen zijn)
Deze voorbeelden kunnen allemaal herleid worden naar vier hoofdoorzaken. Het zijn de wortels waar de meeste problemen uit voort groeien. En die ertoe kunnen leiden dat je huwelijk mislukt.
* Bagage *
Ieder van ons draagt bagage met zich mee. En die neem je ook mee naar je huwelijk. Je bagage bestaat uit dingen die je in je leven hebt meegemaakt of gezien. Dat kan bijvoorbeeld de relatie tussen je ouders zijn. Of jouw relatie met je ouders en broers of zussen. Het kan ook gaan om beslissingen die je in je leven hebt genomen. Je studies die je al dan niet voltooid hebt, een verloving die is stukgelopen, enz. Al die ‘koffers’ kunnen een enorme invloed op je hebben, zonder dat je dat doorhebt.
Binnen het huwelijk komen de twee ‘koffers’ samen, die van jou en die van je partner. Je hoopt dat je iemand vindt die jou kan helpen met jouw bagage. Maar wat je niet verwacht, is dat je partner ook met bagage komt waarbij hij/zij jouw hulp nodig heeft. Je verwachtte juist dat je partner jou zou helpen. Laat die verwachtingen over en weer nou net het probleem zijn.
Het gevolg is miscommunicatie. Wanneer je als man bijvoorbeeld opgroeit met alleen maar broers dan is het meestal niet vanzelfsprekend dat je over je gevoelens praat. “Je bent een man! Gedraag je dus ook zo!” Het gevolg is dat je mogelijk je gevoelens opkropt, terwijl het binnen een huwelijk juist belangrijk is om te communiceren. Dat is moeilijk als je het niet gewend bent. Toch is dat een proces dat vroeg of laat in gang moet komen om problemen te voorkomen.
Hetzelfde geldt voor de vrouw. Als je bijvoorbeeld bent opgegroeid met een vader die vreemdging en die je moeder ongelukkig maakte, dan kan dat een invloed hebben op jouw perceptie van mannen en het huwelijk in het algemeen. Je vertrouwt je partner niet helemaal, omdat je denkt dat hij je vroeg of laat toch zal bedriegen. Het wantrouwen dat je hebt, moet omgezet worden in vertrouwen. Dat kost natuurlijk ook tijd.
* Onzekerheid *
Je niet goed in je vel voelen of onzeker zijn, is de tweede hoofdoorzaak. Onzekerheid kan het resultaat zijn van de bagage die je draagt of omdat je geen doel in je leven hebt.
Een probleem dat hieruit kan voortvloeien is bijvoorbeeld dat je schulden opbouwt. Sommige ouders kopen allerlei dingen voor hun kinderen, die ze zich eigenlijk niet kunnen veroorloven. Denk maar aan een smartphone, tablet, laptop, spelconsole, hoverboard, elektrische step, enzovoort. Waarom doen ze dat? Omdat de kinderen van de buren, vrienden of andere mensen in de omgeving dit ook hebben. Je eigen kinderen kunnen toch niet achterblijven? Dus koop je dat ook allemaal. Dat is een vorm van onzekerheid. Het gevolg is dat je financiële problemen krijgt en de stress die dat met zich meebrengt kan op een gegeven moment de genadeklap zijn voor je huwelijk.
* Niet volwassen zijn *
Een derde belangrijke oorzaak is wanneer een van of allebei de partners zich nog niet heeft ontwikkeld als volwassene en zich nog als een kind gedraagt. Wanneer je je ouders bijvoorbeeld laat bemoeien met je huwelijk, dan geef je ze macht over jouw huwelijk en gedraag je je dus eigenlijk nog steeds als een kind.
Eenmaal getrouwd is het de bedoeling dat je de verantwoordelijkheid neemt over je leven. Dat je de regie neemt en je niet afhankelijk opstelt van je ouders. Je hebt er zelf voor gekozen om te trouwen en je bent nu volwassen.
Een belangrijk kenmerk van een volwassene is dat deze kan omgaan met kritiek en bereid is om zijn of haar gedrag te veranderen, om zich te ontwikkelen. Bij een kind is dat nog niet het geval. Die kan niet of niet zo goed tegen kritiek.
Wanneer twee ‘kinderen’ trouwen, kan dat dus een recept zijn voor een mislukt huwelijk.
* Niet weten wie je bent *
Het laatste probleem is niet weten wie je bent of wie je was. Je wist, voor je trouwde, niet wat je kernwaarden zijn of welke dingen wezenlijk voor je zijn. Daar had je nog niet over nagedacht.
Meestal wordt de volgende vraag gesteld: “Wat is de partner waar je naar op zoek bent?” Dat is de verkeerde vraag. De juiste vraag is: “Wie ben jij?” Wanneer je jezelf kan beschrijven, is het veel gemakkelijker om te begrijpen bij welke persoon je past.
Neem bijvoorbeeld de vraag aan de aanstaande man: “Ik draag geen hijab (hoofddoek). Is dat een probleem voor jou?” en zijn antwoord: “Ach, dat maakt niet uit voor mij, het is niet echt een issue.” Het kan zijn dat je daar als jongeman bijvoorbeeld geen problemen mee hebt, maar dat dat later in je huwelijk wel begint te knagen. Dat nu je dochters hebt gekregen, je eigenlijk toch liever hebt dat je vrouw zich bescheiden kleedt. Maar eenmaal getrouwd kun je niet meer van je vrouw verlangen om zich te bedekken. Dat is nu eenmaal hoe ze is en je was daar in het begin akkoord mee gegaan. Omgekeerd is het hetzelfde. Wanneer de hijab jou heel dierbaar is als vrouw, kan je man je niet opeens vragen om die af te zetten. Dat is nu eenmaal jouw kernwaarde.
Hoe voorkom je een scheiding? Bepaal je kernwaarden
Nu we weten wat de vier hoofdoorzaken zijn voor het mislukken van een huwelijk, kunnen we gaan kijken wat we ertegen kunnen doen. En laat dat nu precies het laatste punt betreffen: het bepalen van je kernwaarden. Dit is namelijk een eerste belangrijke stap bij het maken van de keuze van de partner die bij je past. Het beste is om dit voor het huwelijk voor jezelf duidelijk te hebben. En dan niet per se omdat je zo graag wil trouwen, maar gewoon voor jezelf. Om te weten wie je bent en wat zo belangrijk is voor jou.
Wanneer je getrouwd bent en dan pas ontdekt wat je kernwaarden zijn, dan kan dat misschien te laat zijn. Je realiseert je dan dat je eigenlijk niet de persoon bent die je eerst was. Of die je beweerde te zijn.
- “Eigenlijk hecht ik niet zo aan materiële dingen, maar ik zei wel dat dat zo was.”
- “Eigenlijk is de hijab toch wel belangrijk voor mij.”
- “Mijn man bidt niet. Hoe gaat hij zijn kinderen uitleg geven over de islam?”
- “Ik had toch liever dichter bij mijn ouders gewoond.”
- “Liever had ik dat mijn vrouw thuis was gebleven voor de kinderen.”
Dit zijn voorbeelden van dingen waar je voor je huwelijk niet echt bij stilstond, maar die wel voor onenigheid kunnen zorgen. Het is dus belangrijk om geen opofferingen te doen aangaande de zaken en waarden die zo belangrijk voor je zijn, dat het je hart zou breken als je ze zou moeten opgeven. Niet weten wie je bent voordat je gaat trouwen, kan dus een enorme invloed hebben op je huwelijk.
Zoek eerst uit wie je zelf bent, wat je doel in het leven is en wat jouw prioriteiten zijn. Ontdoe je van je last(en), voordat je je partner ermee ermee opzadelt. Word, met andere woorden, éérst emotioneel volwassen voordat je gaat trouwen. Zo voorkom je dat je huwelijk mislukt of dat je onnodig lijdt in een huwelijk.
Wat kunnen we leren van de negatieve voorbeelden?
Het is best wel bevrijdend voor je als je weet wat de belangrijkste oorzaken zijn van een mislukt huwelijk. Want zal ik je wat verklappen? We maken dit allemaal mee. Iedereen herkent zich wel in één van de vier hoofdoorzaken die opgesomd zijn.
Een van de mooiste dingen van het huwelijk is dat het een van onze belangrijkste behoeften vervult, namelijk het verlangen om te groeien. En een van de beste manieren om te groeien, is door middel van een huwelijk. Het helpt je om je te ontdoen van je bagage. Door een ander te helpen, zal je zelf ook een beter persoon worden. En het helpt je om de balans te vinden. En dat is hard werken!
Een betere persoon worden, betekent dat je moet weten wat je problemen zijn. Je kan je daar alleen maar bewust van worden wanneer je partner je vertelt waar je mee zit. Een huwelijk is alsof je jezelf een spiegel voorhoudt. En dat kan best wel pijnlijk zijn.
Ben je bereid om te veranderen?
En wat nog moeilijker is, is het probleem aanpakken door jezelf aan te pakken. Bereid te zijn om je gedrag te veranderen. Dat kan jaren duren, misschien wel meer dan tien of twintig jaar. En dat is waar de liefde en genade tussen man en vrouw om de hoek komt kijken, die door Allah gegeven is. Dat je dankbaar kunt zijn, dat je partner je geholpen heeft een beter mens te worden. Door je te spiegelen, door je te steunen.
De relatie tussen man en vrouw is uniek. Je kan het eigenlijk met geen enkele andere relatie vergelijken. Je kunt je voor iedereen verbergen, maar er is één persoon waar je je niet voor kunt verstoppen en dat is je wederhelft. Dat komt omdat jullie zo dicht bij elkaar zijn, zo verweven zijn met elkaar. Wat hij/zij ziet, kan geen ander zien. Zelfs je eigen ouders konden dat niet zien!
Nu je weet wat de vier grootste triggers zijn, ben je beter gewapend en voorkom je dat je huwelijk mislukt. Natuurlijk kunnen er ook andere problemen spelen binnen je huwelijk. Dan raad ik je aan om dit artikel eens door te nemen.
Als laatste vraag ik Allah om jou – als je nog niet getrouwd bent – van een vrome partner te voorzien en je huwelijk te zegenen.
Bron: youtube.com, Hoofdfoto: pikist.com