Van de vier grote Qurra’ van Egypte is hij ‘de stem met de innerlijke strijd’: Mohammad Siddiq Al Minshawi رحمه الله, een reciteur die liever niet in de schijnwerpers stond. Anoir schrijft over zijn leven en over het leven van de drie anderen in de serie ‘De vier grote koranreciteurs’.
Mohammad Siddiq Al Minshawi رحمه الله
De stem met de innerlijke strijd…
Mohammad Siddiq Al Minshawi رحمه الله werd geboren op 20 januari 1920 in het hartje van Egypte in de stad Suhaaj. Hij wordt gerekend tot de ‘quadrumvirate’ van de Koran (de grote vier notabele mensen van de Koran). Naast Qaari (reciteur) Mustafa Ismail, AbdulBasit AbdusSamad en Mahmoud Khalil Al Hussary رحمهم الله wordt hij beschouwd als één van de belangrijkste Qurra’ (reciteurs) van de 20e eeuw die een enorme invloed hebben gehad op de islamitische wereld.
Zijn jeugd
Mohammed Siddiq Al Minshawi werd al vroeg beïnvloed door zijn vader en kreeg Koranles van ondere andere Ibrahim As Su’oodi, Mohammed Rifat en Mohammed Salamah رحمهم الله. Beide leraren waren beroemde reciteurs en kenden een hoge status in Egypte op het gebied van de Koran. In 1928, op 8-jarige leeftijd, was hij klaar met het uit het hoofd leren van de heilige Koran. Daarna ging hij terug naar zijn stad, Suhaaj, waar hij verschillende Koranwetenschappen bleef bestuderen.
Sheikh Al Minshawi studeerde al op jonge leeftijd om de ahkaam (regels) van Tajweed onder de knie te krijgen. Om zijn memorisatie en Koran te verbeteren reisde hij ook naar andere landen, zoals Jordanië, Koeweit, Libië, Saudi-Arabië, Indonesië, Pakistan, Syrië en Palestina.
Persoonlijk leven
Sheikh Al Minshawi trouwde met twee vrouwen. Hij had drie jongens en één meisje met de eerste vrouw en vijf jongens en vier meisjes bij zijn tweede vrouw. Maar zijn tweede vrouw stierf tijdens haar Hadj.
Sheikh Al Minshawi behoort tot een familie van traditionele Huffaadh, Kalligrafen en Qurra’; en net als hij waren zijn vader, Siddiq Al Minshawi, en zijn broer, Mahmoud El Minshawi, ook Qurra’. Zijn zoon Mushaf Mulaim was ook een bekende reciteur geworden die kinderen lesgaf in de voetsporen van zijn vader trad.
Zijn stijl
Zijn recitaties waren typerend. Ze behoren nog steeds tot één van de besten vanwege zijn bijna feilloze Tajweed en recitatiestijl. Hij was de auteur van vele boeken over verschillende aspecten van de Koran en was ook betrokken bij het kalligrafisch drukken van de Koranteksten. Zijn status als Qaari was definitief gevestigd.
Innerlijke strijd
De sheikh had veel studenten aan wie hij de Koran had gedoceerd. Er bloeide onder hem een gouden generatie jonge reciteurs. Al Minshawi reciteerde ook in aanwezigheid op belangrijke gebeurtenissen en kreeg herhaaldelijk veel aanbiedingen om zijn stem te laten horen aan het grote publiek. Maar hij bood bijna alle aanbiedingen af, waaronder één van de grootste Egyptische radiostations. Hij wilde immers geen faam.
Zo zei hij: “Ik wil niet op de radio reciteren, ik hoef niet beroemd te zijn en ik accepteer niet dat ik het op de radio moet lezen.”
Toen later de toenmalige president van Egypte, Jamal Abdel Nasser zijn vader overleed, kreeg Al Minshawi wederom een aanbod om op de begrafenis van de vader van Abdel Nasser te reciteren. Na een lange innerlijke strijd ging hij overstag en werd zijn stem over heel Egypte verspreid.
Hierop deed de directeur van de radio hem wederom een aanbieding. Na een volgende ontmoeting met de president van Egypte, vroeg Nasser hem om de Koran volledig te op te nemen met Minshawi’s stem voor de radio. Een opname die de wereld heeft veroverd en die nog steeds door kinderen en volwassenen wereldwijd wordt beluisterd.
Zijn dood
Mohammed Siddiq al Minshawi رحمه الله zelf stierf al op jonge leeftijd op 20 juni in 1969, toen hij nog maar 49 jaar oud was. Hij kampte al lang met gezondheidsproblemen en stierf door een bloeding aan slokdarmvarices (een ziekte waarbij slokdarmspataderen ontstaan).
Zijn dood werd net als bij sheikh AbdulBasit Abdussamad رحمه الله door duizenden mensen bijgewoond en zijn opnames gaan dan tot vandaag de dag dan ook nog steeds de wereld over. Van Marokko tot aan Indonesië en van Zuid-Afrika tot aan het Westen.
Moge Allah تعالى hem genadig zijn en hem de hoogste rangen van de Djennah doen binnentreden zonder afrekening.