15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Maak kennis met onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitterLinkedin

Als vrouw verlost van het juk dat Schuldgevoel heet

Door Meryem el Bakiouli
19 juli 2018
6688 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

Het eeuwige schuldgevoel. Het kan zo maar zijn dat jij er als vrouw helemaal geen last van hebt. Lijkt me geweldig eerlijk gezegd. Verlost van het juk dat Schuldgevoel heet.

Ik kan jullie in alle eerlijkheid zeggen dat ik er wel degelijk mee te maken heb. Schuldgevoelens richting mijn man, mijn kinderen, mijn familie, vrienden, soms zelfs tegenover mijn huis. Schuldgevoel is als een vaste metgezel die me bijna nooit in de steek laat. Zeker niet op onderstaande 6 punten: soms is Schuldgevoel geheel op z’n plaats, maar ook vaak ontzettend misplaatst.

-1-
Deadlines

Toen ik nog fulltime mama was, bestond dat woord niet. Er waren geen deadlines. Het enige waar ik bekend mee was waren de drie R-en. Oftewel Rust, Reinheid en Regelmaat. Nu is dat totaal anders. Deadlines lijken vooral te leunen op de drie S-en. Snel, Stress en Spanning. De drie elementen waar ik – in de combinatie gezin, studie, eigen bedrijf – nu vooral mee te maken heb.

Sinds een jaar of drie komt het steeds vaker voor dat ik me moet haasten omdat er overal deadlines aan verbonden zijn. De laatste jaren heb ik dit zo vaak geroepen, gezegd, gesnauwd, nog-net-niet-geschreeuwd, dat ik mezelf beter ‘Mevrouw Deadline’ kan noemen. Gelukkig verschijnt daar dan Schuldgevoel om me een beetje tot de orde te roepen voordat ik me ontpop in een egoïstische gillende heks.

“Mijn schuldgevoel werkt hier als de rem die me even stopt”
#schuldgevoelisrem

Schuldgevoel schudt me wakker en laat zien wat mijn stressvolle gedrag voor invloed heeft op iedereen, maar ook op mezelf. Een deadline is belangrijk, echter niet belangrijker dan wat er echt toe doet. Schuldgevoel zorgt ervoor dat ik met een andere blik kijk naar mijn op dat moment bepalende deadline. Dit helpt mij om te beslissen op welke manier ik het beste met die deadline kan omgaan zonder daarbij al te veel schade toe te brengen aan de mensen om mij heen.

Schuldgevoel maakt dat je beter stilstaat bij het belang van alle deadlines die er op een dag zijn.

-2-
Spik en span

“Waar zijn die dagen dat het huis altijd zo netjes geordend was?”, klaagt mijn man zo nu en dan wanneer de chaos in huis af en toe buiten proportie groeit. Meestal trakteer ik hem dan op een aantal gevatte opmerkingen zoals “Die dagen zijn voorbij…thank God!” Of “Ik zou zeggen, zwaai met die handjes van je en doe je ding!” en ga weer vrolijk verder met mijn bezigheden. Althans dat is wat ik tracht te doen, want ineens en zomaar uit het niets voel ik die vervelende metgezel luisterend naar de naam Schuldgevoel mij een klap geven. Mij aansporend om toch weer te gaan poetsen. Een stem waar ik toch nog steeds gehoor aan blijf geven. Het helpt ook niet dat ik zelf een hekel heb aan rommel in m’n huis.

“De zorg voor een spik en span huis deel je samen, met z’n allen”
#rommelmaakjesamen

Ik ging erg onder de rommel gebukt en kon elke keer weer die druk van Schuldgevoel niet weerstaan. Schuldgevoel krijgt in mijn ogen nog veel te vaak zijn zin en belemmert daarmee andere belangrijke zaken. Maar nu draai ik het om. Wanneer de rommel de spuigaten uit komt, kun je ook met z’n allen de mouwen opstropen. Je huis spik en span houden kan ook saampjes. En is nog gezellig en sneller ook.

-3-
Kopje koffie, kopje thee

Als het aan mij ligt breng ik mijn dagen thee lurkend of koffie drinkend door, hangend op een terrasje of lekker knus thuis, afhankelijk van het weer. Goed gezelschap erbij. Of lekker in mijn uppie; ik ben een gelukkig mens. Laat alle taken en verplichtingen maar lekker liggen, denk ik dan. Jammer genoeg laat Schuldgevoel me niet met rust. Zodra ik het mezelf comfortabel maak en geniet van mijn kopje koffie of thee, duurt het niet lang voor Schuldgevoel gezellig aanschuift. Hoe langer ik lekker zit, hoe dichter bij Schuldgevoel komt, tot hij me helemaal verstikt en er geen slok meer door mijn keelgat komt.

“Geniet van de rustige momenten, ze zijn nodig om op te laden”
#bakkiedoenisopladen

Schuldgevoel heeft hier nog geen balans in kunnen vinden. Is zo ontzettend aanwezig wanneer ik een kopje koffie drink in mijn eentje en vooral heel erg afwezig wanneer ik met mijn man ben. Schuldgevoel lijkt vooral geprogrammeerd op het welzijn van mijn gezin. Daar is op zich niks mis mee, maar mezelf ontspannen is ook hard nodig. Dus nu probeer ik Schuldgevoel weg te wuiven en vertel hem dat ik het genieten van zulke momenten hard nodig heb om op te laden.

Schuldgevoel zorgt soms dat je almaar doorrent, terwijl het beter is om af en toe goed te ontspannen

-4-
Avondje bankhangen

Omdat mijn man en ik beide werken op verschillende tijden van de dag, is ons moment samen vooral ‘s avonds. Wanneer de kinderen lekker op bed liggen, de rust in huis is wedergekeerd en het huis – gelukkig – weer helemaal opgeruimd is. Dat is het moment dat wij gezellig op de bank ploffen, de dag bespreken (of niet), een film kijken onder het genot van wat lekkere (meestal) en gezonde hapjes.

Bankhangen noemen we dat. Het is zo’n belangrijk moment van de dag voor ons beiden dat we er allebei ons best voor doen. In mijn geval betekent dat vooral proberen mijn ogen open te houden. Dat lukt helaas niet altijd even goed en regelmatig word ik wakker gehouden door Schuldgevoel.

“Mijn man en ik doen beiden oprecht moeite om samen te zijn”
#schuldgevoelalscadeautje

Ik neem Schuldgevoel zijn bemoeienis niet altijd in dank af, want ik heb mijn slaap hard nodig. Tegelijkertijd ben ik ook dankbaar, want ik voel daardoor wel dat ik oprecht moeite moet doen voor ons samenzijn. Het is te vergelijken met de moeite die mijn man neemt om op tijd thuis te zijn op zijn vrije dagen bijvoorbeeld om samen te zijn. In dit geval is Schuldgevoel een soort cadeautje. Elke keer weer.

-5-
Uitgebreid kokkerellen

De dagen dat ik tijd in overvloed heb, kook ik met alle liefde en plezier. Geen gerecht is me teveel en alle ooit opgeslagen recepten worden uitgeprobeerd. Helaas komen deze dagen steeds minder vaak voor. Dan kook ik met wat er is en eten we wat de pot schaft. Ik laat me vooral leiden door tijd, gemak maar ook voedzaam en gezond. Meestal komen daar nu niet meteen de meest lekkere dingen uit tevoorschijn maar wél gezond. Dat houdt Schuldgevoel vaak buiten bereik en over het algemeen komt hij mij niet lastigvallen.

“Gezond en voedzaam eten lukt gelukkig nog wel tussen de bedrijven door” #wanneermaakjeweerietslekkers?

Schuldgevoel laat zich niet kisten en schuift soms gezellig aan. Zeker als de kinderen op dreef zijn en iets roepen in de trant van “Alweer groente? Wanneer maak je een keer iets lekkers? Weet je nog dat je – hier noemen ze een gerecht – maakte? Dat is zo lang geleden.” Diepe zucht.

-6-
Hobby’s en vrije tijd

Mijn allerliefste bezigheden zijn allemaal creatief: lezen, schrijven, mode ontwerpen, tekenen, klussen. Het  zijn allemaal hobby’s die ik graag in mijn vrije tijd doe. Laat vrije tijd nu net datgene zijn wat ik het minst heb. En wanneer ik die een keer wel heb dan wordt die tijd heel vlug al weer ingevuld door wat ik moet doen voor mijn gezin. Hoezeer ik ook van mijn man en kinderen hou, het zijn juist deze hobby’s die mij vormen als individu. Schuldgevoel denkt daar anders over en staat maar al te graag paraat om me allerlei dingen toe te fluisteren die ik zou móeten doen met mijn vrije tijd. Het woord wíllen komt in zijn woordenboek niet voor.

“Kiezen hoe ik mijn vrije tijd invul blijft een worsteling”
#vrijetijdiswillengeenmoeten

Niks is erger dan proberen te genieten van dingen die mogen en ondertussen gekweld te worden door de dingen die nog gedaan moeten worden. Resultaat is dat ik vaak geen van beide heb kunnen doen en ergens tussen beide blijf hangen. Besluiteloos. Ondertussen tijd verliezend. Schuldgevoel heeft me op dit punt nog totaal in zijn macht.

De kinderen helpen Schuldgevoel een handje, maar eigenlijk willen ze gewoon aandacht.

Schuldgevoel & mijn gezin

Mocht Schuldgevoel me een keer vergeten zijn, of het gewoon beu zijn om me telkens te attenderen, dan nemen mijn kinderen die taak met alle plezier over. Alle bovenstaande punten doen zij meestal nog eens dunnetjes over.

Vaak kan ik het met gemak relativeren en gaat het vaak om aandacht vragen. Maar soms overvalt Schuldgevoel me op een zwak moment en dan zwicht ik toch onder de druk en ga me ontzettend schuldig zitten voelen.

De gevoerde strijd is vaak een stille strijd. Het woedt in mijn binnenste en emoties razen door me heen als een storm. Meestal deel ik dit soort frustraties en ergernissen niet met mijn man. Simpelweg omdat hij een factor is die onbewust bijdraagt aan mijn schuldgevoel. En ook omdat hij de indruk wekt dat hij er zelf totaal geen last van lijkt te hebben. Ik zeg ‘lijkt’ omdat ik me niet kan voorstellen dat hij hierdoor niet geplaagd wordt. Totaal geen schuldgevoel lijkt me stug.

Toch is het een onderwerp wat niet erg vaak besproken wordt. En wanneer we het een keer wel doen, klopt hij me een keer op mijn hand, schouder, rug of hoofd en stelt me gerust. “Maak je niet druk. Je doet het geweldig. Alleen Allah is perfect.” Alhamdoelilah (God zijn dank).

Hoofdfoto: Pixabay
Mens en maatschappij, Persoonlijke blogs
deadlines, gezin, schuldgevoel, vrije tijd
Over Meryem el Bakiouli
Meryem is een geboren en getogen Brabander met een voorliefde voor sport, schrijven en het moederschap. Met een flinke dosis humor neemt ze ons mee in haar dagelijkse leven.
Zie alle berichten van deze auteur
Sterven als moslim in Nederland – wat zijn jouw uitvaartwensen?
De Tijd: wat voorbij is kunnen we nooit meer terughalen
5 juni 2025
Eigenaarschap: jouw vrijheid is ook jouw verantwoordelijkheid
3 april 2025
Toon berouw – niemand is perfect en vrij van zonden
14 maart 2025
Verdriet na verlies van een dierbare – het gemis komt en gaat als golven
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Qantara zet hier al zo'n tien jaar lang positieve verhalen tegenover ** Steun ons met € 5,00 per maand => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Woede voorkomen en reguleren met behulp van dhikr en du’a
Voordelen van het eten van dadels voor en tijdens de bevalling
Onze ogen: spiegel van de ziel, poort naar het hart en brein
Slapen is eigenlijk elke nacht ‘een beetje sterven’
bodem leeft
De Levende Bodem: een wonder onder onze voeten

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
Malcolm X tijdens de Hadj: “Voor het eerst voelde ik mij een compleet mens”
Yasmine Tegouana: “Het is een gunst om een ander te mogen helpen”
Muhammad Ali: “Ik ben niet de grootste. Dat is Hij!”
Het grote gevaar van het veroordelen van ‘de ander’
Zakariya Bosmans: “Ik heb me in alle rust kunnen ontwikkelen als moslim”

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
Leidraad voor goed gedrag: de Koran maakt een beter mens van je
Ik geef om mezelf: mijn ziel is slechts mijn rijdier
Eigenaarschap: jouw vrijheid is ook jouw verantwoordelijkheid
Jan Janszoon alias Mourad Raïs: moslimbekeerling, piraat en polderaar
Allah geeft je niet alles wat je wilt, maar wel alles wat je nodig hebt
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitterLinkedin
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
X
Wil jij ons steunen? Bestel dan via Qantara bij Bol.com.
Bekijk de webshop
x Gedeeld