Toen ik van plan was om moslim te worden dertig jaar geleden, zoog ik alle nieuwe informatie die tot me kwam als een spons in me op. Er kwam in die tijd een echtpaar op mijn pad dat behoorlijk strikt was. De vrouw des huizes zei: “Je mag geen verjaardagen vieren, je mag geen speculaaskoekjes eten als het Sinterklaastijd is.” En ze raadde me ook af om te gaan werken met mannen. Mijn aanstaande gaf aan, dat het allemaal zo’n vaart niet liep. Het was verwarrend voor mij en zorgde voor innerlijke onrust, want ik wilde het zo graag allemaal goed doen. Bovendien leek het toch echt wel op dat dit echtpaar vromer was dan mijn husband-to-be, want ik werd ondergedompeld in ‘de regels’. Laat dit nu precies één van de valkuilen zijn van een nieuwe moslim.
Eigenlijk sloeg ik hierdoor een beetje door in het begin. En dat overkomt meer bekeerlingen of terugkeerlingen. Je wordt overladen met boeken, met preken, adviezen, regels en vooral met veel waarschuwingen. Van mensen die het goed bedoelen, maar die niet goed in de gaten hebben dat jij tijd nodig hebt om alles te verwerken en een plekje te geven. Dat jij bang bent om fouten te maken en denkt dat je perfect moet zijn. En dat je daardoor onbewust juist meer fouten maakt.
Islam is een oceaan
Islam kun je zien als een oceaan. Veel bekeerlingen duiken gepassioneerd meteen in het diepe. Je loopt dan een grote kans om weg te drijven, want ongemerkt neemt de stroming je een eind mee. Als je op een gegeven moment weer boven komt, zie je je familie of vrienden niet meer en herken je de omgeving niet meer. Dat kan ervoor zorgen dat je gedesoriënteerd raakt, dat je niet meer weet wie je bent. Of je voelt je juist als een vis in het water in deze nieuwe omgeving, omdat je zo graag je oude ‘zondige’ leven achter je wil laten. Je bent zo vol van je geloof en hebt wellicht de neiging om anderen – die daar niet op zitten te wachten – te overspoelen met een tsunami van wat jij allemaal ontdekt hebt.
Zonder donaties kunnen we niet blijven bestaan. Steun je ons met een maandelijkse of eenmalige donatie? Dat Allah je moge belonen!
Valkuilen van een nieuwe moslim
Het zijn valkuilen waar je in kunt vallen als je ‘een nieuw leven’ als moslim begint. Je hebt het zelf niet in de gaten, maar je omgeving des te meer. Je wil het allemaal graag té goed doen. Wat kan je zoal overkomen als je moslim wordt of als je terugkeert naar de islam? Wat zijn de valkuilen die jij als ‘verse’ moslim wellicht (nog) niet ziet?
1. Je wordt bekrompen
Bekrompenheid is één van de ergste dingen die je kan overkomen als je je geloof actief gaat praktiseren. Ironisch bovendien. De islam is een religie van tolerantie en diversiteit. Je kunt de islam niet beperken tot de kennis van één persoon uit je gemeenschap, die blind volgen en al de andere geleerden veroordelen. Je kunt de islam niet doorgronden na het zien van enkele video’s op YouTube.
De islam is niet kleingeestig; de islam is veel groter dan dat! In tegenstelling tot wat jij misschien denkt, betekent dichterbij Allah komen in feite dat je hart open gaat, ook naar andere mensen toe! Hoe meer kennis je opdoet, hoe meer je je realiseert dat er veel verschillende meningen zijn onder de geleerden. En dat dit een zegen is, en geen vloek. Verschillende meningen maken het geloof makkelijk en eenvoudiger om te praktiseren. Islam kent zeker wel beperkingen in de vorm van verboden, maar is vooral een godsdienst van innerlijke rijkdom en ruimte. Bescherm jezelf dus tegen kleingeestigheid.
2. Je komt in opstand tegen je familie
Nu je het licht hebt gezien, merk je dat je familie best veel zonden begaat. Waarom zijn ze helemaal niet bezig met het geloof en waarom zien ze de waarheid niet in? Hoe komt het dat ze niet blij voor je zijn en je niet steunen? Waarom willen ze niet luisteren naar wat jij te vertellen hebt over islam? Drinken ze nog steeds bier of wijn? Waarom, waarom, waarom?
Het zijn deze gedachten die door je hoofd flitsen en die je pijn doen. Bedenk dan dat je familieleden je niet pijn doen, maar dat de gedachten erover je pijn doen. De kans dat je familie voor of door jou verandert, is klein. Natuurlijk staan ze niet te juichen dat je moslim bent geworden of dat je in hun ogen strenger bent geworden. Wees verheugd als ze bereid zijn je tegemoet te komen, bijvoorbeeld doordat ze halal vlees voor je halen of door te wachten met alcohol te drinken tot je weg bent.
Zijn ze daar niet toe bereid, heb dan geduld. Neem je eigen maaltijd mee, ga in de buurt zitten van iemand waarvan je weet dat hij of zij niet drinkt. Het kan zijn dat ze door jouw geduld en genade alsnog een stap naar je toe zetten. Wees nederig want het is niet zo heel lang geleden dat jij dezelfde zonden beging. En het was het niet vanwege de genade van Allah, dan was jouw toestand nooit veranderd.
Dat je dichterbij Allah komt, zou als gevolg moeten hebben dat je closer wordt met je familie, ondanks hun gebreken. Want nu realiseer jij je hoe belangrijk de familiebanden zijn in de islam en weet je hoeveel recht je ouders op je hebben.
3. Je komt in opstand tegen de maatschappij
Je bent je niet alleen bewust van wat er thuis verkeerd gaat, maar je ziet ook in wat er mis is met de maatschappij waar je in leeft. Om je daarvoor af te sluiten, ontzeg je jezelf zaken als televisie, entertainment, sociale activiteiten, hobby’s en alle boeken die niet islamitisch zijn. Kortom alles wat je mogelijk af zou kunnen leiden van de islam en jou zou kunnen verleiden om zonden te plegen.
Je geloof praktiseren betekent niet dat je neerkijkt op de samenleving die jou heeft groot gebracht en waaraan je je culturele tradities en je normen en waarden te danken hebt. Integendeel; het zou je betrokkener moeten maken. Een moslim is in balans en omarmt het goede dat de maatschappij waarin hij leeft te bieden heeft en probeert het leed dat er plaatsvindt te verzachten. En als je weet hebt van onrecht zoals corruptie, armoede, discriminatie en vervuiling die plaatsvinden, dan help je om de situatie te veranderen.
Wees eerlijk: jij woont in het Westen en je zou dankbaar moeten zijn voor de vrede, voor de welvaart, voor de mogelijkheden op het gebied van studie en werk, voor de sociale zekerheid, de hygiëne, etc. Deze mate van beschaving die je hier vindt, zul je vaak niet aantreffen in grote delen van de moslimwereld. Vergeet niet Allah’s belofte:
“Werkelijk, Allah zal de conditie van een volk niet veranderen, voordat zij veranderen wat in henzelf is. (Koran, 13:11)
Dit vers is belangrijk voor ons omdat het ons herinnert aan de achlaaq (gedrag) die van ons verwacht wordt. Ga dus niet tekeer tegen je familie, vrienden en de samenleving, maar werk actief mee aan verbetering en wens het beste voor iedereen.
Zonder donaties kunnen we niet blijven bestaan. Steun je ons met een maandelijkse of eenmalige donatie? Dat Allah je moge belonen!
4. Je deelt alles in onder de noemers haram en halal
Het is heel gevaarlijk om alles haram (verboden) of halal (toegestaan) te noemen. Het feit dat je een beetje geleerd hebt over de islam, geeft je nog geen recht om een fatwa, een islamitische wet, uit te vaardigen. Dit is iets dat overgelaten moet worden aan de geleerden onder de moslims die hier hun levenswerk van hebben gemaakt.
Bovendien, als jij snel bent met je haram/halal-oordeel zonder dat je er verstand van hebt, en je vergist je, dan ben jij dus even op de stoel van Allah gaan zitten. Dan is het jouw woord tegenover de Zijne. Dat wil jij niet meemaken!
In het begin zul je vooral veel leren over halal en haram, omdat dat vaak is wat als eerst wordt aangereikt aan kennis door je omgeving. Dus de verleiding is groot om dit in je gedrag en woorden over te nemen. Houd echter je mond! Het is namelijk heel goed mogelijk, dat jij ten aanzien van een onderwerp één mening van één moslim als dé waarheid gaat verkondigen, terwijl er meerdere meningen naast elkaar bestaan. Deze meningsverschillen hebben altijd al bestaan en zijn niet bedoeld om verdeeldheid te zaaien, maar om de genade en het gemak van de godsdienst weer te geven. Want islam is een godsdienst voor iedereen en alle tijden.
5. Je isoleert jezelf
Alleen maar omdat je meer bent gaan praktiseren, wil dat nog niet zeggen dat je alleen maar naar islamitische evenementen mag gaan. Luister nu toch even: leef je leven!
Allah, de Allerhoogste, heeft grenzen bepaald die niet overschreden mogen worden. Daarbuiten is alles toegestaan wat je als moslim wèl mag. Dus: ga wandelen, ga sporten, ga vissen, ga shoppen. Denk niet dat het feit dat jij je kind elke zaterdag én zondag de hele dag naar de moskee stuurt, ervoor zorgt dat hij meer van de islam gaat houden. Laat je vrienden niet in de steek, omdat jij bent gaan bidden en denkt dat je daardoor beter bent dan zij. Sluit je zelf niet op in je kamer omgeven door slechts islamitische boeken. Blijf open minded. Zorg voor een goede afwisseling van dien en doenja, van geloof en het wereldse leven. Zorg dat je geniet van het samenzijn met vrienden en familie.
En wat de zusters betreft: praktiserend worden betekent niet dat jij je rechten als vrouw inlevert. Denk niet dat vroomheid betekent dat jij onzichtbaar en onhoorbaar moet worden. Jouw stem, jouw mening mag gehoord worden. Islam maakt je zacht, mild en meelevend aan de ene kant, maar islam geeft je ook kracht, inzicht en zelfvertrouwen. De deuren worden niet voor jou gesloten, maar gaan juist open! Het is aan jou om te zien welke kansen er voor jou liggen, op het gebied van werk, studie, vrijwilligerswerk en vrije tijd.
6. Je raakt jezelf kwijt
Het overkomt veel broeders en zusters: ze raken hun identiteit kwijt als ze moslim worden. Ze passen zich aan aan de gemeenschap waar ze graag bij willen horen. Ze gaan dezelfde kleding dragen, dezelfde dingen zeggen en doen. Maar beste broeder, beste zuster: jij bent uniek! Elk mens heeft andere talenten en deugden die goed ontwikkeld zijn en die ingezet mogen worden.
Voel je niet verplicht om zwart of een grotere hoofddoek te dragen omdat de zusters om je heen dat ook doen. Voel je niet verplicht om je broek op te vouwen tot boven de enkels of een baard die je met je hand kunt omvatten omdat anderen je aanmoedigen. Je hoeft echt niet constant allerlei Arabische termen te gebruiken om erbij te horen. Je hoeft je naam niet te veranderen in een Arabische naam (behalve als het echt tegenstrijdig is met de islam).
Kijk niet neer op anderen. Dichterbij Allah komen zou jou dichterbij je ware zelf moeten brengen. Omarm je cultuur, je taal, je ervaringen en je unieke nuances. Ze maken je jou! We willen niet dat de media ons op één hoop gooit, laten we onszelf dan ook niet in een hokje stoppen. Omarm je identiteit en wees trots op hoe Allah jou geschapen heeft.
7. Je kijkt neer op anderen
Het spreekt voor zich: kijk niet neer op een ander. Wees nederig, want elk mens heeft een verleden en elke zondaar heeft een toekomst. Denk niet dat je er goed aan doet niet-moslims als minderwaardig te zien, laat staan te behandelen. Ze zijn dan wel niet je broeders en zuster in geloof, maar ze zijn zeker wel je broeder en zuster in mensheid! Ze verdienen jouw respect en niet jouw onbeleefdheid.
Onze profeet Mohammed vrede zij met hem heeft ons opgedragen om beleefd te zijn en hij is ons voorbeeld. Hij was van nature zachtmoedig en vriendelijk, altijd minzaam en bereid de fouten van anderen over het hoofd te zien. Hoewel hij in feite aan het hoofd van Arabië stond en een boodschapper van Allah was, nam hij nooit een superieure houding aan. Hij bad als volgt: “O God ! Ik ben slechts een mens. Als ik iemand op een of andere manier kwets, vergeef mij dan en straf mij niet.”
Er was ook geen enkel soort werk waar hij zich te goed of verheven voor voelde. Zijn vrouw Aisha heeft gezegd: “Hij hielp altijd mee met huishoudelijk werk en herstelde van tijd tot tijd zijn kleding, repareerde zijn schoenen en dweilde de vloer. Hij molk de dieren, liet ze grazen en voedde ze en hij deed boodschappen.” (Boechari)
8. Je ziet jezelf als een geleerde
Google, Facebook, Twitter, Tumblr of welke sociale media dan ook maken jou nog geen geleerde en al helemaal geen expert op welk vlak ook van de islam. Het kost jaren en jaren om een arts te worden – zou jij de beweringen van iemand volgen die alles op Google verzameld heeft zonder dat deze persoon enige opleiding heeft gevolgd? Doe geen uitspraken over halal en haram, verwijt anderen niets en denk niet dat je al best veel weet, ook niet als andere moslims trots op jou zijn en jou op handen dragen. Gedraag je als een nederige student. Kennis opdoen is niet een activiteit van enkele weken, maanden of jaren, het is een levenslange bezigheid.
9. Je gaat zo spoedig mogelijk trouwen
Het overkomt bekeerlingen nogal eens. Je wordt onder druk gezet om zo snel mogelijk te trouwen, want trouwen is soenna en wordt gezien als ‘de helft van je geloof’ volgens een overlevering. Een bekeerling is extra gevoelig voor deze woorden en neemt ze vaak letterlijk. Ze trouwen dan maar iemand die naar voren wordt geschoven door ‘de gemeenschap’ als een goede partner, zonder dat ze deze persoon zelf echt gesproken hebben over hoe hij of zij in het leven staat.
Als jij net moslim bent geworden of je bent net teruggekeerd tot de islam, is de eerste relatie waar jij aan moet werken: de relatie met je Schepper! Je bent net bezig een relatie met Hem op te bouwen. Neem daar de tijd voor. Geniet van de ware liefde en de mooie momenten dat je alleen in Zijn gezelschap verkeert terwijl je Hem dankt, eert, prijst, liefhebt. Daar is veel minder tijd voor als je gaat trouwen en kinderen gaat krijgen. Ieder die getrouwd is, kan je dat vertellen!
We praten over het aanvullen van de ‘helft van ons geloof’ terwijl we zelf nog niet eens compleet zijn. Trouw met je geloof en dan zal de rest vanzelf op zijn plek vallen met de wil en hulp van Allah.
10. Je maakt er een hardloopwedstrijd van
Doe eens even rustig aan! Islam is geen hardloopwedstrijd. Het is niet erg als je nog niet zo veel Koranverzen kent als je broeder. Als je die ene cursus nog niet hebt gevolgd, is dat niet het eind van de wereld. Het is logisch dat je niet alle daden van aanbidding in één keer oppakt, dat je nog wat moeite hebt met op tijd bidden of dat je nog geen hoofddoek draagt. Het is begrijpelijk dat je moeite hebt met de Arabische woorden die je nodig hebt voor het gebed. Gun jezelf de ruimte! Laat je niet opjagen door anderen. Die overigens net als jij worstelen met hun eigen tekortkomingen.
Dit is jóuw persoonlijke reis naar Allah, de Allerhoogste. Dit gaat niet alleen op voor bekeerlingen of terugkeerlingen, maar geldt voor alle moslims. Maak er geen hardloopwedstrijd van, want je gaat (jezelf) verliezen. Vergelijk jezelf niet met degene die naast je loopt, voor je of achter je loopt. Ga niet als een speer van start om voor de eindstreep in elkaar te zakken. Loop je eigen race, in jouw eigen tempo en laat je niet afleiden.
En om op de oceaan terug te komen: leer eerst zwemmen voordat je in het diepe duikt. Begin met wat pootje baden en laat je vervolgens langzaam in het water glijden. Doe kennis op. Is het water koud? Zet dan wel door, want zoals je weet valt het mee, als je er eenmaal in ondergedompeld bent. Geef niet op en was jezelf in dat water door telkens weer je intentie te zuiveren.
Het gaat op jouw reis niet om kwantiteit maar om kwaliteit. Het is niet de bedoeling dat je verdrinkt, maar dat je veilig aan de overkant komt. Laat je tot slot begeleiden door mensen die de oceaan goed kennen, die al veel ervaring hebben met zwemmen, en die voor je klaarstaan met een reddingsvest mocht je dat een keer nodig hebben.
Bron: http://www.suhaibwebb.com/ Hoofdfoto: pixabay.com