Bij het horen over het project: ‘Laat liefde groeien’, was mijn aandacht getrokken en werd ik onmiddellijk vrolijk. Wie wil er geen liefde laten groeien?
Stichting Hiba en Habib lanceerde dit project in Ramadan 2020 en hiermee verblijdden ze reeds ontelbare boeren in Oeganda met fruitboompjes en een starterskit. Het zijn overigens niet enkel boompjes die groeien met het ‘laat liefde groeien’ project, maar vooral de liefde voor islam en liefdadigheidswerk in de harten van vele kinderen.
Een leegte binnenin
Ik maak een afspraak met Latifa Darkaoui, 26 jaar en studente rechten, projectverantwoordelijke binnen Stichting Hiba en Habib voor het liefdadigheidswerk en mede-oprichter van het ‘Laat liefde groeien’ project en ben benieuwd naar haar persoonlijk verhaal achter dit project.
“Enkele jaren geleden kwam ik op een punt dat ik een leegte voelde binnenin. Op dat moment ging ik me meer verdiepen in de islam en lessen volgen. Ondanks de kennis die ik opdeed, ging de leegte niet helemaal weg. Ik nam me voor om elke avond een podcast te beluisteren en een daarvan ging over de islamitische geschiedenis en Palestina. Op dat moment was ik verbaasd dat ik zo weinig wist over deze regio, ondanks haar belangrijke positie en de vele profeten die er aan verbonden zijn.
Mijn hart werd werkelijk geraakt door Palestina. Allah wou dat er enkele weken later een Palestina-reis georganiseerd werd. Ik was vastberaden om alles opzij te zetten om te kunnen sparen voor deze reis, die uiteindelijk de aanleiding en start zou zijn van mijn liefdadigheidswerk.”
Fruitbomen in Oeganda
Een beetje verward geef ik Latifa aan dat het boompjesproject toch in Oeganda is en niet in Palestina? “Dat klopt,” antwoordt ze, “maar dat is vooral om praktische en organisatorische redenen. Oeganda was de pilot van het ‘Laat liefde groeien’ project. Dankzij onze goede en betrouwbare samenwerkingen met Internationale Humanitaire Hulporganisatie Nederland (IHH) waren er al contacten met de plaatselijke bevolking en was de opstart en uitvoer aldaar laagdrempelig. Een fruitboompje kost in Oeganda trouwens slechts 1 euro, wat maakt dat het echt voor alle kinderen toegankelijk was om deel te nemen. In Palestina kost een olijf- of citrusboom al gauw 10 euro. Bovendien is het voor ons niet mogelijk om Gaza te betreden, helaas, terwijl we wel konden afreizen naar Oeganda om het proces van A tot Z uit te voeren, op te volgen en te beleven om ervaring op te doen.”
Op reis naar Palestina
Even terug naar Palestina, waar Latifa dus op groepsreis was.
“Ik zag dat er toch veel armoede was in de streek en halverwege de reis kreeg ik het idee om een 24-uurs-inzameling te doen om toch ook iets ter plaatse achter te laten. Ondertussen had ik dan wel het gevoel wat gesterkt te zijn in kennis en persoonlijkheid, maar stelde me vaak de vraag: ‘Wat laat ik achter als ik er morgen niet meer ben, welke voetafdruk heb ik gezet op deze wereld?’ Ik hoopte op enkele honderden euro’s, maar op één dag haalden we maar liefst 5.000 euro binnen. Een groot verantwoordelijkheidsgevoel overviel me toen.
In korte tijd bezochten we verschillende weeshuizen om donaties te overhandigen. Op jumuah (vrijdag) restte er ons nog 1.000 euro en die besloten we uit te delen aan de moskeegangers na het gebed. Mensen waren zo bescheiden en dankbaar en we moesten echt aandringen opdat ze onze sadaqah zouden aanvaarden.”
Een zaadje werd geplant
“Toen zag ik plots een bedelende oude man. Ik stapte op hem af en overhandigde hem 50 euro. Hij verstijfde en begon te huilen. Hij kwam me achterna en gaf me aan dat hij dit bedrag niet kon aannemen. Het was een emotioneel moment voor ons allen. Ik gaf hem aan dat dit de rizq was die Allah al lang voor hem voorgeschreven had. Uiteindelijk stonden we allen in tranen en nam hij het aan. Dat was het moment waarop ik echt voelde dat mijn hart geraakt en gevuld werd. Dit was de leegte die ik al zo lang voelde en het werd me duidelijk dat ik die enkel kon vullen met liefdadigheidswerk. Er groeide een liefde in mijn hart en dat was het eerste zetje voor het ‘Laat liefde groeien’ project.”
Vrijwilligerswerk
“Erg mooi en bijzonder,” geef ik aan en we worden beiden tijdens het gesprek ook emotioneel.
“Die nacht kon ik niet slapen,” geeft Latifa aan met waterige ogen. “Ik had zo sterk het gevoel dat Allah me geleid had tot dit moment. De leegte, de zoektocht naar kennis en lessen over Palestina, de reis enkele weken later en dan dit moment… Ik kon dit niet zomaar loslaten en verrichtte oprecht smeekbedes tijdens die nacht om te vragen wat, waar, hoe, o Allah, hoe kan ik dit werk voortzetten?
En toen dacht ik spontaan aan Hiba en Habib, een stichting waarvan ik hoorde dat vrijwilligers zich inzetten voor allerlei projecten voor moslimkinderen en ook liefdadigheid. Ik stuurde die nacht nog een mailtje en zo werd ik er drie jaar geleden een actieve vrijwilliger.”
Liefdadigheidswerk
Bij Hiba en Habib liepen er in voorgaande jaren inzamelingen om een weeshuis in Tanzania en een educatief centrum in Afghanistan op te richten. En die zijn er ondertussen beide, met de wil van Allah. Alhamdoelilah.
“Deze keer wouden we het echt anders aanpakken en de kinderen bereiken. ‘Hoe kunnen we kinderen op een laagdrempelige manier het gevoel geven dat ze werkelijk iets kunnen betekenen en veranderen in deze wereld? Wat kunnen we doen om hen te laten groeien in hun islamitische identiteit? Hoe planten we een liefde in hun harten voor de islam en liefdadigheidswerk?’ Als antwoord op deze vragen werd het ‘Laat liefde groeien’ project werkelijk geboren.
Laat liefde groeien
‘Laat liefde groeien’ symboliseert verschillende zaken. Als mens groei je door het verrichten van liefdadigheidswerk; dit schenkt innerlijk veel voldoening. Ook hoop je op de groei van je beloningen bij Allah. En de insteek van dit ‘Laat liefde groeien’ project is vooral om liefde in de harten van kinderen te planten doordat ze actief via hun klas of school kunnen inzamelen voor een goed doel en rond allerlei activiteiten zullen werken via de workshop en de worksheets rond liefdadigheid. Ook het gevoel van bewustzijn en dankbaarheid groeit hierdoor. En uiteindelijk is het resultaat de aankoop van boompjes die op termijn groeien en een inkomen en voeding schenken aan velen, generatie na generatie.
Hoe kun je meedoen?
Het ‘Laat liefde groeien’ project is vooral bedoeld voor scholen. We helpen mee om de bevolking financieel onafhankelijker en zelfstandiger te laten worden middels het planten van bomen. Komende Ramadan 2023 beogen we in te zamelen voor bomen in Palestina insh’Allah. Door de oogst van deze bomen wordt de plaatselijke bevolking voorzien van een inkomen en kunnen zij een stabielere toekomst tegemoet gaan. In actie komen is niet alleen leuk maar ook ontzettend leerzaam. Door samen geld in te zamelen en bewust bezig te zijn met de kansen van anderen elders op de wereld, leren kinderen dat het ook anders kan.