15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

Twee botsingen op één dag

Door maryamscholten
14 maart 2016
3747 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

Bericht uit Turkije

Samen met een vriendin ben ik, na een vermoeiende vergadering, in de auto op weg naar huis. Het regent behoorlijk en de autoramen zijn beslagen. We staan bij een groot kruispunt, opgesteld in 3 rijen. Het stoplicht springt op groen; ik trek op en rijd rechtdoor en zie in een flits van rechts de auto naast mij, zonder richting aan te geven, voor mij langs komen. En BAM, daar botsen we op elkaar. In een flits komen herinneringen aan de rijlessen van bijna 40 jaren geleden in mijn hoofd op: “Recht doorgaand verkeer heeft altijd voorrang, rechts inhalen is verboden en altijd richting aangeven…”

Geschrokken doe ik een dua, een smeekbede, en vraag Allah om steun. Gewapend met mijn analyse van de botsing parkeer ik mijn auto een eindje verderop en stap in de stromende regen naar buiten. Uit de andere auto stappen een man en vrouw van midden 30 jaar oud. De vrouw begint vrijwel meteen te schreeuwen: “Wie denk je wel dat je bent, je stond in de verkeerde baan.” Ik: “Ja dat klopt, we stonden echter allebei in de verkeerde baan, maar dan nog heeft rechts doorgaand verkeer altijd voorrang en u heeft geen richting aangegeven, haalde mij van rechts in en ging voor mij langs.”

“Ik haal de politie erbij!”

Ze onderbrak me en begon weer te tieren: “Ik heb al 20 jaar een rijbewijs en jij…!” Zij, een modern ogende vrouw, bekeek mij, een vrouw van midden 60, met hoofddoek en een langere jas en mijn 23 jaar oude en enigszins antieke auto, minachtend aan. Ik, rustig en beleefd, maar ingehouden woest: “Ik rij al 40 jaar auto en ik heb ook nog een Hollands rijbewijs.” Zij schreeuwde: ” Ik haal de politie erbij!”

In afwachting van de politie zat ik kleddernat van de stortregen en bibberend van de zenuwen in de auto. Mijn vriendin en ik deden dua; “Laat er a.u.b. politieagenten komen die zich niet laten beïnvloeden door deze op macht beluste dame en door het feit dat het zo hard regent. En eerlijke agenten die de verkeersregels kennen en ook toepassen.” Want regelmatig zie ik verkeerspolitieagenten zelf geen voorbeeldig rijgedrag vertonen en hoor ik over het toestoppen van geldbiljetten. De politie arriveerde, de vrouw en – nu ook –  haar man staken meteen schreeuwend van wal en gaven mij opnieuw de schuld. Ik deed in mijn beste Turks, een poging mijn kant van het verhaal te vertellen, maar er was geen speld tussen te krijgen. De agenten liepen om onze auto’s heen en bekeken de schade aan de auto van het echtpaar. Ik had geen schade. Toen zei een agent tegen het echtpaar: “Deze mevrouw heeft gelijk, u bent fout geweest.” Ze keken hem aan of ze water zagen branden en begonnen weer te tieren.

Ik ging maar weer in mijn auto zitten en wachtte gelaten maar gespannen af wat er ging gebeuren. Vijf minuten later werd er op mijn autoraampje getikt: “Mevrouw, u kunt doorrijden want ze hebben hun fout erkend.” Mijn mond viel open van verbazing en snel verliet ik het onfortuinlijke kruispunt. Onze dua was verhoord, Alhamdoelillah!

‘Mini clash of civilization’

Thuis op de bank met een warme kop thee realiseerde ik me dat er die avond niet één maar twéé botsingen hadden plaatsgevonden. Een botsing van twee auto’s en een botsing tussen levensbeschouwingen; een mini clash of civilization. Sinds de laatste verkiezingen in juni 2015, waarbij de AKP partij vele extra stemmen kreeg, is er sprake van een toenemende polarisatie tussen bevolkingsgroepen. Grofweg tussen aanhangers van de regerende en islamitische partij en tussen de voorstanders van secularisatie. Natuurlijk kan je niet aan iemands neus zien waar zijn of haar politieke voorkeur ligt, maar de manier waarop het ‘moderne’ echtpaar op de situatie en op mij reageerde, sprak voor mij boekdelen. Ze gedroegen zich uitermate arrogant en intimiderend en waren volkomen overtuigd van hun eigen gelijk. Vanuit hun levensvisie was het haast onmogelijk, dat een bedekte vrouw in een wat gedateerde auto überhaupt zou mogen en kunnen autorijden; laat staan dat ze ook nog eens gelijk heeft en krijgt. Ik woon als Nederlandse moslima ongeveer 20 jaar in Turkije en sinds een jaar of vijf is dit de 3e keer dat ik een dergelijke clash meemaak. Het is een kunst om op zo’n moment bij jezelf te blijven. Moge Allah iedere moslim die een mini– of mega–clash, waar in de wereld en in welke situatie en hoedanigheid dan ook, meemaakt, de kracht geven om gedecideerd, geduldig en beleefd volgens de islamitische adaab (gedragscode), te kunnen reageren.

Mens en maatschappij, Persoonlijke blogs
Turkije
Over maryamscholten
Maryam was jarenlang docent in de gezondheidszorg en opleidingsadviseur bij de Rijksoverheid. Schrijven is voor haar een manier om haar Nederlandse wortels, het moslima zijn en haar huidige leven in Turkije met elkaar te verbinden.
Zie alle berichten van deze auteur
Mesir Macunu: bijzondere heilzame pasta
Schooltafels volgekrast door generaties kinderhanden
13 januari 2023
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
12 december 2022
Leiderschap in de islam: “Wees een échte herder voor je kudde”
24 februari 2022
Wat doet armoede met de mens? Armoedebestrijding vanuit islamitisch perspectief
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?
De Profeet Joenoes: “Ik was één van de onrechtvaardigen.”
De slaap als medicijn volgens Islam en wetenschap

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Oem Salamah: dapper, vastberaden, mondig en wijs
Overpeinzen en reflecteren: Tafakkoer (deel 2)
Ibn Battuta deel 3: het totstandkomen van zijn boek ‘Kitaab Rihla’

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
Wat is jouw drijfveer als moslim en hoe motiveer je jezelf?
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Heb jij een levend en zuiver hart om De Schenker van leven, Al Moehyie, te ontmoeten?
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Vraag om standvastigheid en vastberadenheid aan Al Matien
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Koop dan iets via onze webshop.
Bekijk de webshop