15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

“Het zijn vooral mensen die mij niet kennen die mijn leven zwaar vinden”

Door Rabia Frank
6 september 2018
2740 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

Hoe vaak sta je erbij stil dat iedere ademtocht je dichter bij de dood brengt en dat elk moment je laatste kan zijn?

Toch is dat wat onze profeet ons aanraadt om elke dag te doen.

Hij heeft gezegd: “Wanneer het avond is, verwacht dan niet dat je de ochtend haalt. Wanneer het ochtend is, verwacht dan niet dat je de avond haalt. Neem van jouw gezondheid voordat je ziek wordt en van jouw leven voordat je sterft.” (Sahih Boekhari, 6416)

Deze dagelijkse gedachte is een goede manier om je mentaal voor te bereiden op de dood. Een gedachte die ervoor zorgt dat je minder angstig wordt voor de dood. Waardoor je niet je kop in het zand steekt en beseft dat je je op de dood voor kunt bereiden. En dat laatste kan juist weer ruimte en rust in je hart geven.

Ik ken een zuster die om die reden voor haar kinderen brieven heeft geschreven. Ze vertelt dat ze er niet aan moet denken dat ze onverwachts dood zou gaan en haar kinderen zonder moeder achterblijven: “Ik heb brieven voor ze geschreven om ze op die manier iets tastbaars van mij te geven waardoor ze een beeld van hun moeder krijgen en waarin ik ze adviezen kan geven.”

Niet lang meer te leven hebben

Ik vind dit nalaten van iets tastbaars een mooie gedachte. Zeker voor mensen die de diagnose krijgen dat ze nog maar kort hebben te leven. Maar hoe zou het zijn om zelf zulk nieuws te krijgen?

Ik spreek hierover met Nouria. Zij kreeg als veertienjarige de diagnose spinale musculaire atrofie (SMA). Door deze progressieve ziekte worden er geen of gebrekkige signalen aan de spieren doorgegeven, met als gevolg verlamming en dunner worden van spieren.

Nouria kreeg te horen dat zij waarschijnlijk niet ouder zou worden dan 20 jaar. Ik leerde haar kennen toen zij mij belde omdat ze zocht naar iemand die haar dodenwassing wilde doen als zij overleed. Dit was de eerste en enige keer dat iemand mij deze concrete vraag stelde omdat zij er rekening mee hield dat haar overlijden niet lang op zich zou laten wachten. Natuurlijk zegde ik toe en bezocht haar regelmatig. Wat mij meteen opviel, was hoe optimistisch en positief Nouria was. Ondanks het feit dat ze niet kon lopen, ze beademd moest worden en voor veel dagelijkse dingen afhankelijk was van de hulp van anderen, nam zij het leven zoals het was.

We wonen allebei in een andere stad en omdat ik zelf multiple sclerose heb en ook rolstoelgebonden ben, zagen we elkaar daarna niet veel meer. Wel hielden we telefonisch contact. Het moment van overlijden ging voorbij. Nouria is inmiddels 38 jaar en nog steeds even vrolijk en positief.

Nouria: “Ik denk dat Allah mij ook mijn positieve instelling geschonken heeft, waardoor ik makkelijker met mijn ziekte omga.”

Een nuchtere reactie

Als ik haar voor dit interview vraag hoe het is om op zo’n jonge leeftijd een dergelijke diagnose te krijgen is haar reactie is voor mij erg ontnuchterend. Ze vertelt me dat haar situatie niet anders is dan van wie dan ook; het feit dat zij een kortere levensverwachting heeft volgens de artsen wil niet zeggen dat je ook echt eerder zal overlijden dan een ander. Ze vind dat iedereen zich bewust moet zijn dat hij of zij ieder moment kan sterven. Ook zonder dodelijke ziekte kun je zomaar aangereden worden of kan je hart er ineens mee stoppen.

Onbewust had ik me toch proberen voor te stellen wat zo’n diagnose met je als puber doet en wat het betekent als je toch veel langer leeft dan de artsen in eerste instantie dachten. Ik vraag haar of ze ook zo nuchter was toen ze veertien jaar was en de diagnose kreeg. Of ze niet enorm in shock was. Maar zij lacht mijn gedachten weg en zegt: “Nee joh, ik stond midden in het leven en de dood interesseerde me eigenlijk helemaal niet. Ik was gewoon een puber en deed wat pubers deden.”

Niet je kop in het zand steken

Ook als ik haar vraag wat het dan met haar deed toen ze twee keer bijna overleed, reageert ze hetzelfde: “Ik accepteer het leven dat Allah me gegeven heeft. Dat kan kort zijn en dat kan lang zijn. Ik vind dat iedereen zich voor moet bereiden op de dood. Zoals een achttienjarige zich inschrijft bij een woningcorporatie voor het geval hij in de toekomst een huis wil, zo tref je ook voorbereidingen voor je dood. Ik verbaas me er ook over als jongeren dit niet doen en hun ouders kennelijk verwachten dat zij de rest van hun leven bij hen blijven wonen. Voor mij is dit hetzelfde als een uitvaartverzekering nemen.”

Rabia: “De lach en positiviteit van Nouria maken dat ik ook anders tegen de dingen ben ga aankijken.”

Nouria vertelt hoe ze eigenlijk pas tien jaar met de islam in haar hart en handelen leeft. “Ik ben niet echt met islam opgegroeid. Maar een positief karakter heb ik altijd gehad. De diagnose SMA heeft daar geen verandering in gebracht. Ik veranderde van een kind dat gewoon kon lopen en spelen met andere kinderen tot een volwassen vrouw die voor veel zaken afhankelijk is van anderen. Natuurlijk is en was dit niet altijd even leuk, maar ik zie overal altijd het zonnige van in.”

Positieve instelling als geschenk van Allah

“Toen ik me ging verdiepen in de islam ontdekte ik dat de manier waarop ik met mijn ziekte omging eigenlijk heel goed paste bij de islam. Ik besefte dat Allah mijn leven bepaalt, dat Hij heeft vastgelegd dat ik deze ziekte kreeg. Het heeft geen zin me af te vragen waarom en hoezo dan? Hij weet het het best. En ik denk dat Hij mij ook mijn positieve instelling geschonken heeft waardoor ik makkelijker met de situatie omga. Het zijn vooral mensen die mij niet kennen die mijn leven zwaar vinden, maar ik neem het zoals het komt. Ook al kan ik veel dingen niet, toch sta ik volop in het leven. Ik doe wat ik leuk vind en weet mijn mondje wel te roeren.”

Het gesprek met Nouria verloopt al gauw zoals het vaker gaat. Ze geeft mij medische adviezen en zet me aan tot actie en we moeten samen ook erg lachen. Haar lach en positiviteit maken dat ik ook anders tegen de dingen ben ga aankijken. We kunnen samen nu ook hartelijk lachen om dingen die ik vaak niet eens met anderen bespreek. Zoals luiers, katheteriseren en mensen die willen helpen maar niet weten hoe. Het leven is zo gek nog niet, het heeft niets met je lichaam of je laatste dag te maken.

Het is je mindset, de manier waarop je over het leven en de dood denkt. De Romeinen wisten het ook al: Carpe diem et memento mori. Pluk de dag en gedenk te sterven.

Hoofdfoto: Kilarov Zaneit / Unsplash (N.B.: de vrouw op deze foto is NIET Nouria)
Mens en maatschappij
dood, ongeneeslijk ziek, sterven
Over Rabia Frank
Rabia schrijft al zolang ze zich kan heugen. Ze is uitgesproken in haar mening en dol op taal, in welke vorm dan ook. Het boek dat ze zelf graag had willen lezen tijdens haar bekering, schreef ze zelf: 'Roos, het leven van een jonge bekeerlinge'.
Zie alle berichten van deze auteur
Psychologe Esma Kammite: “Soms heb ik wel tien sessies nodig om door het ‘harnas’ heen te breken”
Laat je inspireren door de creatieve ontwerpen van Al Baari
13 januari 2023
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
12 december 2022
Leiderschap in de islam: “Wees een échte herder voor je kudde”
24 februari 2022
Wat doet armoede met de mens? Armoedebestrijding vanuit islamitisch perspectief
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?
De Profeet Joenoes: “Ik was één van de onrechtvaardigen.”

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Oem Salamah: dapper, vastberaden, mondig en wijs
Overpeinzen en reflecteren: Tafakkoer (deel 2)

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
As salaat: bidden is beter dan slapen
Vind heling van geestelijke en lichamelijke ziekten in de Heilige Koran
Het is op Uw genade dat wij rekenen, O Al Hayy
Mag je nu wel of niet bidden voor andersdenkenden?
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Koop dan iets via onze webshop.
Bekijk de webshop