15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

De vier grote koranreciteurs – de kalme stem van Mahmoud Khalil al Hussary

Door Anoir Benabdillah
22 oktober 2021
1598 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

Velen van ons die de Koran hebben bestudeerd, memoriseren of gememoriseerd hebben, hebben ongetwijfeld naar hem geluisterd, sheikh Mahmoud Khalil al Hussary. Hij staat bekend als één van de vier grote Qurra’ (koranreciteurs) van Egypte. Zijn kalme stem wordt beschouwd als één van de meest perfecte tajweedstijlen. Zijn stijl wordt met name gebruikt door leraren die kinderen de Koran op een rustige tempo willen doceren. Anoir schrijft over zijn leven in de serie ‘de vier grote koranreciteurs’.

Sheikh Mahmoud Khalil al Hussary رحمه الله

De kalme stem die de wereld veroverde…

Sheikh Mahmoud Khalil al Hussary رحمه الله was een Egyptische Qaari die veelal geprezen werd vanwege zijn nauwkeurige recitatie van de Koran. Hij is de 3e in deze reeks van de ‘quadrumvirate’ (de vier grote koranreciteurs).

Zijn jongere jaren

De sheikh ging op 4-jarige leeftijd naar de madrassa, de Koranschool, en op 8-jarige leeftijd had hij de hele Koran al uit zijn hoofd geleerd. Op 11-jarige leeftijd had hij zich ingeschreven voor een training aan de veelgeprezen Ahmad al Badawi Masjid in Tanta. Later trad hij toe tot de Al Azhar Universiteit in Caïro en behaalde zijn diploma in de tien Qira’aat van de Koran.

Sheikh Mahmoud Khalil al Hussary رحمه الله ging vanaf zijn 4e levensjaar naar de madrassa, de Koranschool

Caïro en de radio

Hij verhuisde naar Caïro en sloot zich aan bij het officiële Koran radiostation van Egypte als voordrager. Hij verscheen voor het eerst op 16 februari 1944 op de radio. Een jaar later, in 1945, werd al Hussary benoemd tot voordrager bij de Ahmad al Badawi Masjid.

Op 7 augustus 1948 werd hij benoemd tot de vaste mu’addhin van de Sidi Hamza moskee en later tot de reciteur van dezelfde moskee. In 1955 werd hij benoemd tot lid van de Al Hussein Masjid in Caïro en bleef daar 29 jaar in dienst tot aan zijn dood.

Sheikh Al Hussary schreef 12 boeken over Koranwetenschappen in een poging om verdraaiingen van zowel de tekst als de recitatiestijlen te beschermen.

Erkenning en onderscheidingen

In 1944 won Al Hussary de sheikh de zogenaamde Koran recitatiewedstrijd van ‘Egypt Radio’ waaraan ongeveer 200 reciteurs aan deelnamen. Hij werd later in 1957 benoemd tot lid van de raad van islamitisch onderzoek naar ahaadieth en de Koran in de Al Azhar universiteit.

Reizen

De sheikh maakte ook vele reizen. Zo ging hij in 1960 naar Pakistan en India en werd daarmee de eerste Egyptische Qaari die dit deed. Dit om de Koran te reciteren op een conferentie in aanwezigheid van de eerste premier van India, Jawaharlal Nehru, en de eerste Egyptische president, Abdul Nasir. Hij vergezelde de rector van de Al Azhar Universiteit op hun reizen.

Ook werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan ‘The World of Islam Festival’ in Londen in 1976. Een jaar later heeft hij de Koran gereciteerd voor het Amerikaanse congres en de Verenigde Naties in 1977. In 1978 deed hij dit wederom in Londen in het Buckingham Palace. Verder is de sheikh op reis geweest naar de Filippijnen, China, Frankrijk en Singapore; in aanvulling op het verkennen van andere moslimlanden, meestal tijdens de maand Ramadhaan om anderen te inspireren en de jongeren de Koran te doceren.

Techniek

Sheikh Al Hussary was een groot voorstander van het behoud van de qiraa’atvorm in zijn oorspronkelijke stijl en was streng als het ging om de Koran. Zo zei hij in ‘Ahkaam Qira’aat al Qur’an al Karim’: 

“De tarteel (kan worden vertaald als reciteren ‘in de juiste volgorde, zonder haast en melodieus’) vormt elk woord op haar manier. En als we de melodische verzadiging voelen van de Koran, voelen we kalmte en introversie tijdens de tarteel als het gaat om de boodschap van Allah.”

Zijn dood

De sheikh stierf رحمه الله aan leverfalen op 24 november 1980 tijdens een reis naar Koeweit. Zijn laatste openbare recitaties waren in de Ka’abah in Mekka en Masjid an Nabawi in Medinah. Na zijn dood in 1980, liet hij een derde van zijn vermogen na om een ​​moskee te bouwen aan de Al Ajuzah straat in Caïro.

De opnames van de sheikh worden vandaag de dag nog steeds op grote schaal gebruikt voor het memoriseren en reciteren van de Koran in de gehele moslimwereld, met name onder kinderen die door de langzame en verfijnde stem van de sheikh, het woord van Allah gemakkelijk tot zich kunnen nemen…

Inspirerende mensen, Koran
De vier grote koranreciteurs, Koranreciteurs, Mahmoud Khalil al Hussary, Qurra'
Over Anoir Benabdillah
Anoir studeerde psychologie en is werkzaam geweest als probleem- en jongerenwerker. Verder is hij te omschrijven als, kritisch, grensverleggend, explorerend, leergierig en verbindend.
Zie alle berichten van deze auteur
De vier grote koranreciteurs – de stem met de innerlijke strijd van Mohammad Siddiq Al Minshawi
HasboenAllahoe wa ni’mal Wakiel: Allah is voldoende voor ons
21 maart 2023
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
7 maart 2023
Vind heling van geestelijke en lichamelijke ziekten in de Heilige Koran
24 januari 2023
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?
De Profeet Joenoes: “Ik was één van de onrechtvaardigen.”

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Oem Salamah: dapper, vastberaden, mondig en wijs
Overpeinzen en reflecteren: Tafakkoer (deel 2)

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
As salaat: bidden is beter dan slapen
Vind heling van geestelijke en lichamelijke ziekten in de Heilige Koran
Het is op Uw genade dat wij rekenen, O Al Hayy
Mag je nu wel of niet bidden voor andersdenkenden?
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Koop dan iets via onze webshop.
Bekijk de webshop