15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

Géén kolen en houtblokken meer, maar aardgas!

Door maryamscholten
15 januari 2018
2431 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

Hoera, deze winter hoeven we niet te sjouwen met kolen en houtblokken, want we zijn ein-de-lijk aangesloten op het aardgasnet. Overal in huis is het aangenaam warm. En de lucht in Tokat is schoner. Wat een ongekende luxe en gemak! 

In 1997, toen we verhuisden naar Turkije, vond ik het maar wat nostalgisch en romantisch om de kachel te stoken. Het deed me denken aan mijn jeugd, het gesnor van de kolenkachel en het poffen van tamme kastanjes op de kachel. Maar nu is gaan douchen geen probleem meer, er is altijd warm water, hetzij via de zonnepanelen op het dak, of via aardgas. Ook geen gesjouw meer met zware gasflessen, die opeens leeg waren en waarmee het kokkerellen in de keuken tot stilstand kwam. Vervolgens duurde het soms een hele lange tijd voordat de gasboer kwam met een nieuwe volle fles. Enfin dat is nu verleden tijd, alhamdoelillah (Godzijdank)!

De gasleidingen zijn zichtbaar

In de nieuwbouwhuizen worden de gasleidingen mooi weggewerkt, maar in de bestaande huizen is soms alles ‘akelig’ duidelijk zichtbaar. Die zichtbare gasleidingen bezorgen me wel enige gevoelens van zorg. Mede omdat Tokat in een aardbevingsgebied ligt.

Luchtvervuiling

De afgelopen jaren kreeg ik in de winter steeds meer last van de vervuilde lucht. Ik had steeds vaker een bittere zo niet zure smaak in mijn mond. Het begrip ‘zure regen’ werd voor mij heel tastbaar en werkelijkheid. De lucht en daarmee de regen en het grondwater en uiteindelijk het drinkwater zijn verzuurd geraakt. De lucht in Tokat is wel wat schoner geworden. Maar nog steeds zijn er nog velen die zich de luxe van aardgas niet kunnen veroorloven en hun kachels stoken met kolen en alles wat brandbaar is variërend van hout tot oude kleren en schoenen, plastic flessen, en niet te vergeten de poep- en plasluiers van hun baby’s.

Zure regen in de Koran

In 1991 vertaalde ik het boekje ‘Koran und Umwelt’ van Ahmad von Denffer. Hierin maakt hij melding van de Koranteksten die mogelijk verwijzen naar het fenomeen ‘zure regen’. Allah zegt in de Koran:

Wat denken jullie , hoe het met het water is gesteld dat jullie drinken.
Brengen jullie het uit de regenwolken naar beneden, of doen Wij dat?
Als Wij wilden, hadden we het zuur gemaakt…. (Koran 56:78-70)

Allah had dat kunnen doen, maar Hij heeft dat niet gewild en wij mensen hebben dat dus zelf gedaan. Met – over de gehele wereld – alle gevolgen van dien.

Naar Nederlandse maatstaven wordt er in Turkije veel minder aandacht besteed aan het schoonmaken én -houden van het milieu. Toch is er al heel wat verbeterd vergeleken met de periode toen we hier naartoe verhuisden. Windmolens- en zonne-energie-parken worden in een rap tempo aangelegd. De muren van alle, op het aardgasnet aangesloten, huizen moeten worden geïsoleerd.

Gescheiden afval

Scheiden van afval

In de grote steden wordt het huishoudelijk afval steeds vaker gescheiden opgehaald. Er zijn containers en bakken voor oud papier en karton opgesteld. Maar het scheiden van afval gebeurt ook nog steeds via groepen mensen die een rondgang maken langs alle vuilniscontainers en ter plekke karton en plastic scheiden. Ze stouwen het gevonden afval in zelfgemaakte zakken en/of op een selfmade karretje. 

Met selfmade karretjes wordt huishoudelijk afval opgehaald

Ze verdienen er volgens mij een aardige en waarschijnlijk welverdiende duit mee. Ze ruimen immers het afval op dat wij mensen achterlaten. Nog steeds kan ik me verbazen over de achteloosheid en straffeloosheid waarmee mensen hier afval op straat kunnen achterlaten. Er is hier nog steeds sprake van een opmerkelijk verschil tussen de netheid van de ‘binnen- en buitenwereld’. Opvallend is dat Turkse huizen van binnen heel erg schoon en opgeruimd zijn, maar 1 meter van huis is er vaak een soort ‘niemandsland’ en voelt niemand zich verantwoordelijk voor rotzooi op de straat of in de berm.

Istanbul

Onze beide kinderen wonen en werken in de miljoenenstad Istanbul. Zij liever dan ik… Wat een drukte en zoveel mensen. Maar het is mooi en verheugend om te zien hoe de vele deelgemeenten zich inspannen om de stad leefbaar en schoon te houden. Parken en speeltuinen en openlucht- fitness-plekken zijn ruimschoots aanwezig. Bovendien breidt het metronet onder de stad en ook onder de Bosporus zich steeds meer uit.

Maar toch zoveel miljoenen mensen op een kluitje, niets voor mij. Geef mij maar Tokat met haar ‘slechts’ 200.000 inwoners.

Hoofdfoto: Pixabay/Adam Gorka
Mens en maatschappij, Persoonlijke blogs
aardgas, gescheiden afval, milieu, Tokat, Turkije, zure regen
Over maryamscholten
Maryam was jarenlang docent in de gezondheidszorg en opleidingsadviseur bij de Rijksoverheid. Schrijven is voor haar een manier om haar Nederlandse wortels, het moslima zijn en haar huidige leven in Turkije met elkaar te verbinden.
Zie alle berichten van deze auteur
Terug naar Tafersite, het dorp van mijn opa
De relatie tussen gezonde voeding en een gelukkig huwelijk
19 mei 2023
Waarom lukt het niet om de ware te vinden?
2 mei 2023
AI, kunstmatige intelligentie – als de wetenschap voor God speelt
24 april 2023
Examenstress: ben jij bang om te zakken voor je examen?
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
bodem leeft
De Levende Bodem: een wonder onder onze voeten
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
Het grote gevaar van het veroordelen van ‘de ander’
Zakariya Bosmans: “Ik heb me in alle rust kunnen ontwikkelen als moslim”
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
bodem leeft
De Levende Bodem: een wonder onder onze voeten
Waarom lukt het niet om de ware te vinden?
Het grote gevaar van het veroordelen van ‘de ander’
Wees standvastig op het pad van Al Qayyoem
AI, kunstmatige intelligentie – als de wetenschap voor God speelt
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Bestel dan via Qantara bij Bol.com.
Bekijk de webshop