Velen van ons die de Koran hebben bestudeerd, memoriseren of gememoriseerd hebben, hebben ongetwijfeld naar hem geluisterd, sheikh Mahmoud Khalil al Hussary. Hij staat bekend als één van de vier grote Qurra’ (koranreciteurs) van Egypte. Zijn kalme stem wordt beschouwd als één van de meest perfecte tajweedstijlen. Zijn stijl wordt met name gebruikt door leraren die kinderen de Koran op een rustige tempo willen doceren. Anoir schrijft over zijn leven in de serie ‘de vier grote koranreciteurs’.
Sheikh Mahmoud Khalil al Hussary رحمه الله
De kalme stem die de wereld veroverde…
Sheikh Mahmoud Khalil al Hussary رحمه الله was een Egyptische Qaari die veelal geprezen werd vanwege zijn nauwkeurige recitatie van de Koran. Hij is de 3e in deze reeks van de ‘quadrumvirate’ (de vier grote koranreciteurs).
Zijn jongere jaren
De sheikh ging op 4-jarige leeftijd naar de madrassa, de Koranschool, en op 8-jarige leeftijd had hij de hele Koran al uit zijn hoofd geleerd. Op 11-jarige leeftijd had hij zich ingeschreven voor een training aan de veelgeprezen Ahmad al Badawi Masjid in Tanta. Later trad hij toe tot de Al Azhar Universiteit in Caïro en behaalde zijn diploma in de tien Qira’aat van de Koran.
Caïro en de radio
Hij verhuisde naar Caïro en sloot zich aan bij het officiële Koran radiostation van Egypte als voordrager. Hij verscheen voor het eerst op 16 februari 1944 op de radio. Een jaar later, in 1945, werd al Hussary benoemd tot voordrager bij de Ahmad al Badawi Masjid.
Op 7 augustus 1948 werd hij benoemd tot de vaste mu’addhin van de Sidi Hamza moskee en later tot de reciteur van dezelfde moskee. In 1955 werd hij benoemd tot lid van de Al Hussein Masjid in Caïro en bleef daar 29 jaar in dienst tot aan zijn dood.
Sheikh Al Hussary schreef 12 boeken over Koranwetenschappen in een poging om verdraaiingen van zowel de tekst als de recitatiestijlen te beschermen.
Erkenning en onderscheidingen
In 1944 won Al Hussary de sheikh de zogenaamde Koran recitatiewedstrijd van ‘Egypt Radio’ waaraan ongeveer 200 reciteurs aan deelnamen. Hij werd later in 1957 benoemd tot lid van de raad van islamitisch onderzoek naar ahaadieth en de Koran in de Al Azhar universiteit.
Reizen
De sheikh maakte ook vele reizen. Zo ging hij in 1960 naar Pakistan en India en werd daarmee de eerste Egyptische Qaari die dit deed. Dit om de Koran te reciteren op een conferentie in aanwezigheid van de eerste premier van India, Jawaharlal Nehru, en de eerste Egyptische president, Abdul Nasir. Hij vergezelde de rector van de Al Azhar Universiteit op hun reizen.
Ook werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan ‘The World of Islam Festival’ in Londen in 1976. Een jaar later heeft hij de Koran gereciteerd voor het Amerikaanse congres en de Verenigde Naties in 1977. In 1978 deed hij dit wederom in Londen in het Buckingham Palace. Verder is de sheikh op reis geweest naar de Filippijnen, China, Frankrijk en Singapore; in aanvulling op het verkennen van andere moslimlanden, meestal tijdens de maand Ramadhaan om anderen te inspireren en de jongeren de Koran te doceren.
Techniek
Sheikh Al Hussary was een groot voorstander van het behoud van de qiraa’atvorm in zijn oorspronkelijke stijl en was streng als het ging om de Koran. Zo zei hij in ‘Ahkaam Qira’aat al Qur’an al Karim’:
“De tarteel (kan worden vertaald als reciteren ‘in de juiste volgorde, zonder haast en melodieus’) vormt elk woord op haar manier. En als we de melodische verzadiging voelen van de Koran, voelen we kalmte en introversie tijdens de tarteel als het gaat om de boodschap van Allah.”
Zijn dood
De sheikh stierf رحمه الله aan leverfalen op 24 november 1980 tijdens een reis naar Koeweit. Zijn laatste openbare recitaties waren in de Ka’abah in Mekka en Masjid an Nabawi in Medinah. Na zijn dood in 1980, liet hij een derde van zijn vermogen na om een moskee te bouwen aan de Al Ajuzah straat in Caïro.
De opnames van de sheikh worden vandaag de dag nog steeds op grote schaal gebruikt voor het memoriseren en reciteren van de Koran in de gehele moslimwereld, met name onder kinderen die door de langzame en verfijnde stem van de sheikh, het woord van Allah gemakkelijk tot zich kunnen nemen…