15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

Waarom lezen we soera Al Kahf op vrijdag?

Door Mariaminislam
29 juni 2017
67749 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

Het is soenna – volgens het voorbeeld van de Profeet ﷺ – om soera Al Kahf (De Grot) op vrijdag te lezen. Maar weet je ook waarom? We kennen de verhalen eruit stuk voor stuk. Maar wat is er zo bijzonder aan dat we er wekelijks aan moeten worden herinnerd?

Soera Al Kahf is een van de vijf soera’s die beginnen met Alhamdoe li Allah, alle Lof behoort toe aan Allah. De andere zijn: Al Fatiha (soera 1), Al A’naam (soera 6), Saba (soera 34) en Fatir (soera 35).

Soera Al Kahf op vrijdag reciteren

Onze geliefde Profeet ﷺ heeft ons gezegd: “Degenen die soera Al Kahf reciteert op vrijdag, voor hen zal een Noor (licht) schijnen tot de volgende vrijdag” (Nasai, Bayhaqi, Hakim). Volgens een andere overlevering, beschermt het reciteren ons ook tegen de fitna (de onrust of de beproeving) van Dajjal (de valse messias): “Degene die de eerste tien ayaat leest van soera Al Kahf, zal worden beschermd tegen de fitna van Dajjal” (Muslim).

Degenen die soera Al Kahf reciteert op vrijdag, voor hen zal een Noor (licht) schijnen tot de volgende vrijdag

Vier fitna’s in soera Al Kahf

Op welke manier kunnen we de schoonheid van soera Al Kahf waarderen? We stellen eerst vast dat er vier verhalen worden verteld, die ieder een vorm van fitna schetsen:

1. Het verhaal van de Ahl Al Kahf (de bewoners van de grot);
over de fitna van godsdienst
2. Het verhaal van de eigenaars van de twee tuinen;
over de fitna van geld
3. Het verhaal van Mozes en Al-Khidr vrede zij met hen;
over de fitna van kennis
4. Het verhaal van Dhoel-Qarnayn;
over de fitna van macht

Deze vier verleidingen zijn zo zwaar voor de mensen omdat de shaitaan (duivel) erachter zit. Het mooie is dat de Koran ons niet alleen de fitna laat zien, maar ook de manier waarop je kunt vermijden er het slachtoffer van te worden.

Fitna van godsdienst

Het verhaal van de Ahl Al Kahf gaat over een groep jonge mannen die wegvluchten van hun koning om Allah te kunnen aanbidden. Daarom overkwam hen het mirakel dat Allah hen 309 jaar liet slapen. De fitna in dit eerste verhaal is de verleiding van het leven in een land vol verderf en zondig vertier, waar je wordt afgeleid van je verplichtingen op het vlak van aanbidding van en gehoorzaamheid aan Allah.

Al wordt het geneesmiddel hiervoor pas verderop in het verhaal vermeld, dit is de perfecte oplossing om je te helpen in die omstandigheden Allah te vereren:

“Wees zelf geduldig met degenen die hun Heer in de morgen en de avond aanroepen, verlangend naar Zijn Aangezicht. En wend jouw ogen niet af van hen omdat jij de versierselen van het wereldse leven wenst. En gehoorzaam niet degene wiens hart Wij Onze gedachtenis hebben doen veronachtzamen en (die) zijn begeerten volgt: en hij is in overtreding in zijn zaak.” (Koran, 18:28)

Fitna van geld

Het verhaal van de eigenaar van de tuinen gaat over een man die door Allah werd gezegend met geld en tuinen en alles waar een mens van kan dromen. Daarna onteerde hij deze zegeningen door ze aan zichzelf toe te schrijven, waardoor Allah een storm zond om zijn tuinen te vernietigen en zijn rijkdom weg te nemen. De fitna in dit verhaal is geld en welvaart, waardoor het ego opzwelt. Hoe meer je ervan hebt, hoe meer het je afleidt van je verplichtingen tegenover Allah.

Het geneesmiddel voor deze fitna om ons tegen een dergelijke verleiding te beschermen wordt verderop in de Koran vermeld:

“Het bezit en de zonen zijn de versieringen van het wereldse leven, maar de goede daden, die blijvend zijn, zijn beter bij jouw Heer, als beloning en betere hoop.” (Koran, 18:46)

Fitna van kennis

De Koran vertelt ons in soera Al Kahf een verhaal over Mozes vrede zij met hem. Hij dacht dat hij de slimste mens ter wereld was, maar Allah liet hem zien dat er iemand was die meer weet. Om die reden beleefde hij al die voorvallen die vragen bij hem opriepen over wat er gebeurde en waarvan hij de zin niet vatte. Deze derde soort verleiding is de fitna van de kennis, wanneer iemand denkt dat hij alles weet en daardoor ongemerkt zijn ego opblaast.

Het middel hiertegen is echter geduld en nederigheid:

“Hij (Moesa) zei: ‘Jij zult ondervinden dat ik, indien Allah het wil, een geduldige ben en ik zal jou in geen opdracht ongehoorzaam zijn’.” (Koran, 18:69)

Fitna van macht

We lezen het verhaal van Dhu al Qarnain, een rechtvaardige koning die over de aarde heerste en deze vervulde met rechtvaardigheid – tot hij de Gog en Magog bereikte en een barrière opwierp tussen hen en de andere aardbewoners. Het is de plicht van moslims om onrecht te bestrijden, maar ook om zèlf geen misbruik te maken van hun macht wanneer ze daar de kans toe krijgen…

Deze fitna van de macht is realiteit voor diegenen die heersen over de aarde, de wereld in hun handen houden en kunnen doen wat ze willen. De soera toont ons dat het tegengif voor deze fitna is oprecht te zijn in alle daden tegenover Allah en de Dag des Oordeels in gedachten te houden:

“Zeg (O Mohammed): ‘Zullen wij jullie op de hoogte brengen van wie de grootste verliezers zijn door (hun) daden?’ (Het zijn) degenen wiens daden vruchteloos waren in het wereldse leven. En zij dachten dat zij goed werk verrichtten.” (Koran, 18:103-104)

Laatste advies van soera Al Kahf

Soera Al Kahf eindigt vervolgens met een prachtig algemeen advies voor alles dat je in je leven kan meemaken:

“Zeg: ‘Ik (Mohammed) ben slechts een mens zoals jullie. Het is aan mij geopenbaard dat jullie god één God is. Wie daarom de ontmoeting met zijn Heer verwacht, laat hem goede daden verrichten en laat hem bij de aanbidding van zijn Heer niet één deelgenoot toekennen’.” (Koran, 18:110)

Dit alles is het waard om over na te denken, elke vrijdag. Het is niet voor niets dat we deze soera juist lezen als het vrijdaggebed van ons verlangt dat we even loskomen van de fitna van het dagelijkse leven om samen te bidden. Zie hoe groot de wijsheid is van Allah!

Bron: Lezingen van Nouman Ali Khan, Mufti Menk, Yasir Qadhi. Foto’s: Flickr.com / Kevin Key
Spiritualiteit
grot, soera Al Kahf, vrijdag
Over Mariaminislam
Zie alle berichten van deze auteur
Bedreigde diersoorten: niet langer wegkijken
“Het integreren laat mijn hersens kraken”
17 januari 2023
Heb jij een levend en zuiver hart om De Schenker van leven, Al Moehyie, te ontmoeten?
27 december 2022
Vraag om standvastigheid en vastberadenheid aan Al Matien
7 december 2022
Licht in het hart en voedsel voor de ziel: tafakkur
Reacties 3
  • 3 juli 2019 at 23:47
    Rabat
    Reageer

    Door lwaswas trok ik vaak de zin en nut in van het vrijdaggebed. Mooi dat dit soort artikelen bestaan in het Nederlands.

  • 29 mei 2021 at 09:00
    Amira Safsaf
    Reageer

    Ma sha Allah. Dankjewel voor deze goede uitleg!

  • 28 november 2022 at 07:25
    zeynep
    Reageer

    wat mooi om dit te mogen lezen.macha Allah.hoop dat er nog veel van de vertaling mag komen.moge Allah jullie rijkelijk belonen

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?
De Profeet Joenoes: “Ik was één van de onrechtvaardigen.”
De slaap als medicijn volgens Islam en wetenschap

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Oem Salamah: dapper, vastberaden, mondig en wijs
Overpeinzen en reflecteren: Tafakkoer (deel 2)
Ibn Battuta deel 3: het totstandkomen van zijn boek ‘Kitaab Rihla’

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
Wat is jouw drijfveer als moslim en hoe motiveer je jezelf?
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Heb jij een levend en zuiver hart om De Schenker van leven, Al Moehyie, te ontmoeten?
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Vraag om standvastigheid en vastberadenheid aan Al Matien
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
X
Wil jij ons steunen? Koop dan iets via onze webshop.
Bekijk de webshop