15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

Schrijvers schrijven over schrijven: 7 mooie inzichten

Door Irene Schippers
2 mei 2016
3073 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

Voor mij als kind was woensdag het hoogtepunt van de week, want dan gingen we naar de bibliotheek! Als vertaler en redacteur heb ik inmiddels van schrijven mijn beroep gemaakt. De fascinatie voor het schrijfproces is alleen maar groter geworden. Zeker nu ik zelf soms verbaasd toekijk hoe teksten als vanzelf uit mijn toetsenbord lijken te komen. Schrijvers schrijven gelukkig graag over schrijven. En hun bespiegelingen geven mooie inzichten: ook zéér bruikbaar voor niet-schrijvers.

1. Laat je niet afleiden en zet door als het tegenzit

Eigenlijk is het schrijven van een boek net als autorijden in de nacht. Je ziet niet verder dan je koplampen reiken, maar op die manier kun je wel de hele reis maken. Bijna geen enkele schrijver heeft een boek al helemaal voorgeprogrammeerd in zijn hoofd zitten. Van wijlen Roald Dahl (1916-1990) is bekend dat hij zich opsloot in zijn eigen schrijfhut in de tuin. “Na twee uur is je concentratie weg”, was zijn ervaring, “dus schrijf ik elke ochtend van tien tot twaalf. En ik heb mezelf verboden om weg te lopen. Ik ploeter gewoon door tot de tijd voorbij is. Zelfdiscipline is de basis als je in je eentje werkt. Niemand zet je aan het werk, er is niemand om je te ontslaan als je niet komt opdagen of een uitbrander te geven als je slecht werk aflevert.”

Biografe Annejet van Zijl (1962) kent dat ploeteren ook. Voor haar begint een boek altijd met soms eindeloos lijkende research. “Maar op een gegeven zie ik het boek letterlijk opdoemen en kan ik echt gaan schrijven. Het is fascinerend hoe allerlei verbanden opeens duidelijk worden. Het is alsof je met een potlood over een stukje papier gaat waar een muntstuk onder ligt.”

2. Luister, observeer en reconstrueer

Volgens haar zijn veel van de boeken die we lezen in feite een reconstructie. “Als je met terugwerkende kracht en afstand naar iets kijkt, is vaak wél duidelijk hoe dingen echt in elkaar zaten, en wat ze betekenden. Het leven op zich is natuurlijk al een tamelijk chaotische aangelegenheid en met mijn boeken heb ik het gevoel orde te kunnen aanbrengen” aldus de biografe.

“Engelsen zeggen het heel treffend en veelzeggend: ‘Truth is the daughter of time’, waarheid als dochter van de tijd.”

Eigenlijk moet je zo kunnen schrijven dat de lezer denkt dat de gedachten bij hem of haarzelf zijn opgekomen. Dat je de woorden van iedereen gebruikt als niemand anders.

Zelfdiscipline is de basis als je in je eentje werkt

3. Gebruik je fantasie om het leven aan te kunnen

Arthur Japin (1956) maakte van het ”zo nu en dan iemand anders zijn” zijn beroep. Hij hecht daarbij meer belang aan de fantasie dan aan de werkelijkheid. “Uit zelfbescherming. Als ik vroeger de werkelijkheid voor waar had aangenomen, had ik hier nu niet gezeten. Ik heb als kind geleerd dat fantasie lucht geeft aan de zwaarte van het bestaan. Voor mij is schrijven loslaten en wegdrijven op de golven van de fantasie. Lezen daarentegen is je hoofd erbij houden, je concentreren op de bedoelingen van de schrijver. ” Jan Wolkers (1928-2007) gaat nog een stapje verder en zegt dat je vaak meer fantasie nodig hebt om de werkelijkheid te beschrijven dan om een verhaal te bedenken. Hella Haasse (1918-2011), die ons in haar boeken meeneemt naar het leven in Nederlands-Indië, ziet de manier waarop zij haar personages creëert als een soort naar binnen gekeerd toneelspelen. “Toen ik als jong kind nog niet kon schrijven, speelde ik mijn bedenksels al. Ik moet ze op een of andere wijze eerst zelf zijn.”

4. Heb vertrouwen dat uiteindelijk alles duidelijk zal worden

Arthur Japin over de grote motor achter zijn werk: “Als ik ’s morgens begin te schrijven, word ik gedreven door een onbedwingbare nieuwsgierigheid. Ik wil verrast worden, me laten meeslepen door de loop van het verhaal. Voor mij is creativiteit onberedeneerd heel woeste keuzes durven maken. Niet over de gevolgen nadenken, maar rigoureus de knop omdraaien. Ik wil altijd alles uitproberen, geen enkele weg afsluiten.”

Virginia Woolf (1882-1941) ziet het creatieve proces meer als shock-therapie. Als haar iets overkwam dat ze niet snapte of als iemand haar irriteerde, móest ze op zoek naar het waarom. Als kind voelde tegenslag als een klap, toen ze ouder werd zag ze in dat er altijd een nieuw waardevol inzicht schuil gaat achter een frustrerende ervaring. In ‘Mrs. Dalloway’ beschrijft ze het grote voordeel van ouder worden:

“Eindelijk bereik je dat wat écht smaak geeft aan je bestaan. Het vermogen om ervaringen vast te grijpen, ze rustig naar het licht toe te draaien en er zo helder mogelijk naar te kunnen kijken.”

5. Inspiratie als iets ongrijpbaars?

Elizabeth Gilbert (1969) werd in 2006 compleet overweldigd door het onverwachte succes van haar eerste boek “Eat, Pray, Love”, dat in het Nederlands werd vertaald als “Eten, bidden, beminnen”. Hoe kun je dat ooit nog evenaren, vroeg iedereen zich af. Alhoewel ze zelf die bezorgheid niet deelde, ging ze toch op zoek naar het antwoord. In haar TED-talk “Your Elusive Creative Genius” duikt ze in de geschiedenis. De conclusie is dat creativiteit niet iets is wat je uit jezelf kunt halen. Het tegenovergestelde lijkt eerder waar: het enige dat je kunt doen is klaar staan om ‘het’ te ontvangen en er vervolgens mee aan de slag te gaan. Lijden blijkt niet de enige basis voor goede kunst. Sterker nog: inspiratie is overal, creativiteit zit in iedereen en gaat gepaard met vertrouwen, hoop, lichtheid en dankbaarheid.

De nuchtere Simon Vestdijk (1898-1971) vond dat je gewoon aan het werk moest: “Mensen die op inspiratie wachten, zijn de grootste stakkers die er zijn”. Zelf schreef hij naar eigen zeggen heel snel omdat hij gewoon benieuwd was naar de afloop. Op de vraag of hij nou nooit eens moe werd van het schrijven, was zijn simpele antwoord “Nee, ik kan er toch bij blijven zitten…“

“Het leuke van het vak schrijven is dat je het nooit leert”

6. Omdat het morgen klaar moet zijn

Ook Annie MG Schmidt (1911-1995) helpt ons snel uit de droom. Zij zegt: “Ik schreef precies zoals Simon Carmiggelt zei als ze hem vroegen ‘Waarom schrijf je?’. ‘Omdat het de volgende dag wordt afgehaald’, was het simpele antwoord. Dat was bij mij ook zo. De volgende dag moest het gewoon af zijn.” Met een strakke deadline moet je gewoon aan de slag, er is geen uitstel mogelijk. Je hebt geen tijd voor fijnslijperij, maar wel de opdracht aan jezelf om een redelijk niveau te halen. Carmiggelt was er nuchter over: “Het leuke van het vak schrijven is dat je het nooit leert”. Schrijven zorgt voor brood op de plank en dat is ook belangrijk.

7. Wat er in je leven gebeurt, sijpelt toch door in je werk (…of je nu wilt of niet)

Annejet van de Zijl onderzoekt graag de drijfveren van mensen. “Impliciet zoek ik de vragen die ik zelf over het leven heb uit via mijn verhalen. Ik heb de neiging om te willen kijken achter een algemeen geldende waarheid. Welke kaarten krijgen mensen gedurende hun leven in handen gespeeld, onder welke omstandigheden gebeurt dat en wat doen ze daar dan vervolgens mee.”

“Het is helemaal niet erg om iets persoonlijks in je boeken te stoppen. Een ander kan er op zijn eigen manier verder mee.“

Annie M.G. Schmidt dacht daar net zo over: ”Er wordt wel eens gezegd: je moet het van je af schrijven, maar daar geloof ik niet zo hard in. Het is niet zo benauwd dat je het van je af moet schrijven. Het zijn levende momenten. En als je schrijver bent, dan wil je werk afleveren dat leeft. Eigenlijk komt het er toch op neer dat de neerslag van wat je hebt beleefd, in je werk komt. En dat is eigenlijk wel erg prettig. Dat je denkt: hoe dan ook, goed of niet, daar ligt het!’

 

MEER SCHRIJVERS OVER SCHRIJVEN….
– ‘De Interviewer en De Schrijvers – 50 literaire interviews van 1966 tot 1993’ van Isha Meijer
– ‘De Wil en de weg – Over het schrijven van romans en verhalen’ van Jan Brokken
– ‘Dialogen schrijven – Laat je personages spreken’ samengesteld door Don Duyns
– Het Letterkundig Museum in Den Haag heeft een Nationale Schrijversgalerij – met meer dan 500 portretten van schrijvers van toen en nu.
Hoofdfoto: Pixabay.com 
Lifestyle
boeken, Schrijven, schrijvers
Over Irene Schippers
Irene is professioneel planner en liefhebber van mooie zinnen. Als ghostwriter helpt ze met het verwoorden van verhalen en missies in de vorm van boeken. Ze woonde zes jaar samen met haar gezin in Algerije, waar haar grootste gemis was dat ze niet kon fietsen.
Zie alle berichten van deze auteur
Moeten we bang zijn voor de dood? Wat zeggen de filosofen?
Van oude barrels tot blinkend nieuwe auto’s
15 februari 2023
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
7 oktober 2021
Daar pluk je de vruchten van: verhalen uit islamitische bron over de citrusvrucht
1 oktober 2021
Islam en Hip Hop; een andere kijk op de geschiedenis
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?
De Profeet Joenoes: “Ik was één van de onrechtvaardigen.”

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Oem Salamah: dapper, vastberaden, mondig en wijs
Overpeinzen en reflecteren: Tafakkoer (deel 2)

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
As salaat: bidden is beter dan slapen
Vind heling van geestelijke en lichamelijke ziekten in de Heilige Koran
Het is op Uw genade dat wij rekenen, O Al Hayy
Mag je nu wel of niet bidden voor andersdenkenden?
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Koop dan iets via onze webshop.
Bekijk de webshop