15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Maak kennis met onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitterLinkedin

Van oude barrels tot blinkend nieuwe auto’s

Door Irene Schippers
4 mei 2016
4783 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

Van onze correspondent in Oran – Het gebeurt hier nog regelmatig in Algerije. Soms valt voor een paar uur de elektriciteit uit. Na de eerste paar keer schrikken, went het snel. Je leert in ieder geval flexibel te zijn. Dat moet je hier sowieso meer zijn, want afspraken maken ze hier bijna niet. Je gaat gewoon op de bonnefooi ergens langs en hoopt dat iemand thuis is. Zo nee, dan ga je iets anders doen. Als je er tegen kunt, kan dat een ontspannen manier van leven zijn. Maar voor een georganiseerde Nederlander als ik was het wel enorm afkicken. Het duurde even voordat ik doorhad dat men van mij ook niet zoveel verwacht en dus staat er minder druk op alles.

Men zegt hier dat de stroomuitval komt door teveel huishoudens op een te klein net. Dat gaat meestal goed, maar als de vraag op een bepaald moment te hoog is, gaat de boel op slot. Klinkt aannemelijk, maar Algerijnen hebben altijd ieder hun eigen verhaal. En die moet je vaak met een grote korrel zout nemen. Zo wilde ik een keer weten op welke datum Eid al Adha was. Ik kreeg van vijf personen vijf verschillende antwoorden en allemaal bleken ze fout…..! Nu ik dat weet, neem ik de meeste antwoorden en afspraken niet al te serieus. Dat maakt het leven iets makkelijker, maar het gaat me soms wel aan het Hollandse hart.

Algerijnen hebben altijd ieder hun eigen verhaal, die je vaak met een grote korrel zout moet nemen

Sowieso blinkt mijn nieuwe thuisland niet uit in georganiseerdheid. Als je in de stad rondrijdt, zie je overal achterstallig onderhoud. Afgebladderde gebouwen, slecht onderhouden parken en speeltuinen, veel kuilen in de weg. Om moedeloos van te worden. Natuurlijk zijn wij in Nederland enorm verwend wat dat betreft. Dus ik doe wat iedereen hier doet. Je houdt je eigen plekje mooi en buiten de deur probeer je je niet teveel te ergeren.

Rivier voor de deur

IMG_1571Soms moeten we er ook wel om lachen hoor. Na een paar zware regenbuien konden we vorig jaar de straat niet meer over en hadden we volgens mijn jongste dochter een rivier voor de deur. Bij gebrek aan kaplaarzen moesten we de kinderen met de auto naar school brengen, die nota bene aan de andere kant van de straat ligt! Gelukkig heeft de gemeente dit jaar afvoerputten langs de trottoirs gemaakt, dus nu kan het water wel weg naar het riool. Neemt niet weg dat er nog steeds grote plassen midden op de weg staan omdat het asfalt zijn beste tijd gehad heeft. We wonen langs een van de hoofdwegen die het dorp uit lopen en aan onze kant zijn ze druk met het bouwen van nieuwe wijken. En zolang er veel bouwverkeer is, zal het nieuwe asfalt nog wel even op zich laten wachten.

Als wandelaar ben je hier pas echt de klos, de trottoirs zijn een ramp. In ons dorp moet iedereen met een eigen huis ook het trottoir voor zijn huis aanleggen en bijhouden. Nu voel je hem natuurlijk al aankomen…het is één grote lappendeken. Bij een groot mooi huis ligt een nette betegelde stoep en bij een half afgebouwd huis een stoep van grof beton. En omdat bijna iedereen een garage op de begane grond heeft, zijn er om de paar meter ook nog verlaagde inritten. Met regen zijn de tegels daar vaak spekglad, dus ik heb al meerdere uitglijders gemaakt. Tja, er is veel te zeggen voor een kleine overheid, maar ik heb nu gezien wat er gebeurt als je burgers zelf de openbare ruimte laat inrichten.

Met regen zijn de trottoirtegels vaak spekglad, dus ik heb al meerdere uitglijders gemaakt

Treinen worden hier niet veel gebruikt als manier van transport. Maar omdat ik uit een familie van treinengekken kom, wilde ik het toch een keer uitproberen. En dus namen we op een ochtend de trein van Oran naar Algiers. Volgens mijn man is de hardware van deze treinen al minstens vijftig jaar oud. Toen hij klein was, reden deze treinen ook al, alleen dan met een ander interieur. Halverwege de reis reden we door de boomgaarden waar mijn schoonvader vroeger werkte en kwamen er veel jeugdherinneringen los. De kinderen hingen aan papa’s lippen.

Benzine 23 cent per liter

Omgerekend is de trein veel duurder dan met z’n allen in de auto, maar dat komt vooral door de supergoedkope benzine hier. Die is hier absurd laag met 23 cent per liter. Volgens de landenlijst is alleen Koeweit nog goedkoper met 17 cent per liter. Daarom heeft iedere Algerijn, die het maar een beetje kan betalen, een auto. Je betaalt alleen maar verzekeringspremie, want wegenbelasting kennen ze hier ook niet. Sinds een aantal jaren mogen er geen oude modellen uit Europa meer worden geïmporteerd. Maar van voor die tijd zijn er natuurlijk genoeg barrels over. Dus je ziet óf blinkend nieuwe auto’s óf compleet afgeleefde auto’s met gaten en afhangende of ontbrekende spatborden.

Photo Credit: rodsot via Compfight cc Voor de korte afstanden was het openbaar vervoer beperkt tot de bus, maar sinds kort is er dé tram! En die wordt veel gebruikt. Alleen zijn de automobilisten niet gewend aan de stoplichten bij de trambaan. Niet zo raar trouwens, want de lichten zijn te klein en ze hangen op onlogische plekken. Als je zoals wij uit een met stoplichten dichtgeplamuurd land komt, zie je dat gelijk! De auto’s rijden dus gewoon door rood, ook als de tram dichtbij is. Daarom staan er nu als noodoplossing bij elke overgang mannen met fluitjes. Zo wordt een mooi aangelegde trambaan toch weer een beetje sjofel, want de fluiters hebben gewoon een oude stoel op de vluchtheuvel staan met hun thermoskan koffie of waterfles ernaast!

Mens en maatschappij, Persoonlijke blogs
Algerije, auto, tram, trein
Over Irene Schippers
Irene is professioneel planner en liefhebber van mooie zinnen. Als ghostwriter helpt ze met het verwoorden van verhalen en missies in de vorm van boeken. Ze woonde zes jaar samen met haar gezin in Algerije, waar haar grootste gemis was dat ze niet kon fietsen.
Zie alle berichten van deze auteur
Schrijvers schrijven over schrijven: 7 mooie inzichten
In de voetsporen van Bilal Al Habasji
5 juni 2025
Eigenaarschap: jouw vrijheid is ook jouw verantwoordelijkheid
3 april 2025
Toon berouw – niemand is perfect en vrij van zonden
14 maart 2025
Verdriet na verlies van een dierbare – het gemis komt en gaat als golven
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Qantara zet hier al zo'n tien jaar lang positieve verhalen tegenover ** Steun ons met € 5,00 per maand => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Woede voorkomen en reguleren met behulp van dhikr en du’a
Voordelen van het eten van dadels voor en tijdens de bevalling
Onze ogen: spiegel van de ziel, poort naar het hart en brein
Slapen is eigenlijk elke nacht ‘een beetje sterven’
bodem leeft
De Levende Bodem: een wonder onder onze voeten

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
Malcolm X tijdens de Hadj: “Voor het eerst voelde ik mij een compleet mens”
Yasmine Tegouana: “Het is een gunst om een ander te mogen helpen”
Muhammad Ali: “Ik ben niet de grootste. Dat is Hij!”
Het grote gevaar van het veroordelen van ‘de ander’
Zakariya Bosmans: “Ik heb me in alle rust kunnen ontwikkelen als moslim”

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
Leidraad voor goed gedrag: de Koran maakt een beter mens van je
Ik geef om mezelf: mijn ziel is slechts mijn rijdier
Eigenaarschap: jouw vrijheid is ook jouw verantwoordelijkheid
Jan Janszoon alias Mourad Raïs: moslimbekeerling, piraat en polderaar
Allah geeft je niet alles wat je wilt, maar wel alles wat je nodig hebt
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitterLinkedin
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
X
Wil jij ons steunen? Bestel dan via Qantara bij Bol.com.
Bekijk de webshop
x Gedeeld