In deel één stonden we stil bij de betekenis van tafakkoer, in deel twee duiken we nog wat dieper in het concept en spreek ik Mustafa Burak van Uitgeverij Plataan, leerkracht islam en bedenker van een tafakkoer boekenreeks voor kinderen.
Introductie tot tafakkoer bij kinderen
We willen onze kinderen laten opgroeien in de Islam. We willen dat hun harten gevuld worden met imaan (geloof) en kennis over en liefde voor hun Schepper. Onlangs startte Uitgeverij Plataan daarom een boekenreeks om tafakkoer bij kinderen te introduceren. Daarom laat ik graag Mustafa Burak, de bezieler, aan het woord.
Tafakkoer toepassen
Voor we het over de boekenreeks hebben, vraag ik mij af hoe we eigenlijk tafakkoer kunnen toepassen. In mijn zoektocht kom ik op deze vier manieren:
- Je kunt nadenken over de prachtige kunst en voordelen die zich manifesteren in de schepping en schepselen van Allah. Dit zorgt ervoor dat iemand in Hem gaat geloven en van Hem zal houden.
- Daarnaast kun je nadenken over de door Hem beloofde beloningen voor de vormen van aanbidding. Dit zorgt ervoor dat iemand Allah meer en beter zal aanbidden.
- Verder kun je nadenken over de straffen die door Hem zijn ingegeven. Dit zorgt ervoor dat iemand Hem bewust gedenkt en vreest en daardoor weerhoudt iemand zich ervan zonden te begaan en anderen onrecht aan te doen.
- Tot slot kun je ook nadenken over het feit dat je jezelf tot slaaf hebt gemaakt van je nafs (ego). Je overdenkt je zonden, analyseert ze en beseft dat je (deels) leeft in een staat van achteloosheid, ongeacht alle zegeningen die door Hem zijn geschonken. Dit zorgt ervoor dat je je schaamt tegenover Allah. Allah houdt van degenen die de aardse en hemelse wezens observeren en er lessen uit trekken.
Tafakkoer in de praktijk
“Hoe ziet tafakkoer er in de praktijk uit?” vraag ik Mustafa. Hij schenkt me enkele voorbeelden van tafakkoer.
“Een gelovige die naar de kip kijkt die haar kuikentje probeert te beschermen tegen een vos en bereid is om zich op te offeren, ziet hier duidelijk de weerspiegeling van de Schone naam Ar Rahmaan.
Of als we naar de fruitbomen of koeien in de weide kijken, zien we duidelijk de weerspiegeling van de namen: Ar Razzaaq, Al wadoed en Al Moesawwir.
Het is een bijzonder grote uitdaging en opdracht om met wijsheid naar de Schepping te kijken. Hierbij spelen de vakken biologie en natuurwetenschappen een belangrijke rol. Deze vakken bestuderen en je verdiepen in de literatuur over de natuur, zal je tafakkoer ervaring optimaliseren en stimuleren.
Het aanschouwen van een koe
Als een materialist naar een koe kijkt, ziet hij enkel een grazende of loeiende koe staan. Maar iemand die zich tafakkoer eigen heeft gemaakt, zal totaal andere dingen waarnemen. Zo kan je een koe ook als een prachtig ingenieus kunstwerk aan- en beschouwen, met vier magen. Een wezen dat dagelijks in opdracht van Allah melk voorziet waar onder andere kalfjes, mensen en kinderen van drinken.”
Tafakkoer toepassen op een sinaasappel
Mustafa wijst ook op het voorbeeld van een sinaasappelboom en hij maakt duidelijk hoe we al onze zintuigen in kunnen schakelen. En dat zal ook kinderen aanspreken: “Met de bril van tafakkoer zal je als het ware bijna flauwvallen. Het gehele proces om een sinaasappel op je bord te krijgen, is ingenieus en onvoorstelbaar. Hoe pas je tafakkoer toe op deze sinaasappel?
1) Bedenk hoe uniek Allah deze sinaasappel geschapen heeft. Bewonder zijn aangename kleur: een streling voor het oog en uitnodigend om op te eten.
2) Bekijk de vorm; waarom hij rond en niet vierkant is.
3) Proef en analyseer de smaak: hij is sappig en zoet. Realiseer je dat jouw lichaam bepaalde stoffen, zoals vitamine C, uit deze sinaasappel nodig heeft om goed te functioneren.
4) Ruik en neem zijn aangename geur waar.
5) Betast de zachte schil en realiseer je hoe de sinaasappel hierin perfect bewaard en beschermd wordt.
6) Dank Allah die dagelijks met de sinaasappelbomen miljoenen sinaasappels voorziet voor de mens. Dank Allah dat Hij regen, mensen, dieren, schepen, vrachtwagens, winkels, etc. ter beschikking en in werking stelt om deze sinaasappel tot op jouw bord te brengen en dat Hij jou voorziet van middelen om deze sinaasappel te kopen.
Oefening baart kunst
Iedere vaardigheid vraagt volgens Mustafa om training en oefening, zo ook wat hij noemt de ‘tafakkoervaardigheid’. “Dit kan onder andere door oprecht moeite te doen om de schepping constant aan Allah te koppelen en stil te staan hoe mooi, uniek en nuttig alles geschapen werd. Deze overpeinzing dient vol bewondering plaats te vinden en met je hart. Bijvoorbeeld: uit een geurloze, smakeloze en donkerbruine aarde laat Allah een prachtige, heerlijk ruikende rode roos groeien en openbloeien, soebhanAllah.”
“De tafakkoervaardigheid opent je ogen,” zo zegt Mustafa. “Je ziet de wereld als het ware op een andere manier. Je begint in het leven overal de sporen van Allah de Verhevene te zien en het koorgezang (adhkaar, dat wil zeggen gedenkingen) van de schepping te horen. Dit opent de spirituele poorten die naar de Eeuwige gelukzaligheid leiden.”
De tafakkoerpil
Mustafa denkt dat wij genoodzaakt zijn om onze kijk te veranderen en Allah een centrale plaats te geven in ons leven. “Dit kan onder andere verwezenlijkt worden door de ‘tafakkoerpil’ in te slikken. Zodoende kunnen alle maatschappelijke, religieuze en milieu gerelateerde problemen en vraagstukken eenvoudig opgelost worden, al leek dat onmogelijk. Op deze manier kunnen we bouwen aan een vreedzame samenleving.
Iemand die met Allah leeft, zal zich eerder schamen om fouten te begaan, zal niemand pijn doen noch kwetsen en zal de natuur en het milieu niet durven te vervuilen. Dit uit liefde en respect voor Allah’s Schepping.
Van kleins af aan
Als we het gedrag en de levenswijze van veel moslims vandaag de dag onder de loep nemen, dan merken we echter dat dit nog niet het geval is. In het dagelijks leven kom ik veel moslims tegen wiens hun spreken en handelen niet overeenstemmen. En dat doet mijn hart pijn. Daarom is er volgens mij een enorme nood. Die nood zou al van kleins af aan kunnen gevoed worden middels tafakkoer.”
Hij is ervan overtuigd dat je in een samenleving grote veranderingen teweeg kunt brengen door dingen van kleins af aan systematisch over te brengen en aan te leren. “We weten dat kinderen tot 7 jaar verschillende talen kunnen aanleren en dat ze, wat ze op heel jonge leeftijd geleerd hebben, heel hun leven lang zullen meedragen. Deze invloeden zullen hun leven voor een deel bepalen. Een Turks spreekwoord luidt als volgt:
Aan een boom kun je een vorm geven als hij klein is
Dit geldt ook voor de tafakkoervaardigheid. Deze vaardigheid kan perfect van heel kleins af aan meegegeven worden op verschillende manieren. Omdat ik vond dat er nog geen boeken waren voor kinderen waarin zowel het geloof versterkt wordt als wel de wonderbaarlijke schepping overpeinst wordt, besloten we binnen Uitgeverij Plataan om de handen uit de mouwen te steken.”
Tafakkoer boekenreeks voor kinderen
Uitgeverij Plataan is verheugd om ons de eerste vijftien boekjes van een reeks van zevenentwintig over ‘De Wonderbaarlijke Schepping van… ‘ voor te stellen. Deze Tafakkoerserie is een streling voor het oog, het hart en de ziel. Ze nodigt de jonge lezer uit tot het reflecteren over de wondere Schepping van Allah.
De dieren bij naam vernoemd in de Koran nemen zelf het woord. Vol lof aan hun Schepper vertellen ze meer over hun leven, hun uiterlijk, wat hen bijzonder maakt en wat hun relatie is met het Heilige Boek en de soenna. Met een divers schrijverscollectief en een sterk intern redactieteam vormen de boekjes een unieke serie.
Moge Allah onze kinderen laten opgroeien in vroomheid.